Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 41. szám, 1999. október 16

Belpolitika

Róma kiegyezik Genffel

A több mint négy és fél évszázados nézetkülönbségek tisztázásaként a tervek szerint október 31-én, a németországi Augsburgban aláírják az Apostoli Szentszék és a Lutheránus Világszövetség közös nyilatkozatát. A katolikus és a lutheránus egyház közötti ellentétek a XVI. századra nyúlnak vissza. Lukács László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Kommunikációs Irodájának igazgatója szerint a nyilatkozat tervezett aláírása az egyik legnagyobb lépés, amely a II. vatikáni zsinat, azaz 1964 óta az ökumené területén történt. Az igazgató úgy vélte, hogy mind az aláírás időpontja, a reformáció napja, mind pedig helyszíne szimbolikus jelentőségű, a nyilatkozat pedig feltehetőleg erősíti a kapcsolatot a katolikus és az evangélikus egyház között.


Varga P. Miklós
Riasztó jelentés a mezőgazdaságról

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a héten nyújtotta be a parlamentnek az agrárgazdaság helyzetéről szóló beszámolóját, amely átfogó elemzést tartalmaz az ágazat 1998. évi helyzetéről. A riasztó adatokat tartalmazó jelentés mellé csatolták az Agrárgazdasági Tanács állásfoglalását is.


Szobota Zoltán
Európa a vallásszabadságot ajánlja

Október elején kapták kézhez az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának (EJKVB) tagjai az Európa Tanács A szekták illegális tevékenysége címmel megjelent ajánlását a hozzátartozó jelentéssel és véleményekkel együtt. A dokumentum a vallásszabadsággal kapcsolatban ősszel napvilágot látott - lapunk korábbi számaiban már bemutatott (III. évf. 36. és 40. szám) - szakértői jelentésekhez és állásfoglalásokhoz hasonlóan, nem a jogi szabályozásban látja a „szektakérdés” megoldását.


Somorjai László
Szomorú sorrend

Az elmúlt hétvégén több, tömegeket megmozgató rendezvényre került sor Magyarországon. Az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. felmérései szerint a Siófokon és Székesfehérváron megtartott időközi választásokról ötvennyolc alkalommal jelent meg hír, tudósítás, interjú vagy elemzés a televízióban, illetve a rádió csatornáin. A magyar sajtó ezután a Népligetben található Építők Sportcsarnokában megrendezett 4. Budapesti Erotika kiállítással foglalkozott a legtöbbet, hat televíziós hír- és háttérműsor, valamint tizenkét országos terjesztésű újság kisebb-nagyobb terjedelmű cikke erejéig. Fenti eseményekkel egyidőben a hasonló kaliberű rendezvényről maximum 5-6 híradás jelent meg.


Házas Jószef MSZP Siófok képviselője
Tovább a cikkhez >>>

Egyeztetik óráikat
Tovább a cikkhez >>>

Talpig feketében
Tovább a cikkhez >>>

Szakonyi Dávid
Botrány a könyvvásár körül

Csurka István, a MIÉP elnöke újságában, a Magyar Fórumban nehezményezte, hogy a frankfurti könyvkiállításra nagy számban kerültek ki zsidó származású szerzőktől, illetve zsidó és judaisztika témakörben megjelent kötetek. Kijelentései értelmiségi körökben megdöbbenést és közfelháborodást váltottak ki, sok újságcikk elítélően nyilatkozott a pártelnök bejelentéséről.


Hetek-összeállítás
Orbán és az ÉS

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján úgy vélte, a bíróság erkölcsi, politikai és jogi értelemben is igazat adott neki, amikor múlt pénteki, nem jogerős ítéletében helyreigazításra kötelezte az Élet és Irodalom hetilapot, az abban megjelent „Fiúk a bányában” című írás egyes állításai miatt. Kovács Zoltán, a lap főszerkesztője a Hetek kérdésére elmondta: számukra a per leglényegesebb momentuma az, hogy a felperes az írás alapállításait nem cáfolta.


Hajdú Sándor
Koalíciós feszültség Pepó miatt

Nem fogadta el az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága csütörtöki ülésén azt a tájékoztatást, melyet Pepó Pál környezetvédelmi miniszter adott Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója ellen indított fegyelmi eljárással kapcsolatban. Mint emlékezetes, Aradit a miniszter utasítására - egy névtelen levél alapján - felfüggesztették állásából, majd néhány nappal ezelőtt - terhelő dokumentumok híján - visszahelyezték abba.


Életmód

Gál Krisztina
Napjaink protokollja

A protokoll számos területére nyújtott az érdeklődőknek betekintést az a szakmai konferencia, amelyet Szécsényben tartottak „Napjaink protokollja” címmel, számos rangos előadó részvételével.


