Vissza a tartalomjegyzékhez

Király Sándor
Télen is biztonságosan

Nem kis feltűnést keltene, ha az ember bokáig érő hóban strandpapucsban indulna munkába. Mivel a nyári papucs féktávolsága lejtmenetben 3 kilométer is lehet, nincs mese, szükséges a jó hótaposó. Minden esztendőben az első hóeséskor a forgalmi ritmus vánszorgássá válik, nemcsak azért, mert különböző az alkalmazkodóképességünk, hanem az autós társadalom többsége anyagi megfontolásból vagy ismeretek hiányában nyári gumiabroncsokkal vág neki a télnek.

A nyári gumi plusz 5°C alatti hőmérsékleten egyre ridegebbé és keményebbé válik, ami kisebb vonóerőt és tapadóképességet, valamint nagyobb féktávolságot eredményez. A korszerű téli gumi különlegessége az alapanyagba kevert „szilikát”, amely nagy hidegben is jó tapadást és rugalmasságot ad. A minőséget nemcsak az anyagösszetétel, hanem az alkalmazott mintázat is erősen befolyásolja, a traktor mintázatú téli gumik ideje lejárt, helyette apró lamellák ezrei biztosítják a jó vonóerőt és a hatásos fékezést, a nagyobb hossz- és keresztirányú hornyok pedig a megfelelő úttartásért és a csapadékvíz kiszorításáért felelnek. Minden esetben jobb megoldás négy darab átlagos téli gumit használnunk, mintha csak a meghajtott kerekekre szerelnénk két darab „teszt-győztest”. Ésszerű és gumikímélő megoldás a téli garnitúrának külön felniket vásárolni. A szezon vége után nem érdemes fenn hagyni a téli gumikat, mivel lágyabb anyaguk miatt bizonytalanabbul viselkednek, és gyorsabban is kopnak.

Mikor a téli gumi sem segít

Hólánc-készlet a gyakorta vidékre utazóknak ajánlott, országhatáron pedig a legtöbb határállomáson ellenőrzik a meglétét, ha nincs, még száraz útviszonyok között is megtagadhatják a beutazást. Felszerelését célszerű még otthon, barátságos körülmények között megtanulni, hogy éles helyzetben ne havas kézzel kelljen fejet vakargatnunk. A hóláncot feszesen szereljük fel, a maximális sebességet a gyártók általában 50 km/h-ban adják meg. Ha kiértünk a száraz útra, azonnal le kell szerelni, máskülönben könnyen elérhetjük az 1920-as éveknek megfelelő kanyarstabilitást és féktávolságot.
Vezetéstechnika havon és jégen

Csúszós útviszonyok között kerüljük a hirtelen gyorsításokat, és lehetőség szerint a hirtelen fékezéseket is. Tartsunk a megszokottnál akár két-háromszor is nagyobb követési távolságot, és használjuk ki a motorfék adta lassítási lehetőségeket. Ha valamilyen oknál fogva kisodródna haladási irányából az autónk, nyomjuk be a kuplungpedált, és fékezés nélkül határozott kormánymozdulatokkal navigáljuk egyenesbe a járművünket. Példának okáért, ha az autó hátulja menetirányba nézve jobbra kitörne, a kormányt szintén jobbra kell húzni (balra kormányzás esetében azt a centrifugális erőt segítenénk, ami megpördítheti járművünket), majd ellenkormányzással stabilizáljuk haladási irányunkat.

Néhány kellék a téli autózáshoz

Kézikefe hótakarításhoz, jégkaparó és jégoldó folyadék, zárolajozó spray, belső párátlanító kendő vagy folyadék, akkumulátor-indító kábelpár, kisebb hólapát, tálcás gumiszőnyegek a hólé felfogására, fagyálló ablakmosó folyadék - és ne felejtsük el fagyveszély ellen a mosótartály és a szórófej közötti vizet is kipumpálni. Legalább -25°C hideget bírjon ki a motor hűtőfolyadéka - a legtöbb benzinkútnál ezt ingyen bemérik, valamint érdemes lecserélni a rossz szélvédőtörlő gumikat, mert az új biztosabban bánik el a dermedt hólével.