Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 50. szám, 1999. december 18

Belpolitika

Munkatársunktól
A piramis alapja

Nem kötelezhető helyreigazításra az Élet és Irodalom (ÉS) című lap, amiért augusztusi számában többek között ezt írta: „Ez a frakcióhétvége mindenesetre később szakadást okozott a párton belül, és alapjául szolgált annak a ma is élő vélekedésnek, hogy a Fidesz jelenlegi vezetőinek anyagi jólétét a székházakból származó pénzek alapozták meg.” A jogerős bírósági ítélet indoklása szerint a lap nem a Fidesz- vezetők anyagi gyarapodásáról közölt állítást, hanem egy arra vonatkozó vélekedés létezéséről írt. Orbán Viktor a keddi ítélethirdetést követően kijelentette, hogy felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Legfelsőbb Bírósághoz.


Munkatársunktól
Parlamenti hitviták

Éles vita zajlott kedden a parlementben a Hit Gyülekezete kapcsán. Reggel Sasvári Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában gyűlöletkeltéssel vádolta a Hit Gyülekezetét. A politikus szerint az SZDSZ-nek állást kell foglalnia a gyülekezettel kapcsolatban, többek között azért is, mert Szent-Iványi István, a külügyi bizottság szabaddemokrata elnöke a Hit Gyülekezetével izraeli zarándoklaton vett részt, illetve a párt szoros kapcsolatot ápol az egyházzal.


Munkatársunktól
Új Nemzeti
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Ellenzéki honatyák kormánypártisága

Mindössze egyetlen egy szavazaton múlott egy állami költségvetéshez benyújtott módosító indítvány sorsa. Nevezetesen arról a fideszes javaslatról van szó, amely a fővárosi és kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásban az utóbbi javári módosítja az arányokat. A szavazás pikantériája, hogy szabaddemokrata képviselők megakadályozhatták volna a Demszky Gábor főpolgármester által előnytelennek, sőt károsnak tartott módosítást, ha szavaznak.


Kiégett a Budapest Sportcsarnok
Tovább a cikkhez >>>

Sebestyén István
Clodo és a cenzúra

Nem Dietmar Clodo nevéhez fűződő szerkezetekkel követték el a magyarországi robbantásos merényleteket - állapította meg két rendőrségi szakértői jelentés is a közelmúltban. A német férfit még tavaly júniusban tartóztatták le robbanószerrel és robbanóanyaggal való visszaélés vádjával, mondván, ő volt az a „bombagyáros”, aki pokolgépekkel látta el az alvilágot több leszámolás, például az Aranykéz utcai merénylet alkalmával is. Clodo az elmúlt időszakban több újságnak is adott nyilatkozatot, ezekben ártatlannak vallja magát, sőt a rendőrséget vádolja korrupcióval. Mint mondja, letartóztatásának két oka volt: az egyik, hogy a rendőrségnek gyors sikereket kellett elérni az ügyben, a másik, hogy bizonyos rendőrségen belüli klikkek hírbe akarták hozni a vele korábban üzleti kapcsolatban állt Pintér Sándort.


Életmód

Mellbevágó biztonság

A statisztikák szerint az autókban elhelyezett életmentő szerkezetek közül a biztonsági öv áll az első helyen 50 százalékos hatásfokkal, ezt követi a légzsák 20 százalékkal. Ezek aktiválódása esetén 70 százalékkal több az esély egy esetleges súlyos baleset következményeinek mérséklésére, mint mindenféle védelem nélkül. Akik azt hiszik, hogy ütközés esetén kezükkel, lábukkal ki tudják támasztani magukat, azok gondoljanak arra, hogy 50 km/h sebességgel ütközni olyan, mintha a harmadik emeletről lépcső és lift hiányában távoznánk. Valóban okozott már halálos sérüléseket a biztonsági öv, az arány körülbelül 1:5000-hez, de a többi 4999 baleset esetében életet mentett, vagy súlyos sérülések helyett csak könnyebbek történtek. Az Euro NCAP ütközési tesztjein szokásos 64 km/h sebességű, ütközéskor fellépő, mellkasra ható erők - hagyományos biztonsági övek esetében - okozhatnak bordatörést, vagy belső sérüléseket (főleg idősebb embereknél), ezért ma már minden magára és vásárlóira adó autógyár korszerű övfeszítővel és överőhatárolóval kiegészített biztonsági öveket szerel az új gépkocsikba. Légzsákokat a 80-as évek közepe óta építenek be rendszeresen, ami akkor még extra volt, ma már a legtöbb új autóban alapfelszerelés.


