Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 44. szám, 1999. november 06

Belpolitika

Munkatársunktól
Pert vesztett a Mahir és egy fideszes honatya

Baja Ferenc szocialista képviselő első fokon pert nyert a Napi Magyarország kiadója és Illés Zoltán fideszes képviselő ellen, személyiségi jogainak megsértése miatt. A tárgyalás érdekessége, hogy Illés Zoltánt Timár György kisgazda országgyűlési képviselő; Molnár Róbert kisgazda parlamenti képviselőt pedig Vidoven Árpád, fideszes képviselő, a parlament egyik jegyzője védte.


Hajdú Sándor
Politikai csömörrel nem lehet eredményt elérni
Interjú dr. Isépy Tamással, a Fidesz frakcióvezető-helyettesével, az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának elnökével.
Tovább a cikkhez >>>

Pap a bíróság előtt

A héten újabb tárgyalási napot tartott a Győri Városi Bíróság az úgynevezett Kántor-ügyben. Kántor Antal jelenleg is hivatását gyakorló katolikus papot többrendbeli sikkasztásért és illegális fegyvertartásért vette őrizetbe a rendőrség 1996-ban. A győri egyházmegyei kincstár és könyvtár akkori igazgatóját azzal vádolták: hozzájárult ahhoz, hogy két budapesti antikvárius megkaparintson egy XVIII. századi értékes egyház- és helytörténeti jelentőségű tabernákulumot. A műkincsről másolatot készítetettek, amely a mintegy 5 millió forint értékű eredeti műkincsszekrény helyére került. A ravasz manőverben való részvétel honoráriumaként a vádirat szerint a pap markát 300 ezer forint ütötte.


Halálos bombarecept

Egy az internetről ellesett recept alapján készített bomba robbant Hódmezővásárhelyen, mikor egy 18 éves helyi diák saját házuk padlásszobájában csőbombát készített.Az ötlet nem tőle származott. Az eset előtt egy hónappal már történt hasonló. Két helyi fiatal szintén az internet alapján bombát gyártott, mely a helyi kórház emeletén robbant fel. Akkor a két fiút robbanószerrel való visszaélés miatt eljárás alá vonták.


Szobota Zoltán
Dinamizálni akarják az SZDSZ-t

Október 30-án tartotta első konferenciáját az „Új generáció” néven megalakult, fiatalokat tömörítő és az SZDSZ megújítását zászlajára tűző mozgalom. Demszky Gábor főpolgármester beszédében arra szólította fel a mintegy háromszáz érdeklődőt, hogy együtt hívják versenyre a Fideszt: „Nézzük meg, ki képviseli inkább a polgári értékeket.” Mind ő, mind az utána felszólaló fiatalok élesen bírálták pártjuk jelenlegi állapotát és radikális változások szükségességét hangsúlyozták. Ónody Tamás, az SZDSZ V. kerületi elnöke a liberális értékek következetes képviseletét tartotta a legfontosabbnak, mely - mint mondta - az „Orsós családot ugyanúgy jelenti, mint a megalázott asszisztensnő méltóságát”. Szabados Krisztián szerint négy olyan dolog van, amit csak liberálisok vállalnak fel: szabad piac, önkorlátozó állam, emberi jogok és környezetvédelem. Mint elmondta, a következő két és fél évben ezekről szeretne hallani az SZDSZ-től.


Szobota Zoltán
Három Malév-vezető repült

Három vezető leváltása, és mindenre kiterjedő szervezeti átalakítás a Malévnál. Egyelőre ennyi a közvetlen következménye annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemtetszésének adott hangot a magyar küldöttség Kanadába érkezésével kapcsolatban. A hivatalos álláspont szerint a Malév vezérigazgatója által kezdeményezett belső vizsgálat előzte meg a felmentéseket, a cégen belül viszont úgy tartják, hogy az eset napján Londonból érkező telefonhívás sokkal nagyobb befolyással bírt a személycserékre.


Somorjai László
Haderőreform keresztűzben

A haderőreform égető szükségességét, amely egy kisebb, mobilisabb és ütőképesebb hadsereg létrehozását tűzte ki céljául, senki sem kérdőjelezte meg. Az átalakítások módozata, a fellelhető tendenciák, a különböző politikai érdekek azonban már számos vitára, egymással ellentmondó nyilatkozatokra adtak okot.


