Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 45. szám, 1999. november 13

Belpolitika

Maradnak a főrendőrök
Tovább a cikkhez >>>

Ismét pert veszített a Hunnia
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Fidesz-széthúzás Szabolcsban

Az elhíresült Nyírfa-ügyhöz is köze lehet a Szabolcsban kialakult fideszes belviszálynak - értesült a Hetek. Helmeczy László, a megyei önkormányzat - éppen egy fideszes jelölttel szemben szocialista segédlettel - újonnan megválasztott fideszes elnöke is lehetségesnek tartja ezt az indokot. Mint mondta: „Megszoktam már, hogy vihar van körülöttem.” Különös, Helmeczyt ezzel a „viharral” lehet, hogy kizárják a pártból.


Holt tart a Rapcsák ügy
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Sztrájkra is készek a közalkalmazottak

Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutni a kormánnyal, és nem fog sor kerülni munkabeszüntetésre. Mint ismeretes, Szabó a napokban megkereste Orbán Viktor miniszterelnököt, mert elfogadhatatlannak tartotta a költségvetési intézmények munkavállalóinak jövő évi béremelésére vonatkozó kormányjavaslatot. A SZEF elnöke korábban azt is kijelentette: ha a kormány nem tárgyal a közszféra béreiről, a szakszervezeti tömörülés mérlegelni fogja, hogy másról tárgyaljanak-e, sőt végső esetben a sztrájkot is kilátásba helyezik. Orbán Stumpf Istvánt bízta meg a tárgyalásokkal.


Megnyílt a Westend City Center
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Lemondást sürgetnek

A kiskunhalasi kórház-ügy hullámverései, úgy tűnik, nem csitulnak. A múlt heti számunkban írtunk a konfliktus részleteiről, melyek most újabb történésekkel „gazdagodtak”. A helyi érdekképviseleti szervek képviselői ugyanis a héten felszólították a kórház vezetőit a lemondásra.


Hajdú Sándor
Nemzetvesztő politika
Interjú Lendvai Ildikóval, az MSZP fővárosi frakciójának elnökével
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársainktól
Dutyi-dili

Október 23-a körül a várt amnesztia elmaradása miatt több hazai büntetés-végrehajtási intézetben lázadásra készültek az elítéltek. A büntetés-végrehajtó szervek határozott fellépésének és az országszerte lefolytatott razziáknak köszönhetően meghiúsultak a tervezett lázadások - áll az Igazságügyi Minisztérium héten kiadott nyilatkoztában. Lapunknak megszólaló szakértők szerint a nyilatkozatban felsorakoztatott információk nem teszik egyértelművé, hogy valóban zendülést terveztek volna a rabok. Szerintük a razziák inkább csak demonstrációk voltak, melyekkel az igazságügyi tárca a közvéleményt próbálja meggyőzni az ítélet-végrehajtás szigorításának szükségességéről.


Munkatársunktól
Ki kopik a végén

Nem biztos, hogy közpénzen, és nem biztos, hogy csak Fidesz-vezetőket figyeltek meg az előző kormány idején - derült ki szerdán a TV3-ban Boross Péter, Orbán Viktor tanácsadójának nyilatkozatából. Boross szerint nem változtat a lényegen, ha a miniszterelnök nem volt precíz, illetve egyes megfogalmazásai félreértésen alapultak, amikor tavaly augusztusban kijelentette: az előző kormány idején titkos, törvénytelen és közpénzekből finanszírozott megfigyeléseket rendeltek el fideszes politikusok és családtagjaik ellen. A lapunknak nyilatkozó Kosztolányi Dénes, az Országgyűlés megfigyelési bizottságának elnöke szerint Boross kijelentése összhangban van a bizottság eddigi vizsgálatával, Keleti György - aki az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke és a megfigyelési bizottság alelnöke - ezzel szemben úgy véli: a békülékeny hangnemmel Boross „mentőövet kíván dobni a Fidesz-vezetőknek”.


