Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Nem Deutsch miatt késett a gép

Nem Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter miatt késett 40 percet a Malév múlt pénteki prágai járata - jelentette ki a Hetek kérdésére Bencze Miklós, a légiforgalmi vállalat szóvivője. Morvay Katalin, a minisztérium szóvivője ugyanakkor elnézést kért az utasoktól a késés miatt. A két szóvivő egymásnak ellentmondó nyilatkozata arra utalhat: elfelejtették egyeztetni az álláspontokat.

A Közép-Európai Kezdeményezés prágai tanácskozására utazó Deutsch Tamás péntek reggel útlevél nélkül érkezett a ferihegyi kormányváróba. Onnan mobiltelefonon hívta fel Pintér Sándor belügyminisztert, és kérte, hogy biztosítsa számára az engedélyt az útlevél nélküli határátlépésre. Mivel az ügyintézés elhúzódott, a gép pedig közben megkapta a felszállási engedélyt, a TU- 154-est a kifutópálya felé vontatták. Ekkor érkezett meg a belügyminiszter engedélye, ezért a repülőgép felszállását elhalasztották, hogy Deutsch beszállhasson. Ezzel a huzavonával a gép lekéste a felszállásra rendelkezésre álló néhány percet, így mintegy fél órát várt az újabb felszállási lehetőségre.
Morvay Katalin, az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) sajtófőnöke lapunknak elmondta, hogy indokolt esetben bárki megkérheti a belügyminisztert, hogy számára az útlevél nélküli határátlépéshez az engedélyt megadja. Példaként számos olyan élsportolót említett, akik csak ilyen engedély birtokában értek oda egy-egy fontos versenyre. Morvay szerint a Népszabadság valótlant állított, amikor csütörtöki számában azt írta, a repülőgépet a kifutópálya felé vezető útról rendelték vissza, hogy a miniszter beszállhasson. Az ISM szóvivője elmondta, hogy a gép nem mozdult el a helyéről, csupán a lépcsőt húzták el előle.
Bencze Miklós Malév-szóvivő ezzel szemben azt nyilatkozta lapunknak: nem meglepő, hogy a kifutópálya felé gördülő repülőgépet visszarendelték, ugyanis ez az eljárás a légitársaságok körében rendkívül gyakori. Ha átszálló utasokra kell várni, esetleg fizető utasok jelennek meg, és beférnek, a légitársaság természetesen felengedi őket a gép fedélzetére - tájékoztatott a szóvivő. Azt is hozzátette, hogy ebből a szempontból a világ egyetlen országában - így hazánkban sem - tesznek különbséget az utasok között, a gép bárki miatt hajlandó néhány perces várakozásra. „A gép egyébként nem a miniszter feledékenysége miatt vesztegelt több mint fél órát, hanem a légtér zsúfoltsága akadályozta a felszállásban” - zárta nyilatkozatát a szóvivő.