Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Plusznyugdíj jövőre?

A pénzügyminiszter elképzelhetőnek tartja, hogy jövő év februárjában 0,3-0,4 százalékos nyugdíjemelésre kerül sor. Ez az emelés visszamenőleges érvényű lenne, mivel a két hónappal korábban vártnál is magasabb lehet az infláció. Ez a pluszemelés körülbelül ezer forintot jelent az érintetteknek. A pénzügyminiszter közölte, hogy a kormány a jelenlegi magán-nyugdíjpénztárakhoz hasonló nyugdíjrendszer kiépítésén dolgozik. Ennek az a lényege, hogy a szociális kiegyenlítési rendszer szerepe egyre inkább csökkenjen, és az egyéni befizetések aránya növekedjen. (MTI)


Minimálbér-emelés - mit hoz a konyhára?

A kormány nem sok haladékot hagyott a háromoldalú egyeztető tanácsnak, hogy megegyezzenek a minimálbér 40 ezer forintra való emelésével kapcsolatos kérdésekről. Kompetenciájukat elvéve, maga határozta meg a minimálbért. Ezzel nemcsak a szokásos egyeztető fórum hatásköre csorbult, hanem a döntés hátrányos oldalai felől sem juthattak egyezségre a felek. Ez azzal jár, hogy a munkaadók nem kaptak kompenzációt a megemelkedett terhek miatt (19 ezer forint), s ez némely esetben akár elbocsátási hullámot, vagy a törvények kijátszását is eredményezheti. Másrészt viszont bérfeszültség jön létre, ami újabb és újabb béremelésekre kényszerítheti a munkaadókat, ami az infláció alakulását kedvezőtlenül befolyásolja. Bár sokan nettó 10 ezer forinttal több fizetésre számíthatnak januártól, mégis az említett kedvezőtlen következmények miatt kérdéses, hogy milyen hatást vált ki gazdasági és politikai szinten. (Hetek)


Adószám újszülötteknek

Érdemes már a gyerek megszületésekor kikérni az újszülött adószámát, mert jövőre ez lesz az egyik lehetséges módja a gyermek azonosításának az adókedvezmények igénylésekor - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese. Az idén még csak akkor kell azonosítani a gyermekeket, ha a kedvezményt a két szülő megosztva veszi igénybe, jövőre viszont már minden esetben szükség lesz erre. Az azonosításra azért van szükség, hogy a gyermekkedvezményeket csak az arra jogosultak vehessék igénybe. Jövőre egy gyermek után az adókedvezmény havi mértéke 3 ezer forint lesz, míg két gyermeknél gyermekenként havonta 4 ezer forintot, háromnál pedig gyermekenként havi 10 ezer forintot lehet igénybe venni. A jövő évi adózásban az is újdonság lesz, hogy a magzat már 91 napos korától adókedvezményre jogosít. (MTI)