Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 49. szám, 1999. december 11

Belpolitika

Munkatársunktól
Állatkerti vandalizmus

Valószínűleg harci kutyákkal tépették szét azt a több mint tíz kengurút, amelyek a pécsi állatkert teljes kenguruállományát képezték.


Felgyújtották Farkasházy Tivadar autóját

Szándékos gyújtogatás következtében égett ki csütörtök hajnalban Budapesten a Farkasházy Tivadar humorista, újságíró vállalkozásának tulajdonában lévő Suzuki gépkocsi - állapították meg rendőrségi szakértők. Bálint Gabriella, a BRFK szóvivője a Heteket arról tájékoztatta, hogy még nem sikerült megállapítani, miként keletkezett a tűz. A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást rongálás alapos gyanúja miatt.


Karácsonyi vásár a Hit Parkban
Tovább a cikkhez >>>

Bibliai Atlasz
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Vadnyugat Baranyában

Két rendőr és két gyanúsított is megsérült abban a tűzpárbajban, amely a baranyai rendőrök és egy pécsi ékszerüzlet kirablói között alakult ki. A két szerb és két orosz, Koszovót is megjárt rabló a rendőri igazoltatás során fegyverekkel támadt a hatóság embereire, akik viszonozták a tüzet.


Sztrájkra készülnek a vasutasok
Tovább a cikkhez >>>

Hajdú Sándor, Sebestyén István
Komprumisszumkészség a parlamentben

Az igazságügy-miniszter expozéjával az Országgyűlés szerdán megkezdte az államalapítás és a Szent Korona emlékének megörökítéséről szóló törvény tárgyalását. A vezérszónokok közül a MIÉP és a kormánypártok támogatásra ajánlották a törvényjavaslatot, míg az ellenzék szónokai annak jelenlegi formáját elfogadhatatlannak tartják.


MTI Hetek
A Hit foglalkoztatja a képviselőket

Az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága szerdán napirend előtt úgy döntött, hogy nem foglalkozik aznapi ülésén az előző ülésre Bartus László újságíró által benyújtott, Hit Gyülekezetéről szóló anyagokkal, illetve a Hit Gyülekezete által a bizottságnak eljuttatott tájékoztatóval sem. A képviselők azt az álláspontot fejtették ki, hogy később foglalkoznak a számukra egyre terebélyesedő üggyel. A képviselők közül többen elmondták: azt akarják elkerülni, hogy valakik vallási rendőrséget csináljanak a bizottságból.


Megszorító intézkedéseknek politikai okból
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-információ
Szabó Albert visszajön
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Pálfy Gyula
Óriások szezonja

Elég kicsit alámerülni a valóságba, hogy ráérezzünk: az óriás bevásárlóközpontok - vagyis a különféle élvezetekkel összekapcsolt fogyasztás - divatja ma kézzelfoghatóbb hatást fejt ki a magyar lakosság életmódjára, mint a nagypolitika jóval zajosabb, nagyobb nyilvánosságot kiizzadó rendezvényei és eszméktől duzzadó arcai. Okkal sejthető tehát az is, hogy e csarnokok hangulata, az itt zajló élet, vagyis az egyre népszerűbb „mall feeling” - minden pártszövegnél, nyilatkozatnál és fejléces levélnél inkább alakítja azt a bizonyos jövőbe vezető magyar utat.


Szűcs Emese
Kell-e gyermek az ünnephez

Mikor minap egy édesapa a délelőtti órákra beadott kislányáért a bébihotelbe ment, arra lett figyelmes, hogy egy idegen kisgyermek szalad oda hozzá, és öleli át a lábát: „Szia apuka, értem jöttél?” A szóban forgó közkedvelt bébihotelt ugyanis az épület felújítása miatt átmenetileg összevonták a melléképületben működő hetes bölcsődével. A csak néhány órára beadott gyermekek így együtt játszhattak a non-stop ott lévő apróságokkal - nem kis traumát okozva nap mint nap azoknak, akikért rendre nem jött el senki.