Szűcs Emese
Fagyos örömök

Miután jó néhányszor feltápászkodott, elődünk pár ezer évvel ezelőtt felismerte a jég haladásban kifejtett jótékony hatását is. Éles csontot kötözött a talpára, majd ebből rövidesen megszületett az első csontcsúszka, ami a mai korcsolya ősének tekinthető. Először egy szöges végű bottal hajtotta magát, majd használt „vitorlát” is, végül az egyre tökéletesebb korcsolyákhoz elég volt a mozgás és a lendület. A régészek szerint a középkorban, főleg Európa északibb tartományaiban már kifejezetten közkedvelt és elterjedt volt. A XVII. században megjelentek a fakorcsolyák, száz évvel később pedig a fatalpakra már vékony vassínt is erősítettek. A korcsolyák folyamatos tökéletesítésében a hollandok jártak az élen.


Kapsza Ágnes
Citromfej és körteáll

A századelő magyar női művészeti mozgalma „Új nyolcak” néven, 1931. október 31-én mutatkozott be először a hazai közönségnek. A lelkendező és pocskondiázó (lásd a címet!) kritikák abban egyetértettek, hogy a magukat „piktorínáknak” nevező művésznők bátorság és erőteljesség tekintetében nem maradtak el a férfiaktól.


Takács Gabriella
A klubok társadalma

Angliát számos sztereotípia övezi. Nevük hallatán a többségnek legfeljebb az ötórai tea, a már-már hagyományos angol hidegvér és az esős időjárás jut eszébe, de néhány szerencsésnek megadatik, hogy megláthatják az ilyen és ehhez hasonló képzetek cáfolatát. Közéjük tartozik a 43 éves, angol-magyar szakos tanár, Gedeon József, aki a British Council posztgraduális ösztöndíjasaként több hónapot tölthetett el a régióban. Ennek apropójaként, megfigyelései alapján született meg, s kerül most a boltokba A brit oroszlán hétköznapjai című könyve, amely romba dönti az összes britekkel kapcsolatos sztereotípiát, és bepillantást enged egy működőképes demokrácia mindennapjaiba.


Francia választás

Hazánkban az autótulajdonosok jó része németorientált - nem is ok nélkül, hisz ezen autók minősége és értékállósága jó. Tudják ezt az autótolvajok is, ezért megfontolandó alternatívaként érdemes autóvásárlás előtt kipróbálni az új Peugeot 406-ost. A PSA csoport 1974-ben jött létre, miután a Peugeot S. A. felvásárolta a Citroen részvényeinek 90 százalékát. A PSA élén - melyben a mai napig is részvénytöbbséggel bír a Peugeot család - egy erőskezű és magabiztos vezető, Jean-Martin Folz áll, akinek irányítása alatt olyan modellek gurultak le a futószalagról, mint a 36. számunkban tesztelt 206-os, a jövőre forgalomba kerülő 607-es luxus limuzin, vagy jelen számunk tesztautója, a 406-os 2.0 Suprčme.


Veni, vito , vici

Gottlieb Daimler 1896-ban, 10 évvel az első automobil után építette meg első teherautóját 1,5 tonnás hasznos terhelhetőséggel, a kor tudásának megfelelő elsőrangú technikával és minőséggel. A Daimler-Chrysler csoport által gyártott Vito szintén nem egy „mai gyerek”, hiszen kategóriájában már 1996-ban az év haszongépjárművének választották. Amiért mégis érdemes szemügyre venni, az az új fejlesztésű dízel erőforrás, amely három teljesítménylépcsőben, 82, 102 és 122 lóerőben jelenik meg.