Munkatársunktól
Nem Deutsch miatt késett a gép

Nem Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter miatt késett 40 percet a Malév múlt pénteki prágai járata - jelentette ki a Hetek kérdésére Bencze Miklós, a légiforgalmi vállalat szóvivője. Morvay Katalin, a minisztérium szóvivője ugyanakkor elnézést kért az utasoktól a késés miatt. A két szóvivő egymásnak ellentmondó nyilatkozata arra utalhat: elfelejtették egyeztetni az álláspontokat.


Életmód

Varga P. Ágnes
Mikor bővül a család

Egy kisbaba megszületése csodálatos esemény. Ahhoz azonban, hogy gondviselő szülőkké s a kis jövevénynyel együtt családdá váljunk, több kell: odaadás, törődés, türelem, szeretet. A koragyermekkor-kutatások bizonyítják, hogy a gyermeknevelés kezdetén szerzett sikerek döntő fontosságúak a későbbi szülő-gyermek kapcsolat minőségét illetően.


Nagy Renáta
Túlélőpróba

Átestünk az első esős őszi napokon és a szomszéd néni virágosládáján a lépcsőházban, ahová muskátlijait mentette a közelgő természeti csapások elől. Ilyenkor nemcsak mi érzékeljük bőrünkön a klímaváltozást, hanem szobanövényeink is. Az erkélyről vagy kertből becipelt védenceink érzékenyen reagálnak a levegő hőmérsékletének és páratartalmának változására, valamint a melegebb évszakoktól eltérő fényviszonyokra.


Kapsza Ágnes
Bútorvilág 99

A „Bútorvilág” címmel évente megrendezésre kerülő budapesti szakvásáron idén több mint 250 külföldi és hazai kiállító vett részt. A bútoripari késztermékek mellett belsőépítészeti anyagokkal (INTERWOOD) és faipari gépekkel (WOODMA) ismerkedhetett meg a látogató.


Fókusz

Hazafi Zsolt
Aggódom a jogbiztonságért
Interjú Cser Ágnessel, az Országos Egészségügyi Pénztár OEP ex-jelenlegi főigazgatójával
Tovább a cikkhez >>>

Eperjesi Ildikó
Nincs üdvözítő modell

Ügyesen simították el alapvető nézetkülönbségeiket a hagyományos szocialis-ta elveket követők és az angol-német reformok hívei a Szocialista Internacionálé XXI., Párizsban megrendezett kongresszusán. Az európai pártok nagyvonalúságát biztosan elősegíti az a tény, hogy az unió tizenöt országából tizenegyben szocialista pártok vannak hatalmon. „Az egyesült Európa sokkal közelebb áll egy modern szociáldemokrata kép által felrajzolt kontinenshez, mint amit akár a liberális, akár a hagyományos konzervatív gondolkodásmód elénk tud festeni. A tőke, a piac oly mértékben globalizálódott már, hogy szerkezetében sok újat nem fog hozni az elkövetkezendő néhány évtized ” - indokolta a szocialisták sikereit Bársony András MSZP-s képviselő a Heteknek. A jelek szerint az egyesült Európa arculatát szocialista jegyek fogják meghatározni, bár valószínűleg még korai lenne temetni a liberális és konzervatív irányzatokat.


Gazdaság

Munkatársunktól
Viták a kamarai tagság körül
Tovább a cikkhez >>>

Járai-index

„Járai Zsigmond pénzügyminiszter pozícióját nem érinti az esetleges kormányátalakítás” -nyilatkozta a Berlinben vendégeskedő Orbán Viktor miniszterelnök. A Dow Jones gazdasági hírügynökség kérdésére hozzátette azt is: még nem döntött arról, egyáltalán átalakítja-e a kormányt.