Újvári Zsolt
Ahol a falnak is füle van

Kecskemét belvárosában, egy csendes kis mellékutcában található Leskowsky Albert (mindenki Leója) hangszergyűjteménye. A hatalmas faragott kapun belépve, akaratlanul is megtorpan az idelátogató: a falból egy hatalmas fülkagyló domborodik ki, jelezve, hogy itt a hangok új világa kezdődik.


Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Makki Marie-Rose
Hogy aki gyűlöli a számítógépet, az is megszeresse

Izrael azon kevés országok egyike, ahol nem ismerik az olvasás és az írás zavarait, más néven a dyslexia vagy dysgraphia problémáját, és a gyermekek zöme már 6-7 éves korában beszél angolul. Nálunk fordított a helyzet, például köztudott, hogy az olvasás a kiskorúak 15 százalékának gondot okoz.


Droghelyzet
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Bánhidi Emese, Marosvásárhely
A megbékélés kudarcai

Mondhatni, Aradon nem történt semmi vészes: néhány hangoskodó végigkísérte a 150. évforduló megemlékezéseit, a román kormány miniszterei nem jöttek el, de ettől még tulajdonképpen úgy zajlott minden, ahogy az aradi ünnepélyek általában zajlanak. Nos, nem egészen erről van szó.


Hazafi Zsolt
Haider üzenete
Tovább a cikkhez >>>

Ónody György
Barak száz napja

Ehud Barak izraeli miniszterelnök kormánya lassan fennállásának századik napjához közeledik. Vagyis valamivel több, mint három hónap telt csak el azóta, hogy a tábornokból lett politikus döntő sikert ért el a parlamenti választásokon, s a Netanjahu felett aratott győzelem eredményeként, kemény alkudozásokkal teli hetek után kezébe ragadta az ország irányítását.


Kertész Ákos
A szolidaritás nem bolsevista maszlag

Ha politikus lennék, valószínűleg híveim megnyugtatására, ellenfeleim megtévesztésére én is nagyon elégedettnek mutatkoznék. De nem vagyok politikus, én megengedhetem magamnak, hogy egyenesen beszéljek.


Gazdaság

Brüsszeli bók

Az Európai Bizottságnak a tagjelöltekről készített éves országjelentésében Magyarország elmúlt évi felkészülési teljesítménye gazdasági, törvényhozási és közigazgatási tekintetben is pozitív értékelést kapott.


Budapest türelmetlen

Bár a 13 csatlakozásra váró ország között Magyarország a sztárdiák, aligha bizonyul az unió kedvencének - szögezte le a Financial Times. A brit üzleti lap megjegyzi, hogy a budapesti kormány agresszív politikát folytat annak érdekében, hogy szoros kapcsolatot építsen ki Horvátországgal, holott az nem tartozik a társulandó országok körébe. Az EU-nak szemet szúr, hogy a magyar kormány lelkesebb a nem társult Horvátországhoz, mint a csatlakozásra váró államokhoz, akik közül például Szlovákiával és Romániával szemben annyira szívére veszi a kisebbségi kérdéseket.


Györök Orsolya
A németek csalódást okoztak

Arcpirítóan alacsony az az összeg, amelyet német cégek ajánlottak fel kárpótlásként azoknak a volt kényszermunkásoknak és koncentrációs táborok foglyainak, akiket embertelen körülmények között dolgoztattak hónapokon, esetleg éveken keresztül ingyen vagy minimális összegért a II. világháború idején. A hónapok óta folyó tárgyalások mostani washingtoni fordulója sem hozott lényeges előrelépést: a német vállalatok és kormány által felajánlott 6 milliárd márkányi kompenzáció összege messze elmarad az érintett zsidó szervezetek, lengyel, ukrán, orosz kényszermunkásokat képviselő csoportok 30 milliárd márkás igényétől.


Debreczeny Réka
Az EU és a startpisztoly

Míg az Európai Unió lázasan dolgozik azon, hogy megtörje Milosevics szerb elnök hatalmát Jugoszláviában, addig az egyelőre rendíthetetlen bizonyuló elnök rendszeresen, és csak akkor bukkan fel a nyilvánosság előtt, mikor egy-egy helyreállított infrastrukturális egységet avat fel. Az elnök számára elsődleges az önerőből történő újjáépítés, amely nagy sikernek örvend a lakosság körében. Az EU ezzel szemben az ellenzéki városoknak szánt kísérleti segélyprogramokkal igyekszik nyomást gyakorolni a lakosságra, s újjáépítési programját, melynek előkészületeit hamarosan megkezdi, már Milosevics eltávolítása utánra ütemezte.


