Vissza a tartalomjegyzékhez

Mogyorósi Géza, Berlin
Kerge kórtünet

A múlt héten egy világ dőlt össze a német húsfogyasztók és termelők számára, miután először bukkantak a szakemberek kergekórban szenvedő szarvasmarhára Németországban. Politikusok, orvosok, állattenyésztők lázasan keresik a bajok forrását, a megoldási lehetőséget. A hétvégén életbe lépő törvényi szigorítások újabb - pénzigényes - problémákat vetítenek előre.

Tagadhatatlanul némi büszkeséggel vegyes arroganciával viseltetett Németország és több EU-tagállam az elmúlt esztendőkben Nagy-Britanniával szemben. A szigetországban már a nyolcvanas évek közepén felbukkant az elsősorban szarvasmarhákra, de birkákra is halálos veszedelmet jelentő kergekór. Az angol elnevezés alapján BSE-re rövidített marhavész vélhetően előidézője a 90-es évek második felében több tucat emberéletet követelt Creutzfeld-Jacob-féle betegségnek. 
Németországban az exportkorlátozásoknak és a lelkiismeretes kontrollnak hála idén novemberig nem regisztráltak marha kergekórt. De most itt a vész: eddig sem az egészségügyi tárcát irányító, zöldpárti Andrea Fischer, sem szociáldemokrata kollégája, Karl-Heinz Funke élelmezésügyi, mezőgazdasági és erdészeti miniszter nem tudta megnyugtatni a lakosságot. Pánik nincs a németek körében, de a húsfogyasztás látványosan visszaesett az elmúlt napokban. Kivételt talán csak a bioboltok képeznek, ahol - igaz átlag 20 százalékkal drágábban, de - garantáltan természetes környezetben nevelt, állati húsliszttel nem táplált, higiénikus körülmények között levágott borjak, marhák húsát kínálják.
A berlini kormány kapkodását tükrözte az a jó szándékú, de elhamarkodott és kivitelezhetetlen bejelentés, amely már november 29-től megtiltotta volna, hogy az agrárszférában húsliszttel etessék az állatokat. Ennek a feltételezett veszélyforrásnak a kiiktatását végül szerdáról szombatra tette át a szociáldemokrata-zöld kabinet, de így sem világos, hogy a hét végétől honnan varázsolnak több ezer tonna, tisztán növényi eredetű takarmányt a parasztok és mi történik a kényszervágásra ítélt, kergekór gyanús négylábúak tetemével. Logisztikailag komoly problémát jelent, hogy mi legyen a sok milliárd márka értékű, feltehetően hasznavehetetlen húsliszttel a raktárakban, és a részben génmanipulált tengerentúli szója gyors importja nem okoz-e jogi-egészségügyi gondot az Európai Unión belül.
A német médiában ezekben a napokban megszólaltatott politikusoknál már csak a BSE- specialisták, kutatók, orvosok óvatosabbak. A közvélemény megnyugtatására segély-telefonvonalakat létesítettek, ahol villámoktatáson részt vett rendőrök tájékoztatják az aggódó polgárokat az ismert kergekór-rizikóforrásokról. Németországban a hétvégén az advent kezdetét ünneplik a családok: a háziasszonyoknak nincs könnyű dolguk, hogy mi kerüljön az asztalra.