Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 49. szám, 2000. december 02

Belpolitika

Munkatársunktól
Kék fények

Két ember életét követelő, halálos közúti baleset; miniszterek és főtanácsadók jogszabályokat sajátosan értelmező kérelmei; egy magát lelkiismeretes rendőrnek tartó, felháborodott tisztviselő, akit hirtelen nyugdíjaznak. Mindezek a közúton elsőbbséget jelentő, kis kék lámpácska használatáról folyó vita alcímei. 


Munkatársunktól
Drogbárói vágyak

Apja előtt akarta bizonyítani életrevalóságát az a 24 éves fiatalember, akit két héttel ezelőtt tartóztattak le Floridában kábítószer-csempészet miatt - értesült lapunk a férfi itthoni ismeretségi köréből. 


Hajdú Sándor
Pánik van, járvány nincs

A Békés megyei Telekgerendáson két héttel ezelőtt egy négyéves kisfiú elhunyt baktérium okozta agyhártyagyulladásban. A Tisztiorvosi Szolgálat másnapi bejelentése alapján a halálos fertőzést okozó baktériumtörzs azonos az év elején Kalocsán és a szabadszállási kiképzőközpontban járványt okozó Neisseria meningitidisszel (Meningococcus). 


MTI
Eltérően megítélt javaslat

A kulturális tárca szeretné még az év vége előtt a kormány elé terjeszteni javaslatát a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény módosításáról 


Az olajbizottság végnapja

„A legnagyobb hibám az olajbizottság eddigi munkája során az volt, hogy Hofi Gézát nem kértem fel szakértőnek. Így lett volna csak igazi nagy kabaré ebből” - így hangzott az olajbizottság utolsó ülésének hangulatát leginkább viszszaadó mondat Pallag László kisgazda bizottsági elnök szájából. A testület - amely tíz hónapon keresztül vizsgálta a rendszerváltás óta eltelt tíz év olajbűnözésének körülményeit - november 30-ával letette a lantot. A grémium által a parlament számára készített összefoglaló jelentés felelősöket nem nevez meg. A fideszes és MDF-es tagok ezt az ellenzéki tagok „vétkének” tartják, az ellenzékiek és Pallag pedig az idő rövidségét és a kormánypártok érintettségét emlegetik.


Életmód

Minden megengedett
Tovább a cikkhez >>>

Róth I. Zsófia
Kortünet az evészavar

Napjainkban a televízió műsorok, a reklámok, a plakátok olyan női ideált közvetítenek felénk, azt sugallják, hogy a siker a boldogság nem a teljesítménytől, a tehetségtől függ, hanem a külsőtől, jobban mondva a vékonyságtól. A kulturális elvárások manapság nem vágnak egybe a nők testi adottságaival. Számos esetben a hölgyek azért nem válhatnak „szupernővé”, mert biológiailag képtelenek rá, a sok fogyókúra, edzés, koplalás nem tudja a csípőjük, a medencéjük vagy a combjuk formáját megváltoztatni.


Szűcs Emese
A korai felismerés életet ment

Magyarországon minden évben legalább 4500 nő esetében derül ki, hogy mellrákja van, s évente mintegy 2300 hölgy hal meg ebben a betegségben. Összesített adatok híján annyi biztonsággal állítható: manapság minden nyolcadik magyar nő érintett ebben a problémában. Budapesten az idei év első felében több mint 2200 új emlőrákos esetet vettek nyilvántartásba a Nemzetközi Rákregiszterben. Ez a fajta daganat ma már gyógyítható! Minél koraibb stádiumban történik a felfedezés, annál biztosabb a gyógyulás esélye. A daganat pontos és gyors diagnosztizálása után a megfelelő kezelést azonnal el kell kezdeni.


Fókusz

Hazafi Zsolt
Történelmi felelősségünk van


Hajdú Sándor
Spekuláció a kisebbségi kormányzás


Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Abszurdisztán visszafordul

Zavar, düh, keserűség, félelem - ez érzékelhető a vesztesek oldalán, miközben a győztesek sem tudnak igazán ünnepelni, inkább gondterheltek, mint diadalmasak. A romániai választások végeredménye a pártok erőviszonyai és a második fordulóba jutott elnökjelöltek szempontjából egyaránt teljes baloldali siker, december 10-én már csak az dől el, posztkommunista vagy posztkommunista-fasisztoid államfője lesz-e az országnak.


