Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics Gábor
Fiatalok az újjáéledő szélsőjobb ellen és mellett

„Bértollnokok és szélsőséges emberek azok, akik ma a demokrácia legfőbb ellenségei. Minden demokratának, radikálisnak, liberálisnak és konzervatívnak feladata a kisebbségek védelme” - mondta Tamás Gáspár Miklós filozófus a Kossuth Lajos téren a Fiatal Baloldal, a Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom és a Szakszervezetek Ifjúsági Szövetsége által szervezett, antiszemitizmus-ellenes demonstráción.


Kossuth téri demonstráció. Beszédes transzparensek    Fotó: Vörös Szilárd

„Ma Magyarországon a zsidók azért üldözöttek, mert hatszázezren haltak meg. A cigányok azért gonoszak, mert putrijaikban mernek szenvedni” - mondta. Nemcsak faji megkülönböztetés van a mai Magyarországon, hanem ki vannak vetve a hajléktalanok, a szegények és a kisnyugdíjasok is, sőt vallási és politikai alapon is rekesztenek ki embereket - tette hozzá a filozófus. Minden demokráciában fontos a kisebbségek védelme is.
A tüntetésen megjelent a MIÉP ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész és országgyűlési képviselő vezette XI. kerületi Ifjúsági Tagozata „Tégy a magyargyűlölet ellen” feliratú táblákkal. A MIÉP-esek „Tégy a rasszizmus ellen” felkiáltásokkal magánemberként szerették volna támogatni a rendezvényt. Az összegyűltek egy része „Vesszen a MIÉP!” felkiáltással próbálta a MIÉP-eseket a rendezvénytől távol tartani. A rendezvény egyik szervezője elvette a MIÉP-esek tábláját, majd ezt követően kisebb lökdösődés támadt. Majd miután szétválasztották a tömeget, az első hivatalos szónok beszéde alatt a jobbos ifjak elénekelték a Himnuszt, majd kivonultak a térről. Száz méterről még pár percig skandálták: „Kirekesztők, kirekesztők!”
A tüntetés után kisebb csoportokban parázs vita alakult ki, valójában ki miért jött a térre. A MIÉP-esek azért jöttek, hogy ez ellen a tüntetés ellen demonstráljanak. A szélsőjobb és az antiszemitizmus volt az ok a gyülekezésre, ezek szerint az ifjú csurkisták ez ellen jöttek tiltakozni - mondta egy demonstráló. A csoportban a vérszívás vádját vetette fel egy MIÉP-es hölgy. - Tudna rá példát mondani? - hangzott a kérdés. A hölgy szerint jó példa a Szent István Bazilika, amit száz éve nem tudnak rendesen felújítani, ezzel szemben elég csak megnézni a nagy zsinagógát, azt vajon kik építették és miből? - Akik a zsinagógát építették, nagy részük haláltáborokban halt meg, és még sírjuk sincs - hangzott a reflexió -, a bazilikát pedig száz évvel ezelőtt építették.
A szélsőjobboldali ideológiák térnyerése ellen tiltakozók körülbelül 1-2 ezren voltak, a MIÉP-es aktivisták száma 150-200-ra volt tehető.