Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 42. szám, 1999. október 22

Belpolitika

Hetek-összeállítás
A Pándy-ügy magyarországi DNS- szálai

Megérkeztek Budapestre azok a belga nyomozók, akik a következő hetekben több mint harminc tanút hallgatnak ki az úgynevezett Pándy-ügyben. A 72 éves Pándy András volt református lelkészt, akit 1997 októberében tartóztattak le Brüsszelben, két feleségének és négy gyermekének meggyilkolásával gyanúsítják a belga hatóságok.


Hamis a porcelán baba

Megközelíti a százmillió forintot az a kár, amelyet a herendi Porcelánmanufaktúra Rt.-nek okozott hét éven át egy bűnbanda - jelentette be sajtótájékoztatón Horváth Imre ezredes, veszprémi rendőrkapitány. Hét herendi, illetve környékbeli személy került a rendőrség látókörébe, akik valamennyien a manufaktúra dolgozói: rajzolók, festők, korongozók, csiszolók és raktárosok. Az érintettek beismerték bűnösségüket.


Horn: irigység tartja össze az országot

Horn Gyula meggyőződése szerint miniszterelnöksége alatt olyan átalakulást kellett végigvinni és levezényelni Magyarországon, ami példátlan, nem csupán Európában, hanem az egész világon. „Erre sem recept, sem modell nem létezett” - hangoztatta a szocialista politikus szerdán este, a Miskolci Egyetem dísztermében, a jogi kar fórumán.


Sebestyén István
A legenda tovább él

A részleges szakértői vizsgálatok fényében a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói az Üllői úti OTP bank kirablását is a whiskys rabló néven elhíresült, most is szökésben lévő Ambrus Attila számlájára írják. Dézsi Mihály, a BRFK kommunikációs igazgatója elmondta: a helyszínen talált vérminták szakértői vizsgálata, az OTP-fiókban készült videofelvétel elemzése és az elhangzott tanúvallomások nyomán jutottak erre a következtetésre. Ennek ellenére Magyar György, Ambrus ügyvédje és dr. Kis Géza kriminálpszichológus lapunknak kifejtették: szerintük nem lehet „száz százalékosan” állítani, hogy valóban a Whiskys volt az elkövető.


Szobota Zoltán
Az újnál is újabb SZDSZ

Az SZDSZ a múlt hét szerdáján Pécsett megrendezett háromnapos road-show-ja már előre jelezte: a párt radikális arculatváltásra készül. A megújulás több lépcsőben zajlana, melynek legfontosabb elemei között szerepel a polgári értékek hangsúlyozása mellett az MSZP-től való ideológiai távolodás és a párton belüli generációváltás felgyorsítása is. A szabaddemokraták a Fidesz jobbratolódása helyén keletkezett űrt kívánják a jövőben betölteni.


Hetek-hírösszefoglaló
Hazaárulástól az elmeorvosig

Kövér László, a Fidesz alelnöke, miniszterelnök-helyettese és a polgári titkoszolgálatokért felelős miniszter szerint a Magyar Szocialista Párt „hazaáruló”. Az MSZP elnöksége szerint Kövér úgy, ahogy van, alkalmatlan a posztjára, ezért ha nem mond le, Orbán miniszterelnöknek kell felmentenie. Kövér továbbmegy: a Szabad Demokraták Szövetsége „alattomos és gyáva” párt. Az SZDSZ frakcióvezetője válaszában orvosi esetnek minősítette a Fidesz „erős emberét”. Egyébiránt Kövér szerint Csurka egyenes ember, pontosabban: viselkedése „egyenes cselekedetre vall”. Csurka erre - lapzártánkig - nem válaszolt semmit. Mindenestre a purparlével sikerült elérni, hogy a sajtó a 2000. év költségvetési vitája helyett a miniszter elmeállapotával foglakozott.


Életmód

Fotográfiai Szakkönyvtár nyílt Budapesten
Tovább a cikkhez >>>

Kapsza Ágnes
Képmás agyagból

Ahogy beléptem az ajtón, megdöbbenésemre egyből felismertem a művésznőt a tömegben, holott sosem láttam azelőtt. Ha akarná sem tagadhatná le, hogy ő a kiállított tárgyak alkotója: ugyanaz a tekintet, ugyanazok az arcvonások, mint a szobrain.