Fókusz

Tihanyi Péter interjúi
Évezredek mérlege
Tovább a cikkhez >>>

Hazafi Zsolt
A Fidesz bizonytalansága

Kormányátalakítás és esetleges pártvezetés-átalakítás. Vélhetően a Fideszre nézve kedvezőtlen közvélemény-kutatási adatok sarkallják Orbán Viktort és tanácsadóit a változtatásokra. „A győztes csapaton ne változtass” elve ugyanis, úgy tűnik, tovább nem alkalmazható, hisz a csapat éppen vesztésre áll. Mindenesetre mintha zavar lenne a koalíció működésében, illetve az eddig monolitikusnak tűnő Fidesz-vezetésben.


Gazdaság

Konkurens európai hírcsatorna
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Megcsonkított kamarák
Tovább a cikkhez >>>

Ügyel a Microsoft
Tovább a cikkhez >>>

Acsai Anikó
Előretolt Christmas-rally

Úgy tűnik, a „Christmas-rally” jelenség - a már évek óta megszokott év végi részvénypiaci áremelkedés - előretolódott az idén. Az amerikai részvénypiacok általános emelkedése mellett folytatódott a NASDAQ szárnyalása - az internetrészvényekkel súlyos index közel hét százalékot emelkedett az elmúlt egy hétben. A gazdasági miniszter váltás nem rendítette meg a tőzsdét, sőt a kedvező nemzetközi tendenciáknak, valamint a vártnál jelentősen kisebb fizetési mérleghiánynak köszönhetően a BUX értéke hét százalékot emelkedett az elmúlt egy hét alatt, áttörve a 8000 pontos lélektani határt, éves csúcsán zárva a csütörtöki kereskedést.


Munkatársunktól
Emelkednek a képviselői fizetések

Jövő héten a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely a képviselők fizetésének emeléséről rendelkezik. Ebben nemcsak a köztisztviselők számára nyújtandó 8,25 százalékos fizetésemelésről van szó, hanem a tervezett szerint lényegesen emelkednének az egyéb pótlékok és költségtérítések is. Értesüléseink szerint az alapfizetésen felül a képviselők 13. havi fizetést is igényelnek, sőt a költségtérítést is lényegesen, akár kétszeresére emelnék.


Martonyi János külügyminiszter az EU és a csatlakozó országok külügyminiszteri tanácskozóján
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Kedvező lakáshitelek

Jövőre továbbra is igénybe vehető a szociálpolitikai támogatási rendszer (közismert nevén a szocpol), sőt kibővül, és abban az esetben is igényelhető, ha a kiskorú gyermeket eltartók legalább egy szobával bővíteni kívánják otthonukat. Ekkor a lakásépítési kedvezmény felét vehetik igénybe. Az áfa-visszatérítési támogatás továbbra is igénybe vehető lesz a korábbi formában, ez az összeg új lakásvásárlás vagy lakásépítés esetén a vételárat, illetve az építési költséget terhelő általános forgalmi adó 60 százaléka, maximum 400 ezer forint.


Papp Levente
A jövő az internetes kereskedelemé

Túlélik-e az utazási irodák és más ágazatok ügyfélszolgálatai az elektronikus kereskedelem előretörését? A kérdés ma még költői, de annyi bizonyos, hogy az új üzletforma menthetetlenül átstrukturálja az egész gazdaságot. Ezt alátámasztja a magyar Gazdasági Minisztérium tanulmánya is, mely szerint az ezredforduló nagy gazdasági kihívása a tudás alapú gazdaság lesz, amely alapvetően az internetre és a hozzá kapcsolódó vagy hozzá hasonló rendszerekre fog épülni. Ez bizonyos ágak robbanásszerű fejlődését, más területek folyamatos elhalását jelenti, könnyen előfordulhat az is, hogy bizonyos ágazatok eltűnnek.


Holczer Péter
Befektetési alapokról

Napjainkban a befektetési, megtakarítási formák piacán nem könnyű megtalálni a sokszínű kínálatból a legmegfelelőbb befektetési formát, ez sok ráfordítást és szakértelmet igényel a befektetők részéről. Ennek a - sokszor nem egyszerű - feladatnak a megoldásában nyújthatnak segítséget az alapkezelők, amelyek befektetési alapokba gyűjtik a kis- és nagybefektetők megtakarításait. A következőkben többrészes sorozatot indítunk, amelyben igyekszünk megismertetni az olvasókkal e befektetési lehetőség alapjait, és bemutatni a hazai kínálatot, valamint a közelmúltban elért hozamokat.


