Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 48. szám, 1999. december 04

Belpolitika

Kötelező millenniumi népszámlálás
Tovább a cikkhez >>>

A világ legkönnyebb dolga volt kisétálni
Tovább a cikkhez >>>

Pályázat

A H&H Projects Kft. pályázatot hirdet a Bp. X. kerület, Gyömrői úti Hit Csarnokban 1999. december 15-én és 17-től 20-ig megrendezésre kerülő KARÁCSONYI VÁSÁR elárusító helyeire.


Bibliai Atlasz
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Vannak összefonódások a politika és az alvilág között

Interjú Pallag László kisgazda politikussal, az olajügyek és az esetleges korrupciós ügyek feltárására alakuló országgyűlési vizsgáló bizottság „leendő” elnökével.


Szlazsánszky Ferenc
Hogyan tovább, SZDSZ

Eredményezhet-e változást az SZDSZ másfél éve tartó „vesszőfutásában” a múlt heti tisztújító kongresszus? Az „elvi” vagy a „gyakorlati” liberalizmus erőteljesebb képviselete hozhat jobb eredményt a párt megítélésében? Egyáltalán, melyek e két irányzat legfőbb jellemzői, kik a képviselői? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ szabaddemokrata politikusoknál.


Hetek Mti
Antall utca tervei
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
A szocialisták megosztási kísérletnek tekintik
Tovább a cikkhez >>>

Magyarországnak szüksége lenne egy jól megragadható önképre
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
MSZP Fidesz párharc várható

Novemberben tovább nőtt az MSZP előnye a Fidesszel szemben - derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokból. A felmérések szerint a változás oka a vezető kormánypárt népszerűségének folyamatos csökkenése, és a szocialisták támogatottságának stagnálása.


Hetek-összeállítás
Hit-vita a pártok között

Az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága tárgyalta Molnár Róbert kisgazda országgyűlési képviselő interpellációját, melyet az úgynevezett vallással való visszaélések kapcsán nyújtott be, s amelyben nevesítve csak a Hit Gyülekezete volt. A bizottsági ülésen Várhegyi Attila, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára bejelentette: elkészült az egyházügyi törvény módosításának koncepciója. Egyes napilapok szerint a módosítás a Hit Gyülekezete ellen készül.


Életmód

Bohács Krisztina
Hogyan lehetünk tökéletesedő anyák

Mottó: „Minden anya lelke mélyén rejtőzik egy hétköznapi emberi lény; hiszen nem létezik szentipar, mely kiegyensúlyozott, önfeláldozó madonnákat gyártana sorozatban. Minden gondtalan, kalandvágyó, önző, hétköznapi lány feje fölött ott lebeg az anyaság „fenyegető” glóriája. Az átalakulás pedig, miközben az egészségesen önző felnőttből előbújik a valóban önzetlen anya, fájdalmas lehet: körülbelül olyan, mintha a pillangó próbálna visszabújni a gubóba…” (Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?)


Takács Gabriella
Nem csökken az AIDS-betegek száma

1977-ben egy dán orvosnő munkát vállalt Afrikában. Bejárta Ghánát, Nigériát, Szenegált és az Elefántcsontpartot. Egész afrikai tartózkodása alatt megmagyarázhatatlan eredetű hasmenés gyötörte, nyirokcsomói megduzzadtak. Állandóan ólmos fáradtságot érzett, és súlyos légzési bántalmakban szenvedett.


Fókusz

Évezredek mérlege
Tovább a cikkhez >>>

Kőkemény diktátor vagyok
Fischer Ivánnal beszélget Tihanyi Péter a zene erejéről, a szépségről, az alázatról
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

Vigyázat Netféreg

Nem influenza, hanem e-mail vírus az, ami tucatnyi amerikai céget megfertőzött és Magyarországon is egyre terjed, a neve Worm (féreg). Nem tudni, hogy a banki szférán kívül mennyi gépet fertőzött meg, a vírusírtókat készítő Network Associates 15 vállalati ügyfél bejelentéséről számolt be.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Kelemen Zsanett
Kezdődik a karácsonyi bazár

Elkezdődött a „karácsony hava”, amikor egyéni büdzséjébe a gyermekektől a nagymamákig mindenki bekalkulálja az ajándékozást. A statisztikák szerint minden évben kiugróan sokat költünk decemberben, a kereskedőknek ugyanakkor Kánaán ez az időszak, hiszen ilyenkor gyakran akkora bevételre tehetnek szert, mint egész évben. Az üzletek már hónapokkal ezelőtt felkészültek a téli rohamra, akciókkal, engedményekkel próbálnak hatni a vásárlókra. Választék tehát bőven van, már csak vevő kell.