Király Sándor
Növelhetők a túlélési esélyek

A jogosítvány megszerzésének egyik feltétele, hogy a tanuló minimum 30 órát töltsön el gyakorlati vezetéssel, ami történhet forgalmas úton, illetve a csendes tanpályák bójái között. Ez elegendő a szokványos forgalmi szituációkban való közlekedéshez - mondván, idővel mindenki több gyakorlatot fog szerezni. Az oktatási metódus azonban nem tér ki az olyan forgalmi helyzetek kezelésére, mint egy durrdefekt vagy a féktávolságon belüli váratlan akadály kikerülése, nem beszélve arról a vezetőről, aki jogosítványát a nyári időszakban szerezte meg, és jégbordát még csak az icetea-ben látott. Az emberekben vannak veleszületett ösztönök, és vannak dolgok, melyeknek minden csínját-bínját meg kellene tanulni - ilyen az autóvezetés is, kevés kivétellel általában nem „autóban születünk”.


Fabini Piroska
Ne dobd el a szemüveged

Ha Ön tagja a szemüveget, illetve kontaktlencsét viselők népes táborának, előfordulhat, hogy alkalomadtán elgondolkozott már azon, milyen lenne az élet tökéletes látással. Nem lenne többet párás a szemüvege téli napokon. Nem kéne többet a lefolyóban kotorászni lepottyant kontaktlencsék után. Rohanás közben sem csúszna félre többé a szemüveg. Micsoda kilátások! Megfelelő feltételek esetén ezek az álmok ma már kevesebb mint 15 perc alatt valóra válthatók.


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc
Kié 1956

Az 1956-os forradalom egykori résztvevői a mai napig nem értenek egyet az igazságtétel módját illetően: a Pongrácz Gergely vagy Fónay Jenő nevével fémjelezhető „radikális forradalmárok” a felelősök megbüntetését sürgetik, míg a - többek között - Litván Györgyhöz kapcsolható „mérsékeltek” úgy látják: a társadalmi megbékélés szempontjából szerencsésebb volna a bűnösök felelősségre vonás nélküli megnevezése. A két irányzat eltérően ítéli meg az események jellegét is, nevezetesen, hogy „tisztán” polgári forradalom tört-e ki október 23-án, avagy szerepet játszott benne a reformkommunista irányzat is? Földes György szerint negyvenhárom évvel az események után a történelemtudományra kellene bízni az igazságtételt - nem a politikusokra.


Nádai Emese
Túlélte a kivégzést

Szűcs István 1956. október 26-án az iparitanuló-otthonból négy iskolatársával együtt elindult Budapest belvárosába, hogy személyesen is meggyőződjék a forradalommal kapcsolatos kósza hírekről. Nemsokára már fegyverben is voltak egy tűzpárbaj kellős közepén. Aznap este utolsó útjukra indultak a fiúk…


Hajdú Sándor
Halálos ölelés
Interjú Giczy Györggyel, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökével
Tovább a cikkhez >>>

Hack Péter
A bírák védelmében

A bírák nem népszerű emberek. Annak ellenére sem, hogy a bíróságok társadalmi tekintélye viszonylag nagy. Az emberek nem szeretnek bíróságra járni, és meglehetősen ritka az, hogy valakinek valamilyen jó emléke kötődne ehhez az intézményhez. Évente több százezer ember fordul meg itt, ők többnyire barátságtalan épületekre, kellemetlen helyzetekre, az ügyük lassú elbírálására emlékeznek.


Gazdaság

Orosz Eszter
Nincs pánikhangulat

Ez év slágertémája a 2000. év számítástechnikai kihívása. Úgy tűnik, hogy a nagyobb szolgáltató cégek, mint például az elektromos áramot, vizet, gázt, távközlést, vasúti, légi és közúti tömegközlekedést biztosító vállalatok készen állnak az ezredforduló problémájának kezelésére. A pénzügyi szféra résztvevői is - MNB, BÁT, BÉT, valamint a bankok - mindent elkövetnek az új évezredbe való zökkenőmentes átlépés érdekében - tudtuk meg Gulácsi Ferenctől, az ÁPTF sajtófőnökétől.


