Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

UFO vagy űrszemét?

Nem tudni, mi volt az a különös tárgy, ami egy ausztráliai gát mentén landolt, majd miután óriási krátert hagyott maga után, elsüllyedt a sárban. Találgatások szerint űrszemét, meteorit, repülőgépből kidobott, megfagyott szennyvíz, esetleg UFO lehet. A krátert 1,6 kilométeres körzetben lezárták, jóllehet a levegő vizsgálatakor radioaktivitást nem találtak. Ez egyben kizárja az űrszemét lehetőségét. A kráter környékéről származó víz biztosította a Sydneytől 250 kilométerre északra található Guyra város ivóvizét, amelyet most máshonnan pótolnak. A csendes város hirtelen megelevenedett a sok érdeklődő újságírótól. „A vizsgálat jelenlegi szakaszában még nem tudjuk, mi lehet ez a titokzatos tárgy, de nagy kárt okozott a gátban” - nyilatkozta a városi rendőrség szóvivője. A kráter tizenöt méter hosszú és hat méter széles, az azonosítatlan tárgy pedig 45 fokos szögben csapódott be a gátba, és süllyedés előtt arrébb csúszott. (Reuters)


Ceausescu sapkái

Mi a legújabb divat Romániában? A diktátorsapka. Legalábbis a kormány szerint, amely a volt önkényuralmi vezető, Nicolae Ceausescu holmijait kiárusítja. Idén már egy korábbi árverésen az ajánlatkeresők akár 250 dollárt is leperkáltak a 40 Ceausescu sapka egy-egy darabjáért. A hasonló fejfedők, amelyek ugyan nem voltak Ceausescuéi, fejenként 1,40 dollárba kerültek - Aurel Vlaicu kormánytisztviselő elmondása szerint. A kormány azt mondja, még mindig 8000 tárgy vár eladásra Ceausescu és felesége, Elena volt tulajdonából. A házaspárt egyébként 1989 decemberében egy antikommunista felkelés során végezték ki. A kiárusítás eddig 1,1 millió dollár hasznot hozott az elszegényedett országnak - nyilatkozta Vlaicu. (USA Today)


Kínos szerepcsere

Gyerekkorukban Ray és Jay Nugent, a kétpetéjű ikrek egyforma ruhába öltöztek, és barátaikat azzal tréfálták meg, hogy helyet cseréltek. Manapság azonban Ray nem mulat ilyen jól. Állandóan összekeverik testvérével, aki szökésben van egy louisianai bankrablás és kétrendbeli rendőrgyilkosság kísérlete miatt. Ray elmondta, hogy az opelovsasi rendőrség 1985-ben körözést indított ikertestvére ellen. 1993-ban azonban tévedésből összekeverték őket, így Raynek 13 napot kellett börtönben ülnie. Most 150 ezer dollárt kap a megyétől, hogy ejtse az államszövetségi pert. Ray az opelovsasi rendőrség ellen is szövetségi pert indított 13 millió dollárt követelve, szerinte ugyanis a körözésnek tartalmaznia kellene az ikertestvérséggel kapcsolatos tévedés lehetőségét. Függetlenül a kavarodásoktól, Ray nem haragszik fivérére. (USA Today)


Verselő bíra

„Á...! Humbug az egész!” - reagált az amerikai bíra arra a keresetre, amely megkérdőjelezi a kongresszus hatalmát arra vonatkozóan, hogy a karácsonyt munkaszüneti nappá nyilvánítsa.
Susan J. Doll járási bíró rímekbe szedve kezdte el 24 oldalas bírói határozatát, melyben elutasítja Richard Ganulin keresetét. „A bíróság határozott, / címzett a felperes, / ki a karácsony mögött tévesen / vallásos erőltetést keres” - írja a kilenc versszakból áló költemény, mely a határozat előszavául szolgál. Ganulin úgy érvelt, hogy a kongresszus már régen megsértette az állam és az egyház szétválasztásának elvét, amikor a karácsonyt nemzeti ünneppé tette. Doll versében így érvel: „Még egy szabadnap / árulásnak aligha mondható; / eltöltheted kedved szerint, / mindegy honnan e tradíció.” Ganulin fellebbezni készül. (USA Today)