Szabadi Sándor
Versenyben a tőkéért
Tovább a cikkhez >>>

Acsai Anikó
Kis papírok a fókuszban

Vegyesen mozogtak az amerikai részvényindexek: míg a technológiai papírok indexe tovább folytatta száguldását több mint négy százalékot emelkedve egy hét alatt - egyszersmind újabb történelmi csúcsokat döntve -, a Dow Jones egy árnyalatnyival előző heti záró szintje alá csökkent. A BUX az előző heti 7 százalékos növekedés után konszolidálódni látszott, fél százalékos emelkedéssel zárta a hetet.


Várakozó állásponton
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Sínen az adótörvény

A parlament döntése szerint nem változik jövőre a személyi jövedelemadó-tábla és az adójóváírás mértéke. Marad tehát 3 kulcsos az szja-tábla, így 2000-ben is 20 százalék lesz az adója a 400 ezer forint alatti éves jövedelmeknek, 30 százalék a 400 ezer és 1 millió forint közötti és 40 százalék az 1 millió forint feletti jövedelmeknek.


Debreczeny Réka
Montenegro nem szakad el

Feszültté vált a kapcsolat Szerbia és Montenegro között, miután a kisebbik tagköztársaság a múlt héten hivatalos fizetőeszközévé tette a német márkát. Seselj jugoszláv miniszterelnök-helyettes - bár részleteket nem közölt - leszögezte: „Montenegro jelenlegi irányvonalának következményei tragikusak lesznek”. A belgrádi vezetés mindazonáltal Montenegróval együtt és az USA támogatásával egyben azt hangoztatja: „Montenegro nem szakad el a Jugoszláv Szövetségi Államtól.” Lapunknak nyilatkozó szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy montenegrói-szerb paktum áll a háttérben (lásd Novák Tamással készült interjút!).


Lemondott Michel Camdessus
Tovább a cikkhez >>>

Györök Orsolya
Magyarország négyest kapott

A korrupció az egyik legsúlyosabb problémája a kelet- és közép-európai térség volt kommunista országainak - állapítja meg többek között az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) most kiadott jelentése. A bank azt a 26 országot vizsgálta, ahol leányvállalatai működnek. A térség országai közül Magyarországról teszik a legkedvezőbb megállapításokat, de felhívják a figyelmet a bankrendszer további reformjának szükségességére, a társadalombiztosítás korszerűsítésének felgyorsítására és a szabad verseny körülményeinek megteremtésére.


Kovács Klára
Milosevicset csak a gazdaság döntheti meg
Tovább a cikkhez >>>

Papp Levente
Feldarabolják a Microsoftot

Világszerte zuhanórepülésbe kezdtek a világ vezető szoftvercégének számító Microsoft részvényei. Bill Gates vagyona mintegy két milliárd dollárral csökkent egyetlen nap alatt miután Frankfurtban 10 százalékkal, New Yorkban 3,5 százalékkal esett a cég részvényeinek árfolyama. Történt mindez azért, mert a szoftveróriást egy bírói döntés elmarasztalta.


Háttér

Londoni lap a magyar médiáról

„Magyarország: az állam súlyos keze még mindig uralja a médiát” címmel jelent meg a londoni Financial Times november 4-i számában Robert Wright budapesti tudósítása. A cikk bevezetője szerint mind az EU, mind az ENSZ bírálja a „régi időkre emlékeztető, ingatag sajtószabadságot”. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a brit napilap írását.


Munkatársunktól
A pápa nem kért bocsánatot

Az Indiába immár másodszor látogató II. János Pál pápát a múlt hét végén feszült hangulat várta az ország fővárosában, Új-Delhiben. Már hetekkel megérkezése előtt hindu nacionalista csoportok tüntetéseket szerveztek a pápalátogatás ellen, s többek között azt követelték, hogy II. János Pál állítsa le az országban a keresztény hittérítést. Szerintük ugyanis a katolikus egyház kihasználja a szegény, írástudatlan lakosságot, és ámítással próbálja rávenni őket, hogy áttérjenek a katolikus hitre. A pápa állításukat és követelésüket a vallásszabadságra mint a legfontosabb emberi jogra való hivatkozással utasította vissza.


