Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Nagy ugrás az űrbe

Kína belépett a világ egyik elit klubjába, amikor a héten nyilvánosságra hozta, hogy sikeresen az űrbe juttatott és onnan visszahozott egy emberek szállítására alkalmas űrszondát. - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna.


Csi Fa-zsen főkonstruktőr megvizsgálja a világűrből visszatért űrhajót. Dobogósok     Fotó: MTI

A kínai híradások szerint a távirányított Senzhu, a „Mennyei Hajó” tizennégyszer kerülte meg a földet, mielőtt sikeresen leszállt Belső-Mongólia sztyeppéin. Ezzel Kína lett a harmadik nemzet a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után, amely ilyen űrhajóval rendelkezik, és egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy embert juttasson az űrbe. Kína már eddig is több tucat műholdat indított útnak mind belföldön, mind külföldön „Hosszú Menet” elnevezésű rakétái segítségével, eddig azonban még soha nem hozott viszsza űrhajót a földre.
Kína érzékeny pontja, hogy még mindig nagyban függ a külföldi technológiától - vélik egyes elemzők. Az országnak ez azért is kellemetlen, mert korábban éppen Kína volt a legfejlettebb technológiával rendelkező ország, amely megismertette a világgal többek között a puskaport, a nyomtatást és az iránytűt. A hivatalos történelemkönyvek továbbra is elfelejtik azt a tényt, hogy a
kínai atombombának szovjet gyökerei vannak. A kommunista párt vezetői az űrprogrammal kapcsolatban tagadták, hogy az ország a nukleáris és rakétatechnikát az Egyesült Államoktól lopta volna.
Miközben Kína űrprogramja sikereit ünnepelte, Lee Teng-hui tajvani miniszterelnök azzal vádolta meg az országot, hogy 100 ballisztikus rakétát helyezett el Tajvanhoz közel eső területein. Üzletembereknek tartott beszédében Lee kijelentette: „Tudjuk, hogy a két fél
között növekvő feszültség negatív hatásokat vált ki Kínában, ami az egyik országnak, de a térség egyetlen államának sincs hasznára”.