Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 47. szám, 1999. november 27

Belpolitika

Somorjai László
Nincsenek veszélyben a hajléktalanok

A Szociális és Családügyi Minisztérium által szervezett Hajléktalanság Európában Nemzetközi Konferencia október 28-30-án megtartott rendezvényén az embereket alapvetően megillető jogként fogadták el többek között a lakhatás biztosításának lehetőségét. Egy 1980-as felmérés szerint mintegy 360 ezren kényszerültek az akkor érvényben lévő jogszabályok miatt arra, hogy nem lakás céljára szolgáló helyiségekben rejtőzködjenek. A rendszerváltás után a látható formában megjelenő hajléktalanság nem kis feladat elé állította a városok önkormányzatait. A főváros hajléktalanszállói idén is teljes kihasználtsággal működnek a korai havazások óta. Az üzemeltetők szerint a jelenlegi kapacitás pótágyak elhelyezésével korlátozott mértékben még bővíthető. Kérdés azonban: meddig?


Szlazsánszky Ferenc
Végéreérhetetlen megfigyelési ügy

Ha egy fideszes politikus titkos, de nem törvénytelen és nem közpénzből finanszírozott megfigyelését 15 hónap alatt sikerült bizonyítani, mennyi időbe telik 27 fideszes politikus titkos, törvénytelen és közpénzből finanszírozott megfigyelésének bizonyítása? Keleti György szocialista politikus szerint mindenesetre még várhatók meglepetések az ügyben. Kosztolányi Dénes, a megfigyelési bizottság fideszes elnöke kijelentette: az ellenzék saját rágalmait szeretné látni az ügyről készült jelentésben.


Mondovics Gábor
Fiatalok az újjáéledő szélsőjobb ellen és mellett

„Bértollnokok és szélsőséges emberek azok, akik ma a demokrácia legfőbb ellenségei. Minden demokratának, radikálisnak, liberálisnak és konzervatívnak feladata a kisebbségek védelme” - mondta Tamás Gáspár Miklós filozófus a Kossuth Lajos téren a Fiatal Baloldal, a Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom és a Szakszervezetek Ifjúsági Szövetsége által szervezett, antiszemitizmus-ellenes demonstráción.


Munkatársuntól
Keresztapa vagy humoros ügyvéd

Nem sikerült kizárnia a renitenskedő Helmeczy Lászlót a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fidesznek. A kizárást sürgetők szerint nincs visszaút: Helmeczyt el kell távolítani a pártból. Az érintett viszont azt mondta lapunknak: meghurcoltatása miatt eldöntötte, hogy a humor, a gúny, az irónia eszközével fog védekezni.


Hazafi Zsolt
Magánlevél közbotránnyal

Bárki is „hozatta” nyilvánosságra a magyar Pulitzer-díjas újságírókat kritizáló - az érintettek szerint otrombán rágalmazó - Jeszenszky-levelet, kellemetlen helyzetbe hozta nemcsak a levél szerzőjét, hanem a kormányzatot is. Ellenzéki politikusok szerint ezt jelzi, hogy az utóbbiak még nem találtak megfelelő magyarázatot, kommunikációs stratégiát az ügyre, csak a magánlevél jellegre való hivatkozással az érdemi nyilatkozattól való elzárkózást. Az érintett újságírók szerint „önmagáért beszél” Jeszenszky szerencsétlenre sikeredett levele.


Életmód

A fogyasztóvédelem új reklámszabályozást sürget

Amint arról lapunk múlt heti számában írtunk, a tisztességtelen marketingtechnikák kiagyalói a gyermekekkel sem bánnak kesztyűs kézzel. Csak emlékeztetőül: a legutóbbi, a gyermekreklámokat górcső alá vevő vizsgálat résztvevői javaslatokat nyújtottak be a gyermekeknek készült reklámok erőteljesebb ellenőrzésével kapcsolatban.


Makki Marie-Rose
Kisgyerekek házon kívül

Magyarországon immár évek óta szép számmal szűnnek meg a bölcsődék, a bezárások mértékét tekintve élenjár ez a típusú gyermekintézmény. Ennek oka jórészt a kihasználatlanság - nem mintha a gyerekek életük első éveit otthon töltenék, hanem sokkal inkább amiatt, mert kevés gyermek születik nálunk. Manapság ugyanis a szülők jelentős része kényszerül arra, hogy már egyéves kortól vagy még korábban bölcsődébe adja a kicsit, tekintettel arra, hogy egy fizetésből képtelenek a családot fenntartani.