Mondovics Gábor
Vita az áldozatok számáról

A Jugoszlávia elleni négyhónapos háború alatt a NATO arra hivatkozott, hogy Koszovó az albánok elleni népirtás földje: a szerbek által végrehajtott etnikai tisztogatás áldozatainak számát több tízezerre, néhány forrás százezres nagyságrendűre becsülte. Közel fél év telt el a háború befejezése óta. A héten a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszék főügyésze, Carla Del Ponte bejelentette: eddig 2 018 áldozat maradványait ásták ki. A főügyész aszszony azonban hozzátette: arra számít, hogy ez a szám még emelkedni fog. Miodrag Popovics szerb információs miniszterhelyettes a CNN hírtelevíziónak elmondta, hogy „szkeptikus” az adatokkal kapcsolatban. „A joghatóságainkat nem engedték a helyszínek közelébe sem” - mondta Popovics.


Vagyim Arisztov
Kampánybarátság Moszkvával

Az ukrán elnökválasztás második fordulójának előestéjén már Oroszországban is beszélnek annak igen nagy valószínűségéről, hogy Pjotr Szimonenko, a kommunisták jelöltje fogja elvinni a pálmát. Az ukrán baloldali vezetők már alá is írták a megállapodást arról, hogy a jövőben hogyan tervezik a főbb állami tisztségek elosztását maguk között. A jelenlegi elnök Kucsma, a választók szíveinek elnyerése céljából egy radikális ötlettel lépett elő. Kész arra, hogy az elnöki jogokat jelentősen korlátozni engedje, csakhogy hatalmon maradhasson. Alkotmánymódosítást ajánl, amely csak a parlamenti többség alapján tenné lehetővé egy új kormány alakítását. Jelen pillanatban Ukrajnában - ahogy Oroszországban is - a kormányalakítás kizárólag az elnök jogkörébe tartozik, ő pedig azok közül a politikusok közül válogat, akik a kedve szerint valók.


Szlazsánszky Ferenc
Az alsó tízezer

Margit-híd, budai feljáró. Mindkét lábán amputált ember. Egy-egy piros alatt talán két autóhoz tud elvánszorogni, esetleg háromhoz. Egy bordó Seatból menet közben néhány érmét dobnak felé. A lámpa ismét pirosra vált, emberünk megint elindul a kocsisor mentén. Lábai térdben végződnek. Nem szólítja meg a sofőröket, csak elmegy az autók mellett. Feje körülbelül az autókban ülők fejmagasságával van egy szintben. Arasznyi botra támaszkodik. Amputált lábvégeit fekete műbőr párnácskák fedik cipő helyett, puhítandó a betont. Leginkább maga elé néz, nehogy elvágódjon. Arckifejezése akkor sem változik, ha kap valamit.


Hechs László, Jeruzsálem
Új telepesnemzedék

Az oslói „politikai háromszög” beindította a közel-keleti diplomáciai gépezetet. Ez nem is csoda, hiszen január végéig már nem sok idő maradt, márpedig legkésőbb februárig meg kell szövegezni az Elvi Keretegyezményt. Januárban a térségbe érkezik Madeleine Albright amerikai külügyminiszter, hogy előkészítsen egy Camp David-i stílusú csúcstalálkozót, amely a terv szerint az egyezmény aláírásával fejeződne be.


Hit és értékek

Szobota Zoltán
Alkotmányellenes miniszteri tiltás

Szabó János honvédelmi miniszter október 22-i hatállyal megszüntette a Hit Gyülekezete tábori lelkészségének működését. A neoprotestáns közösség vallási diszkriminációnak tartja az intézkedést, míg a honvédelmi tárca váltig állítja: nem sérültek a gyülekezet vallásszabadsághoz, illetve lelki gondozáshoz való jogai. A lapunknak nyilatkozó Gellért Kis Gábor és Platthy Iván szerint, akik az előző ciklusban az egyházügyekért felelős kulcspozíciókat töltöttek be, a Honvédelmi Minisztérium (HM) döntése alkotmányos jogokat sért.