Hegedűs Katalin
Lekvár Dezsőnek

Pár nap, és újból itt a karácsony. A legtöbb családban ilyenkor, az előkészületek idején van a legkevesebb idő egymásra, különösen a kisebbekre. Mindegyikünk jól jár, ha bevonjuk gyermekeinket a lehető legtöbb foglalatosságba, hiszen számukra a közös készülődés örömteli tevékenység: legalább annyira - ha nem jobban - élvezik ugyanis a közös alkotómunkát, mint a végeredményt. S nem utolsó sorban ettől válik számukra élménnyé az ajándékadás. Az a legfontosabb az ajándékban, hogy tükrözze figyelmességünket, legyen ízléses és személyre szóló, és nem szabad elhanyagolni a csomagolást sem.


Fókusz

Szobota István
A szabadságot nem elnyomni, hanem ünnepelni kell

„Vallásszabadság, társadalom és a hatalom” címmel rendezett egész napos konferenciát a Hetek és a Teljes Evangéliumi Diák- és Ifjúsági Szövetség december 15-én a Margitszigeti Danubius Grand Hotelben.


Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Furcsa puccs

Nem annyira kormányváltásnak, mint inkább eléggé rosszul kivitelezett puccsnak minősíthető, ami az elmúlt napokban Romániában zajlott. Váratlan volt, de talán mégsem. Azt már lassan hónapok óta lehetett tudni, hogy a kormányfőnek előbb-utóbb távoznia kell, mert a Romániát vezető koalíció számára csak valami komoly váltás ad esélyt arra, hogy a mostani kilátásoknál jobban szerepeljen a jövő évi választásokon. Azt is lehetett tudni, hogy a váltással meg kell várni a helsinki csúcsot, hiszen Romániának nyugodt, kiegyensúlyozott politikai viszonyokat kell felmutatnia, hogy elérje, elkezdjék vele is a csatlakozási tárgyalásokat. De az azért mégiscsak meglepő volt, hogy a csúcs után alig két-három nappal máris kirobban a hatalmi harc Bukarestben.


Autonómiát kaphat Csecsenföld

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a Heteknek a Nyugat és Oroszország kapcsolatainak alakulásáról, a csecsen háborúról és az orosz társadalmat érintő aktuális gazdasági és politikai kérdésekről nyilatkozott a Novosztyi hírügynökségen keresztül. Putyin szerint a csecsen probléma jelentős. A Nyugat az elégtelen információk következtében egyoldalúan képzeli el az ottani eseményeket - fejtette ki az orosz kormányfő lapunknak.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Holczer Péter
Kedvezményes befektetés

Az előző lapszámunkban a befektetési alapok fajtáiról és előnyeiről írtunk. Folytatásként a mostani cikkünkben némi támpontot nyújtunk az alapok közötti eligazodáshoz és az adózási vonzataikhoz. Elöljáróban azonban említsük meg a befektetési alapok néhány további előnyét. A rugalmasság, a szakembergárda és a hozamlehetőségek mellett az is kedvező, hogy a befektetési alapokban forgatott összegek kisebb kockázattal dolgoznak a befektetőnek, mint az értéktőzsdén. Ezen kívül kisebb költséggel jár az igénybevételük, mivel megtakarítható az utánajárás, az ügyintézés költsége, hiszen az egy helyen történik. A befektetési alapok biztonságosan forgatják a rájuk bízott összeget, mivel törvény írja elő azt, hogy az ügyfelek pénzét hova lehet befektetni. Eszerint több különböző értékpapírba kell befektetni, s az egy-egy részvény vagy kötvény egy alapon belüli aránya nem haladhatja meg az 5 százalékot. Az alapkezelő tevékenységét pedig folyamatosan ellenőrzi a letétkezelő bank, a független auditor és az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet.


