Vissza a tartalomjegyzékhez


Magyar kormányküldöttség Kanadában

Elhárult az a nagyjából egy évvel ezelőtt komolyan fenyegető veszély, hogy Kanada ismét bevezeti a vízumkényszert Magyarországgal szemben - mondta kanadai látogatása alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök. Miután a Magyarország által jelölt és Kanada által elfogadott tanúk vallomást tettek a bevándorlási hatóságok előtt a romák magyarországi helyzetéről, radikálisan csökkent a Kanadába érkező magyarországi romák száma, így a kérdés nem igényel diplomáciai kezelést - állapította meg a miniszterelnök és hozzátette: „Magyarországról egyetlen népcsoportnak sincs oka politikai menedékjogot kérve távozni”.

Egy nehéz út eredményei

A miniszterelnök útja nem volt zökkenőmentes. Az első akadály Ferihegyen jelentkezett, ahol a kormányjáratokra előírt biztonsági átvizsgálás miatt a gép csupán késve indulhatott el Budapestről. A késés miatt a londoni Heathrow repülőtéren a küldöttség negyven tagja lekéste a kanadai csatlakozást: az Air Canada légitársaság ugyanis már csak Orbán Viktort, feleségét és egy kísérőjét engedte fel a járatára. A kíséret Heathrow-n rekedt tagjai csak csütörtökön csatlakozhattak a magyar miniszterelnökhöz, aki az MTI tudósítójának elmondta: reméli, hogy a Malév vezérigazgatója a felelősség megállapítására megteszi a szükséges lépéseket.
A Magyar Rádió értesülése szerint a következő megpróbáltatás Kanadában várt a magyar küldöttségre: a delegációt kísérő gépkocsikonvojban ugyanis csütörtökön többen is karamboloztak. A hír szerint a miniszterelnököt szállító autót nem érte sérülés. A kanadai királyi rendőrség szóvivője elmondta: a szolgálat történetében most történt első ízben a csütörtökihez hasonló incidens. (Hetek)