Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 43. szám, 1999. október 30

Belpolitika

Visszavonják az átkokat
Tovább a cikkhez >>>

Szobota Zoltán
Egyházak egymásról

Más-Kép címmel rendezte meg az MTA (Magyar Tudományos Akadémia) Filozófiai Intézete és az Evangélikus Hittudományi Egyetem a héten kétnapos konferenciáját. Az előadások alaptémája a felekezetközi viszonyok, illetve az egyes felekezetek egymásról alkotott képe volt; mindemellett nagy hangsúlyt kapott az ökumenizmus és a kisegyházak társadalmi helyzetének kérdése is.


Szlazsánszky Ferenc
Össznépi hangulatkeltés

Míg Dávid Ibolya igazságügy-miniszter október 23-i beszédében burkoltan célzott az MSZP „utódpárti” mivoltára, Lányi Zsolt kisgazda képviselő kertelés nélkül kijelentette: a szocialista párt a Magyar Kommunista Párt jogutódja. Kövér László egy vasárnapi tévéműsorban „megkövette” az általa „hazaárulónak” titulált MSZP választóit, ugyanakkor kijelentette: parlamenti beszédében az 56-os áldozatok véleményét kívánta megjeleníteni. A szocialisták továbbra is Kövér lemondását sürgetik.


Tovább gyűrűző olajügyek

Horváth Béla, a Független Kisgazdapárt frakcióvezető-helyettese lemondásra szólította fel Györgyi Kálmán legfőbb ügyészt, valamint Arnold Mihályt, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) vezetőjét. A kisgazda politikus szerint mindkettőjüknek azért kell távoznia pozíciójából, hogy a kirobbant olajügyekben lemondásukkal lehetővé váljon egy megkérdőjelezhetetlen vizsgálat lebonyolítása. Horváth szerint a legfőbb ügyész, valamint a VPOP vezetője a rendszerváltás óta vezető beosztást tölt be, így nevük óhatatlanul összefonódhat az olajügyekkel, melyek a korábbi kormányzati ciklusokban uralták le a magyar közéletet.


Az idén is kiosztották az Uborka-díjakat
Tovább a cikkhez >>>

Sebestyén István
A legenda véget ér

Ambrus Attila a közvélemény egy részének szemében már szinte legendás alakká nőtt, a bűnöző rendőrségi berkeken kívül sem mindenki előtt népszerű. Egy lapunknak nyilatkozó igazságügyi szakértő szerint a Whiskys egyszerűen egy nyilvánosságra éhes pszihopata, akiből a média csinált sztárt. Mások még mindig állítják: a rendőröknek egy zsenivel akadt dolga, akit csak a véletlen segítségével tudtak sokadszorra elkapni.


Hajdú Sándor, Szobota István
Több vagy kevesebb

Igencsak felemás fogadtatásban van része a kormány önkormányzatokra vonatkozó jövő évi költségvetés-tervezetének. A tervezet szerint a személyi jövedelemadóknak - a korábbi tizenöt százalékkal szemben - csak öt százaléka maradna helyben, az adott helyhatóságnál. A belügyminiszter és a kormány védi álláspontját, míg ellenzéki politikusok és városatyák centralizált újraelosztási rendszer felelevenedésétől tartanak.


Életmód

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Kapsza Ágnes
A kevesebb több

November 7-ig tekinthető meg az olasz ipari formatervezés múltját és jelenét bemutató kiállítás, amely a gyerekek számára éppúgy tartogat érdekes látnivalókat, mint a vizuális kultúra iránt érdeklődő felnőtteknek. A hatalmas kéz ujjait formázó bőrfotel éppúgy a humor képviselője, mint az óriási konzervdoboztestű porszívó, vagy a barométerre emlékeztető, hordozható rádiókészülék. Kicsit fanyarabb, kevesebbek számára érthető iróniát képvisel Philippe Starck 1985-ben tervezett, elölről kárpitos bútor illúzióját keltő műanyag fotelje, vagy az a Riccardo Dallisi - tervezte „Napoletana” kávéfőző, amely formailag hagyományos kávékiöntőre emlékeztet; tetejére azonban, mintha egy lekicsinyített kerti öntözőkannát szereltek volna fejjel lefelé.


