Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI
Eltérően megítélt javaslat

A kulturális tárca szeretné még az év vége előtt a kormány elé terjeszteni javaslatát a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény módosításáról 

Ezt Schanda Balázs főosztályvezető jelezte a módosítás kapcsán csütörtökön tartott hatpárti egyeztetés után újságíróknak Budapesten. A zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen a tárca képviseletében Rockenbauer Zoltán miniszter és Semjén Zsolt egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is jelen volt. A résztvevők megállapodtak abban, hogy a parlamenti frakciók egy héten belül eljuttatják szövegszerű módosítási javaslataikat a tárcához. 
Schanda Balázs közölte, hogy a törvénymódosítás hathónapos türelmi időt írna elő a hatályba léptetés előtt, az ügyészség csak annak elteltével indíthatna eljárást egyházak ellen. Hargitai János (Fidesz) úgy vélte: talán egyik párt sem elégedett maradéktalanul a tervezett módosítással, de fontos, hogy azt az országgyűlés elfogadja. Véleménye szerint jelenleg azért nincs precedens eljárás az egyházi „zászló” alatt zajló visszaélések ellen, mert nincs fogódzó, amely alapján ezt a bíróság vagy az ügyészség megtehetné. 
Horváth Béla (FKgP) közölte, hogy pártja támogatja az előterjesztést, és nem kíván ahhoz érdemleges javaslatokat benyújtani. Szászfalvi László (MDF) kijelentette, hogy maximálisan támogatja a törvénymódosítást, bár nem ért egyet a hathónapos türelmi idővel. Felvetette továbbá, hogy mivel az egyház fogalma keresztény terminológia, így annak használatát nem tartja helyesnek valamennyi felekezet esetén. 
Kiss Gábor (MSZP) úgy fogalmazott, hogy a módosításra nem mond „ab ovo” nemet, bár elmondása szerint a létező jogi eszközök alkalmasak a problémák kezelésére, és a módosítást igazán jogharmonizációs kényszer sem indokolja. Mindamellett leszögezte: nem tartja elfogadhatónak, hogy az államhatalom eszközeivel szülessen definíció a vallás fogalmára, valamint társadalmi szerepük alapján különbséget tegyenek az egyházak között. 
Iványi Gábor az SZDSZ képviseletében hangsúlyozta, hogy álláspontjuk változatlan, azaz szerintük nincs szükség a törvény módosítására. Fontosnak nevezte, hogy az egyházak között különbségtétel sem burkolt, sem nyílt formában ne jelenhessen meg a törvényben. Mint elmondta, nem lenne kifogásuk az ellen, hogy kizárólag a Fővárosi Bíróság jegyezze be az egyházakat, továbbá nem zárkóznak el attól sem, hogy az egyházaknak a bejegyzés előtt, mellékelni kelljen hitvallásuk leírását.