Acsai Anikó
Szárnyaló kispapírok

Az amerikai részvénypiacokon kisebb korrekció következett be a héten: a Dow Jones értéke gyakorlatilag nem változott. A további kamatemelési félelmeket jelzi, hogy a harmincéves kamatok további 0,1 százalékkal emelkedtek, s újra elérték a 6,3 százalékot. Az európai tőzsdéken kismértékben csökkentek az árak. A BUX értéke meglehetősen eseménytelen hét és szűk sávban mocorgás után a csütörtöki felpezsdülésnek köszönhetően az előző heti záróértékéhez képest közel három százalékkal emelkedett.


Szuperfelügyelet kormányfői kontrollal
Tovább a cikkhez >>>

Kovács Klára
Lassan emelkedhet csak az életszínvonal

Nem várható lényeges változás vagy áttörés a bérek növekedése tekintetében. A hivatalos retorika a következő években is az eddigi 3-4 százalékos reálbér-növekedést, azaz igen szolíd életszínvonal-emelkedést tart megvalósíthatónak, s ebben nem ad megoldást a majdani uniós csatlakozás sem. Az EU átlagát optimista számítások szerint is csak 20 év múlva közelíthetjük meg. Kitörés tehát csak egyéni szinten képzelhető el.


Papp Levente
Miért esik az euró

Nem ünnepelhetnek felszabadultan az euró atyjai a „bébi valuta” egyéves születésnapja közeledtével, hiszen külön erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy az euró mélyrepülése végre megálljon. A hátralevő két évben - ameddig az euró csak fiktív pénz - fontos, hogy stabilizálódjon és bizonyítsa az életképességét. Az új valuta az év vége felé minden várakozáson aluli „rekordmélységbe” zuhant: manapság egy euró 1,0038 USD, tehát gyakorlatilag egy hajszál választja el attól, hogy a dollár névértéke alá essen.


Munkatársainktól
Seattle-i csata

Szó szerint ostromállapotot hozott létre az az 50 ezres tömeg, amely a hippikorszakot felidéző demonstrációt, zavargást okozott az USA tizedik legnagyobb városában, Seattle-ben, ahová a világ vezető gazdasági miniszterei azért gyűltek öszsze, hogy lerakják a következő évezred kereskedelmi útjának alapjait. Sem a kereskedelmi Világszervezet (WTO) eddigi ülésein, sem az utóbbi négy évtizedben nem volt arra példa, hogy gumilövedékek, könnygázgránátok, különleges alakulatok bevetésével, kijárási tilalom bevezetésével védekezzen az amerikai hatóság a rendbontók ellen. A sajtó „seattle-i csatának” nevezte el az eseményeket. A nehezen előkészített és viharossá vált találkozó sikeres kimenetelét azonban nemcsak a lázongók hiúsíthatják meg, hanem a felek ellenérdekeltsége és makacssága is.


Háttér

Sebestyén István
Visszajöttek az oroszok

„Az orosz maffia visszavonta első vonalát Bécsből, és most Budapesten tevékenykedik” - nyilatkozta Michael Sika osztrák biztonsági igazgató a Die Presse című bécsi lapban megjelent egész oldalas interjújában. Ismert, hogy a közelmúltban az osztrák belügyminisztérium szóvivője, Rudolf Gollia kijelentette: „Magyarországon a szervezett bűnözés már beépült az államgépezetbe.” Magyar rendőrségi vezetők szerint sem a hazai hírszerzés, sem a külföldi titkosszolgálatok nem erősítik meg ezen állításokat.


Hechs László, Jeruzsálem
Vízhiány a Közel-Keleten

Izrael súlyos vízhiányban szenved. A helyzetet nehezíti, hogy forrásainak legkevesebb egyharmada olyan területen ered, amelyet elvitatnak tőle. A Dan, a Hatzbani és a Banyas folyók a Golán-fennsíkon erednek, és vizükkel a Tibériás-tavat és a Jordán folyót táplálják. Nem valószínű, hogy a szírek lemondanának róluk, amikor maguknak sincs elegendő vizük. A nyugati parti, júdeai és szamáriai hegyek alatt pedig óriási víztározók vannak, ahová az esővíz gyűlik össze a talajon átfolyva, majd a föld méhében - búvópatakokon és hajszálereken keresztül - Izraelbe áramlik. Vajon a palesztinok a végső rendezésért folytatott tárgyalásokon készséggel lemondanak-e a vízkészlet ellenőrzésének jogáról?