Interjú

Dévényi Andrea
A férfi és a női agy titkai
Beszélgetés Dr. Nagy Zsuzsanna Oxfordban élő agykutatóval
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Mogyorósi Géza, Berlin
Luxemburgi pihenő

Noha tavaly ősszel, Helmut Kohl kancellárral az élen a CDU elveszítette a parlamenti választásokat, a kereszténydemokraták népszerűsége 1999-ben felfelé ívelőben van. A nagyobbik német uniós pártot ezért is rázta meg annyira a novemberben kipattant „Kiep-botrány”. A Kereszténydemokrata Unió korábbi kincstárnokával kapcsolatban olyan vádak merültek fel, hogy még 1991-ben milliós nagyságrendű adományt fogadott el a CDU számára, nemzetközi fegyverüzletekhez nyújtott támogatásért. A korrupciógyanús párttámogatás történetét komplikálja, hogy a pénz nem jutott el a Kohl-párt kasszájáig...


Nagyobb a nemzetközi támogatás
Tovább a cikkhez >>>

Bányászjárás után jönnek a vasutasok
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Berlin ünnepe
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Ragaszkodnak a királynőhöz

Az elmúlt hétvégén az ausztrálok úgy döntöttek: nem tagadják meg gyarmati múltjukat, nem óhajtanak a világ 147. köztársaságává válni, inkább megtartják királynőjüket. A népszavazás elmúlt, a viharok egyelőre még nem: a köztársaságpártiak nem adják fel a harcot.


Karl Pfeifer, Bécs
Demokratikus offenzíva Bécsben

Lapzártánk után, november 12-én kerül sor egy rasszizmusellenes tüntetésre a bécsi Stefanskirche előtti téren, ahol a választások előtt Ausztriában megjelent fajgyűlölő plakátok ellen tiltakoznak a felvonulók.


Hetek-összeállítás
Radarjelek rejtélye

Csütörtökön a viharos időjárás miatt félbe kellett szakítani a másfél hete lezuhant egyiptomi repülőgép adatrögzítője utáni keresést - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. A szakértők elmondták, hogy szükségük van a 990-es járat második fekete dobozára is ahhoz, hogy az első adatrögzítő információinak elemzése után is fennmaradt rejtélyeket megoldják.


Munkatársunktól
Irányváltás Egyiptomban

Mubarak egyiptomi elnök nem ment el Oslóba a közel-keleti csúcstalálkozóra. Egyes elemzők szerint Egyiptom így jelezte szolidaritását Szíriának, sőt Iránnak is. Az utóbbi időben egyre több jel utal arra, hogy Egyiptom változtatni szándékozik az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyán.


Sport

Ausztrália a rögbi világbajnok
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Enyhe büntetés a Nivel-perben

Három és féltől tíz évig terjedő börtönbüntetéseket szabott ki kedden az esseni bíróság a Daniel Nivel francia csendőr elleni, tavaly nyári támadás elkövetőire. A német huligánok - Andre Zawacki, Tobias Arno Reifschläger, Frank Renger, Christopher Rauch - 1998. június 21-én, a franciaországi labdarúgó-világbajnokság Németország - Jugoszlávia mérkőzése után támadták meg a rendfenntartót, aki az ütlegelés és rugdosás következtében kómába esett. Hat héttel később ugyan magához tért, de sérüléseiből azóta sem épült föl.


Angol skót futballháború

Angliában és Skóciában is Nagy-Britannia történetének egyik legjelentősebb háborújaként emlegetik a lapok a két ország labdarúgó-válogatottjának Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzéseit. A párharc első felvonását szombaton rendezik Glasgow-ban, a visszavágóra jövő szerdán kerül sor a londoni Wembley-stadionban.


