Vissza a tartalomjegyzékhez


Anyagba öntve

„A design… kizár bármit, ami nem önthető formába, vagyis nem materializálható szellemi termék” (Kocsis András, dr. Müller Ferenc)
„Lépés a jövőbe” címmel a Vígadó Galéria immár harmadik alkalommal ad helyet az Országos Designpályázat Kiállításának. A Magyar Design Kulturális Alapítvány és a Magyar Innovációs Szövetség által meghirdetett pályázaton a fiatal, pályakezdő formatervező iparművészek, építészek, matematikusok, pedagógusok mellett a már befutott művészek generációja is képviseltette magát. A beérkezett 138 pályamű közül az első forduló után mintegy 34 munka maradt fenn a „szűrőn”, végül a 13 kiválasztott közül 5 nagydíj és 2 különdíj született.
A megnyitón Cserny József Kossuth-díjas formatervező elmondta, hogy ez a kiállítás az utolsó, amely „szociologizál” - vagyis a divattal szemben előnyben részesíti az olyan ötleteket, mint a gyógyszeradagoló vagy a gyengén látók számára tervezett sakktábla, dominó. A tervek szerint ezentúl évente megrendezésre kerülő kiállításon inkább a magyar kulturális hagyományokból merítő regionalitás kerül majd előtérbe.
Sasvári Szilárd, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke bevezető beszédében szintén a tradíció-identitás-design hármasságát emelte ki. A formatervezés országimázs-kialakításban vállalt szerepe mellett kitért annak gazdasághoz kapcsolódó voltára is. Véleménye szerint a magyar designtermékek csak úgy juthatnak be a világpiacra, ha megkülönböztethetően, sajátosan magyar jegyeket viselnek magukon.
A pályázat díjnyertes alkotásai között szerepelt kulturális úszómű, mobil válaszfalrendszer, apróállat-hordozó doboz is, a nem díjazott, de kiállított munkák palettája pedig még ennél is színesebb: az autóbusztól a szélkerékig, a lakástextiltől a kerékpárülésig sok kreatív, újító ötlettel találkozhat az érdeklődő. (Kapsza Ágnes)