Vissza a tartalomjegyzékhez

Sz. Abonyi Orsolya
Mikulás-mozaik

Közeledik december 6., a kedvelt téli ünnep. Főszereplőjének nincs könynyű dolga, ugyanis 32 óra alatt az egész földgolyót be kell terítenie csomagjaival. Nagyfokú rugalmasság is szükségeltetik munkája elvégzéséhez, hiszen ahány kultúra, annyi elvárás. Utazzunk egy kicsit vele, és nézzünk szét a nagyvilágban Télapó szemüvegén keresztül!

A Mikulás mindenhol Mikulás. Még Ausztráliában is. Igaz, ott nem hord prémes kabátot, sem hótaposó csizmát, de attól még teljes jogkörrel gyakorolja hivatását. Olykor-olykor homokvárakat épít a gyerekeknek. A Földnek ezen az oldalán mindig lead pár kilót a nagy munkának és a melegnek köszönhetően. Mivel a rénszarvasok nem kedvelik ezt a hőfokot, többnyire kis koalák segítik az öregurat a nagy melegben: cipelik a csomagokat, segítenek az eligazodásban a nagy pusztaságon át.
Vajon milyen járművet használ, ha a rénszarvasszán nem alkalmas a homokdűnék meghódítására? Többen látták Santa Claust - ahogy Ausztráliában hívják - vízisí hátán lovagolva ajándékot hozni...
Ahogy aztán észak felé halad, úgy veszi vissza hagyományos gúnyáját, és néz további kihívások elé.
Észak-Amerikában is akad egy-két nehéz pillanata, ugyanis az ottani rénszarvaslobby megalapította a Rénszarvas Felszabadítási Frontot. A rénszarvasok vezetője, a piros orrú Rudolf a diktatórikus vezetésre és a szarvasi jogok porba taposására hivatkozva sokadmagával együtt kivált a csapatból. Emiatt fő sokszor az agg jótevő feje, hiszen a helikopter bérleti díja igencsak felveri költségeit.
Ezen felül bizonyos etnikai kérdések is felmerülnek Santa Claus egyesült államokbeli útján. Bizonyos városok, így Memphis lakosságának 50 százaléka is afro-amerikai, ezért több érdekvédelmi szervezet azt követeli, hogy náluk sötét bőrű Mikulás járja a házakat.
Európa felé tartva is sok szokást kell figyelembe vennie.
Hollandiába például kizárólag csak hajón érkezhet, ahol egy nagy könyvből kell a jó gyerekek tetteit méltatnia.
A többi európai országban különféle méretű és formájú segítő személyzet csatlakozik hozzá: törpék, jó, illetve rossz tündérek, krampuszok, gyerekek, stb.
Miután elképesztő mértékű centrifugális erőnek kitéve 32 óra alatt körbejárta a földet, a Mikulás álomra hajtja fejét a finnországi Korvatunturi városában, Lappföldön.