Vissza a tartalomjegyzékhez

Egri István
Betyár kibervilág

Úgy tűnik, hazánkba visszatér a betyárvilág, de a jelek szerint ezúttal a virtuális teret fenyegetik a múlt századi lovas haramiák kései leszármazottai. Nemrég került nyilvánosságra, hogy egerüket keményen markoló, törvényen kívüli szörfözők újra feltörték az Elender internetes oldalait, sőt arra vetemedtek, hogy az interneten élő interjút adjanak az érdeklődő újságíróknak. Ezen felbuzdulva „kollégáik” sem maradtak tétlenek: az Infotéka népszerű oldala hétfőn áldozatul esett egy hackernek, aki a Windowsról és a Microsoftról enyhén szólva negatív véleményének adott hangot a feltört és átírt honlapon. Hogy még nagyobb legyen a botrány, hétfőn délelőtt a Budapesti Rendőr-főkapitányság weblapja is gyanúsan viselkedett: a „Fejlesztés alatt” felirat volt rajta olvasható, holott korábban többféle információt is lehetett kérni rajta keresztül. Egyetlen információként fekete keretben, csúnya sárga betűkkel az állt az alján, hogy a kezdőlap nem szabványos, arra utalva, hogy valami nem stimmel.

A hasonló jelenségek megszaporodása lehet, hogy válasz arra a bejelentésre, mely szerint márciustól Magyarországon is megkezdődik a kibertéri járőrözés. A jogszabályi alap az, hogy a Netet a nagy nyilvánosság területei közé fogják sorolni, tehát büntethetőek lesznek azok, akik a világhálón a közerkölcsöt, a közízlést, a kisebbségi jogokat megsértik, vagy más hasonló vétséget követnek el. Angliában, úgy tűnik, nálunk előbbre járnak, mert ott egy kormányhoz közel álló szervezet már hackereket keres belépésre. Összesen száz álláshelyet hirdettek meg, és a belépés feltétele az, hogy a szervezet honlapján több helyen elhelyezett különlegesen kódolt üzeneteket fel kell törni. Ha ez a kiberbetyárnak sikerül, máris megkezdődhet pandúri pályafutása. Igaz, ennél a szervezetnél csak száz személy állítható át tőlük a jó oldalra, de mint tudjuk, a jó hacker motivációja nemcsak a pénz, hanem a feltörésből származó dicsőség, amit a lelkesedéséből származó szakértelme hoz létre. Ezért - okoskodtak az angolok - a hackerekkel csak a rablóból lett pandúrok vehetik fel igazán a versenyt.
Kínában más úton indultak el a rend szigorú őrei. Minden olyan információt, amely nem a hivatalos médián keresztül kerül nyilvánosságra, államtitoknak minősítettek. Ezért minden, az interneten való közlésre szánt információt egy arra szakosított hivatallal előzetesen engedélyeztetni kell. A rendelet nemcsak a kínai állampolgárokra, hanem az országban tartózkodó külföldiekre is vonatkozik. A kínai hatóságok amúgy nem sokat teketóriáznak a komputeres bűnelkövetőkkel, ugyanis nemrég egy lebukott hackerre halálbüntetést szabtak ki, és azt végre is hajtották.