Kovács Klára
Bírálatössztűz a költségvetésre

A költségvetés parlamenti vitája során egyrészt megmérettetik a kormány jövő évi pénzügyi tervezete, ugyanakkor fény derül a pártok politikai kultúrájára is. A hivatalos kormányzati szándék szerint a tervezet a gyors gazdasági növekedés mellett a munkahelyteremtést és a családok helyzetének javítását állítja középpontba. A vita során az ellenzéki, de a kormányon levő pártok vezérszónokai is több szempontból bírálták a tervezetet. Járai Zsigmond pénzügyminiszter megnyugtatólag elmondta: a költségvetés nem tartalmaz felesleges megszorításokat, de nem is mondható lazának.


Acsai Anikó
Hullámvasút a tőzsdéken
Tovább a cikkhez >>>

Egy régi bútorgyártó, megújult formában
Tovább a cikkhez >>>

Györök Orsolya
Nem lesz német szuperhatalom

„Egyszerűen nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig” - mondta Gerhard Schröder kancellár. Német politikusok, gazdasági szakemberek egybecsengő véleménye szerint elúszott annak a víziója, hogy az egyesített Németország európai nagyhatalommá váljon, nem tudta ugyanis kiaknázni a történelem adta lehetőséget. Közel 10 évvel a berlini fal leomlását és a keleti és nyugati német országrészek egyesítését követő eufórikus öröm pillanatai után nyomasztó kérdés továbbra is, hogyan tudná Németország modernizálni gazdaságát, megtartani vezető gazdasági pozícióját az Európai Unión belül úgy, hogy elkerülje a megszorító intézkedéseket.


Papp Levente
Az EU konkurálna az USA-val

A frissen kinevezett NATO-főtitkár egyik fő célként az európai védelmi rendszer kiépítését jelölte meg, amelynek kapcsán komoly szerephez jut az európai hadiipar, elsősorban a csúcstechnológiájú vadászgépeket, híradástechnikai eszközöket és rakétákat illetően. A csúcstechnológiában húzóágazatként szereplő modern fegyvergyárak sokáig csak az Egyesült Államokban profitáltak, mára azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. A vadászgépek piacára hosszú ideig jellemző amerikai dominanciát akarja megtörni a legerősebb európai gyártó, a Daimler-Chrysler Aerospace.


Háttér

Morvay Péter
Az elveszett aranykor nyomában

Nemrégiben jelent meg egy gazdagon illusztrált könyv a múlt nagy birodalmairól (Letűnt civilizációk nyomában, Alexandra Kiadó, 1999). A kötet szerzői nem kevesebb, mint 49 hajdanvolt civilizációs központ maradványait mutatják be, a krétai Knósszosz romjaitól a mai Irakban található Babilónon át a dél-amerikai Machu Picchu sziklavárosáig. Ami a helyszínekben közös: a pusztulás, amely ezeket az egykor virágzó államokat sújtotta. Természeti katasztrófák és háborúk nyomait őrzik a megmaradt kövek - innen tudjuk, hogy léteztek. Egy hajdani szupercivilizáció nyomait azonban máig sem találják. Ez a legendás Atlantisz, amely Platón görög filozófus leírása szerint egyetlen éjszaka tűnt el a tenger habjai között. Némelyek szerint Atlantisz titkai számos hajdani, sőt modern civilizációra is hatást gyakoroltak.


Eperjesi Ildikó
A fal két oldala

A Maticni utca roma lakosait október tizenharmadikán hajnali négy órakor építkezés hangjai ébresztették fel. Az észak-csehországi Ustí nad Labem városában egy nap alatt, rekordgyorsasággal húzták fel a romatelepet és a környező családi házakat elválasztó falat, amely immár a nemzetközi politikai figyelem középpontjába került. A botrány veszélyeztetheti Csehország uniós tagságát is.


