Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Lewis szétszedi Holyfieldet

Több tucatnyi szurkolót tartóztatott le a rendőrség az egyesült államokbeli Atlantic Cityben az orosz Oleg Mazkajev és az amerikai Hasim Rahman közötti nehézsúlyú profi ökölvívó mérkőzésen.

Mazkajev a nyolcadik menetben jól irányzott jobbegyenessel találta el kihívóját, aki a kötélnek vágódott, majd onnan a pontozóbíró ring melletti asztalára zuhant. Az esetet látva egy feldühödött néző a küzdőtérre hajította székét, majd tömegverekedés bontakozott ki a szurkolók és a rendfenntartók között. Hamarosan petárda is robbant, amire teljes lett a káosz. A rendőrség határozott fellépéssel fékezte meg a verekedőket.
A hét bokszcsemegéjének az Evander Holyfield-Lennox Lewis összecsapás ígérkezik. A két ökölvívó másodszor találkozik egymással a három nagy profi ökölvívó szervezet (WBA, WBC, IBF) nehézsúlyú világbajnoki címegyesítő mérkőzésén. A találkozót közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 5 órakor rendezik.
Jelenleg Lewis a WBC világbajnoka, míg Holyfieldé a WBA és IBF világbajnoki címe. Mindkét bokszoló - függetlenül a végeredménytől - 15 millió dollárt kap az összecsapásért. Legutóbbi tizenkét menetes párharcuk március 14-én vitatható döntetlennel zárult. Lewis 613 ütéséből 348-szor találta el ellenfelét, míg Holyfieldnél ez a mutató 385/130 volt.
„Sok bokszoló szeretne világbajnok lenni, néhánynak sikerül elérnie célját, király azonban csak én lehetek - hangoztatta Lewis. - Vasárnap nem fogom a pontozókra bízni a döntést, szétszedem Holyfieldet.”
Szakítva a korábbi hagyományokkal, a nevadai sportbíróság jelölte ki a pontozóbírákat: Chuck Giampa, Bill Graham és Jerry Roth eddig összesen több mint 200 világbajnoki címmérkőzésen volt közreműködő, minden alkalommal a küzdő felek megelégedésére.
Más. Több mint kéthetes előzetes letartóztatás után szerdán visszatérhetett hazájába az Egyesült Államokból Teofilo Stevenson. Az egykori háromszoros olimpiai bajnok kubai ökölvívót október 23-án Miamiban vették őrizetbe, amikor lefejelte a repülőtér egyik alkalmazottját.
Stevenson egy jótékonysági rendezvényről tartott hazafelé, amikor a repülőtéren elkérték a jegyét.
„Az illető nem mutatkozott be, nem igazolta magát, ezért nem mutattam meg a jegyemet - emlékezett vissza a konfliktus kezdetére a volt bokszoló. Erre elkezdte sértegetni a kubai népet, Fidel Castrót és a kormányunkat. Közben lökdösött, én próbáltam védekezni, és közben véletlenül a fejének ütöttem a fejemet. Ettől kicsit megszédült, a helyszínre érkező rendőrök pedig letartóztattak. Nem volt köztünk harag. Elnézést kértem, amikor kiderült, hogy a repülőtér dolgozójával vesztem össze, aki csak a munkáját végezte.”
A rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a dühöngő kubai sportembert négyen is alig tudták megakadályozni abban, hogy megrugdossa a földre került repülőtéri alkalmazottat. Stevenson úgy emlékszik vissza az esetre, hogy nem tanúsított ellenállást, engedelmeskedett a rendőröknek. Az öklözőt Fidel Castro közbenjárására szerdán engedték vissza Kubába, és szabadlábon várhatja az ellene indított eljárás befejezését.

EVANDER HOLYFIELD (amerikai)

37 éves, 1962. október 19-én született
lakóhely: Atlanta
testmagasság/versenysúly: 186 cm/98 kg
edző: Don Turner
menedzser: Jim Thomas (ügyvéd)
promóter: Don King
legnagyobb sikerei: félnehézsúlyú világbajnok (1990-92), cirkálósúlyú világbajnok (1993, 1994),
nehézsúlyú világbajnok 1996 óta
mérlege a profik között: 36 győzelem
(25 KO), 3 vereség, 1 döntetlen
világbajnoki címmérkőzéseken: 15 győzelem, 2 vereség, 1 döntetlen
LENNOX LEWIS (brit)

34 éves, 1965. szeptember 2-án született
lakóhely: London
testmagasság/versenysúly: 196 cm/112,5 kg
edző: Emanuel Stewart (amerikai)
menedzser: Frank Maloney
promóter: Panis Eliades
legnagyobb sikerei: szupernehézsúlyú olimpiai
bajnok (1988, Szöul), a WBC világbajnoka 1993-ban és 1994-ben, illetve 1997 óta
mérlege a profik között: 34 győzelem (27 KO), 1 vereség, 1 döntetlen
világbajnoki címmérkőzéseken: 8 győzelem, 1 vereség, 1 döntetlen