Debreczeny Réka
WTO-fuccs

Megzökkenni látszik a globalizmus eddig olajozottan guruló szekere. A jövő évezredre való felkészülés és az érdekcsoportok között töréspróbákat okozó szabályzók megváltoztatása Seattle-ben meghiúsult. A kudarcba fulladt világtalálkozó betekintést engedett abba, hogy az egypólusú világrendszerben milyen gazdasági erőcsoportok birkóznak egymással - a hétköznapokban csendesebben. Az USA, az EU és Japán mellett most erőteljes és lármás „képviseletet” kapott az igen jól szervezett kapitalizmus- és globalizmusellenes erő, valamint a fejlődő világ is. Bár a rendbontók győzelmi mámorban úsznak, maguknak tulajdonítva a kudarc sikerét, valószínűbb az, hogy a tárgyalóasztalnál ülők makacssága vitte zátonyra a szupertalálkozót.


Háttér

Szlazsánszky Ferenc
A párt ökle

„Az ÁVH azért van, hogy a rosszat lássa meg az állampolgárban. A jó meglátása nem az ő dolga.” A baljós idézet - mely Farkas Mihály egykori honvédelmi minisztertől származik - az önálló Államvédelmi Hivatal (ÁVH) alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából került ismét a történészek figyelmének középpontjába.


Szabó Miklós
Az aranyvonat

Az aranyvonat része a huszadik századi rendszerváltások legendakörének. Arról a vonatról van szó, amelyen egy összeomló rendszer kimenti kincseit az őt megdöntő hatalom kezéből. Az első legendás aranyvonat az orosz polgárháborúban szerepelt. Egy jelentős magyar szépirodalmi alkotás, Markovics Rodion regénye a címében viseli. Azon a szerelvényen menekítették el a vörösök elől a fehérek a cári nemzeti banknak a pénz aranyfedezetét jelentő aranykészletét. A fehér haderőn belül a cseh légió tette rá a kezét a nevezetes szerelvényre. A cseh légió és az aranyvonat együtt része Csehszlovákia eredetmítoszának. A vonat valahol Szibériában akadt el, és onnan szerezte vissza a győztes bolsevik rezsim. Legalábbis azt belőle, amit a sok őrző-védő meghagyott. Az aranyvonatok kérdése mindig az, hogy ami megmaradt belőlük, azonos-e azzal a készlettel, amit útnak indítottak. Kincskeresők mindig kutatják a vélt elrejtett kincstöredéket, az államok pedig dühödten igyekeznek utána járni, hogy valóban mindent viszszakapnak-e, amit a bukott rendszer bevagonírozott.


Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Elrontott ünnepek

Romániában mostanság valahogy az ünnepek sem sikerülnek. A legnagyobb hivatalos állami ünnepnap december elseje, ekkor emlékeznek meg a gyulafehérvári népgyűlésről, amely 1918-ban kimondta Románia és Erdély egyesítését. A Nagy Egyesülés pártállásra való tekintet nélkül minden román számára vitathatatlan, dicsőséges történelmi pillanat, amikor - az itteni általános történelemfelfogás szerint - a román nép az akkori nagyhatalmak elhanyagolható mértékű segítségével, de természetes támogatásával kivívta, hogy az ősi román földek egy országba tömörüljenek.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Az elveszett menóra fosztogatói

Kiszlév hó 25-től - amely idén december 3-ra esett -, nyolc napon át a zsidóság világszerte a Hanukkát ünnepli, amely egy történelmi eseményről: a jeruzsálemi Szentély újrafelavatásáról emlékezik meg. Júda Makkabi csapatai Kr. e. 165-ben foglalták vissza a zsidó vallás legszentebb épületét a szír hódítóktól, majd miután a pogány kultuszok nyomait is eltakarították onnan, ezen a napon újraindították az istentiszteleteket. A Hanukka-ünnep középpontjában az egykor a Szenthelyen álló hétágú mécstartó, a menóra áll. (Egy talmudi tiltás nyomán az ortodox hívők ma csak nyolcágú gyertyatartóval ünnepelnek.) A színaranyból kovácsolt kandeláber mécseseit Mózes Törvénye szerint minden este meg kellett gyújtani. Ám a hódítók elűzése után a Szentélyben mindössze egyetlen napra elegendő szent olajat találtak, így hát ezzel töltötték fel a menóra hét mécsesét - ez azonban nyolc napon keresztül égett! Alábbi cikkünkben a zsidóság állami jelképévé vált - de az Egyház számára is szimbólumértékű - menóra történelmi hányattatásait követjük végig.


