Vissza a tartalomjegyzékhez


Sztrájkra készülnek az egészségügyiek

Háromnapos figyelmeztető sztrájkra és demonstrációk-ra hívta fel az egészségügyi és a szociális szférában dolgozókat december 7-9. között az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ). Cser Ágnes elnök elmondta: céljuk az, hogy javuljon a létminimumon kereső munkavállalók helyzete. Az akciósorozat december 7-én miskolci nagygyűléssel kezdődik, majd 9-én budapesti központi demonstrációval zárul. A szervezők ígérete szerint a betegellátást nem zavarják, és műtétek sem maradnak el. A demonstrációval a képviselők figyelmét kívánják felhívni arra, hogy a költségvetési előirányzatok nem nyújtanak fedezetet a béremelésekre, és előrevetítik a betegellátás rendszerének összeomlását.
Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter szerint a kétéves költségvetés az ágazat számára a felelőtlenség dokumentuma, amely további zavarokat okoz az intézmények működésében, és késlelteti a reformokat. 
„Nem értem, hogy ebben az időszakban miről szól az EDDSZ sztrájkfelhívása, hacsak arról nem, hogy politikai ambícióit így éli ki az érdekképviselet vezetője” - reagált Gógl Árpád egészségügyi miniszter Cser Ágnes bejelentésére. „Hiszen az intézményekbe éppen most érkezett meg az egészségügyiek nyári 15 milliárd forintos bérjuttatásából megmaradt 5,1 milliárd forint, amiből 65 ezer dolgozó kapja meg egyhavi bruttó bérét, vagy pedig átlagosan nettó 35 ezer forintos bérjuttatást” - tette hozzá. „Megértem, ha valakinek politikai ambíciói vannak, de az szólalt volna fel az MSZP kongresszusán, és indult volna harcba a választmányi tagságért” - érvelt a miniszter. (MTI)