Györök Orsolya
Horvátország a jövő kapujában

Franjo Tudjman horvát elnök halálával Horvátország egy demokratikusabb úton indulhat el. A nyugati sajtó egyértelműen kifejezi reményét, hogy az autokrata, nacionalista elnök után a jövő év elején esedékes parlamenti választásokon és az azt követő elnökválasztáson a mostani ellenzék kerül hatalomra, de mindenképpen olyan kormányzat, amely szakít az eddigi Nyugat- és Európa-ellenes, túlfűtött nacionalista politikával. Tudjman elnök ugyan megvalósította a horvát nemzet ezer esztendő óta élő függetlenségi álmát, de eközben a demokratikus változások megtorpantak. Horvátország diplomáciailag elszigetelődött, gazdasága alaposan lemaradt az azonos eséllyel induló Szlovéniától és Magyarországtól is, olyannyira, hogy déli szomszédunk nem részesedik uniós fejlesztési segélyekből, sőt a NATO- vagy az uniós tagság terve fel sem merült. Horvátország mára teljesen elszigetelődött a nemzetközi pénzügyi szervezetektől, Nyugat- és szerbellenessége pedig riasztóan hat a tőkére. Több éves tárgyalások után sincs áttörés WTO-tagságával kapcsolatban.


Orosz Eszter
Álláskeresés az interneten

Ha elvesztette munkahelyét, és munkát keres, információkra van szüksége, akkor lépjen be a Magyar Internet ÁllásCentrum honlapjára, ahol ingyen kereshet állást, illetve adhat fel álláshirdetést. A www. allascentrum.hu honlapon munkakör, -hely, és -idő, valamint személyi tanácsadó szerint vannak csoportosítva a lehetőségek. A munkaterület szerinti csoportosításnál kiderül, hogy a pénzügyi igazgatótól kezdve a betanított munkáson át a részidős diákmunkákig mindenféle munkalehetőség megtalálható. Jelenleg 550 állásajánlat van az adatbázisban.


Birovecz László
Felkészültünk a Y2K-ra

Magyarországon továbbra is csekély az esélye annak, hogy jelentős zavar lépjen fel a 2000. évi dátumváltás miatt. A gazdaság minden szférájában kellő komolysággal kezelték az ügyet és jelentős invesztíciókat eszközöltek kivédésére. A stratégiai fontosságú cégek a teszteléseken is túl vannak, és megerősített ügyelettel várják majd az újév beköszöntét. Viszont tovább bonyolítja a millenniumi dátumváltással kapcsolatos helyzetet, hogy új vírusok várhatók, melyek december 31-én éjfélkor aktivizálódnak, és ha fel is készült valamely szervezet a 2000. év problémájára, ha nem ismerik fel őket, nagy galibát okozhatnak.


Jókó Marianna
Jó adó tanácsok

Itt az idő, hogy a vállalkozók számvetést végezzenek az éves eredményükről, jövedelmükről. Sokan most jönnek rá, hogy nem használták ki az adótörvény adta lehetőségeket. Nekik jelenthet segítséget néhány most következő ötlet, ami legális módon biztosíthatja az adó csökkentését.


Kovács Klára
Matolcsy: lehetséges a hét százalékos növekedés

Most kezdődik a kormányzás második szakasza, s ehhez új típusú gazdaságpolitikára van szükség. A stratégia elkészült, most a programok megvalósításán van a sor - jelentette ki Matolcsy György gazdasági miniszterjelölt. A gazdasági bizottság előtt mondott beszédében azt is leszögezte, hogy a konfliktusok helyett partneri kapcsolatokat kíván kiépíteni az üzleti szektorral. Hangsúlyozta, hogy nincsen fél vagy negyed gazdaságpolitikai fordulat, miniszterként folytatja a már megkezdett irányt. A változás annyi, hogy gyakorlatiasabb lesz a tárca vezetése, ténylegesen működő programokat készítenek. Matolcsy elmondta, Orbán Viktor felhatalmazta őt arra, hogy a jövőt a megálmodott irányba terelje.