Újra Kuzma-ügy
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Torgyán lehet az előrehozott választások okozója

Surján László, a Fidesz országgyűlési képviselője a napokban New Yorkban egy szűkebb körű fórumon úgy fogalmazott, hogy nehéz esztendő következik, mert jövőre meg kell oldani az államfőválasztás kérdését, ami koalíciós szakítópróbához és esetleges előrehozott választáshoz is vezethet. A képviselő utólag Magyarországon úgy pontosította kijelentését, hogy pusztán elméleti felvetésről volt szó, a választások előrehozását egyébként pedig nem tartja valószínűnek, hiszen a koalíciós pártoknak ez nem érdekük.


Életmód

Kapsza Ágnes
Az olcsóbb a drágább

Ingvar Kamprad az 1950-es években nyitotta meg első bemutatótermét a dél-svédországi Almhutban. Célja az volt, hogy jó formatervezésű és praktikus lakberendezési cikkek széles választékát kínálja, elérhető áron. Kamprad hamarosan Svédország legnagyobb bútorkereskedője lett, s a nevének kezdőbetűit is tartalmazó IKEA áruházlánc pedig mára már világszerte ismert. A negyvenéves sikertörténetre derít fényt a most kiadásra kerülő Az IKEA titka című könyv.


Csingár Edit
Adalékok táplálkozásunkhoz

Néhány sikertelen otthoni kísérlet után bizonyára sokaknak feltűnt, hogy természetes módszerekkel nem készíthetők olyan minőségű élelmiszerek, mint amilyenek az üzletekben kaphatók: az otthon gyártott keksz vagy gyümölcsjoghurt színtelen, szagtalan és más halmazállapotú, mint a bolti. Az adalékanyagokkal kapcsolatban több tévinformációt terjesztő röpirat kering, erre reagálva az OÉTI már kiadott egy tiltakozó és helyesbítő nyilatkozatot. A tudomány jelenlegi állása szerint az adalékanyagok józan mértékű fogyasztása nem okozhat problémát az egészségünkben. Az elmúlt heti cikk alábbi folytatásában az állományjavítókkal és a tartósítószerekkel foglalkozunk.


Hetven esztendő, legfeljebb nyolcvan

Magyarország népessége az idén előreláthatólag 46 ezerrel csökken, a természetes fogyás soha nem volt ilyen nagy mértékű - mondta Józan Péter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) főosztályvezetője az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottságának keddi, budapesti ülésén.


Kezdődik az influenza-szezon

Az influenza kórokozója az emberiség által leginkább ismert vírusok egyike. Ha valaki megbetegszik az egyik törzs „ténykedése” következtében, a vírus megváltozhat, és újra fertőzheti az illetőt, hiszen a szervezet csak olyan vírusokkal szemben védett, amelyekkel már előzőleg „találkozott”.


Fókusz

Hechs László, Jeruzsálem
Kompromisszumok ígérete

November másodikán múlt öt éve, hogy Jichak Rabin, Simon Peresz és Jasszer Arafat átvehette a Nobel-békedíjat azért, hogy 1993-ban elindították az izraeli és a palesztin nép közötti megbékélés folyamatát. Kölcsönösen lemondtak a fegyveres harcról és kötelezték magukat a fennálló vitás kérdések békés úton történő rendezésére. A szerződés szerint a folyamatnak már 1999 májusában be kellett volna fejeződnie, erre azonban mind a mai napig nem került sor. Az utolsó időközi megállapodás, a Sharm-egyezmény végrehajtása ma is tart, a végső státusról szóló tárgyalások pedig még el sem kezdődtek. Ilyen körülmények között került sor az Arafat-Clinton -Barak hármas találkozóra Oslóban, ahol az egyezményhez vezető titkos előkészületek folytak, és ahol a palesztin és az izraeli vezetők a megbékéléséért adott magas díjat átvehették.


Eperjesi Ildikó, Mondovics Gábor
Atomfegyverek Magyarországra

Nagy vihart kavart Orbán Viktor magyar miniszterelnök kanadai látogatásán tett több kijelentése is. Miután Lloyd Axworthy kanadai külügyminiszter megkérdőjelezte, hogy a NATO-nak kellenek az atomfegyverek, Orbán kijelentette: „Nem kérdés, hogy a szövetségnek még mindig szüksége van ilyen fegyverekre Oroszország bizonytalan jövője miatt. Lehet, hogy a magyarok nem örülnének neki, de a kormány megfontolná, hogy megengedje az Egyesült Államoknak nukleáris fegyverek telepítését válsághelyzetben” - idézte Orbánt a kanadai Globe and Mail című lap.