Hajdú Sándor
Kommunikálni kell, nem manipulálni
Interjú Velkey Gáborral, az SZDSZ Ügyvivő Testületének új tagjával
Tovább a cikkhez >>>

Millenniumi apátia

A világ már jó ideje lélegzetvisszafojtva várja, hogy mi fog történni azon a bizonyos éjszakán. Van, aki a világvégét várja, van aki az évezred legnagyobb partiját tervezi. Másfél évvel ezelőtt lapunk körképet adott arról, hogyan készül a világ a „szuperszilveszterre”. Akkoriban úgy nézett ki, ember legyen a talpán, aki képes lesz a legjobbak legjobbját, az igazi, grandiózus, felülmúlhatatlan, egyetlen és megismételhetetlen bulit kiválasztani. Azóta némiképp változott a helyzet: bár a kínálat továbbra is bőséges, pénz vagy érdeklődés hiányában sok programot töröltek, és egyfajta „millenniumi apátia” jelei mutatkoznak a világban. Egyre többen döntenek úgy, hogy nem veszik a fáradságot a válogatásra, és otthon, családi körben ünnepelnek, nem véve tudomást a felhajtásról. Aggodalomra azonban semmi ok: aki nagyon szeretne, az még mindig talál magának valami egyedit és különlegeset.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Pápák és zsarnokok

A konkordátum magyarul egyezményt jelent. A szó a latin concordia kifejezésből származik, amely szó szerint „szívbéli összhangot, egyetértést” jelent. Így nevezik azokat a megállapodásokat, amelyek két (vagy több) fél egyetértése alapján köttetnek, elvben valamennyi fél érdekeinek messzemenő figyelembevételével. „Ellentmondásos konkordátumok” (Controversial concordates) címen idén jelent meg az Amerikai Katolikus Egyetem kiadásában egy érdekes tanulmánykötet, amelyben neves történészek vizsgálják meg három - mindmáig felettébb vitatott - vatikáni konkordátum létrejöttének körülményeit, előtörténetét és utóhatásait. A Napóleonnal 1801-ben megkötött konkordátumot William Roberts, a Fairleigh Dickinson University oktatója vette elemzés alá; Frank J. Coppa, a St. John’s University tanára a Mussolinivel 1929-ben létrehozott egyezményt vizsgálta meg, míg Joseph Biesinger, az Eastern Kentucky University professzora a Hitlerrel 1933-ban kötött vatikáni szerződés történetét foglalta össze.


Németh Sándor
Perelj, Uram, a velem perelőkkel

A Hit Gyülekezete elleni kampány új fejezetéhez érkezett az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának december 1-jei ülésével, amelyen Molnár Róbert kisgazda képviselő Hit Gyülekezete elleni interpellációját és a rá adott államtitkári választ tárgyalták.


Külpolitika

Hechs László, Jeruzsálem
Fegyvermustra fenntartásokkal

Li Peng, a kínai parlament, az Országos Népi Gyűlés elnöke hatnapos látogatásra Izraelbe érkezett. Li a legmagasabb rangú kínai diplomata, aki a diplomáciai kapcsolatok 1992-ben történt felvétele óta Izraelbe látogatott. A tárgyalásokat egy kissé beárnyékolta, hogy Lit megelőzte a Dalai Láma, aki egy vallásközi fórum vendégeként érkezett Jeruzsálembe, és - az előzetes kínai tiltakozások ellenére - megbeszéléseket folytatott Avraham Burggal, a knesszet elnökével és Jossi Sarid oktatási miniszterrel.


Karl Pfeifer, Bécs
Halálba toloncolt menekült

November elején a Neue Kronenzeitung azt írta címlapján: „A bírósági szakvélemény felmenti a rendőröket a felelősség alól: Omofuma nem fulladt meg”. Az idén májusban kitoloncolt 25 éves nigériai Marcus Omofuma meghalt, de a legolvasottabb osztrák lap már a vizsgálat lezárulta előtt felmentette azt a három rendőrt, aki május elsején Omofumát a Balkán Air bolgár légitársaság Szófia felé tartó gépén kísérte. A kiutasított nigériai holtan ért Szófiába. Mivel kiabálni próbált halálfélelmében, a rendőrök a száját, majd később az orrát is ragasztószalaggal tapasztották be. Az egymásnak ellentmondó szakértői vélemények még vizsgálatra várnak.