Szabó Ibolya Anna
A történelem embere

„Bármely hosszú időtartam emlékezete végső soron egy egyszerű névsorrá bomlik. Az elmúlt két évezred felidézésének egyik hasznos módja lehet, ha felsoroljuk azokat a személyeket, akik nagy hatalomra tettek szert. Mohamed, Nagy Katalin, Marx, Gandhi, Hitler, Roosevelt, Sztálin és Mao… nem kétséges, hogy valamennyien emberek millióinak életét változtatták meg, és az imádattól a gyűlöletig terjedő reakciókat váltottak ki” - állítja Reynolds Price Jézusról szóló nagyszabású tanulmánya előszavában, hozzátéve: igen nehéz lenne letagadni, hogy az emberiség egész története folyamán a legnagyobb hatással bíró személy a názáreti Jézus volt.


Külpolitika

Érdesebb tónus
Tovább a cikkhez >>>

Leplezett békevágy
Tovább a cikkhez >>>

Hechs László, Jeruzsálem
Megújulnak az izraeli szír béketárgyalások

Clinton elnök szerdán drámai hangvételű beszédben jelentette be, hogy Izrael és Szíria amerikai közvetítéssel megállapodott az 1996-ban megszakadt béketárgyalások újrafelvételében. A megállapodás szerint Ehud Barak, izraeli miniszterelnök és Farouk As-Shara, szír külügyminiszter a jövő hét közepén Washingtonban, vagy ahhoz közeli helyszínen találkoznak.


Márer György, New York
Szétköltöztek Clintonék

A The Times és a CBS tévéhálózat felmérése szerint már több mint egy hónappal ezelőtt alig akadt olyan New York-i szavazópolgár, aki ne tudta volna, kire adja majd le a voksát a szenátori címért folyó versengésben. Jóllehet akkor még egyik jelölt sem jelentette be részvételét a küzdelemben. Az október végén készített közvélemény-kutatás szerint Rudolph Giuliani polgármester és Hillary Clinton voltaképpen fej-fej mellett haladtak. Másfél héttel később a First Lady - több előzetes fiaskó után - elkövette azt a hibát, hogy tévéhirdetéseket tett közzé, és ezek költségeit olyan adományokból fizette, amelyek nem egyeztethetők össze a választási törvények előírásaival.


Szabó Ibolya Anna
Nagyívű életút ellentmondásokkal

Sajtóvita alakult ki a napokban egy szaktanácskozáson elhangzott mondat kapcsán arról, hogy mennyire volt gyors a demokratikus átmenet egyes európai nemzetek, köztük Franciaország esetében. A polémia többek között az 1996-ban elhunyt francia köztársasági elnök, Francois Mitterand politikai életútját is elemezte, nevezetesen, hogy volt-e a neves politikusnak köze a második világháborús nácibarát francia bábkormányhoz. Többen hitetlenkedve csóválták a fejüket, sőt volt, aki diplomáciai inzultus lehetőségét emlegette.


Vagyim Arisztov
Zsirinovszkij töröltetné a választást

Példa nélküli jogi helyzet állt elő Oroszországban az utóbbi hetekben az Állami Duma-választások előtt. Az események alakulásához egyaránt hozzájárult a pártok, blokkok és különálló politikusok vezette szabályok nélküli háború, valamint a Központi Választási Bizottság (CIK) és Oroszország Legfelsőbb Bíróságának lépései.


Riport

Laudancsek Katalin
A turizmus atyja

Kevesen tudják, hogy az utazás mint üzletág nem is olyan régi találmány: mindössze százötven éves, és létrejötte konkrét személyhez fűződik - írja a Kommerszant Gyengi című orosz hetilap. Thomas Cook baptista lelkészből lett egy új iparág megalapítója és sikeres művelője. Ő szervezte meg Anglia történetének első vonatkirándulását, és utaztatott közembereket és leendő királyokat éppúgy, mint zarándokokat Mekkába. 1892-ben bekövetkezett halála után több mint száz évvel legtöbb irodája még mindig működik.