Acsai Anikó
Gázár-csapda
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Tarján Péter, Hajdú Sándor
Élet a határon túl

Szerda reggel. A gyulai határátkelőhely zsúfolt ma is. Piaci nap van. A varsandi oldalon hosszú sorok állnak. Gyalogosok, kezükben az elmaradhatatlan, huszadik századi vívmánnyal, a csíkos, kínai bevásárló szatyrokkal. A buszsávban öt autóbusz várakozik belépésre. Koruk és gyártmányuk szinte felismerhetetlen, kipufogóikból vastagon dől a gázolaj fekete füstje. Ez még nem Európa kapuja, ide bejöhetnek.


Pátkai Mihály
Fegyvermitológia Állj, vagy lövök

A szabadság és a fegyverek birtoklásának ideológiai öszszekapcsolódása mélyen gyökerezik az amerikai társadalomban. Richard Henry Lee, az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat egyik aláírója jegyezte meg: „a szabadság megőrzéséhez létfontosságú az, hogy az amerikaiak birtokolhassanak fegyvereket, és már fiatalon megtanulják azokat használni.” Talán ebből következik, hogy az Egyesült Államokban ma több a fegyver, mint az ember. Nemzeti hős lett a fegyvert viselő katona, a coltot hordozó cowboy, vagy mondjuk Teddy Roosevelt elnök, aki sétabotja mellett vadászpuskával közlekedett.


Történelmi tisztogatás

Rafael Vágó professzor 1946-ban született Kolozsváron, 1958-ban vándorolt ki Izraelbe. Doktori disszertációját az 1945-1977 közötti román-magyar kapcsolatokról írta, fő kutatási területe Közép- és Kelet-Európa történelme. 1972 óta a tel-avivi egyetem történelem tanszékének előadója, emellett tudományos főmunkatársa - és a 80-as években igazgatója is - a Közép- és Kelet-Európai, valamint az Antiszemitizmust Kutató Intézetnek.


Hechs László, Jeruzsálem
Izrael kivonul a Golánról

Clinton elnök múlt heti bejelentése az izraeli-szír béketárgyalások felújításáról felkavarta a zsidó állam állóvíznek éppenséggel nem nevezhető politikai életét. Az amerikai közvetítéssel kialkudott egyezség szerint a felek arról a pontról újítják fel tárgyalásaikat, ahol azokat 1996 januárjában Simon Peresz kormányfő megszakította. Izraelben ma mindenki tudja: a szírekkel való megállapodás nem lehetséges a Golán-fennsíkról való lemondás nélkül. Bár a keddi kormányülés 47 igen szavazattal elfogadta Barak politikai beszámolóját a kneszetben, a Golánra vonatkozó törvény értelmében 61 képviselő egyetértése kell egy olyan esetleges békeszerződés életbelépéséhez, amely magában foglalja a Golánról való kivonulást.


Diktatúrák elmélete és gyakorlata

Az 1945-ös összeomlás után a fasizmus totalitárius modellje, a szélsőjobboldali „kemény diktatúra” sehol sem élte túl a háborús vereséget. Egyetlen totalitárius rendszer sem maradt a szintéren, hiszen minden európai keménydiktatúrás, jobboldali rezsim a hitleri Németország csatlósa vagy szövetségese volt. Azok a puhadiktatúrás, szélsőjobboldali rendszerek azonban, amelyek nem voltak a háború idején a náci Németország szövetségesei, fennmaradtak az antifasizmus világméretű győzelme után is. Érdemes végiggondolni, hogy túlélésük mennyiben járult hozzá a fasizmus mai reneszánszához.