Márer György, New York
Külpolitikából elégtelen

November elején olyan hírek láttak napvilágot, hogy a George W. Bush-kampány berkein belül komoly aggodalmat okoz John McCain arizonai szenátor felzárkózása a republikánus éllovashoz. Sőt, hallatszottak olyan vélemények is, hogy esetleg legyőzi Busht a New Hampshire-i előválasztáson, amelyet ez alkalommal korábban, február elsején tartanak. Bush előnye ugyanis 35 pontról 12-re esett. Judd Gregg New Hampshire-i szenátor kijelentette: „Őszintén szólva nem hittem volna, hogy ilyen gyorsan leszűkül az arány.” McCain végeredményben irigylésre méltó helyzetben van, mivel kicsiny, de jelentős államában a választók szeretik megjutalmazni az ellenzékieket és megbüntetni az éllovasokat. Az érem másik oldala, hogy senki sem számított a jelöltek ilyen nagy számban történő kilépésére a versenyből, ami inkább McCaint segítette, mint Busht. „Komoly lehetőség van arra, hogy McCain megelőzi Busht, és olyan felfordulást kelt, ami megrázkódtatja a republikánus vezető köröket” - mondotta Dave Carney, a jelenleg független, veterán republikánus kampányszakértő.


Hetek-összeállítás
Életjelek a Marson

December első hétvégéjén két kutatószonda fog 11 hónapos utazás után becsapódni a Mars felszínébe, hogy megbizonyosodjon afelől, vajon tényleg van-e a felszín alatt jéggé fagyott víz. A víz jelenléte további kutatásoknak adhat lökést, hiszen a végső cél annak megállapítása, hogy létezett-e valaha élet a Marson.


A feladók ismeretlenek
Tovább a cikkhez >>>

Vagyim Arisztov
Moszkvai olvadás

Régóta várták már a magyar külügyminiszter moszkvai útját. „Örömmel vettük, hogy a találkozó létrejött, és egészében sikeresnek nevezhető. Az elhidegülés, amely az utolsó időszakban jelentkezett a két ország kapcsolatában, immár a múlté” - mondta a magyarországi orosz nagykövetség egy felelős munkatársa, utalva a Moszkva és Budapest kapcsolatában idén beállott mélypontra.


Riport

Hajdú Sándor
Zavaros vadászat

Szakemberek véleménye szerint a magyar vadállomány Európában szinte egyedülálló. Mintegy 70 ezer szarvas, 20 ezer dám, 70 ezer vaddisznó, 280 ezer őz és 100 ezer muflon él hazánkban. Fácánból 700 ezret, nyúlból félmilliót tartanak nyilván. A külföldi és a hazai bérvadászokon kívül azonban itt is jelen van az árnyoldal: az orvvadászok.


Sport

A Knicks a legértékesebb csapat
Tovább a cikkhez >>>

Búcsúzott a címvédő UTE
Tovább a cikkhez >>>

Bravúros győzelem a Partizan ellen
Tovább a cikkhez >>>

Három gólt rúgott Chilavert
Tovább a cikkhez >>>

Győzelemmel kezdtek a mieink
Tovább a cikkhez >>>

Steve Yzerman jelentős mérföldkövei
Tovább a cikkhez >>>

Negyedik trófeáját nyerte idén a Manchester United
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Kapsza Ágnes
Játszótér a háztetőn

Belsőépítészeknek, lakberendezőknek tartott előadást Budapesten Andreas Dimitriadis, a Phoenix Product Design tervezője az Atrium folyóirat által szervezett La Qualité című rendezvénysorozaton. A hat évvel ezelőtt mindössze 3-4 főből álló tervezőcsoport mára már 14 designerrel dolgozik. Forma- és mintatervezőik, számítógépes szakembereik rádiótelefonokat, Hi-Fi berendezéseket éppúgy terveznek, mint tollakat, poharakat vagy mosogatókat.


Sz. Abonyi Orsolya
Mikulás-mozaik

Közeledik december 6., a kedvelt téli ünnep. Főszereplőjének nincs könynyű dolga, ugyanis 32 óra alatt az egész földgolyót be kell terítenie csomagjaival. Nagyfokú rugalmasság is szükségeltetik munkája elvégzéséhez, hiszen ahány kultúra, annyi elvárás. Utazzunk egy kicsit vele, és nézzünk szét a nagyvilágban Télapó szemüvegén keresztül!


Külföldiek: két lábon járó erszények

A magyar szolgáltatások stílusával nem a „Mosoly országában”, hanem a „Mosolytalanság országában” járunk - állapította meg találóan egy külföldi turista. Úgy tűnik, a sokat hangoztatott magyaros vendégszeretet már nem több üres szólamnál, mert ezen a területen egyre nagyobb gondok vannak.


Önkéntes véradás a Hit Csarnok előadótermében
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Automata szerencse
Tovább a cikkhez >>>

Csörögj ide
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

A modern művészetet megérteni körülbelül olyan, mintha az ember megpróbálná követni a cselekményt a betűlevesben.    (Ismeretlen)


Szólásszabadság brit módra
Tovább a cikkhez >>>

Köhécselő németek
Tovább a cikkhez >>>