Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
A drágaság és a minőség nem mindig jár együtt

Szokásos év végi listáját tette közzé a tekintélyes Forbes magazin. Az NHL csapatok gazdagságával foglalkozó értekezés kimutatta, hogy egy átlagos egyesület ára 2000-ben 148 millió USA-dollár. A sportág népszerűségének következtében számos befektető szállt be a profi jégkorong üzletbe.

A tavalyi listához képest a legnagyobb előrelépést (47%) a Los Angeles Kings gárdája érte el, amely pillanatnyilag 160 millió dollárt ér, és a lista 11. helyére ugrott.
Érdekesség, hogy a minden idők legjobb csapataként számon tartott, 24-szeres bajnok Montreal Canadiens több éves gyászos szereplése ellenére is a nyolcadik helyen tanyázik. A jelenleg is utolsó helyen vegetáló gárda piaci értéke 191 millió, ami pillanatnyilag igen kedvező a teljesítményüket tekintve. Az egykor szebb napokat megért Canadiens felemelkedéséért nagy változásokra lesz szükség.
Az első öt helyen szintén patinás egyesületek találhatók. A 13-szor Stanley-kupát nyert Toronto Maple Leafs utoljára 1967-ben ünnepelhetett. Az elmúlt szezonok teljesítményei azonban egy újabb győzelmet körvonalaznak. Ezt bizonyítja, hogy értékük rohamosan emelkedik, és jelenleg 203 milliót kéne kicsengetni az egyébként nem eladó „juharlevelekért”.
A Boston Bruins 217 millióért kerülne eladásra. Az ötszörös bajnok „Bocsok” szintén gyengén muzsikálnak több éve, és vélhetőleg várat magára a következő sikerük. 
A dobogó harmadik helye a Detroit Red Wingsnek jutott. A kilenc győzelemmel rendelkező „Vörös szárnyak” jelenleg is a liga egyik élcsapataként bizonyítanak. 218 millió dollár az árfolyamuk a piacon, és ez várhatólag tovább emelkedik, ha sérült kapitányuk, Steve Yzerman újra csatasorba áll. 
Az ezüstérem a Philadelphia Flyers csapatát illeti. A hajdani kétszeres bajnok szintén nehéz időszakon megy keresztül, mivel sérülések és botrányok sújtják a „Repülőket”. Az eddigi kapitány Eric Lindros a 8,5 millió dolláros szerződés ajánlat ellenére is távozni akar a klubtól, amely a Forbes szerint 240 milliót taksál. Következő klubja a Toronto, vagy az értéklista éllovasa, a négyszeres bajnok New York Rangers lehet.
Az idén 75. születésnapját ünneplő „Parkőrök” feledtetni kívánják az elmúlt három év gyenge szereplését. A klubtörténet legjobb centerének választott Mark Messier visszahozatalával és a dollármilliókért vásárolt Theo Fleury gólgazdag játékával az eredmények is jönni kezdtek. Manhattan büszkeségei a Forbes szerint 263 milliót érnek, és további jó szereplés még jobban megemeli ezt az összeget.
A Liga csapatai tehát nincsenek legatyásodva anyagilag, és ez is biztosíthatja azt, hogy a szurkolók egyre jobb összecsapásokat láthatnak a jégmezőkön, mivel a játékosok is remekül keresnek, és a sztárok több milliót vágnak zsebre. A sikeres szezon pedig magával hozza, hogy jövő ilyenkor a Forbes listáján további értékemelkedés lesz kimutatható.