Az influenza sem a régi

Az influenza nagyon változékony vírus. Minden évben másfajta kórokozó jelenik meg, ami nem mindig hasonlít különösebben az előző évi vírushoz. A kutatók mindig a legutoljára aktív vírus természetét vizsgálva fejlesztik ki az új védőoltást.


Feketén-fehéren
Tovább a cikkhez >>>

Szűcs Emese
Beköszönt a hatórás munkaidő

Januártól senki sem dolgozhat napi hat óránál hosszabb ideig képernyő előtt - áll az egészségügyi miniszter közelmúltban kihirdetett rendeletében. A munkaadóknak a hat óra alatt is óránként tízperces, de nem összevonható szünetet kell biztosítaniuk a dolgozóik részére. Egyes becslések szerint a rendelet mintegy 325 ezer embert érint, tavaly ugyanis ennyien dolgoztak a monitorok előtt.


Fókusz

Két millennium mérlege

Ezúttal a San Franciscóban élő Teller Ede fizikust, a hidrogénbomba kifejlesztésének irányítóját és Dávid Kornélt, a Chicago Bulls kosárlabdacsapat sztárját kérdezte Tihanyi Péter.


Hazafi Zsolt
Ügyvédharc Szabolcsban
Interjú Helmeczy László fideszes botrányhőssel
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

Lendületben a gazdaság

Szeptemberben tovább folytatódott a gazdaság növekedése: az ipari termelés az év első kilenc hónapjában 8,4 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedési ütem fokozatosan gyorsult: az első és a második negyedévben 7,1 százalékos volt, a harmadik negyedévben pedig 10,8 százalékot tett ki.


Egri István
Jön az új mobil

Új szolgáltatásokkal is előrukkol a Vodafone, a világ legnagyobb mobilszolgáltatója. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegieknél olcsóbb és újabb szolgáltatások is megjelennek a piacon - nyilatkozta lapunknak Jeremy Forword, a december 1-jén induló új mobiltelefon-szolgáltató vezérigazgatója. Felkészültek az árversenyre.


Munkatársunktól
Hitchcocki büdzsé

Maxwell Watson, az IMF magyaroszági delegációjának vezetője szerint a magyar gazdaság hatalmas állóképességről tett tanúbizonyságot az idén, hiszen növelni tudta az export volumenét akkor, amikor az EU gazdasága lelassult. Watson úgy látja, hogy néhány kisebb botlástól eltekintve egészséges a monetáris politika, az idei költségvetésben azonban hitchcocki feszültség húzódik.


Acsai Anikó
Technológiai hossz a tőzsdéken
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Tovább emelkednek a lakásárak

Az még kérdés, hogy az új lakástámogatási rendszer mennyire tud majd lépést tartani a piaci árakkal és mozgásokkal, az azonban bizonyos, hogy a lakásárak továbbra is emelkedni fognak. A lapunknak nyilatkozó szakember szerint 1,5-2 év alatt akár a mostani duplájára is emelkedhetnek az árak.


Iraki olajdiplomácia
Tovább a cikkhez >>>

Debreczeny Réka
Dél-koreai csoda

A dél-koreai gazdaság szinte csodával határos módon, egy év alatt 12 százalékos növekedést ért el. Ez a teljesítmény azért is figyelemre méltó, mert tavaly ilyenkor a gazdaság soha nem látott recesszióba süllyedt, a GDP 7,1 százalékkal esett vissza az előző évhez képest. A rekordnövekedés egyedülálló a régióban, hiszen a térség országai, és a húzógazdaságnak számító Japán továbbra is csak lábadozik a 97-es pénzügyi válságból.


Papp Levente
EU-szkepticizmus

Elmúlóban van a kelet-európai országok lakói körében a 90-es évek elején tapasztalt EU-fória, vagyis az Európai Unióhoz való csatlakozás feltétlen támogatása. Jelenleg sokkal inkább EU-szkeptikus hangulatban vannak az integrációra váró országok, hiszen Magyarországon, Lengyel- és Csehországban is csökkent a csatlakozást egyértelműen támogatók száma. Legdrasztikusabban Szlovéniában érhető tetten ez a változás, ahol az 1996-os 70 százalékos támogatottság mára 59 százalékosra csökkent.