Laudancsek Katalin
Felettem is űr, alattam is űr

Fjodor Konjuhov három ízben látogatta meg az Északi-sarkot, egyszer a Déli-sarkot, meghódította a világ legmagasabb hegycsúcsait, ezenkívül háromszor egyedül körbehajózta a Földet - utoljára az idén nyáron. Az extrém sportok nemzetközi szervezete (IAEA) „az első számú világutazónak” - megtisztelő címével tüntette ki. Ezt a valóban nem mindennapi embert a Kommerszant című orosz hetilap mutatta be.


Hetek-összeállítás
Kína piszkos háborúra készül

Miközben Csiang Cö-min kínai elnök nagy-britanniai látogatására készült, a kínai könyvpiacon és újságokban egy háborús terv bizarr részletei láttak napvilágot: kiderült, hogy nagyobb háborús konfliktus kitörése esetén Kína készen áll, akár alantas módszerekkel is, szétzilálni a nyugati világ gazdasági rendszerét és pénzügyi intézményeit. A londoni Daily Telegraph című lap értesülése szerint a kínai Népi Felszabadító Hadsereg vezetői az utóbbi időben nyíltan szorgalmazták, hogy Peking hagyjon fel a hagyományos védelmi stratégiák kidolgozásával, és készüljön inkább az úgynevezett „piszkos háborúra”. Mint hangoztatják, a Nyugat politikai és gazdasági bukását terrorista akciók és vegyi fegyverek alkalmazása mellett például környezeti károk okozásával és számítógépes vírusok terjesztésével is elő lehet idézni - írta a londoni újság.


Szikora Márton
Miniállamok segítik a világegységet

Soha nem jött létre annyi új állam világszerte ilyen rövid idő alatt, mint az utóbbi ötven év során. A nemzeti, etnikai és vallási konfliktusok mögött álló fő tendenciák és a globalizáció viszonyáról a Foreign Policy című washingtoni folyóirat legutóbbi száma közölt tanulmányt. Álláspontjuk szerint a kis államok nemzeti önállósága valójában a globalizáció felgyorsulását eredményezi, mivel ellenpontot jelentenek a hagyományosan erős országok érdekérvényesítési lehetőségeivel szemben.


Szergej Gorbacsov Argumenti i fakti , 1999. szept. 10.
Az adótorony túl messze van
Tovább a cikkhez >>>

Márer György, New York
A Starr-korszak vége

A The New York Times keddi vezércikke szinte hivatalossá tette, hogy távozik Kenneth Starr független ügyész. Starrnak, aki a Whitewater-botrányt, majd Clinton elnöknek bizonyos hölgyekkel folytatott kapcsolatait és egyéb fehér házi rendellenességeket, illetve visszaéléseket volt hivatott kivizsgálni, dolgavégezetlenül kellett távoznia hivatalából. A kormányzat már-már azt remélte, hogy a független ügyészi hivatal végképp szedi a sátorfáját, és megszüntet minden, még folyamatban lévő vizsgálatot. A dolog azonban nem így ütött ki. Starr utódaként kineveztek egy Robert Ray nevű, komoly ügyészi gyakorlattal rendelkező jogászt, aki nagy valószínűséggel nem fog tétlenül ülni, hanem folytatja majd a megkezdett munkát.


Hetek-összeállítás
Vörös ügynökök Itáliában

„Oroszország ma is ugyanannyi ügynököt tart Olaszországban és máshol is külföldön, mint azelőtt” - fejtette ki Oleg Gordijevszkij, a szovjet titkosszolgálat volt vezetője a közelmúltban napvilágra került, úgynevezett Mitrohin-iratok kapcsán. Mint ismeretes, az iratok többek között olyan olasz politikusok, minisztériumi tisztviselők, kormányhivatali alkalmazottak és újságírók hosszú névsorát tartalmazza, akik a múltban valamilyen módon a KGB érdeklődési körébe kerültek. Egy részük valóban ügynök volt, míg többükről tudtukon kívül írtak jelentést, illetve sokakat lehallgattak. A névsorban szerepelnek olyan személyek is, akik potenciális információhordozókként kerültek előtérbe. Gordijevszkij úgy véli, a szovjet titkosszolgálat volt irattárosa, Vaszilij Mitrohin által nyilvánosságra hozott akták hitelesnek tekinthetők, mivel Mitrohin mindig is megbízható és pontos ember volt.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Róma és az apostolok