Varga József
Pippenék nem viccelnek

Az első hét eredményei igazolni látszanak azt, hogy az idei szezon meglepetésekkel teli lesz. Több, egykor szebb napokat látott csapat borzalmasan kezdte a bajnokságot. A Detroit Pistons és a Houston Rockets első négy mérkőzését elvesztette.


Hetek-összeállítás
Lewis szétszedi Holyfieldet

Több tucatnyi szurkolót tartóztatott le a rendőrség az egyesült államokbeli Atlantic Cityben az orosz Oleg Mazkajev és az amerikai Hasim Rahman közötti nehézsúlyú profi ökölvívó mérkőzésen.


Szabadidő

Csek Péter
Az ősrégi Izrael

Izrael régészeti lelőhelyeit bemutató fotókiállítás nyílt a kaposvári Toldi Gimnáziumban. A gyönyörű képekből álló tárlatot Iris Ambor, a közel-keleti ország nagykövetségének első titkára nyitotta meg.


Szűcs Emese
Hajrá mindenki

A kocogás, más nevén jogging az USA-ban tömegsportnak számít, nálunk sajnos kevesek életmódját határozza meg elemi erővel. Vajon mi lehet a titka annak, hogy egyesek számára ez jóval többet jelent, mint puszta kocogást vagy futást - elég csak az emlékezetes Tűzszekerek című filmre gondolni. Annyi biztos, hogy akik belekóstoltak már ebbe az élvezetbe, váltig állítják, hogy nemcsak nagyszerű tréning ez az egész test számára, hanem a frusztráció és a stressz kiváló ellenszere is.


Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Mód Júlia
A XX. század hangjai

A Budavári Palota ad otthont Magyar Rádió kiállításának, amely kezdetektől napjainkig látható és hallható áttekintés a rádiózás, a hangrögzítés, a lemezjátszás történetéről. Bár már az első században a római Pollio a hangot a levegő mozgásának tekintette, és a vízbe dobott kő körüli hullámokhoz hasonló koncentrikus körökben terjedő hangról beszélt, mégis 1876-ban vált először technikailag lehetővé a hanghullámok rögzítése, amikor is Bell feltalálta a telefon ősét.


Színes

Állatbarát masiniszta
Tovább a cikkhez >>>

Mókusokkal táncoló
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Cyberpunk-szerelem
Tovább a cikkhez >>>

Pénz beszél
Tovább a cikkhez >>>

A dicső új világ
Tovább a cikkhez >>>

Leleplezték az UFO-bébi titkát
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

A Kastyják-ügy margójára

A Hetek 1999. november 7-i számában beszélgetést közöltek Kastyják Jánossal, Kiskunhalas volt rendőrkapitányával, „akit júliusban bocsátottak el a rendőrségtől egy napilapban megjelent nyilatkozata miatt. Ebben - az indokolás szerint - Kastyják többek között a munkájával összeegyeztethetetlenül politizált, és alaptalanul vádolta a rendőrség vezetését.”A cikk szerint a rendőri vezetőt „politikai okokból bocsátották el”.


Közöny vagy megbocsátás

Az antiszemitizmusról folyó vita, a rendszerváltást követően, kisebb-nagyobb megszakításokkal már-már permanensnek tekinthető. A Hetek 1999. november 7-ei számának Befogadók és kirekesztők című összeállítása is ezzel a témával foglalkozott. Ehhez szeretnék - érintettként, de nem sértettként - hozzászólni.


Pálfy Gyula
Amikor a gólem megtorpant

A Hetek legutóbbi száma Berlin történelmi évtizede címmel közölt összeállítást a várost kettészelő fal leomlásáról (1999. november 7.). Cikkünkhöz egy akkor Berlinben élő szemtanú küldött levelet.