Györök Orsolya
Növekvő antiszemitizmus Németországban

A kényszer- és rabszolgamunkára kényszerítettek kárpótlásának ügyében zajló tárgyalás egyfajta fordulatot vett a héten. No nem megegyezésről van szó, hanem felszínre dobta a németekben eddig csupán lappangó, mélyre elásott antiszemitizmust. Egy most közzétett közvélemény-kutatás ugyanis arról adott hírt, hogy amióta folynak a kárpótlási tárgyalások, Németországban felerősödött az antiszemitizmus.


Háttér

Robert Skopec
A haiderizálódás veszélye

Az idei évig a közép-európai régióban csak az egykori szocialista országokban lehetett a nemzeti parlamentekben nyilvánvalóan szélsőjobboldali, totalitárius és rasszista politikai csoportokat találni. Ausztriában valami rendkívüli történik, mivel Jörg Haider Osztrák Szabadságpártja (FPÖ) a második legsikeresebb párt pozícióját érte el a közelmúltbeli országgyűlési választásokon. Ez az ország azonban hetedik helyen áll a világ gazdag országainak sorában, így nagyon is különbözik Közép-Európa szegényebb államaitól.


Pécsi Tibor
Hetek-napok: Ezredvégi beszélgetések

Ausztriában gyakorlatilag zsidók nélkül van antiszemitizmus - mondta Karl Pfeifer a Hetek által rendezett Ezredvégi beszélgetések című fórum legújabb fordulóján. Karl Pfeifer - az izraeli rádió bécsi tudósítója, a Hetek főmunkatársa - a Haider-jelenség és a Szabadságpárt (FPÖ) választási sikere után az ausztriai antiszemitizmus és idegengyűlölet felvetette kérdésekre kereste a választ. Előadásában kitért az osztrák antiszemiták gondolkodásmódjának fő elemére: a nép, a népközösség sajátos felfogására. Az ezt a megközelítési módot magukévá tevők a nemzetet élő organizmusként látják, melyet a bevándorlók jelenléte dúl fel és zavar meg.


Mondovics Gábor
Nem szakadhat ketté Európa

Bill Clinton háromnapos bulgáriai látogatása az ország történetében az első amerikai elnöki látogatás volt. Hivatalos megbeszélései mellett Clinton találkozott a blagojevgradi amerikai egyetem diákjaival is. A Szófia belvárosában rendezett tömeggyűlésen szólva az amerikai elnök méltatta a jelenlegi bolgár kormány munkáját, és kijelentette, hogy a 21. században nem lehet elfogadni két különálló Európát. A látogatás a várakozások szerint emelni fogja a befektetők érdeklődését a térség iránt. Ezt mutatja, hogy a mintegy 900 fős amerikai küldöttség nem jelentéktelen részét üzletemberek tették ki, valamint az EU kereskedelmi bizottságának váratlan döntése: a bolgár tejtermékek szabad utat kaptak az EU piacaira.


Eperjesi Ildikó
Emberarcú globalizmus

A nyugati világ többségében hatalmon lévő balközép pártok közül hatnak a vezetői gyülekeztek össze a múlt hétvégén Firenzében. A tíznapos kelet-mediterrán körúton lévő Bill Clinton amerikai elnök, Tony Blair brit, Lionel Jospin francia és Massimo D’Alema olasz miniszterelnök, Gerhard Schröder német kancellár, valamint Fernando Cardoso brazil elnök reneszánsz környezetben, a pompás Palazzo Vecchióban tartotta meg szemináriumát Progresszív kormányzás a 21. században címmel. A hat vezetőt a „harmadik út” új eszméi ugyan összehozták, a megfigyelők szerint viszont az ellentétek a „haladó kormányzás” megvalósítását tekintve elég élesek. Abban megegyeznek a vélemények, hogy a gazdaság és a társadalom korszerűsítése elképzelhetetlen pénzügyi stabilitás, a szociális állam reformja és a bűnözés energikus visszaszorítása nélkül.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Szittya elméletek Jézus Krisztusról
Az üdvösség a zsidók közül támadt

Jézus Krisztus életére és a kereszténység kialakulására vonatkozó legfontosabb forrásunk az Újszövetség. Nem voltak és nem is lesznek olyan történeti dokumentumok, amelyek az apostoli írásokat ezekben az egész emberiség számára alapvető kérdésekben helyettesíthetnék vagy akár csak módosíthatnák. Ezért ha Jézusról vagy a kereszténységről a történeti hitelesség szándékával akarunk írni, szükséges, hogy megállapításainkat az újszövetségi Írásokra alapozzuk.


