Vissza a tartalomjegyzékhez

Jókó Marianna
Jó adó tanácsok

Itt az idő, hogy a vállalkozók számvetést végezzenek az éves eredményükről, jövedelmükről. Sokan most jönnek rá, hogy nem használták ki az adótörvény adta lehetőségeket. Nekik jelenthet segítséget néhány most következő ötlet, ami legális módon biztosíthatja az adó csökkentését.

Sok kezdő vállalkozó nem tudja, hogy tevékenységének megkezdése előtt (legfeljebb három évvel korábban) beszerzett és tevékenysége során utóbb felhasznált anyag- és áruköltségként még el nem számolt kiadásait, valamint a kezdéshez szükséges egyéb kiadásokat az első adóévben levonhatja az adóalapból. Ez a szabály gépekre, berendezésekre, eszközökre is vonatkozik. Harmincezer forint alatt egy összegben számolható el, ha pedig a gép értékesebb, akkor a megfelelő százalékkulcs alkalmazható az elszámolásnál.
Előfordulhat, hogy használtan, ismerőstől vagy baráttól vásárolunk valamit, s mivel számlánk nincs, adás-vételi szerződéssel tehetjük elszámolhatóvá kiadásainkat. Ebben az esetben az eladóra az ingó vagyontárgy értékesítésére vonatkozó szabály szerint 100 ezer forint jövedelemig adómentesség érvényes.
A vállalkozással kapcsolatban felmerülő, szokásos költségeken kívül még a következő dolgok elszámolhatók. Reprezentáció címén a nettó (áfa nélküli) bevétel 0,5 százaléka vonható le. Az üzlet, a műhely, a gazdasági épület bérleti díja teljes mértékben elszámolható. Amenyniben a lakás és a telephely műszakilag nincs elkülönítve, a rezsiköltségeket (fűtés, a világítás és a technológia energiaköltsége, telefon, telefax, CB-rádió, telex használati díja) csak a vállalkozói tevékenységgel arányosan lehet figyelembe venni.
Ha évközben nem gyűjtöttük a gépkocsi használatára eső költségeket (benzin, javítási és egyéb számlák), akkor már csak az APEH által közzétett norma szerint tudjuk elszámolni. Ezenkívül kilométerenként 3 forint költségátalányt számolhatunk el. Tudni kell, hogy ebben az esetben is vezetnünk kell az útnyilvántartást.
Sokan most fizetik be az önkéntes kölcsönös nyugdíjbiztosításukat, hiszen az éves befizetés fele levonható az adóból (maximum 100 ezer forintig, akik 2020. január elseje előtt lesznek nyugdíjasok, 30 ezer forint külön kedvezményt kapnak). Nem változott a hosszú lejáratú (10 vagy több éves) biztosításhoz kapcsolódó kedvezmény sem, mely alapján a befizetett összeg 20 százaléka levonható az adóból.
A nagyobb cégeknél népszerű megoldás az adó megtakarítására, hogy a munkáltató biztosítási kötvényt vásárol dolgozói részére (ezzel csökkenti adóalapját), majd a következő év elején visszavásárolja, és az így nyert adóforintokat a vállalkozás céljára fel tudja használni. Az év végén még be lehet fizetni a különböző vállalkozáshoz szükséges oktatás (számítástechnika, nyelviskola stb.) tandíjait.
A karácsonyi vásárlások mellett most tudunk még olyan eszközökre költeni, amelyek számlák alapján elszámolhatók, és év közben kimaradtak, például papír-írószer, alkalmazottak részére munkaruha, reprezentáció.
Mivel minden vállalkozás egyedi, ezért általános tanácsot nem lehet adni abban, hogy konkrétan milyen költség jöhet szóba, ezért mindenképpen érdemes kikérni egy szakember véleményét is, aki segíthet abban, hogy szabályosan és lelkiismeret-furdalás nélkül adózzunk.