Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Engedett a kormány

A munkáltatók és a munkavállalók között létrejött kompromisszum révén 25 ezer 500 forint lesz jövőre a minimálbér. A kabinet korábban 25 ezer forintot tartott megfelelőnek, de a munkavállalók és a munkáltatók egyaránt 500 forinttal többet javasoltak, s végül a kormány engedett.
A ciklus végére befejeződhet a forint csúszóleértékelése. Március végén vagy április elején 0,4-ről 0,3 százalékra mérséklődik a leértékelés üteme. Még egy csökkentés valószínű 2000-ben, így a csúszóleértékelés üteme az év végére 0,2 százalék lenne. (MTI)


Szolid reálkeresetek

Igen szolidan, 2,5 százalékkal nőtt az idén a reálkereset. Az év első tíz hónapjában a bruttó átlagkereset 16 százalékkal, a nettó átlagkereset 12,5 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből. Az év első tíz hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 73 ezer 880 forint volt. A versenyszférában dolgozók 74 ezer 640 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 72 ezer 250 forintot kerestek. A legjobban fizető gazdasági ág a pénzügyi tevékenység volt 160 ezer 90 forinttal, a legkevesebbet pedig - 45 ezer 860 forintot - a szociális ellátásban dolgozók kaptak. (MTI)


Módosult a tavalyi GDP

Tavaly nem 5,1 százalékkal nőtt a GDP, hanem csupán 4,9 százalékkal - korrigálta számításait a KSH. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) becslése szerint a GDP növekedése az idén 4,2-4,3, jövőre 4-5 százalékos lesz - jelentette ki Surányi György, az MNB elnöke, aki azt is hozzátette, hogy jegybanki szakemberek becslése szerint idén, a harmadik negyedévben a GDP-növekedés elérte a 4,5 százalékot. (MTI)


Drágul a főváros

A budapesti ivóvízszolgáltatás díját 18,33 százalékkal, a csatornahasználati díjat pedig 16,85 százalékkal emelte 2000. január 1-jei hatállyal a Fővárosi Közgyűlés. A vízdíjemelés lakásonként 132,10 forint többletkiadást jelent havonta. A téli hónapokra a távfűtéssel fűtő rászorulók számára változatlanul családonként 10 ezer forintot, a más fűtési módot alkalmazóknak pedig 8 ezer forintot ad az önkormányzat. A fővárosi nevelési-oktatási és gyermekvédelmi intézményekben 6 százalékkal drágul az étkeztetések térítési díja január 1-től. (MTI)


Kárpótolják a kényszermunkásokat

Több mint egyéves huzavona után megállapodott az amerikai és a német tárgyalófél: 10 milliárd márka összegű kárpótlást nyújtanak a náci korszak kényszermunkásainak - közölte a Zsidó Világkongresszus. Az egymillió még életben lévő munkás között méltányosan szét lehet osztani ezt az összeget. A rabszolgamunkások fejenként 16 ezer márkát kapnának. A megszállt országokból Németországba vitt és munkára kényszerített polgári személyeknek pedig egyenként 5-7 ezer márka juthatna. Bill Clinton elmondta, ez az anyagi és erkölcsi igazságtétel méltó lezárása a XX. századnak, annak a kornak, amely a legszörnyűségesebb bűncselekményeket hozta. (MTI)