Makki Marie-Rose
Nemdohányzók elsőbbségben

November 1-én lép életbe a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának szabályairól szóló törvény, amelynek érdekessége, hogy ilyen szintű korlátozásra hazánkban még nem volt példa. Időszerűségét mindenekelőtt alátámasztja az a tény, hogy Magyarországon hozzávetőleg a lakosság 35 százaléka dohányzik, ez az arány növekszik, s egyre többen vannak, akik az első cigarettára kisiskolás korukban gyújtanak rá. Hazánkban járva a külföldi turisták egyik elsődleges benyomása, hogy a magyarok szájából állandóan lóg a cigaretta - korra, nemre, foglalkozásra és helyszínre való tekintet nélkül.


Csingár Edit
Adalékanyagok vagy koporsószögek

Sokat beszélnek manapság az adalékanyagok mérgező hatásáról. A többnyire sejtelmes, konkrét kutatási eredményekkel nem alátámasztott állításokból a tájékozatlanabb fogyasztó számára mindössze annyi derül ki: nem tudja, mit eszik, illetve mit ne egyen meg. A többség számára ismeretlen nevű vagy csak számmal jelölt összetevőkről, az úgynevezett E-számokról már írtunk lapunk hasábjain. (Hetek II. évf. 10. szám, 16. old.) Az már biztonsággal megállapítható: a többség számára ismeretlen jelölések nem jelentik az adalék káros vagy rákkeltő voltát. A következőkben kétrészes cikk foglalkozik az adalékanyagok főbb csoportjaival a célból, hogy a felesleges aggályokat és félelmeket eloszlassa. Az első írás a színezékekről, valamint az íz- és illatmódosítókról szól.


Fókusz

Hack Péter
A legfőbb ügyész védelmében

Györgyi Kálmán legfőbb ügyészt „olajügybe keverték”. Az akcióban részt vett egy hat évvel ezelőtt nyugdíjazott főügyész, Szabó Lukács volt MIÉP-es, jelenleg független képviselő, Orbán Viktor miniszterelnök és végül Horváth Béla, a Független Kisgazdapárt frakcióvezető-helyettese, aki október 28-án lemondásra szólította fel a legfőbb ügyészt. Az ízig vérig büntetőjogász, 60 esztendős főügyész, aki tíz évvel ezelőtt az ELTE Jogi Kar dékáni székét cserélte fel a legfőbb ügyészi pozícióval, magyarázkodásra kényszerül. Olyan hangulat teremtődött, amelyben a jogásznemzedékek számára példát mutató, rendkívül magas szintű szakmai tudásáról és korrektségéről híres jogásznak kellene bebizonyítania, hogy nem felelős az olajügyekért.


Scharrer János
Nem szabadságharcosok, banditák ellen harcolunk

„Csecsenföld a kábítószer-kereskedelem, a fegyvercsempészet, a törvénytelen jövedelmek pénzmosásának központja lett” - állítja Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök lapunknak adott nyilatkozatában. A kormányfő nem készül kompromiszszumra: „Velünk szemben nem szabadságharcosok, hanem banditák állnak. Megsemmisítésükig semmilyen politikai rendezésről nem lehet szó. Egy civilizált állam nem ül le tárgyalni bűnözőkkel” - szögezte le Putyin, aki szerint a dagesztáni események után világossá vált, hogy vannak olyan nemzetközi központok, amelyek a vallási szélsőségeseket a teljesen földi, politikai, társadalmi-gazdasági céljaik szolgálatába állították. A miniszterelnök úgy véli, hogy ezek a központok jelentős pénzügyi tartalékokkal rendelkeznek, jól szervezettek, s valamennyi muzulmán népességű ország érdekszférájukba tartozik. Exkluzív interjúnk a Novosztyi hírügynökség közreműködésével készült.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Megszorító a költségvetés

A pénzügyi tárca fontosnak tartja az inflációval kapcsolatos várakozások kellő súlyú kommunikálását. Megfelelő határozottsággal kell ugyanis hangsúlyozni a kormány inflációs elképzeléseit annak érdekében, hogy le lehessen hűteni a várakozásokat - nyilatkozta lapunknak Adamecz Péter pénzügyminisztériumi helyettes államtitkár arra a felmérésre reagálva, amely szerint - szemben a hivatalos 6-7 százalékkal - a vállalkozók 8-10 százalékos pénzromlással számolnak jövőre. Többéves tapasztalat, hogy a közvélemény és az elemzők pesszimisták, és magasabb inflációt várnak - tette hozzá.