Mogyorósi Géza, Berlin
Berlin történelmi évtizede

November 9-e már többször volt sorsfordító dátum e század német históriájában. Az első világháborút követően, 1918-ban ezen a napon kiáltották ki a Köztársaságot Berlinben. két évtizeddel később, 1938. november 9-én éjjel borultak lángba az első zsinagógák a Harmadik Birodalomban. A Kristályéjszaka gyalázata már előrevetítette a náci vérontást, melynek közvetett eredménye lett Németország kettészakítása. A bő fél évszázados megosztottság 1989 késő őszén ért véget, amikor egy párás csütörtöki estén „megrepedt” a berlini fal.


Szikora Márton
Millenniumi feketelista

A Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) egy nemrég összeállított tanulmánya szerint az Egyesült Államokban több rasszista, illetve szélsőséges vallási csoport fegyverek és túléléshez szükséges eszközök begyűjtésével is készül a harmadik évezredre. A tanulmány készítői arra hívják fel a bűnüldöző és terrorista-elhárítással foglalkozó szervek figyelmét, hogy a millennium közeledte katalizátora lehet erőszakos bűncselekményeknek. Az FBI szerint az ilyen tettekre elsősorban az apokalipszist váró szélsőséges vallási csoportok vagy az úgynevezett „Új Világrend-hívők” hajlamosak.


Gazdaság

Debreczeny Réka
Monetáris offenzíva Szerbia ellen

Jugoszlávia kisebbik tagköztársasága, Montenegró a héten a dinár mellett bevezette a német márkát mint törvényes fizetési eszközt. Nyugati lapok értékelése szerint ezzel a Milosevics elnök összeroppantását célzó nyugati stratégiai terv újabb mérföldkőhöz érkezett. Ez az eddigi legerőteljesebb lépés, amelyet a Jugoszláv Szövetségi Állam tagköztársasága valaha is tett az elszakadás felé. A történteket Belgrád Milosevics elnök elleni monetáris offenzívaként értékeli. Az amerikai apparátus mindeközben változtatott Szerbiával szembeni stratégiáján: kész humanitárius segélyeket biztosítani számára, továbbá ismét kilátásba helyezte a Jugoszláviát sújtó szankciók feloldását.


Papp Levente
Élelmiszerháború ismét az Európai az Unióban

Napjaink Európai Uniója belülről szemlélve konszolidált forrongás képét mutatja. Amíg a bürokraták az unió bővítését is megalapozó jogszabályi és intézményi reformokat készítik, addig a hétköznapi életben gyakran erős indulatok gerjednek a még megoldatlan problémák miatt. Változatlanul neuralgikus pont a mezőgazdaság, a túltermelés és a szektor támogatási rendszerének elodázott reformja. A csendes hétköznapokat most is agrárkérdések teszik zajossá, a héten ugyanis újra fellángoltak a brit marha-bojkott okozta viták.


Györök Orsolya
Mik voltak a legsikeresebbek titkai

Repülőgép, penicillin, lycra, komputer, színes tévé… Sokáig sorolhatnánk azokat a technikai vívmányokat, amelyek e század nagy találmányai, melyek könnyebbé, egyszerűbbé tették az életünket, ugyanakkor busás hasznot hoztak feltalálóik számára. A Fortune magazin az évszázad nagy ötleteiről, gondolatairól, találmányairól, forradalmi termékeiről, üzleti vállalkozásairól készített összefoglalót.


Hetek- összeállítás
Olvad az államháztartási deficit

Idén októberben második alkalommal zárt többlettel a központi költségvetés. Az őszi hónapban 18 milliárd forint körüli többlet várható, a fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek elérik a 155 milliárd forintot - jelentette be sajtótájékoztatón Járai Zsigmond pénzügyminiszter. Az államháztartás deficitje is „olvadt” az előző hónaphoz képest: szeptemberben ugyanis már elérte az éves előirányzat 106 százalékát, az októberi többlet révén azonban 95-97 százalékra szorult vissza. Járai szerint éves szinten a költségvetési hiány nem haladja meg a GDP 4 százalékát. A folyó fizetési mérleg hiánya októberben 93 millió dollár volt, a pénzügyminiszter szerint ez nem lesz az év végén több 2,5 milliárd dollárnál.


