Vissza a tartalomjegyzékhez


Ünnepi menüajánlat

HIDEG SZALONNÁS BORJÚSÜLT ALMAPÜRÉVEL

Borjú színhús    1 kg
Bacon szalonna    15 dkg
Sárgarépa    2 db
Citrom    1 db
Só, friss petrezselyem

Almapüréhez:
Alma    10 db
Porcukor    10 dkg
1 egész citrom leve

A megmosott borjúhúst beburkoljuk két réteg vékony szelet bacon szalonnával. Megkötözzük vékony spárgával, tepsibe helyezzük, mellé téve a tisztított sárgarépát és a félbevágott citromot. Sózzuk, és a friss petrezselyemmel, valamint 2 dl vízzel fólia alatt, 220 °C-os sütőben körülbelül 35-40 percig pároljuk. Ezután deszkára téve lesúlyoljuk, ha teljesen kihűlt, vékonyra szeletelve tálra helyezzük.
Lereszeljük az almákat, hozzátéve a porcukrot és a citromlevet, a borjúszeleteket pedig mellé tálaljuk.
Az almapürét mindig közvetlenül az étkezés előtt készítsük el.


KONYAKOS FÁCÁNERŐLEVES BURGONYAGOMBÓCCAL

Belezett, tisztított fácán    2 db
Sárgarépa    5 db
Petrezselyem    1 db
Gomba    20 dkg
Vöröshagyma    1 fej
Dió    10 dkg
Konyak    1 dl
Méz    2-3 evőkanál
Burgonya (héjával együtt)             5-6 db
Ételízesítő, gyömbér, sáfrány

Feltesszük hideg vízbe főni a fácánt, kicsit sózzuk. Ha felforrt, habját leszedjük, és hozzáadagoljuk a zöldségeket, diót és a fűszereket. Takaréklángon gyöngyözve addig főzzük, amíg a zöldségek mind megpuhulnak. Ekkor kiszedjük, félretesszük őket. A burgonyát megtisztítjuk, áttörjük, ízesítjük sóval, friss petrezselyemlevéllel, és annyi lisztet gyúrunk hozzá, hogy egy kemény, de formázható tésztát kapjunk. Kis gombócokat gyúrva belefőzzük a levesbe. Ha megfőtt, ezt is félretesszük, a levest pedig fél óra pihenés után szűrőruhán átszűrjük. Lángra visszatéve hozzáadjuk a konyakot és a mézet. Egy tálba helyezzük a fácándarabokat, ráhalmozva a zöldségeket felöntjük a forró levessel, és tetejére helyezzük a gombócokat.


ANGOLNAFILÉ ROSTON FENYŐMAGGAL

Angolnafilé kb. 50-60 dkg - (helyettesíthető harcsafilével)
Vaj    10 dkg
Só, fehérbors, fenyőmag
A megmosott halfiléket jól leszárítjuk, sóval, fehérborssal, fenyőmaggal bedörzsöljük. Hűtőben pihentetjük két órán keresztül. Serpenyőben vajat forrósítunk, és a halfiléket fedő alatt mindkét oldalukon halványpirosra sütjük. Friss, vagdalt salátával, esetleg hideg bormártással ajánljuk.


FŐTT-FÜSTÖLT CSÜLÖK TÉSZTÁBAN SÜTVE VÖRÖSBOROS KÁPOSZTÁVAL

Főtt füstölt csülök    1,5 kg
Vöröskáposzta    1 fej
Alma    2-3 db
Vöröshagyma    4 db
Vörösbor    2 dl
Cukor    25 dkg
Őrölt kömény, só, őrölt bors
A tésztához:
Liszt    ˝ kg
Vaj    25 dkg
Tojás    2 db (egy a kenéshez)
Citromlé
Élesztő    2,5 dkg
Tej    ˝ dl

A vajat egy kevés liszttel eldolgozzuk, hűtőbe rakjuk. Az élesztővel, tejjel, citromlével, tojással és a maradék liszttel kelttésztát készítünk. Kinyújtva közepébe helyezzük a begyúrt vajat. Többször áthajtogatva, kinyújtva készítjük el a tésztát. Ennek közepére helyezzük a kicsontozott csülköt, teljesen beburkoljuk a tésztával, a tetejét tésztadarabokkal díszítjük. 200 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.
A káposztát, az almát lereszeljük, a cukrot karamellizáljuk. Ha szép barna a cukor, rátesszük a szeletelt hagymát, reszelt káposztát és almát. Fűszerezzük, és fedő alatt puhára pároljuk. Csak a legvégén, tálalás előtt adjuk hozzá a vörösbort.


TÚRÓGOMBÓC TEJSZÍNHABBAL, GYÜMÖLCSSALÁTÁVAL

Túró    1 kg
Búzadara    15 dkg
Tojás    4 db
Tejföl    1 dl
Porcukor    15 dkg
Tejszín    4 dl
1 citrom reszelt héja

A túrót áttörjük, a tojássárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a búzadarát, a túrót és a tejfölt. Fellazítjuk a habbá vert tojásfehérjével, és forró vízbe szaggatjuk. Egyet érdemes próbának főzni, és ha kemény akkor kis tejfölt, ha szétfő, kevés búzadarát adagolni hozzá. Szeletelt gyümölcsökkel és tetején tejszínhabbal tálaljuk.

A Budai Skálában működő „Turmix Café” étterem konyhafőnökének ünnepi vacsoraajánlatához jó étvágyat kíván: Kózel Gyula és Szentkirályi Pál.