Gazdaság

A rábeszélés korában élünk


Bohács Zoltán
Hogyan vágjunk utat a kommunikációs dzsungelben

A XXI. század küszöbén elképesztő kommunikációs dzsungelben élünk. A bennünket körülvevő, ránk áradó információ mennyisége az elmúlt néhány évtizedben hihetetlen mértékben megtöbbszöröződött. Egyedül a reklámszakmában a figyelmünkért, néhány tized- vagy századmásodperces pillantásunkért forintban és profitban egyaránt mérhető rendkívüli küzdelem folyik. Harcban áll a környezetbarát mosópor a legújabb hajlakkal, a bank a biztosítótársasággal, egyik párt a másikkal, a parlamenti közvetítés a lottósorsolással. Márka a másik márkával, egyik médium a másikkal és önmagával: mindenki versenyben van mindenkivel, hogy a kívánatos vevőkört megkaparintsa az üzenetével. A győztes az lesz, aki mindezt a többieknél jobban csinálja. Jack Trout és Al Ries könyve ebben nyújt izgalmasan eredeti eligazítást. 


Acsai Anikó
7000 pont alatt a BUX

A héten tovább folytatódott a lejtmenet a világ tőzsdéin. Amerikában a Dow Jones ugyan emelkedni tudott, nem állt meg viszont a Nasdaq mélyrepülése, és ez a nyugat-európai piacokra is rányomta bélyegét. Rosszabbul jártak a fejlődő piacok részvénytulajdonosai: az orosz tőzsde 10 százalékot esett, a BUX pedig újabb 5 százalékos csökkenés után 6891 ponttal állított fel újabb éves mélypontot.


Járai a jegybankba tart
Tovább a cikkhez >>>

Ruff Gabriella
Kiskarácsony, netkarácsony

A karácsony a szeretet ünnepe, nem a vásárlásé - hirdeti egy internetes áruház jelmondata. És valóban, a legtöbben szívesen elfeledkeznénk a decemberi shopping-őrületről, a tömegjelenetekről, a jéghideg délutánokról, amikor hazafelé két dolgon töprengünk, hogy kinek nem vettük még mindig meg az ajándékot, és vajon melyik üzletben hagytuk el a kesztyűnket. A nálunk még alig terjedő internetes vásárlás új alternatívát ajánl, az online-kereskedők pedig - ha nem is áttörésre, de - legalább 50 százalékos forgalomnövekedésre számítanak a karácsonyi szezonban.


Sztrájkra készülnek az egészségügyiek
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Földvári Katalin
Két nép talált egymásra

„Szellemi alkotó energiákban a magyarországi zsidóság története soha nem volt szegény” - vezette be Gerő András történész a Mazsihisz és a Dohány utcai zsinagóga égisze alatt létrehozott Füst Milán szellemi páholy céljait. A páholy egyfajta fórumot kíván jelenteni az író nevével is fémjelzett zsidó identitáskeresés aktuális törekvései számára. Benedek István Gábor írót, a Remény című zsidó folyóirat főszerkesztőjét kérdeztük a páholy létrehívásának időszerűségéről.


Hazafi Zsolt
Rendezni végre közös dolgainkat

„A hozzánk érkező panaszok nagyobb hányada szól diszkriminációról, mint korábban. Egy új diszkriminációellenes törvény tenne különbséget a szankciók között: olyan következményrendszert jelentene, amelyik a súlyának megfelelően reagálna az elkövetett cselekményre” - nyilatkozta a Heteknek Kaltenbach Jenő, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa, aki a közelmúltban törvénytervezetet dolgozott ki a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni fellépésről. Kaltenbach szerint erre a törvénytervezetre akár „ráfűzhető” lenne például a nemek közötti vagy a vallási diszkrimináció kezelése is. 


Somorjai László
A lopakodó rasszizmus ellen


Márer György, New York
Ez sem enged, az sem hagyja

„Nem forgolódom álmatlanul éjszaka. Úgy alszom, mint a tej. Nem tépelődöm amiatt, hogy mi lesz, ha… Valójában én abban hiszek, hogy megnyerem a választásokat” - nyilatkozta a napokban Al Gore annak ellenére, hogy ellenfele, George W. Bush - igaz, csupán soványka 537 szavazattal - megelőzte Floridában. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az amerikaiak többsége most már Bush-t tekinti a választások győztesének.