Birovecz László
Nem dől össze a világ

Úgy tűnik, elmarad a számítógépes katasztrófa - legalábbis a hazai stratégiai fontosságú cégek esetében. Az energiaszektort kivéve ugyanis többnyire felkészültek az ágazatok a 2000. évi dátumváltás okozta számítógépes krízisre. Nemzetközi szakértők szerint Magyarország több nyugat-európai országnál is jobban felkészült a 2000. évi dátumváltásra. A bankok számára sem kérdéses a folyamatos üzletmenet fenntartása.


Munkatársunktól
Stagnál a munkanélküliség

Októberben 7,8 ezer fővel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma az előző hónaphoz képest, így 9,4 százalékról 9,2 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta. Az év végéig azonban létszámuk stagnál, vagy kismértékben emelkedik, így az év végére 410 ezer nyilvántartott munkanélkülire kell számítani - derült ki az Országos Munkaügyi Módszertani Központ legfrissebb felméréséből.


Kelemen Zsanett
Bővülő hitelkeret kisvállalkozóknak

A hároméves futamidejű mikrohitel sikerére való tekintettel a tervek szerint jövőre a jelenlegi egymillió forint helyett 3 millió forintra emelkedik a kezdő kisvállalkozások számára adható hitel összege. Jövőre kedvező kamatfeltételekkel elindul a Start 2000 program is.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Seregi Károly, Szakonyi Dávid
Befogadókról és kirekesztőkről

Történészek, közírók, filozófusok és holocaust-kutatók egyöntetű véleménye, hogy a magyar közéletben - tudományos és kulturális életben, oktatásban és politikában - élesen el kellene határolódni az antiszemita eszméktől, megnyilatkozásoktól. Nem állítják, hogy Magyarország antiszemita nemzet, de azt igen, hogy felerősödtek a társadalmat alakító rétegekben, intézményekben az antiszemita megnyilvánulások. Szerintük a média és a politikai elit feladata az, hogy nyomást gyakoroljon ezek visszaszorítása érdekében. A kérdés az, hogy milyen szinten van jelen az antiszemitizmus a mai Magyarország politikai életében és a társadalmi kapcsolatokban.


Hit és értékek

Ruff Tibor
Kritika és méltánylás

Mint arról röviden már lapunk múlt heti számában beszámoltunk: a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézete és az Evangélikus Hittudományi Egyetem a magyarországi egyházak egymáshoz, valamint a társadalom egyes egyházakhoz való viszonyáról rendezett közösen konferenciát 1999. október 28-29-én Más-kép címmel. Előadásokat hallhattunk a „történelmi” egyházak egymáshoz, a zsidósághoz, a „kisegyházakhoz” és a társadalomhoz fűződő viszonyáról, valamint megszólalt öt „kisegyház” is. Az alábbiakban a Hit Gyülekezete képviselőjének az előadását közöljük.


Szabó Ibolya Anna
Felekezetek válsága Európában

Az európai püspökök nemrég tartott háromhetes szinódusa sajnálattal állapította meg, hogy a kontinensen súlyos közömbösség veszi körül a vallást. A kereszténység nagy részét a szekularizmus „mérgezi”, és nagy a veszélye annak, hogy a pogányság térhódítása Európa kulturális identitását is befolyásolja - állapította meg a szinódus által kibocsátott jelentés. Igaz ugyan, hogy a legnagyobb keresztény egyházak hanyatlásnak indultak, mégis kevés teológus és valláskutató tart attól, hogy az ezredvégi Európa kulturális értékeit komoly veszély fenyegetné - fűzi hozzá a tanácskozásról hírt adó Christian Science Monitor című amerikai napilap.


Bán Ervin
Az eskü

Az Ószövetség nagyon szigorúan vette az esküt. A hamis esküt a Törvény egyik legsúlyosabb megsértésének tekintették. Ezt folytatták a keresztény századok. Az egyház halálos bűnnek minősítette, a világi hatalom keményen büntette - az esküszegést és a hamis esküt. Az Isten nevével történő nyilatkozatot vagy kötelezettségvállalást a keresztény állam bizonyos helyzetekben és vonatkozásokban megkövetelte, egy részük ma is megköveteli polgáraitól.


