Vissza a tartalomjegyzékhez

Debreczeny Réka
Az EU és a startpisztoly

Míg az Európai Unió lázasan dolgozik azon, hogy megtörje Milosevics szerb elnök hatalmát Jugoszláviában, addig az egyelőre rendíthetetlen bizonyuló elnök rendszeresen, és csak akkor bukkan fel a nyilvánosság előtt, mikor egy-egy helyreállított infrastrukturális egységet avat fel. Az elnök számára elsődleges az önerőből történő újjáépítés, amely nagy sikernek örvend a lakosság körében. Az EU ezzel szemben az ellenzéki városoknak szánt kísérleti segélyprogramokkal igyekszik nyomást gyakorolni a lakosságra, s újjáépítési programját, melynek előkészületeit hamarosan megkezdi, már Milosevics eltávolítása utánra ütemezte.


Milosevics elnök egy nap alatt több helyreállított hidat és egy autópályát adott át    Fotó: MTI

Az Európai Unió a szerb politikai ellenzéket igyekszik felhasználni, hogy Milosevics hatalmát végre valahára megtörje. Ezért is érintette a tizenötök külügyminisztereit érzékenyen, hogy a héten tartott luxemburgi ülésre meghívott szerb ellenzéki vezéralakok nem jelentek meg. A tanácskozás végén aláírni tervezett nyilatkozat azt tartalmazta volna ugyanis, hogy az ellenzék kötelezi magát arra, hogy hatalomra jutása után kiadja a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnökkel vádolt személyeket, egyebek között Milosevics jugoszláv elnököt is. Robin Cook brit külügyminiszter az ellenzéki vezetők távolmaradásáért nyomban Milosevicset okolta, mondván megfélemlítette őket, polgárháború kirobbantására törekszik. „Az, hogy Milosevics árulásnak véli az Európa más részeivel való párbeszédet, azt mutatja, menynyire nagy veszélyt jelent ő Szerbiának” - nyilatkozta Cook egy brit napilapnak.
Az unió tisztségviselői leszögezték, amennyiben Milosevicset elűznék, és Belgrád teljesen együttműködne a nemzetközi törvényszékkel, úgy azonnal megszüntetnék a gazdasági szankciókat, és működésbe hoznák a nyugati stabilitási paktumot. A tizenötök ülésén döntés született arról, hogy két ellenzéki vezetésű városnak, Nisnek és Pirotnak 25 ezer tonna fűtőolajat és 1500 tonna dízelolajat juttatnak segély formájában. Ez kísérleti adomány is, ugyanis amennyiben az akció sikerrel jár, más ellenzéki területekre is érkeznek hasonló felajánlások. Az EU biztosra megy. A Reuters szerint az Európai Beruházási Bank (EIB) mintegy 5,2 milliárd dolláros infrastrukturális - többek között a vasút és az utak újjáépítését célzó - program előkészítő munkájának megkezdéséről döntött a napokban. Az EIB tehát teljes készenlétben áll a startpisztoly elsütésére, a kivitelezés pedig a Milosevics utáni időkre szól.