Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
Hogy aki gyűlöli a számítógépet, az is megszeresse

Izrael azon kevés országok egyike, ahol nem ismerik az olvasás és az írás zavarait, más néven a dyslexia vagy dysgraphia problémáját, és a gyermekek zöme már 6-7 éves korában beszél angolul. Nálunk fordított a helyzet, például köztudott, hogy az olvasás a kiskorúak 15 százalékának gondot okoz.


A Multicenter nagyon népszerű a gyerekek körében

Ebben nem kis szerepet játszanak az oktatás során alkalmazott különböző módszerek. Az elmúlt harminc évben Izraelben kifejlesztettek egy olyan, szoftvereken alapuló, ma már minden ottani iskolában megtalálható ismeretterjesztő rendszert, amelynek segítségével szó szerint játszva elsajátíthatóvá válik a tananyag, miközben fejlődik a gyermek kreativitása, szélesedik a látóköre, s nem utolsó sorban - megfelelő játékos feladatok révén - igen korán kiszűrhetők az esetleges tanulási vagy magatartási zavarok.
A rendszer többnyire kiskorú használói próbára tehetik képességeiket a legkülönbözőbb területeken, megtanulhatnak nyelveket vagy közlekedési szabályokat, kipróbálhatják zeneszerzői képességeiket, vagy belekóstolhatnak a képzőművészetbe, az újságírásba, a belsőépítészetbe, a lakberendezésbe, s mellesleg kiválóan megtanulják kezelni a számítógépet is.
Mindehhez maga a PC csak segédeszköz, hiszen az itt folyó játékos ismeretszerzést rengeteg egyéb berendezés is segíti, és a feladatmegoldás jórészt manuális jellegű: például a gyerekek számítógépen megterveznek lakás- vagy házbelsőket, különböző tárgyakat, majd kinyomtatják, kiszínezik, kivágják, s ezáltal térben is látják azokat. A nyelvtanulás során a gép türelmes beszélgetőtárs és útikalauz (a tapasztalatok szerint fél év alatt eljuthatunk vele az alapfokú nyelvvizsgáig), a zeneszerzésnél szintetizátor, 160 csatornás kezelőpult áll rendelkezésre, valamint a segédeszközök között megtalálható egy elektronikus szőnyeg is: amit azon a gyerek csinál, kialakít, az mind követhetővé válik a képernyőn.
Van olyan modul (témakör), mint a Multitech, ami elmeséli a gimnazistának a fizikát, elkalauzolja egy gyár belsejébe, megmutatja a logisztikai központot, megmagyarázza a gépek működését, és legalább 18 szakmával megismerteti az érdeklődőt. Sőt, a korszerű robottechnikával való ismerkedés során különféle, számítógép által vezérelt gépekkel is dolgozhatnak a diákok, és gyártási folyamatok résztvevőivé válhatnak. Minden életkorhoz megfelelő felszerelés és program tartozik, így például az ovis modul, a MultiGarden esetében egyszerű - mindössze 4 „gombócból” álló - klaviatúra található a számítógépeken.
Amint azt Áhel Ágnes, a szóban forgó rendszer magyarországi meghonosítója lapunknak elmondta, 30 éve létezik Izraelben a Degem System, amely jelenleg a világ első három oktatási eszközgyártó cége között szerepel. A Degem az elmúlt évtizedek alatt együtt fejlődve az oktatással, fokozatosan alakította ki modulonként a Multicenter komplex programját, ami továbbra is folyamatos fejlesztés alatt áll. Kezdetben csak szoftvereket gyártottak, de ebben megvolt az a veszély, hogy a gyermekek így még inkább monitor-függőkké válnak. Ezért a fejlesztőmérnökök és szoftverkészítők összefogtak pedagógusokkal, pszichológusokkal, és létrehoztak egy olyan kombinált rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a gyermekek minél több információt minél szórakoztatóbb formában - és a képességeket sokoldalúan fejlesztő módon - elsajátítsanak, s ismereteiket jól tudják alkalmazni a mindennapok során is. A Multicenter egy éve létezik Magyarországon - Európában elsőként, a világon immár harmadikként Székesfehérváron, a Technika Házában. Itt, a 400 négyzetméteres, kabinetekre osztott területen összesen 57 PC található a 7 féle modul szerint (MultiGarden; MultiKid; MultiLingua; MultiArts; MultiMusic; MultiTech; MultScience). Folyamatosan nagy a látogatottság az óvodás, iskolás, főiskolás és egyetemista csoportok részéről - a leendő pszichológusok vagy pedagógusok ugyanúgy ismerkednek a rendszerrel, mint maguk a kisdiákok.
Az Oktatási Minisztérium egyébként hozzájárul a Multicenter létrehozásának költségeihez, így az országban már több városban tervezik a rendszer felállítását, többek között Szegeden és Budapesten is. A fővárosi nebulók nemsokára a II. kerületi Technika Házában, valamint a XIII. kerületi Láng Gépgyár volt kultúrházában ismerkedhetnek a modern oktatási eszközökkel.