Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Gilisztás pizza és más ínyencségek

A michigani Albionban lévő egyetem megrendezte az idei Rovar Élelmiszerek Nemzetközi Fesztiválját. A magániskola azt szerette volna bemutatni 1600 diákjának, hogy a szokványostól eltérő is lehet finom étel. „Bármit teszel a pizzára, itt megeszik. Ez egy igazi egyetem” - mondta Gwen Pearson biológiaprofesszor, a rendezvény főszervezője. A fesztivált pontosan a globális éhezésről és az élelmezésről szóló stúdiumok végére időzítették. A diákoknak nem volt kötelező rovarokat enni, ám ha mégis megtették, vizsgáikhoz plusz pontokat gyűjtöttek. Pearson asszony 50 dollárért 20 ezer tücsköt, 10 ezer éti csigát, több ezer gilisztát vett, melyek sokkal olcsóbbak a húsnál, és „tápértékük sokkal kiegyensúlyozottabb”. A rovarokban például nincs koleszterin, és proteintartalmuk hétszer nagyobb, mint a csirke- vagy a marhahúsnak. A menüben ínyencségeket is találhattak a résztvevők, köztük például a mogyorós sült csigát, amely az iskola szóvivőjének, Jim Klapthornak a kedvence. Ő egyébként tavaly az összes bogaras ételt örömmel végigkóstolta. (AP)


Veszélyben az indiánok

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fontolóra veszi, hogy sürgős intézkedéseket tesz az indiánok életkörülményeinek javítására. Felmérésük szerint mintegy 300 millió indián élete forog veszélyben szegénység és környezeti károk miatt. A WHO jelentésében kiemeli, hogy az indiánok átlagosan 10-20 évvel rövidebb életkort érnek meg, mint más nemzetiségű honfitársaik. A gyermekhalandóság háromszorosa az országos átlagnak, Bolíviában 100 indián gyermekből 34 meghal hatéves kora előtt. Mexikóban 100-ból 12 hal meg ötéves koráig. Ezenkívül jelentős a cukor- és rákbetegek, illetve az alkoholisták száma. Az indiánok életkörülményeinek rosszabbodásához nagymértékben hozzájárul természetes közegük, az erdők kipusztítása, a folyók és a tavak szennyezése, ami nemcsak egészségüket károsítja, hanem környezeti forrásaikat is megsemmisíti. A másik ok az alapvető szolgáltatások hiánya. (Rebelion)


Karácsonyfadísz

A szalamandrát, aki stoppal egy karácsonyfa fedélzetén utazta át az országot, nemkívánatos személynek nyilvánították. A fenyő alatt spirál alakban tekeredő nyálkás kis turistát egy vaskereskedés vásárlója, Laurel Glasco leplezte le. Riasztotta fiát, Jeremyt, majd elvitték az állatot a Virginiai Élőlények Múzeumába. John Kleopfer, a hüllők és kétéltűek múzeumi részlegének felügyelője megállapította, hogy az állat Oregon államból származik. Valóban ki is derült, hogy a karácsonyfát onnan szállították. A szalamandra azonban nem maradhat sokáig az intézményben. A róla gondoskodó múzeum ugyanis úgy tervezi, jövő héten elhajókáztatják őt a portlandi Oregon Állatkertbe. (USA Today)