Interjú

Tihanyi Péter
Emberek sorsáról döntenek emberek
Beszélgetés Diós Erzsébet bírónővel

„A tárgyalóteremben rettenetesen emberi dolgok történnek. Nemcsak paragrafusok, törvények viaskodnak egymással, hanem sérült és deviáns, szerencsétlen és pitiáner, megható és cinikus emberek, gazemberek és egyszerű megtévesztettek küzdenek szabadságukért, vélt igazukért, életükért. Mindegy, hogy igazuk van vagy nincs, de küzdenek, és mi vagyunk a másik oldalon. Ezek igenis megrázó, katartikus és mindenképpen emberi szituációk.”


Külpolitika

Márer György, New York
Pat Buchanan talpasai

Az utóbbi három elnökválasztás elmaradhatatlan színfoltja volt Patrick Buchanan, aki minden egyes alkalommal hiába próbálta elnyerni a Republikánus Párt jelöltségét. Idén azonban George Bush texasi kormányzó még jóval az előválasztások előtt olyan előnyre tett szert, ami szinte behozhatatlannak látszik. Buchanan a szokottnál is gyengébben szerepelt az első próbatétel alkalmával, és ezt követően búcsút is mondott a republikánusoknak.


Hetek-összeállítás
Éhínség követi az árvizet

Az elmúlt hét végén óriási erejű ciklon pusztított az indiai Orisza szövetségi állam tengerpartján. A 260 km/h sebességű széllel kísért vihar becslések szerint akár 10 ezer ember halálát is okozhatta, míg 200 ezren maradtak fedél nélkül. A tartomány történetében 1971 óta a legsúlyosabbnak tartott ciklon több millió dollár értékű kárt okozott.


Mariann Fauser, Frankfurt
Testrészekért gyilkol a maffia

A Focus német hírmagazin legfrissebb száma a berlini Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) „bizalmas, hivatalosan titokban tartott” dokumentumáról tudósít, melynek tárgya az oroszországi bűnbandák által folytatott illegális szervkereskedelem.


Pátkai Mihály
Terrortámadást gyanítanak

Vihar hátráltatta a hét közepén a vasárnap lezuhant, egyiptomi 990-es járat roncsainak felkutatását - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. A tragédia helyszínén viharos szél fújt, hatméteres hullámokkal korbácsolva a tengert. Az Egyiptomi Légitársaság Kairóba tartó Boeing 767-es járata vasárnap éjjel zuhant az Atlanti-óceánba; kevesebb, mint egy órával azután, hogy a New York-i John F. Kennedy repülőtérről felszállt. A tragédiában 217-en vesztették életüket, amikor a repülőgép először másodpercek alatt mintegy 5600 métert sülylyedt, majd kettétört és az óceánba zuhant. Három év alatt a térségben ez a negyedik súlyos és - egyértelműen nem tisztázott - légiszerencsétlenség.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Ámokfutók hete

Parázs vita robbant ki november elején Németországban a fegyvertartásra vonatkozó törvények szigorításának szükségességéről a hétfői Bad Reichenhall-i vérfürdő nyomán. Mint emlékezetes, a festői délnémet üdülővárosban, egy kórházzal szomszédos épületből lövöldöző 16 éves tinédzser öt embert megölt, legalább hatot pedig megsebesített mielőtt végzett volna magával.


Karl Pfeifer, Bécs
Újrakezdők

Jörg Haider, az osztrák Szabadságpárt vezére és bajtársai szerint politikájuk sikere megakadályozza az agresszív neonácik tevékenységét. A tények azonban azt mutatják, hogy a szélsőjobboldali politikusok idegengyűlölettel és demagógiával elért sikerei ellenére sem a neonácizmus, sem a nácik által elkövetett erőszakos cselekmények nem szűnnek meg, ugyanakkor Haider nem egy neonácit integrált pártjába.


Anarchista tüntetés Prágában
Tovább a cikkhez >>>

Riport

Laudancsek Katalin
Fekete kaviár

Az olaj és az alumínium után a kaviár a legjövedelmezőbb féllegális üzletág Oroszországban - ezt állítják legalábbis azok a nyugati újságírók, akik évről évre felkeresik a Kaszpi-tenger környékét, hogy újabb riportot készítsenek a kaviár-maffiáról. Persze nemcsak a nyugatiakat érdekli a téma: alábbi összeállításunk Valerij Panyuskin a Kommerszant Gyengi című orosz lapban megjelent riportja nyomán készült.