Orosz igen a költségvetésre
Tovább a cikkhez >>>

Acsai Anikó
Sikeresen zárult az OTP-jegyzés
Tovább a cikkhez >>>

Ruff Gabriella
Mennyi az annyi

A magyarok az átlagnál jóval lojálisabbak az állammal szemben. No persze nem önkéntes áldozatként. Az, hogy adórendszerünk messze földön a legdrasztikusabban hat a zseb mélyére, köztudott. Kevesen gondolnak bele, hogy amíg a magyar átlagfizetés nyolcad-, tizedrésze csupán a nyugat-európaiaknak, az állami adóelvonás nálunk lényegesen magasabb az ottaninál. Ma egy dolgozó a fizetésének gyakorlatilag az egyharmadával rendelkezik szabadon, kétharmada különböző adók formájában visszavándorol az állam kasszájába.


Szabadi Sándor
100 millió dolláros beruházás 400 új munkahely

Az amerikai autóipar egyik meghatározó cége, a General Motors-ról nemrég levált Delphi Thermal Systems a héten megkezdte új balassagyarmati gyárának építését. A gépjármű-légkondicionáló kompresszorokat gyártó cég kisebbségi tulajdonosa a japán Calsonic Corporation. A több mint 100 millió dolláros legújabb amerikai beruházás jelentősége nemcsak abban áll, hogy közvetlenül 400 új munkahellyel járul hozzá az elmaradott keleti megye gazdasági fejlődéséhez, hanem abban is, hogy termeléséhez magyar beszállítóktól kíván beszerezni minél több részalkatrészt.


Györök Orsolya
Magyarország kevésbé korrupt

Javult Magyarország megítélése a korrupció tekintetében. A héten nyilvánosságra hozott Transparency International jelentés szerint a legkevésbé korrupt ország Dánia, Finnország, Svédország és Új-Zéland. A 99 vizsgált ország közül Kamerun bizonyult a legkorruptabbnak, de a lista végén szerepelnek a volt szovjet tagköztársaságok is. Magyarország tavaly óta javított megítélésén, de még így is csak a 31. helyre tudta felküzdeni magát. Idén első ízben azt is vizsgálták, mennyire gyakorlat a vezető exportőr országok vállalatai között, hogy a megrendelésekért cserébe kenőpénzt adnak.


Papp Levente
Elkelt a Forma 1-es cirkusz

Váratlanul érte a közvéleményt Bernie Ecclestone minapi bejelentése, miszerint kész megválni a Forma-1-től, az autósport ékkövének számító Formula One Administration (FOA) vállalkozás üzleti részének felétől. A hírre számos, az autóversenysport közelében legyeskedő cég rámozdult, de végül is a Deutsche Banké lett a nagynevű cég fele. A FOA jelenlegi becsült értéke 2,6 milliárd dollár, ami eddig kizárólag Ecclestone tulajdona volt. Ez a tőkefelhalmozás nem kis teljesítmény a jelenleg hatvanhét éves brit üzletember részéről, aki a pályafutását hajdanán használt autókereskedéssel kezdte.


Háttér

Kulcsár Árpád
Kelta tüzek ünnepe

Éles vita kezdődött a parlamentben arról, hogy hivatalos állami ünneppé tegyék-e a következő esztendőtől november 1-jét, a katolikus ünnepként ismert mindenszentek napját, amelyen mindmáig a római egyház emlékezik meg az általa tisztelt valamennyi halott szentről. Az indítványt beterjesztő Sasvári Szilárd fideszes képviselő indoklása szerint a „mindenszentek napja ősi keresztény ünnep”.


Munkatársainktól Hajdú Sándor
Az igazság odaát van

Talán Pintér Sándor belügyminiszter tűnik a célpontjának annak a olajbotrány-sorozatnak, ami hetek óta foglalkoztatja az ország közvéleményét. Ugyanis - egyes vélemények szerint - a bizalmi emberén, a rendőrség belső elhárítását vezető Gál Lászlón, az egykori békési rendőrfőkapitányon keresztül „megfúrhatónak” tűnik. A kérdés az, hogy miért a kormánykoalíció egyik pártja, a Független Kisgazdapárt egyes képviselői lettek az olajügyek tisztázásának katalizátorai. Ráadásul rácsatlakozott az ügyre egy 1993-as keltezésű ügy felkarolásával a kormánykoalíciót továbbra is kívülről támogató exmiépes, Szabó Lukács független képviselő, aki többek között Györgyi Kálmán legfőbb ügyész elmozdítását szorgalmazza.


Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Korai kampány elkésett koalíció

Eldördült a startpisztoly - meglepően korán. Igaz, egyes elemzők szerint a jelenlegi román vezetés hatalomra kerülése, tehát 1996 ősze óta egyfolytában zajlik a választási kampány Romániában. Ehhez képest nem is olyan furcsa, hogy már egy évvel a tényleges választások előtt beindul a nagy vetélkedés. Mások szerint pedig azért jogos a korai kampánykezdet, mert egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi koalíció kibírja a 2000 őszére tervezett választásokig.


Hit és értékek

Tilos a messiásvárás az Olajfák-hegyén
Tovább a cikkhez >>>

Grüll Tibor
Mit keresitek a holtak között az élőt

II. János Pál pápa a 2000. évi jubileumi szentév alkalmából különös jelentőséget tulajdonít annak, hogy a katolikus hívek zarándokútjukon a római ókeresztény katakombákat is felkeressék. Az egyháztörténelemben először most nyílik arra lehetőség - hangsúlyozza az egyházfő -, hogy a XVI. században felfedezett és az elmúlt években megnyitott öt római föld alatti temetőt (Szt. Callixtus, Szt. Sebestyén, Szt. Domitilla, Szt. Priscilla és Szt. Ágnes katakombáját) tömegek látogassák meg, ha akarják. A miért?-re a Vatikán internetes honlapján a következő válaszokat kapjuk: „Mert a katakombák az első keresztény nemzedék életének és hitének történelmi bizonyságai; annak bizonyítékai, hogy az egyház eredendően a mártírok egyháza volt; a katakombák a hit, remény és szeretet örök iskolái; az imádkozás, a szellemi meditáció, a liturgia és a szentségi élet központjai; a hitben egyesült testvérek és nővérek szolidaritásának és kollektív kegyességének kifejeződései; a megtérés és bűnbocsánat legfőbb helyei a zarándokok számára; az ökumenikus találkozók kedvelt színhelyei, mivel az ökumenizmus legmeggyőzőbb formája talán a szentek és mártírok ökumenizmusa”. A nyomasztóan komor alagutak lejáratainál máris százak állnak sorba, hogy borsos belépti díj fejében megtekinthessék a mártírok sírját, „azt a magot, amelyből az egyház kisarjadt”. Alábbi cikkünkben arra keressük a választ, hogy a katakomba-kereszténység és az abból kisarjadó szent- és ereklyekultusz milyen szerepet játszott a kereszténység bibliai alapértékeinek eltorzulásában.


Szabó Ibolya Anna
Az apokalipszis történelemformáló hatása

A kultúránkat közel kétezer éve meghatározó könyv, a Biblia a világ teremtésétől annak végéig fogja össze az emberi történelmet - állítja a Newsweek című amerikai magazin a héten megjelent terjedelmes összeállításában. A nyugati kultúra mindig is kutatta, mikor jött létre a világ, ám ennél is izgalmasabb kérdést jelent számára, mikor fog véget érni a jelenleg ismert civilizáció. Az apokaliptikus elképzelések jelentős mértékben befolyásolták a nyugati világ történelmét, hatással voltak Kolumbuszra éppúgy, mint Cromwellre vagy a korai marxistákra. A zsidóknak a Szentföldre való visszatéréséről, az ezeréves királyságról vagy az armageddoni csatáról szóló próféciák számos háború számára jelentettek ürügyet. A kétezer éve nem szűnő és az ezredforduló kapcsán új elemekkel bővülő apokaliptikus várakozásokat az amerikai hetilap november 1-jei tengerentúli kiadása mutatja be.


Interjú

Azt mondják, fejbe lőtte magát
Tihanyi Péter interjúja Kuzma Valériával

„A hamis vád és a hamis tanúzás törvényi következményeinek ismeretében feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen, aki 1998. február 27-én kora délelőtt Békéscsabán, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság hivatali helyiségében megölte édesapámat, Kuzma Mihály rendőr alezredest, a szervezett bűnözés elleni osztály vezetőjét.” Ezzel a mondattal kezdődik az a feljelentés, amit az alezredes huszonhárom éves lánya, Kuzma Valéria nyújtott be a Fővárosi Főügyészségre szeptember 21-én, kérve a haláleset felülvizsgálatát, valamint a nyitott kérdések egyértelmű megválaszolását.