Rákóczi István János
Az első szentév

Ezer esztendeje, amikor az égi jelekre nem csupán teológiai értelemben figyelmes II. Szilveszter egy igen különleges éjféli misét celebrált, a Te Deum sűrű hallelujáiba némi megkönnyebbült sóhajtás is belevegyült: lám, mégis elmaradt egy rettegett világvége. Róma városa ekkor ugyanúgy romokban állt, mint a nevét viselő birodalom, és nem sok jót vártak az arab számokkal, mechanikus órákkal bíbelődő, állítólag sötét erőkkel paktáló és mágus hírébe keveredett Gerberttől sem. Pedig a II. Szilveszter nevet felvevő új pápa nem kevesebbre tört mint előde és példaképe, I. Szilveszter. Constantinus mellett ugyanis éppen I. Szilveszter munkálkodott azon, hogy a politikailag már a vég felé haladó birodalomban - mintegy a szellemi jogfolytonosságot biztosítandó - intézményesítse a kereszténységet.


Interjú

Meg kell javulni, az a megoldás
Tihanyi Péter interjúja Raj Tamás főrabbival a fény, az öröm ünnepe, a hanukka küszöbén
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Hetek-összeállítás
Nagy ugrás az űrbe

Kína belépett a világ egyik elit klubjába, amikor a héten nyilvánosságra hozta, hogy sikeresen az űrbe juttatott és onnan visszahozott egy emberek szállítására alkalmas űrszondát. - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna.


Bőrfejűek és neonácik Franco halálának évfordulóján
Tovább a cikkhez >>>

Vagyim Arisztov
Közös nevező Csecsenföldön

Minden fenntartás ellenére úgy tűnik, hogy az idei évet Oroszország külpolitikai pozícióinak, illetve Moszkva kaukázusi befolyásának erősödése fogja fémjelezni. Ezt támasztotta alá az isztambuli EBESZ-találkozó is, amelyet mind Nyugaton, mind Oroszországban Moszkva és személy szerint Jelcin elnök diplomáciai sikereként értékelnek. Az azóta újra betegeskedő Jelcin kemény „buldózer” stílusa a Nyugattal való párbeszédben jelentősen meghatározta a találkozó hangulatát, ugyanakkor az egész orosz társadalom és politikai elit hozzáállását is kifejezte; mi több, ha az elnök finoman viselkedett volna Isztambulban, azt népe nem bocsátotta volna meg neki. Kemény kézzel ráerőltetni az országra, az ellenzékre a saját belpolitikai elképzeléseit, azután engedményeket tenni nemzetközi szinten - az oroszok szemében ez nemcsak a nép semmibe vétele, hanem az ország érdekeinek elárulása is lenne. Jelcin elnök nyilván tisztában van ezzel, ezért nem is tudott volna más módon viselkedni Isztambulban.


Burik Géza
Öcalan kegyelemre vár

Egy török bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy továbbra is fenntartja az Öcalan elleni halálbüntetés ítéletét - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. A júniusban elítélt Öcalant akkor végezhetik ki, ha Szulejman Demirel miniszterelnök és a parlament jóváhagyását adja. Törökország 1984 óta nem hajtott végre halálos ítéletet. Öcalan védői az ügy újratárgyalását kérték, Öcalan ugyanis nem találkozhatott ügyvédeivel, a tárgyalás alatt is egy üvegkalitkában kellett maradnia, kenyai elfogása pedig illegális akció volt - érvelnek a védők.


Hechs László, Jeruzsálem
Vatikáni bírálat Izraelnek

A Vatikán - a hat évvel ezelőtti diplomáciai kapcsolat felvétele óta - a legélesebb hangú üzenetben bírálta Izraelt azért, mert hozzájárult, hogy Názáretben, az „Angyali Üdvözlet Temploma” előtti téren mecsetet építsenek, és így a zsidó állam feszültséget keltett a város keresztény és muszlim lakossága között. A nyilatkozatot Joaqin Navarro-Valls, a Vatikáni Sajtóhivatal igazgatója tette közzé azon a napon, amikor Názáret muszlimjai lefektették az újonnan építendő mecset alapkövét a bazilika előtti téren. A Szentföld templomai - a mecsetépítés elleni tiltakozásul - két napig zárva maradtak.


Karl Pfeifer, Bécs
Kézivezérlés helyett demokráciát

Zágrábban évek óta rebesgetik, hogy Franjo Tudjman elnök rákbeteg, ám közlemény minderről a mai napig nem jelent meg. A 77 éves elnök hetek óta az intenzív osztályon fekszik, és mesterségesen tartják életben. A közvélemény-kutatók zöme úgy véli, a horvátok többsége megunta a Tudjman-klikk uralmát, amelyet korrupció és gátlástalan urambátyámozás jellemez. A zágrábi politológus, Nenad Zakosek a bécsi liberális Standardnak a „populista nacionalizmus” utolsó fázisáról beszélt: „Egy félreérthetetlen többség nem hisz többé ennek az ideológiának”.