Csereklyei Márta
Tisztességes és bölcs legyen

„Azért imádkozom, hogy a menny áldása szálljon erre a házra és mindazokra, akik a jövőben benne laknak. Tisztességes és bölcs emberen kívül más ne lakja e hajlékot”- írta a Fehér Házról John Adams, az amerikai elnökök rezidenciájának első lakója, az Egyesült Államok második elnöke. Szavai ma is olvashatók a Fehér Ház egyik kandallópárkányán. A nemrégiben kétszázadik születésnapját ünneplő épület valóban számos kiválóságnak adott hosszabb-rövidebb ideig otthont - ám egyelőre még várat magára a döntés, hogy vajon kinek is fogja majd Bill Clinton átadni a kilincset. Összeállításunkban a múlt század néhány elnökének életéből idézünk fel epizódokat.


Máté József
A gyűlöletbeszéd retorikája

A szavak ölnek, a gyűlölet kirekeszt, uszít. Míg egyesek fejében zűrzavart és félelmet kelt, másokat felbátorít, hogy ő is (ha már politikus eleink ezt teszik) a „szabad prédára” essen, legyen az zsidó, cigány, liberális, volt kommunista, vagy egyéb „idegenlelkű”.


Benke László
Róma megelégelte a csodákat

A Vatikán hivatalos állásfoglalásban tiltotta meg a miséken történő ördögűzést és természetfölötti gyógyítást, hogy gátat vessen a „karizmatikus és neopünkösdi” mozgalmak terjedésének. A határozat, amelyet a pápa főtanácsadója, Joseph Ratzinger bíboros írt alá, egyes vélemények szerint a zambiai Lusaka volt érseke, Emmanuele Milingo által a Rómához közeli Zagarolóban vezetett népszerű gyógyító rendezvények ellen fogalmaz meg főpapi vétót. 


Hit és értékek

Vermes László
Az arany hercegnő titka

A hírügynökségek október végén röpítették világgá a hírt, hogy a pakisztáni rendőrség egy razzia során az afgán határhoz közeli Beludzsisztán tartomány Quetta nevű székvárosában egy orgazdánál egy több mint 2500 éves múmiára bukkant. A teljes épségben megtalált múmia nemzetközi bonyodalmakat okozott, miután Irán, Afganisztán és Pakisztán egyaránt a magáénak követeli. Így érthető, hogy a leletről egymásnak ellentmondó jelentések láttak eddig napvilágot.


Interjú

Tihanyi Péter
Boldogan élni a legnagyobb alkotás


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Bibi visszavághat

Az „Al-Aksza intifáda” két hónappal ezelőtt kezdődött erőszakhulláma óta először a héten ismét a belpolitika játszotta a főszerepet Izraelben. Ehud Barak miniszterelnök elébe ment az elkerülhetetlennek: a hét elején maga kezdeményezte az előrehozott választások kiírását, alig egy órával a knesszet feloszlatásáról döntő szavazás előtt. A várhatóan jövő tavasszal sorra kerülő választásokra készülve azonnal megkezdődött a pártokon belüli pozícióharc a jelöltségért.


Hetek-összeállítás
Liberális mesterhármas

Kanadában a miniszterelnök, Jean Chrčtien Liberális Pártja a konzervatív oldalt jelentős mértékben maga mögött hagyva továbbra is hatalmon maradt. Chrčtien Kanada első olyan vezetője a második világháború óta, aki három egymást követő választást is megnyert. Egyes elemzők szerint azonban a győzelem mögött nem Chrčtien vagy a Liberális Párt osztatlan népszerűsége áll: a polgárok valójában az utóbbi évek során elért rekordmértékű gazdasági növekedésre és a jólét megtartására szavaztak.


Mondovics L. Gábor
Guruló albán fegyverraktárak

Jugoszlávia sorra veszi fel a diplomáciai kapcsolatokat nemzetközi szervezetekkel, nyugati NATO-tagállamokkal és a korábbi tagköztársasá-gokkal. Szlovénia és Bosznia-Hercegovina is úgy döntött, hogy kilépnek az eddigi falak mögül, és ezzel is bizalmat szavaznak az új jugoszláv elnöknek, Vojiszlav Kostunicának. A külpolitikai sikerek még nem jelentenek általános megoldást, amint azt a Koszovóban újra elharapózó erőszak mutatja. George Robertson NATO-főtitkár kijelentette: „A szerbiai változásokkal a háttérben a nemzetközi közösség nem fogja többé szó nélkül hagyni, még kevésbé elfogadni a szélsőségesek akcióit”.