„Európa uralkodó dinasztiáinak történelmében az egyetlen folyamatos vonalat Péter utódai alkotják, akik megszakítás nélkül irányították Krisztus egyházát, és jelképezték Európa mint egész történelmi kontinuitását” - írja a lengyel katolikus történész, Oskar Halecki. (Európa millenniuma, Századvég, Budapest, 1993.) Ezt a megállapítást nemcsak a protestáns alapokon álló egyháztörténészek, hanem a világi történetírás is vitathatónak tartja. Ki is alapította a római gyülekezetet? Valóban Pétert tekinthetjük-e a császárváros első püspökének? Mikortól nevezték Róma püspökét pápának? Mi képezi valójában a történelmi kontinuitást: maga a város, vagy a pápaság intézménye?


Külpolitika

Bilincsben a bíróság elé
Tovább a cikkhez >>>

Katonai szemlén mutatkozott be az új pakisztáni vezető
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Millenniumi visszaszámlálás Londonban

Lassan finisbe érkeznek a millenniumi előkészületek Londonban. Az elmúlt héten sikerült felállítani a Temze partján azt a hatalmas óriáskereket, amelyről naponta ezrek gyönyörködhetnek majd a panorámában. A világ legnagyobb óriáskerekét a British Airways légitársaság ajándékozta a városnak, és a várakozás szerint szilveszter estéjén nyitják majd meg - akkor, amikor a szervezők szerint a világ legnagyobb szilveszteri partijára kerül sor a Temze-parti városban.


Hetek-összeállítás
Szaddám családi bosszúja

Szaddám Huszein kivégeztette hírszerzési parancsnokát, amiért információt szivárogtatott ki Iraknak Oroszországgal kötött titkos fegyverkereskedelmi megállapodásáról - értesült a Sunday Telegraph című brit napilap. Rafa al-Tikritit, aki az iraki diktátor másod-unokatestvére volt, s 1996 óta állt a hírszerzés élén, a múlt hétfőn végezték ki Bagdadban, miután egy héttel korábban Szaddám elbocsátotta hivatalából. A kormány tulajdonában álló újságok eleinte még arról számoltak be, hogy a hírszerzés parancsnoka autóbalesetben halt meg, később viszont már arról volt szó, hogy egy kórházban, szívroham következtében érte a halál.


Hetek-összeállítás
Elsétált a francia náci bűnös

Az emberiség elleni bűnök miatt tíz év börtönre ítélt Maurice Papon szerdán arról értesítette a francia hatóságokat, hogy börtönbüntetése elkerülésére elhagyta hazáját. A 89 éves francia férfinak, akit a nácikkal való kollaborálással és 1500 zsidó személy deportálásával vádolnak, ügye fellebbviteli perének csütörtöki megkezdése előtt be kellett volna vonulnia a börtönbe, hogy eleget tegyen a francia törvényeknek.


Hetek-összeállítás
Alakulóban az európai szuperállam

Egyes vélemények szerint „nem kevesebb, mint az európai szuperállam tervezete” készült el Brüsszelben. A múlt héten tették közzé Romano Prodi európai uniós bizottsági elnök három „bölcsének” jelentését, amely radikális javaslatokat tartalmaz az unió megreformálására. Ha a tagállamok elfogadják a tervezetet, az EU-intézmények javára billen a hatalmi mérleg a szuverén államokkal szemben. Prodi már megválasztása előtt a The Financial Times című brit napilapnak adott interjújában bejelentette: soron következő feladatának a „politikai Európa létrehozását” és egy „közös európai lélek” kialakítását tekinti. Véleménye szerint nélkülözhetetlen egy bürokrácia felett álló, „nagyon erős, nagyon magas szintű” testület, amely képes az európai közakarat megértésére és kifejezésére. (Hetek, 1999. április 10.) A leginkább euroszkeptikus brit közvélemény szerint a bölcsek jelentése véget vetett az eddigi mítosznak, miszerint az unió bővítése során „szélesebb lehet anélkül, hogy mélyebb lenne”.


