Vissza a tartalomjegyzékhez


Vigyázat Netféreg

Nem influenza, hanem e-mail vírus az, ami tucatnyi amerikai céget megfertőzött és Magyarországon is egyre terjed, a neve Worm (féreg). Nem tudni, hogy a banki szférán kívül mennyi gépet fertőzött meg, a vírusírtókat készítő Network Associates 15 vállalati ügyfél bejelentéséről számolt be.

A féreg levélben érkezhet „zipped_files.exe” néven, csatolt fileként. Vigyázat, nem szabad megnyitni! A nyáron elterjedt vírus mostani mutációját felére tömörítették így csak 120 KB, ez a legtöbb víruskereső számára felismerhetetlenné tette. Windowsos gépeken pusztítja a Word, Excel, PowerPoint dokumentumokat, de akár az egész winchester tartalmát is képes törölni. A féreg csak Microsoft Outlook levelezőprogramot tud használni, más levelezőprogramokon nem terjed tovább, de a felhasználó dokumentumait ekkor is megsemmisíti. Terjedése egyszerű, automatikusan válaszokat küld a beérkező üzenetekre, azt a látszatot keltve, mintha a felhasználó személyesen válaszolt volna. Ezenkívül, amint egy gép megfertőződik, további Windows-munkaállomásokat keres a helyi hálózaton. Amennyiben megosztott könyvtárakat talál egy gépen, megpróbálja azt a hálózaton keresztül megfertőzni.
A Symantec és a McAfee azonnal frissítést jelentetett meg a Worm.ExploreZip új mutációjának hatástalanítására. Aki ellenőrizni akarja, hogy kapott-e ilyen vírust, a víruskereső-frissítést az alábbi internet címről letöltheti:  adatbázis-frissítést ajánljuk. (Szabó András)