Sebestyén István
Kórház-vita Kiskunhalason

Kiskunhalas városa a Kastyják-ügy után ismét az országos média figyelmének középpontjába került. A város kórháza ellen az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) által lefolytatott vizsgálat szerint az intézményben nem kevés visszásság lelhető fel. A fennállásának 25 éves évfordulóját a napokban ünneplő, évente több mint húszezer fekvőbeteget és mintegy félmillió járóbeteget ellátó Semmelweis Ignác Kórházat többek között százmillió forintos visszaélésekkel, személyi összeférhetetlenséggel, a tb-támogatás álcégekbe „pumpálásával” gyanúsítják. „A kiskunhalasi Semmelweis kórház nem a betegek, hanem a kft.-k kórháza” - emelte ki sajtótájékoztatóján Szabó Erika, a körzet fideszes országgyűlési képviselője, aki a vizsgálatot kezdeményezte, és most annak eredményeit ecsetelte. A képviselőnő az eset kapcsán az intézmény főigazgatójának, gazdasági igazgatójának és a kiskunhalasi polgármesternek a lemondását követeli. A kórház és a város vezetői a vádakat visszautasították, és politikai érdekeket sejtenek a háttérben.


Politikai okból bocsátottak el

Kastyják János, Kiskunhalas volt rendőrkapitányát júliusban bocsátották el a rendőrségtől egy napilapban megjelent nyilatkozata miatt. Ebben - az indoklás szerint - Kastyják többek között a munkájával összeegyeztethetetlenül politizált, és alaptalanul vádolta a rendőrség vezetését.


Sport

Németh Szilárd
Az olasz lapok szerint: Nincs bocsánat

Az olasz lapok továbbra sem tudtak napirendre térni a Forma-1-es világbajnokság suzukai zárófutamán történtek felett. Az egyik olasz kereskedelmi televíziós csatorna felvétele szerint Michael Schumacher, a Ferrari német pilótája a McLaren-Mercedes csapatának tagjaival ünnepelte a finn Mika Häkkinen világbajnoki címét.


Hetek-összeálítás
Kiesett az AC Milan

A keddi rajton két, papíron a továbbjutásra esélyes német csapat búcsúzott el a labdarúgó Bajnokok Ligája első körének lezárása után. Mind a Bayer Leverkusen, mind a Borussia Dortmund önmagát okolhatja a korai kudarcért. A német csapatok becsületét szerdán a Bayern München és a Hertha BSC mentette meg, igaz, egyik csapat sem állt hadilábon a szerencsével.


Varga József
Elkezdődött a küzdelem a profiligában

November 2-án kezdetét vette az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság új szezonja. Annál is inkább nagy várakozás előzte meg az újabb bajnoki rajtot, mivel a tavalyi bérviták miatt az előző bajnokság csonkára sikeredett.


Új-Zéland szégyenkezik
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Agassi az év legjobbja

Andre Agassitól ebben az évben már nem lehet elvenni az első helyet a férfi teniszezők ATP-világranglistáján, így az amerikai játékos pályafutása során először zárhat egy évet a rangsor élén.


Megválasztották az évszázad sportolóit

Az osztrák sportújságírók szavazatai alapján két síelő, a férfiaknál Toni Sailer, a nőknél Annemarie Moser-Pröll lett az évszázad sportolója Ausztriában.


Szabadidő

Nobel-díjak Lukács András
Felcímkézett fehérjék, megértett atomok

Günter Blobel német származású amerikai tudósnak ítélte a Nobel Bizottság az 1999. évi orvosi és élettani Nobel-díjat azért a felfedezéséért, hogy a fehérjék olyan speciális, leginkább címkéhez hasonlítható molekulákat tartalmaznak, amelyek meghatározzák helyüket a sejten belül és útjukat a sejten kívüli térbe.


Fotókiállítás a vietnami háborúról
Tovább a cikkhez >>>

Kánai András
Ez Opusz
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Napautók versenye
Tovább a cikkhez >>>

Melegben drágább a kóla
Tovább a cikkhez >>>

Titkosrendőrök tüntetése
Tovább a cikkhez >>>

Bírósági döntés az abortusz ellen
Tovább a cikkhez >>>

Óvják, mint a szemük fényét...
Tovább a cikkhez >>>

Láma dráma
Tovább a cikkhez >>>

Számítógépek szegény családoknak
Tovább a cikkhez >>>

Birkanyájak Madrid központjában
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>