Pátkai Mihály
Elnyelte a Mars

A NASA amerikai űrkutató központ ez évben 360 millió dollárt költött a Marsra. Az idén útnak indított három Mars-járó robot és a keringési pályára állított űrszonda egy év alatt tette meg a Föld és a Mars közötti mintegy 250 millió kilométert. Az első űrszonda, a Mars Climate Orbiter szeptemberben égett porrá a Mars légterében egy matematikai hiba miatt. A Mars Polar Lander Mars-járó robottal - mivel múlt pénteki leszállása után a NASA szakemberei hétszeri próbálkozást követően sem tudtak kapcsolatot teremteni - feltételezhetően szintén kudarcot vallottak. 1962-től összesen 25 amerikai és orosz űrszonda indult a Marsra, közülük 11 megsemmisült, további négy nem tudta befejezni küldetését. A NASA a legutóbbi kudarc fényében azt fontolgatja, hogy felülvizsgálja Mars-programját.


Szikora Márton
Afgán ópiumadó

A nemzetközi közösség nyomásgyakorlása nem akadályozta meg Afganisztánt abban, hogy „drognagyhatalommá” váljon. Az óriási méreteket öltő afgán kábítószer-termelésről készített összeállítást az amerikai Newsweek című hetilap.


Sport

Varga József
Robogunk a döntő felé

Idáig jeles! - mondhatjuk a látottak alapján. A közös rendezés alatt zajló vébén a Mocsai Lajos által irányított csapatunk biztosan vette az akadályokat. A csoport mérkőzésein remek csapatjátékkal rukkoltak elő lányaink, esélyt sem adva ellenfeleiknek. Az öt mérkőzés alatt elért 162-109-es gólkülönbség is alátámasztja a támadójáték hatékonyságát.


Ronaldo kihagyja az idényt
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Búcsúzik az évszázad legjobbja

Steffi Graf, a versenyzéstől augusztusban visszavonult német teniszező dél-afrikai búcsúmérkőzéseinek első állomásán, Durbanben két játszmában legyőzte a hazaiak éljátékosát, Amanda Coetzert.


Németh Szilárd
Az olaszok számolnak a magyarokkal

Nehéz dolga lesz a magyar labdarúgóválogatottnak, ha ott akar lenni a 2002-es világbajnokságon. A tokiói sorsoláson a nemzeti tizenegyet egy csoportba húzták Romániával, Olaszországgal, Litvániával és Grúziával.


Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Róth I. Zsófia
Könyvújdonságok kicsiknek és nagyobbaknak

A karácsonyi könyvvásár kínálata idén is igen gazdagnak bizonyul, érdemes tehát tallózni a számos kiadvány között - az alábbiakban a gyermek- és ifjúsági irodalomból nyújtunk ízelítőt.


Makki Marie-Rose
Tarzan Disneyland dzsungelében

Nemrégiben mutatták be a hazai mozik a Disney-birodalom új „üdvöskéjét”, a Tarzan című alkotást. Alkotói azt remélik az új produkciótól, hogy a Herkules vagy A Notre-Dame-i toronyőr okozta mélyrepülés után ez a film helyreállítja a filmbirodalom vezető szerepét a nemzetközi animációs piacon.


Díjnyertes európai filmek Budapesten

Az Európai Filmakadémia által díjazott alkotások többségét a jövő év első felében mutatja be a Budapest Film Magyarországon - tájékoztatta a filmforgalmazó cég az MTI-t.


Színes

DUMA PLÁZA

Az egyetlen betegség, amiből a tyúkhúsleves nem tud kikúrálni, az az anyánktól való függés.    (Arthur Naiman)


Az év legrosszabb együttese
Tovább a cikkhez >>>

Nyári Extrém Játékok
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Ünnepi villanyszámla
Tovább a cikkhez >>>

Áriára ítélték
Tovább a cikkhez >>>

Késnek a német vonatok
Tovább a cikkhez >>>

A kirúgott papagáj
Tovább a cikkhez >>>

Életmentő alkalmazott
Tovább a cikkhez >>>