Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Parlamenti hitviták

Éles vita zajlott kedden a parlementben a Hit Gyülekezete kapcsán. Reggel Sasvári Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában gyűlöletkeltéssel vádolta a Hit Gyülekezetét. A politikus szerint az SZDSZ-nek állást kell foglalnia a gyülekezettel kapcsolatban, többek között azért is, mert Szent-Iványi István, a külügyi bizottság szabaddemokrata elnöke a Hit Gyülekezetével izraeli zarándoklaton vett részt, illetve a párt szoros kapcsolatot ápol az egyházzal.

Délután újra a parlament elé került Várhegyi Attilának, a kultusztárca politikai államtitkárának Molnár Róbert kisgazda képviselő interpellációjára október 19-én adott, de akkor el nem fogadott válasza. Most az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előtt tett kiegészítésekkel elfogadták a képviselők a választ. A szavazás előtt majd másfél órás vita alakult ki a Hit Gyülekezete kapcsán. A jobboldali pártok érvelésére jellemző az a mondat, ami Hegedűs Lóránt, MIÉP-es politikus és református lelkész felszólalása során hangzott el: „Nem hátrálunk meg mindaddig, amig fel nem számoljuk a család-, egyház-és emberellenenes hites mételyt.”
Az SZDSZ-es Fodor Gábor azt hangsúlyozta, hogy a vallásszabadság a polgári demokráciák alapjoga, amelyben az is benne foglaltatik, hogy el kell viselni és fogadni a nem szimpatikus véleményeket is. A szocialista Donáth László arról beszélt, hogy keresztény emberként nem viseli el, hogy bárkit a vallásához fűződő legszemélyesebb jogában megsértsenek. A Hit Gyülekezetében a hitét gyakorló Hack Péter, szabaddemokrata országgyűlési képviselő hozzászólásában elmondta: „pusztán a jegyzőkönyv kedvéért” reagált a vádakra, mert látja hogy ész érvek alapján már nem lehet vitázni, ugyanis egyesek úgy követelnek vizsgálatot, hogy közben már az ítéletet is kimondják. „Büszke vagyok arra a felekezetre, amelyhez tartozom. Amikor ehhez a közösséghez csatlakoztam, olyan emberek közé kerültem, akik tiszteletben tartják az emberi jogokat, s amelynek a tevékenysége révén az én életemben is nagyon radikálisan pozitív fordulat ment végbe.” Ez utóbbi több tízezer ember életében is hasonlóan pozitívan zajlott le, s a hívők - akik között vannak olyanok is, akik korábban deviáns életet éltek - a magyar társadalom aktív, értékteremtő tagjai - hangsúlyozta Hack Péter.