Hit és értékek

A természetfeletti nyelve

A Szentírás értelmezésének egyik legizgalmasabb területe a különböző jelképekben megfogalmazott üzenetek, a képes beszéd magyarázata. József, majd később Dániel arról híresültek el, hogy meg tudják mondani az emberek álmainak, látomásainak értelmét, le tudják azokat fordítani a fogalmak nyelvére, illetve maguk is álmokat, látomásokat látnak. Számos bibliai próféta és tanító - köztük Jézus is - példázatokban, hasonlatokban, allegóriákban fogalmazták meg mondandójukat (amelyek közül aztán némelyeket megmagyaráztak, másokat pedig magyarázatlanul hagytak ránk). Az ószövetségi zsidó vallás templomi szertartásait a zsoltárok, a próféták, majd az Újszövetség könyvei gyakran értelmezik szimbólumokként, amelyek azt szolgálták, hogy a láthatatlan, természetfeletti törvények, lények, események, elvek működését látható módon megjelenítsék az emberek előtt, s ezáltal természetfeletti erőt szabadítsanak fel az életükben. Néhány ilyen elem a kereszténységben is megtalálható: a vízkeresztség, a kenyér közös megtörése és bor ivása (úrvacsora), a betegek megkenése olajjal, a kézrátevés és más hasonlók. Végezetül: a próféták gyakran nem szavakkal mondták el üzenetüket, hanem - sokszor megdöbbentő - szimbolikus kis „színielőadásokat”, „performance”-okat adtak elő, hogy így kommunikálják hallgatóikkal Isten szavát; néha pedig a verbális és e vizuális „módszert” egyszerre alkalmazták.


Interjú

Varga P. Ágnes
A Sós család története

A Sós család Szegeden él. József címzetes megyei bíró, felesége, Andrea ápolónő, s kilenc gyermekük: Tündi (20) másodéves joghallgató, Eszter (19), Inci (17) és Joci (16) gimnazisták, Lili (13), Dávid (10) és Rebeka (8) általános iskolába járnak, Lacika (6) nagycsoportos, és a legfiatalabb, Szeréna egyéves. Ha felhívjuk őket telefonon, előfordul, hogy az üzenetrögzítőn csacsogó gyermekhang adja tudtunkra, hogy „a népes Sós családból jelenleg senki nem tartózkodik itthon”, ám ezen az ember nem bosszankodik, annyira vidám és kedves ez a gyerekszáj.


Vihar mutatja meg a jó hajóst
Béres József beszél hányatott, de siker koronázta életéről Tihanyi Péternek

Béres József 1998. Elnyeri a Feltalálók Első Olimpiai Játékának Géniusz 98 Díját.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Amerikai turisták veszélyben

Az amerikai külügyminisztérium figyelmeztető közleményt adott ki múlt szombaton, amelyben óvatosságra inti a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárokat - jelentette a CNN. A Clinton-kormány vezető tisztviselői szerint „konkrét és hiteles” információ van a birtokukban arról, hogy terroristák merényletekre készülnek külföldön tartózkodó amerikai állampolgárok ellen.


Európa-ház: ki fér bele
Tovább a cikkhez >>>

Helyreigazítás
Tovább a cikkhez >>>

Vagyim Arisztov
Háborús kampánycsend

„Tiltakozunk mindenfajta tárgyalás ellen, ez csak a Nyugat soron következő provokációja. Maszhadov egy közönséges bandita, Knut Wollebeck pedig menjen csak haza Norvégiába” - nyilatkozott néhány nappal ezelőtt Vlagyimir Zsirinovszkij a maga keresetlen modorában. A politikus botrányos kijelentései már megszokott jelenségnek számítanak, és általában nem is veszik túlságosan komolyan; most az egyszer azonban nincs kétség afelől, hogy nyilatkozatával az oroszok többsége lényegében egyetért. Oroszország ellenzi a csecsen gerillákkal való tárgyalásokat és a Nyugat közbenjárását a csecsen válságban.