Vagyim Arisztov
Klánok harca

Az oroszországi krízist ma nem a kaukázusi háború mutatja leginkább, hanem a kremli és moszkvai „klán” harca a fővárosban. Az első klánhoz Borisz Jelcin tartozik, néhány rokona, az államfőhöz közel álló vállalkozók, mint Borisz Berezovszkij és Roman Abramovics, illetve az elnöki adminisztráció volt és ez évi feje Valentyin Jumasev és Alexander Bolosin, valamint Nyikolaj Akszenyenko és Anatolij Csubajsz alelnökök. A moszkvai klán élén Jurij Luzskov áll. Az újságírók állítása szerint klánja tagjai közé tartozik felesége, Jelena Baturina - aki emellett sikeres vállalkozó -, néhány tisztségviselő Moszkva vezetői testületéből, és sok üzletember. Tágabb - politikai - értelemben ide sorolják a volt kormányfőt, Jevgenyij Primakovot is.


Hetek-összeállítás
Európa nehezen fizet

Hónapok óta húzódó tárgyalások eredményeként a múlt héten végre tárgyalóasztalhoz ült több német vállalat, hogy megtegye ajánlatát arról, mennyit hajlandók fizetni a második világháború náci kormánya által kényszermunkára ítélt zsidók számára. A náci áldozatok kárpótlási ügye mostanáig nem sok eredményt tudott felmutatni, s egyelőre még az is kérdéses, hogy a mostani tárgyalások hoznak-e valós megoldást.


Sport

Csak vicc volt

Nyílt levélben kért bocsánatot rajongóitól Muhammad Ali, egykori hivatásos nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok, amiért becsapta őket.


1 millió 250 ezer jegyigénylés
Tovább a cikkhez >>>

Diego Líbiában
Tovább a cikkhez >>>

Vb Brazília nélkül

Elképzelhető, hogy a négyszeres világbajnok brazilokat csalás miatt kizárják a 2002-ben Japánban és a Koreai Köztársaságban rendezendő labdarúgó-világbajnokságról.


Németh Szilárd
Dortmundi döbbenet

Nagy meglepetéseket hozott a Bajnokok Ligája (BL) negyedik fordulója. A Borussia Dortmund hazai pályán 3-0-ás vereséget szenvedett a norvég Rosenborgtól, a Manchester United kikapott Marseille-ben, míg az osztrák SK Sturm megszerezte első BL-győzelmét, igaz, csak egy Croatia-öngól segítségével.


Hetek-összeállítás
A McLaren egy centivel nyerhet

Mint az ismeretes, a Malajziai Nagydíjon hiába végeztek az első két helyen a Ferrari csapat pilótái - az ír Eddie Irvine és a német Michael Schumacher -, eredményüket törölték, és a győzelemért járó tíz pontot a harmadikként célba érő McLaren-Mercedes versenyzője, a finn Mika Häkkinen kapta. A két versenyző kizárásának oka az volt, hogy a verseny utáni műszaki ellenőrzésen kiderült: az olasz csapat autóinak légterelője egy centivel nagyobb volt a megengedettnél.


Szabadidő

Kulturális fesztivál a fővárosban
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
A Budapesti Vásárközpont kiállítási programjai október 26 29. között:
Tovább a cikkhez >>>

Rolf Fauser, Erdei L. Tamás
Frankfurt, te drága
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Új luxushajó érkezett Miamiba
Tovább a cikkhez >>>

Kampány a peléért
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

A klasszikus zene jót tesz a gyerekeknek
Tovább a cikkhez >>>

Alaszkát vegyenek
Tovább a cikkhez >>>

Ha ősz, akkor esküvő
Tovább a cikkhez >>>

Jó feleség a siker titka
Tovább a cikkhez >>>

Nős volt hős lett
Tovább a cikkhez >>>

Apa is csak egy van
Tovább a cikkhez >>>