Vissza a tartalomjegyzékhez

Mariann Fauser, Frankfurt
Testrészekért gyilkol a maffia

A Focus német hírmagazin legfrissebb száma a berlini Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) „bizalmas, hivatalosan titokban tartott” dokumentumáról tudósít, melynek tárgya az oroszországi bűnbandák által folytatott illegális szervkereskedelem.

A szentpétervári rendőrség által felfedezett holttestek bizonyítják, hogy a szervekkel való kereskedés áldozatait, akik általában az utcagyerekek közül kerülnek ki, kimondottan szerveik értékesítése céljából ölik meg. Az áhított szervekhez való hozzájutás motiválta bűnözés másik célcsoportjába a balesetet szenvedett áldozatok tartoznak, akiket aztán a balesetet követő műtéti beavatkozás során hagynak - úgymond - meghalni. Az orosz rendőrség tehetetlen a jól szervezett maffia ellen, mely szemmel láthatóan gátlástalanul kiveszi részét a szervekkel való nyereséges üzletelésből (nemrégiben az interneten 10,4 millió márkát kínáltak egy veséért!).
A dokumentum szerint nem lehet kizárni azt sem, hogy Németországban is sor került olyan szervek átültetésére, melyek eredetét hamis papírokkal igazolták. Minderről azonban sem Klaus Bernhardtnak, az Erlangen-Nürnberg Szervátültetési Központ koordinátorának, sem pedig Annette Tuffsnak, a Német Szervátültetési Alapítvány szóvivőjének nincs tudomása, mivel az adományozásra kerülő szervek felett a hollandiai székhelyű Eurotransplant-Zentrale gyakorolja a felügyeletet. Mindenképpen ez ellen szól azonban, hogy két évvel ezelőtt egy olyan német orvos ügyében folytattak nyomozást, akit egyebek mellett Német- és Oroszország közötti illegális szervkereskedelem kiépítésével vádoltak.