Külpolitika

Karl Pfeifer, Bécs
Erősödő gyűlöletkeltés Ausztriában

A bécsi zsidó hitközség elnöke, Ariel Muzikant szerint az utóbbi hetekben a bécsi zsidók tízszer annyi szidalmazó és fenyegető levelet kaptak, mint „normális” időkben. Az indulatok már a választások előtt elszabadultak: az utóbbi hat hétben nyolcvanötször támadtak meg Bécsben zsidókat - szidalmazták, lökdösték és leköpték őket. Muzikant hozzátette, hogy „sok-sok külföldi ellen is elkövettek ilyen támadásokat”.


Terrorakció Örményországban
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
A golfbajnok tragédiája

Rejtélyes körülmények között lezuhant az ismert amerikai golfjátékos, Payne Stewart magángépe. Eddig tisztázatlan okok miatt a földi irányítás a felszállása után pár perccel elvesztette a kapcsolatot a Learjet típusú géppel, amely a fedélzetén levő öt eszméletlen utassal ezt követően még több száz kilométert repült, majd végül Dél-Dakota államban a földbe csapódott.


Magyar kormányküldöttség Kanadában

Elhárult az a nagyjából egy évvel ezelőtt komolyan fenyegető veszély, hogy Kanada ismét bevezeti a vízumkényszert Magyarországgal szemben - mondta kanadai látogatása alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök. Miután a Magyarország által jelölt és Kanada által elfogadott tanúk vallomást tettek a bevándorlási hatóságok előtt a romák magyarországi helyzetéről, radikálisan csökkent a Kanadába érkező magyarországi romák száma, így a kérdés nem igényel diplomáciai kezelést - állapította meg a miniszterelnök és hozzátette: „Magyarországról egyetlen népcsoportnak sincs oka politikai menedékjogot kérve távozni”.


Mogyorósi Géza, Berlin
Berlini tankcsapda

Egy évvel megválasztása után Gerhard Schröder kancellár hétről hétre mélyebbre zuhan a népszerűségi listákon. A felmérések szerint a szociáldemokrata Schröder elődje, Helmuth Kohl lényegesen szimpatikusabb a német polgároknak, mint a választási ígéretei beváltását halogató kancellár. A kormányfőt és csapatát immáron nem csupán az uniós pártok soraiból bírálják, hanem „belülről” is. A kisebbik koalíciós partnert, a zöldeket a nemzetközi emberi jogok értelmezése fordította szembe október végén a szociáldemokrata vezetővel. Schröder ugyanis áldását adta arra, hogy Törökország egy modern harckocsit kaphasson tesztelésre Németországtól.


Hetek-összeállítás
Párizs díszvendégei

Néhány nap különbséggel két elnök látogatása is nagy vihart váltott ki Párizsban. Előbb Csiang Cö-min kínai államfő, majd Hatami iráni elnök ünnepélyes fogadtatását érték súlyos kritikák emberi jogi csoportok részéről. Jacques Chirac francia elnök első ízben fogadott külföldi látogatót 16. századi kastélyában. Az Európai Unió nemrégiben kritikával illette Pekinget éves jelentésében, a kínai államfő szerint viszont az emberi jogok mindig az adott ország belügyei közé tartoznak. A közös nevezőt a Kína és Franciaország közötti tárgyalásokon az amerikai dominancia nélküli, többpólusú világrend jelentette.


Hechs László, Jeruzsálem
Növekszik Izrael elfogadottsága

Megélénkültek a diplomáciai erőfeszítések a Közel-Keleten. Köszönhető ez elsősorban annak, hogy végéhez közeledik Bill Clinton mandátuma, aki egy átfogó békemegállapodással szeretné feledtetni elnöki pályafutásának árnyoldalait. Martin Indyk, az amerikai külügyminiszter közel-keleti ügyekben illetékes helyettese visszanyerte korábbi nagyköveti pozícióját Izraelben. Dennis Ross békekoordinátor is az országban tartózkodik, hogy előkészítse a jövő hétre esedékes oslói csúcstalálkozót Clinton, Barak és Arafat között.