Szikora Márton
Kokainüzlet a virtuális térben

A rendőri intézkedések és óriási anyagi ráfordítások ellenére a kolumbiai drogcsempészek új generációja sikeresen alkalmazkodik a legújabb kor technológiai kihívásaihoz. A kokaintermelést és -csempészést jócskán növelő drogkartellek legújabban már az internetet és a legmodernebb számítógépes technikát is felhasználják milliárdos ügyleteik lebonyolítására - állítja a Washington Post című amerikai napilap amerikai és kolumbiai drogellenes akciócsoportoktól származó információk alapján.


Riport

Burkus József
Nekik is otthonuk ez az ország

A hetedik kerületi Dohány utcában már 1981-től működik egy speciális iskola. Nem ejtőernyősöket, még csak nem is kommandósokat nevelnek itt, az ide járó gyerekek azonban mégis egy igen speciális képzésben részesülnek, hogy fogyatékosokként is megtalálhassák helyüket ebben a világban, s teljes értékű emberi életet élhessenek. A több mint ötven gyógypedagógus és aszszisztens rendíthetetlenül hiszi, hogy megfelelő gyógypedagógiával és társadalmi toleranciával az innen kikerülő, értelmileg akadályozott gyerekek nagy része képes lesz a társadalom számára is hasznos munkavégzésre, illetve önálló életvezetésre. Hétéves kortól a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottság javaslata alapján kerülnek ide a gyerekek, akár vidékről is.


Pátkai Mihály, Somorjai László
Az előmenetel a teljesítménytől függ

Beszélgetés Taszáron, az Egyesült Államok katonai bázisán Brown ezredes bázisparancsnok-helyettessel, Wade ezredessel, a tábori lelkészség parancsnokával és Caldwell őrnaggyal, a jogi iroda vezetőjével.


Sport

Richard BURNS és társa nyerte a Brit Ralit
Tovább a cikkhez >>>

Megy a Fradi, ahogy kell
Tovább a cikkhez >>>

Pál Imre
Aprítanak a katalánok

Az elmúlt hétvégén rendezték Szegeden a Partizan Belgrad - Barcelona Bajnokok Ligája férfi kézilabda-mérkőzést. A két csapat abban a csoportban van a BL-ben, ahol a Fotex KC Veszprém is szerepel. Az összecsapás azért került a tiszaparti városba, mert a spanyol csapat vezetői jelezték az Európai Kézilabda Szövetségnek (EHF), hogy számukra megoldhatatlan a Jugoszláviába való utazás és az ottani szereplés.


Varga József
NHL-klubsztori: Kell egy csapat
Tovább a cikkhez >>>

Németh Szilárd
Királyt nem zavarta a köd

Ismét vereséget szenvedett a Manchester United, a Hertha Berlin bravúros döntetlent ért el az esélyesebbnek titulált Barcelona ellen, Király Gábor pedig - ahogy már megszokhattuk - jól védett. Ezek voltak a középdöntő nyitányának legérdekesebb hírei.


Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Egri István
Tudományos-fantasztikus jövő

Századunk utolsó hónapjai előre vetítik azt a főleg a kommunikáción alapuló új korszakot, amit a XXI. század ígér. Jó példa erre a néhány hónapja bemutatott úgynevezett „Bluetooth” szabvány is. Ez az új szabvány egy új technológiát, a (majdnem) teljesen vezeték nélküli információátvitelt jelenti.


Pálfy Gyula
Bogárfilmek

A legmodernebb animációs csodák piaca még korántsem telítődött: egyedül „bogaras” témában nemrég két rajzfilm is megküzdött a nézők kegyeiért.


Könyváruház az aluljáróban
Tovább a cikkhez >>>

Színes

DUMA PLÁZA

Az emberek sokszor azért szalasztják el a lehetőséget, mert az overallban van és munkának látszik. Thomas Alva Edison


55 év után rátalált
Tovább a cikkhez >>>

Elefánt reggeli
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Butít a semmittevés
Tovább a cikkhez >>>

Tőzsde a taxiban
Tovább a cikkhez >>>

A fiatalság titka
Tovább a cikkhez >>>