Vissza a tartalomjegyzékhez

Hechs László, Jeruzsálem
Vatikáni bírálat Izraelnek

A Vatikán - a hat évvel ezelőtti diplomáciai kapcsolat felvétele óta - a legélesebb hangú üzenetben bírálta Izraelt azért, mert hozzájárult, hogy Názáretben, az „Angyali Üdvözlet Temploma” előtti téren mecsetet építsenek, és így a zsidó állam feszültséget keltett a város keresztény és muszlim lakossága között. A nyilatkozatot Joaqin Navarro-Valls, a Vatikáni Sajtóhivatal igazgatója tette közzé azon a napon, amikor Názáret muszlimjai lefektették az újonnan építendő mecset alapkövét a bazilika előtti téren. A Szentföld templomai - a mecsetépítés elleni tiltakozásul - két napig zárva maradtak.


A názáreti főtéren lerakták az új mecset alapkövét. Nem mozdíthatatlan     Fotó: MTI

A názáreti iszlám fundamentalisták már két éve követelik, hogy a bazilika előtti téren, ahová a városháza egy Szent Márk típusú velencei teret képzelt el a millenniumi zarándokok számára, mecsetet építhessenek. Állításuk szerint a terület a muszlim vallási hatóság, a Wakf kezelésében áll. A városi körzeti bíróság döntése szerint ezzel szemben a terület állami tulajdon. A keresztényeket és muszlimokat tömörítő arab testület javaslatára egy miniszteri bizottság úgy döntött, hogy a vitatott terület harmadán engedélyezi a mecset építését, míg kétharmada a keresztény hívők és egy rendőrállomás rendelkezésére áll majd. Ebbe a város keresztény és muszlim lakossága belenyugodott, így az alapkőletétel minden rendzavarás nélkül lezajlott. Mint ismeretes, korábban a vita tettlegességig fajult a két világvallás hívei között, s az izraeli rendőrségnek kellett szétoszlatnia az egymás ellen tüntető csoportokat. Az ünnepélyes ceremónián azonban sem a kormány, sem a palesztin hatóság képviselői, sem a város vezetői nem jelentek meg.
A miniszteri bizottság döntését a jobboldali izraeli ellenzék is élesen bírálta. Ehud Olmert jeruzsálemi főpolgármester szerint a mecset építése azon a téren „felelőtlen és ízléstelen”. Michel Sabah, a jeruzsálemi latin pátriárka a többi keresztény felekezettel együtt az izraeli kormány döntése elleni tiltakozásul két napra bezáratta a keresztény vallás szent helyeit. A templomkapukra kifüggesztett nyilatkozat - miközben felmenti a muszlim fundamentalistákat - az izraeli kormányt vádolja a mecsetépítéssel.
Ezt a retorikát vette át a Szentszék. Angelo Sodano, a Vatikán külügyeinek irányítója szerint Izrael a „hívők megosztására törekszik ahelyett, hogy egységüket támogatná.” Jasszer Arafat és a jeruzsálemi muszlim Nagytanács mindent elkövetett, hogy az alapkőletételt elhalassza, mert nem akarta a Vatikánnal meglévő szívélyes baráti viszonyt a mecsetépítés „oltárán” feláldozni. A vatikáni üzenet dicséretben részesítette a mecsetépítő iszlám fundamentalistákat, miközben felelőssé tette a döntést jóváhagyó izraeli kormányt.
Az alapkövet lerakták, a kedélyek megnyugodtak, és senki sem beszél arról, hogy mikor kezdik meg az építést. Egyelőre nincs meg a szükséges pénzösszeg; úgy látszik, a vallási hevület felülmúlta a rendelkezésre álló anyagi fedezetet.
Annál többet hallani arról, hogy a munkálatok megkezdésére csak a távoli jövőben lehet számítani. A hiányzó pénzt Abdallah szaúdi trónörökös biztosítaná, ha a názáreti muszlimok beleegyeznének, hogy a mecset bár Názáretben, de egy másik telken épülne meg. A herceget a sajtóhírek szerint Arafat beszélte rá az adakozásra, mivel a palesztin államalapításnál számítanak a pápa segítségére is.


Kéz a kézben imádkoztak zsidó, muzulmán és keresztény egyházi személyek, valamint a Dalai Láma szerdán Izraelben, a Genezáret-tó partján. A tó közelében, Beit Gavriélben tartott vallásközi konferencia keretében elhangzott közös imát azért mondták, hogy Izrael földjére újra essen eső. A tó felé, majd Jeruzsálem irányába fordulva elmondott fohász hatékonyságában ugyan kételkedett a Dalai Láma, azt azonban nem tagadta, hogy jelentős szimbolikus szerepe van az együttes megjelenésnek és a közösségvállalás kinyilvánításának. Újságírói kérdésekre válaszolva egyenesen bevallotta: nem hiszi, hogy imájukra válasz érkezhet odafentről, de ártani biztosan nem árthat. A közös ima iránti fenntartásait firtató újságíróknak a szintén jelen lévő Menachem Froman rabbi kifejtette: a materializmus és a szellemi értékek hiánya sokkal nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra, mint az esetleges eltérés saját vallásuktól. (Jerusalem Post)