Publicisztika

Szabó Miklós
Újraírt történelem

A jobboldal ötvenhatos ünnepségei azt a hírhedt rituálét juttatják eszünkbe, amelyet Orwell fantáziája alkotott meg mindnyájunk eszmélését meghatározó negatív utópiájában, az „1984”-ben: a gyűlölet-kétpercet. Az író rémlátomásában megrajzolt majdani bolsevista rémuralom idején naponta minden munkahelyen összegyűjtik a munkavállalókat erre a bizonyos gyűlölet-kétpercre (ld. még Szabad Nép-félóra), amikor is a TV képernyőjén megjelenik az „ellenség” (akkor Trockij) ábrázata, és azt az odaterelteknek két percen át gyűlölniük kell: szitkokat kell szórni rá, sőt kisebb tárgyakat kell hozzávágni.


Sport

Hetek-összeállítás
Továbbjutott a Manchester United

Tizenegy csapat, köztük a címvédő angol Manchester United, már bejutott a legjobb 16 közé a Bajnokok Ligájában. A B-, D-, E-, és G-csoportban már csak az UEFA-kupa szereplést jelentő 3. hely sorsa kérdéses, az A-, C- és F-csoportban viszont még egy nyolcaddöntős hely kiadó.


Olimpia Gázában és Izraelben
Tovább a cikkhez >>>

Fradi-ünnep, vendéggyőzelemmel
Tovább a cikkhez >>>

Magic Johnson visszatért
Tovább a cikkhez >>>

Németh Szilárd
Hitchcock-finálé Suzukában

A vasárnapi suzukai Forma-1-es Japán Nagydíjon dől el, hogy 20 év után újra Ferrari-pilóta, az ír Eddie Irvine nyeri-e a világbajnokságot, vagy ismételten a finn Mika Häkkinen győz a McLarentől. Irvine az utolsó futam előtt 70 ponttal áll az élen, 4 ponttal megelőzve a finn címvédőt. A német Michael Schumacher mindenképpen nyerni akar a vasárnapi suzukai Japán Nagydíjon, hiszen ezzel (is) világbajnoki címhez segítené csapattársát, Eddie Irvine-t.


Ziener György
Meghaltam az interneten

A Kiss Ferenc-Büki Ernő páros nyerte az idei ralibajnokságot, a Subaru Impreza WRC-vel. Ezzel megvédték bajnoki címüket az ifj.Tóth János és Tóth Imre párossal szemben. A győztes páros pilótája, Kiss Ferenc szerint ez az év sokkal nehezebb volt mint a tavalyi.


Hetek-összeállítás
Kovács István Hamed ellen

A dpa német hírügynökség szerint Kovács István lehet Naseem Hamed következő ellenfele. A pehelysúlyú brit ökölvívó a Boksz Világtanács (WBC) tizenkét menetes címmérkőzésén egyhangú pontozással nyert a mexikói Cesar Soto ellen, és legközelebb a Boksz Világszövetség (WBO) világbajnoki címét kell megvédenie.


Szabadidő

Morvay Péter
Különleges ajánlat civil olvasóknak

Gyökeres változások előtt a könyvterjesztés: az elmúlt években egyre nagyobb szerepet kapnak a közvetett értékesítési formák, a katalógusokból történő árusítás, és ennek továbbfejlesztett változata az internetes könyvkereskedelem. Erről és egy rendkívüli kezdeményezésről kérdeztük Révai Gábort, a 250 ezer tagot számláló Magyar Könyvklub igazgatóját.


Király Sándor
Játszani is engedd

Magyarországon az 1998-as esztendőben 210 tizennégy év alatti gyereket ért közúti baleset, és ez hat esetben sajnos végzetes kimenetelű volt (forrás: BRFK Balesetmegelőzési Bizottság). Ezzel a statisztikával nem lehet megelégedni, ezt nem lehet az előző évekhez vagy egyéb országok adataihoz viszonyítani - az élet és az egészség pótolhatatlan! Ezért is követendő példa a Magyar Autóklub azon törekvése, hogy a budapesti iskolák felső tagozatosait komolyan, de játékos formában oktassa a helyes közlekedésre.


Színes

Vízenjárás
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Rendhagyó ötletek
Tovább a cikkhez >>>

A DreamWorks és az Internet
Tovább a cikkhez >>>

Kék cápát fogott
Tovább a cikkhez >>>

Liger és társai
Tovább a cikkhez >>>

Rejtélyes pergamenre bukkantak
Tovább a cikkhez >>>