Pátkai Mihály
Kubai gyerekdráma

Kétmillió kubai tüntetett pénteken este azért, hogy a Miamiban tartózkodó hatéves Elian Gonzalez kerüljön vissza Kubába - jelentette a Washington Post. A kubai kisfiú édesanyja egy hónappal ezelőtt életét vesztette, amikor az a csónak, amellyel Kubából menekült Amerikába, a nyílt tengeren felborult. Azóta is tart a vita, hogy mi szolgálja leginkább a gyermek érdekeit: ha Miamiban marad kubai rokonai között, vagy ha visszaküldik édesapjához Kubába...


Riport

Ízing Antal
Ezredvégi barlangrajz

A Bükk Magyarország legmagasabb hegyvidéke. A Tarna völgyétől a Sajó- medencéig terjed. Északon a Gömör-Hevesi-dombság, délről az Alföld határolja. Hazánk legnagyobb kiemelkedése a szomszédos Mátrában van, de a Bükk egész tömegét tekintve, a központjában emelkedő fennsík miatt mégis magasabb.


Sport

Jackson csapatot csinált a Lakersből
Tovább a cikkhez >>>

Ötödik hely és Sydney
Tovább a cikkhez >>>

Sípszó
Tovább a cikkhez >>>

Németh Szilárd
Történelmi ütközetek

Brüsszelben megrendezésre került a jövőévi Európa-bajnokság ünnepélyes sorsolása. A tizenhat csapatot négy négyes csoportba húzták. A 2000-es kontinensviadal az első, de nem az utolsó közös megrendezésű torna a futball történetében. A helyszín ugyanis Belgium és Hollandia.


Hetek-összeállítás
Rivaldo az esztendő sztárja

A Barcelonában megjelenő Sport című napilap szerint a város sztárcsapatában játszó brazil Rivaldo kapja a France Football magazin hagyományos Aranylabdáját, amelyet minden évben a legjobb, Európában szereplő labdarúgónak ítélnek oda. A világbajnoki ezüstérmes Rivaldo idén Copa America-diadalra vezette hazája válogatottját, az FC Barcelona színeiben pedig spanyol bajnoki címet nyert.


Szabadidő

Ünnepi menüajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Pálfy Gyula
Korunk hőse kissé hanyatló kondícióban

Ha vezetnénk „a-pénzed-és-az-időd-ennél-jobb-helyet-érdemel”-mozifilmek listáját, A világ nem elég (tükörfordítás) néven futó celluloidnak különösebb protekció biztosan nem kellene a feliratkozásra.


Kánai András
Egy centiméter költészet, háromezer méter butaság

1895. december 28-án, tehát még pár évvel a XX. század beköszönte előtt fantasztikus élménynek lehettek részesei mindazok, akik a párizsi Grand Café addig semmire sem használt pincetermében tartózkodtak. Louis Jean és Auguste Lumičre találmányával élőképeket lehetett rögzíteni és lejátszani. A korabeli nézőközönség megdöbbenve és lenyűgözve bámulta a vászont, amelyen néhány rövidfilm képe pergett. A legnagyobb hatást a pályaudvarra beérkező vonat látványa idézte elő. A begördülő vonattal együtt a napjainkban az egyik legtöbb pénzt termelő szórakoztatóipari „ág”, a filmgyártás is megérkezett. Írásunk a film történetének néhány kockáját villantja fel.


Színes

DUMA PLÁZA

A profik építették a Titanicot - az amatőrök a bárkát.     (Ismeretlen)


XXI. századi prognózis
Tovább a cikkhez >>>

Háziasszonyképző férfiaknak
Tovább a cikkhez >>>

Szefárd évforduló
Tovább a cikkhez >>>

Hashajtó végzett Napóleonnal
Tovább a cikkhez >>>

Nagy falat
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Túlbuzgó rendőrök
Tovább a cikkhez >>>

Az évszázad sztorijai
Tovább a cikkhez >>>

Tovább nőtt a Mount Everest
Tovább a cikkhez >>>