Eperjesi Ildikó
Európa és Amerika házassága

Miközben a nyugati sajtó az Észak-Amerika és Nyugat-Európa közötti ellentétektől hangos, és amerikai arroganciát, valamint európai passzivitást emleget, az USA igyekszik az új európai hadtest támogatójaként feltűnni. Ugyanakkor az amerikaiak világossá teszik feltételeiket is. Az új európai védelmi politikának transzatlanti keretek között kell folytatódnia - hangzott el a Szövetségben a NATO-val című nemzetközi konferencián Budapesten. Európa és Amerika újsütetű „házassági szerződése” nem köttetik meg zökkenőmentesen, de - amint lapunknak adott nyilatkozatában Alexander Vershbow amerikai NATO-nagykövet fogalmazott - csalódniuk kell azoknak, akik az amerikai befolyás csökkenését várják Európában.


Mogyorósi Géza, Berlin
Kerge kórtünet

A múlt héten egy világ dőlt össze a német húsfogyasztók és termelők számára, miután először bukkantak a szakemberek kergekórban szenvedő szarvasmarhára Németországban. Politikusok, orvosok, állattenyésztők lázasan keresik a bajok forrását, a megoldási lehetőséget. A hétvégén életbe lépő törvényi szigorítások újabb - pénzigényes - problémákat vetítenek előre.


Sport

Varga József
A drágaság és a minőség nem mindig jár együtt

Szokásos év végi listáját tette közzé a tekintélyes Forbes magazin. Az NHL csapatok gazdagságával foglalkozó értekezés kimutatta, hogy egy átlagos egyesület ára 2000-ben 148 millió USA-dollár. A sportág népszerűségének következtében számos befektető szállt be a profi jégkorong üzletbe.


Munkatársunktól
Újabb Arsenal-botrány

Az elmúlt hetek botrányos viszszaesést hoztak a londoni Arsenal gárdájánál. A tizenegyszeres angol bajnok az UEFA-kupában a döntőig menetelt, és a nyári csapatépítés is tovább erősítette az eddig is jó nevekből álló „Ágyúsokat”.


Angolosan érkezik a svéd
Tovább a cikkhez >>>

Hullottak a levelek
Tovább a cikkhez >>>

Vezető focisták

Premier 1 Racing nevű cég 2003-tól a Forma-1-hez hasonló sorozatot szervez - labdarúgók részvételével. Az autóversenyeken a spanyol, az olasz, a német, a francia, az angol és a holland bajnokság élcsapatainak játékosai teszik próbára gyorsaságukat, vezetési készségeiket. 


Szabadidő

Buli nagyszülőknek és unokáknak

Újra itt van a nagy csapat! Nem is csak egy, hanem mindjárt három. A következő évezred sem múlhat el a beatnemzedék legendás zenekarai, az Illés, a Metró és az Omega nélkül.


Anyagba öntve
Tovább a cikkhez >>>

Matzon képek Berlinben
Tovább a cikkhez >>>

Úgy érzik, szerepelniük kell

Az egy csapásra milliomossá válás mai divatja pár karakteres motívumot is megterem. Adott egy minden szempontból jól megcsinált játék, ami az emberi lélek egyik legérzékenyebb bugyrát érinti: a gyors és könnyű meggazdagodás álmát. Igen, a Legyen Ön is milliomosról beszélünk. A világszerte fénykorát élő vetélkedő a klaszszikus krimitechnikával él. A feszültség a téttel együtt nő, lépésről lépésre; ha a főhős átlép a milliós tartományba, már jobban verejtékezik a nézői tenyér, mint egy thriller nézésekor. Mindezt vérnyomásfokozó zenékkel, valamint a stresszes állapotot leképező színes fényekkel körítik. 


Színes

DUMA PLÁZA

Az egységes Európát csak a zsenik értik meg és a franciák. (Margaret Thatcher, brit miniszterelnök)


Ezek a fiatalok
Tovább a cikkhez >>>

Gyorshajtási bírságrekord
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Személyi igazolvány az orrszarvúknak
Tovább a cikkhez >>>

A CD-ipar alkonya
Tovább a cikkhez >>>