Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Kubai gyerekdráma

Kétmillió kubai tüntetett pénteken este azért, hogy a Miamiban tartózkodó hatéves Elian Gonzalez kerüljön vissza Kubába - jelentette a Washington Post. A kubai kisfiú édesanyja egy hónappal ezelőtt életét vesztette, amikor az a csónak, amellyel Kubából menekült Amerikába, a nyílt tengeren felborult. Azóta is tart a vita, hogy mi szolgálja leginkább a gyermek érdekeit: ha Miamiban marad kubai rokonai között, vagy ha visszaküldik édesapjához Kubába...

Az édesapa nem mondott le a fiáról. Bár Elian szülei elváltak, közösen gondoskodtak a gyermekről. Nagyszülei is hazavárják Kubába, ahol egy átlagos iskolába járt. Sokak szerint, ha nem kubai nemzetiségű lenne, már rég hazaküldték volna. Az amerikai bevándorlási hivatalnokok kikérdezték a fiú apját, Juan Miguel Gonzalezt, és magas szintű vizsgálatot indítottak az ügyben. A kubai bevándorlók lobbijának azonban nagy befolyása van Amerikában.
Úgy tűnik, a kubai menekültek Fidel Castroval szemben táplált ellenszenve legyőzte a legszorosabb családi kötelékek tiszteletben tartásának érzését. A gyermek ügyét övező politikai hercehurca új lendületet adott a menekültek körében amúgy is elterjedt Castro-ellenességnek. A spanyol nyelvű rádióműsorok sok Eliannal kapcsolatos hírt, vitát sugároznak. Elian egyik rokona levelet írt Hillary Rodham Clintonnak, amelyben segítséget kért tőle. A levelet később a médiának is elküldték.
A szintén bevándorlókként Amerikába érkezett rokonok a kapitalizmus minden áldásával elárasztották már Eliant: három biciklit kapott, kétmillió dollárt ígértek neki, és még egy disneylandi kirándulásra is elviszik, ha marad. A családi értékek mellett kiálló republikánusok azt szeretnék, ha Elian maradna. A családi kérdésekben gyakran közömbösnek tartott demokraták viszont visszaküldenék hazájába.
„Éhség van Kubában. Nincs elég gyógyszer. És az oktatás...” - mondja Caridad Alvarez, aki 34 évvel ezelőtt menekült az Egyesült Államokba Fidel Castro rezsimje elől. „Ha visszaengedjük a gyereket Kubába, akkor Castro megkapja azt, amit akar, és Castro nagyon gonosz ember” - visszhangozza a kubai menekültek aggodalmait Alvarez.
Max Castro, a Miami Egyetem Kuba-szakértője azonban másként látja a helyzetet: „A keményvonalas bevándorlók ismét arra szeretnék felhasználni befolyásukat, hogy az amerikai kormány a törvénnyel és a logikával ellentétes, az Egyesült Államok érdekeit is sértő intézkedést hozzon” - nyilatkozta Castro a Miami Herald című újságnak.
„Ironikus, hogy ugyanazok, akik ragaszkodtak a Kubával szembeni élelmiszer-embargóhoz, ami a legtöbb ott élő gyermek állapotára rossz hatással van, most azon fáradoznak, hogy ezzel az egy gyermekkel tegyenek jót. Mivel az Egyesült Államok és Kuba között mindig is feszült volt a helyzet, bármi robbanáshoz vezethet” - tette hozzá a Kuba-szakértő.