Papp Levente
Visszafogni a maffiát

Az Európai Unió kormányaként aposztrofált Bizottság újonnan kinevezett jogi és biztonsági ügyekért felelős tisztviselője, Antonio Vitorino harcot indít az általa „hi-tech bűnözésnek” nevezett pénzmosás és más súlyos gazdasági bűncselekmények ellen, amelyeket elsősorban nemzetközi öszszefogás által kíván legyőzni. Az egykori portugál belügyminiszter, Vitorino egy uniós fórum létrehozását szorgalmazza, amelyben a pénzvilág felügyelői és a rendőrség folyamatosan cserélnek információkat a nemzetközi gazdasági bűnözés tárgykörében.


Munkatársunktól
Rejtett kiigazítás

Gazdasági szempontból nézve az idei év jobb lesz, mint ahogy tavaly a válságok közepette látszott, de a kormány várakozásaihoz képest kedvezőtlenebb - mondta sajtótájékoztatón Petschnig Mária Zita a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa. Mivel a növekedés üteme az exporthoz és a beruházásokhoz hasonlóan csökkent az idén, kiéleződtek a regionális különbségek. Az exportra termelő, főként külföldi tulajdonban levő cégek növekedni tudtak, de a magyar kézben levő, többnyire közepes és kisvállalatok bizonyos ágazatokban recessziót tapasztaltak.


Munkatársunktól
Jövőre csökken a fogyasztás

A gazdaság fejlődése több ponton kedvezőtlen irányba mozdult el, de végül is - szemben azzal, ahogy a GKI prognosztizálta - nem tért le a fenntartható növekedés pályájáról. A gazdasági egyensúly romlásának folyamata lelassult az év közepén - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke.


Ruff Gabriella
MSZP-s alternatív költségvetés

„Úgy látjuk, saját működési költségeit tekintve a kormánynak igencsak vastagon fogott a ceruzája” - mondta Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese a párt alternatív költségvetési koncepciójáról a Heteknek. A részleteiben pénteken nyilvánosságra hozott javaslatot a szocialisták törvénymódosítási csomag formájában készülnek az Országgyűléshez benyújtani. A tervezet érinti a bevételi és kiadási főösszegeket, és átrendezné a prioritásokat.


Munkatársunktól
Kincstári optimizmus

Feszített a tempó, de normális tendencia zajlik az államháztartáson belül annak ellenére, hogy az első kilenc hónapban a deficit 6,2 százalékkal túllépte az egész évre tervezett hiányt. A központi költségvetés deficitje ebben az időszakban 344,8 milliárd forinttal az éves terv 90,2 százalékán áll. Thuma József, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a várakozásoknak megfelelően alakultak szeptemberben az államháztartási folyamatok, s így az egész évre tervezett hiány változatlanul a bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékára várható.


Acsai Anikó
Kezdődik az OTP-kibocsátás
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Csereklyei Márta
Hatmilliárd: sok és kevés

Kedden végre megszületett. Bangladesben és Londonban felvonulással, Kínában pedig ünnepségsorozattal üdvözölték. Őt, a Földbolygó 6 milliárdodik lakóját. Persze, csak jelképesen, de a szarajevói Fatima Nevic kedden, éjfél után két perccel született kisfia vált a jeles „sorszám” tulajdonosává. Az apró világhírességet és édesanyját Kofi Annan, az ENSZ főtitkára köszöntötte. A gesztussal az ENSZ a világ túlnépesedésével járó problémákra kívánta ráirányítani a figyelmet.


Hit és értékek

Márer György
Szeresd felebarátodat

Szép is lenne, ha betartanánk, de sajnos - amint a többrendbéli ábrák mutatják - az emberiség inkább eltávolodik ettől a parancsolattól, mintsem közeledne hozzá. A gyűlölet, amely ideig-óráig csak mint zsarátnok izzott a hamu alatt, a XX. században lángra lobbant és egyre inkább elharapódzik Földünkön. A lenini-sztálini népirtásokat állítólag a tőkések iránt táplált gyűlölet fűtötte, de kétséges, hogy Oroszország területén akadt volna annyi kapitalista, mint amennyi ember áldozatul esett a kommunista diktatúra öldöklési tébolyának. Hitler úgynevezett „nemzetiszocializmusa” a zsidóság gyűlöletét tűzte zászlajára és ennek az őrült ámokfutónak a világ szeme láttára sikerült hatmillió ártatlan embert kiirtania. A gyűlölködés persze ezzel sem ért véget, tovább terjedt Afrikára, Ázsiára, Amerikára, majd újfent Európára.


Interjú

Hazafi Zsolt
Fel kell ébredni a kómából
Interjú Horváth Aladárral, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökével
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Vagyim Arisztov
Az orosz politika mórja

A központi választási bizottság nem vette fel a Zsirinovszkij-féle hírhedt Liberális Demokrata Pártot (LDPR) a decemberi parlamenti választások jegyzékébe. Bár az esemény egyelőre még nem kapta meg az őt megillető figyelmet, mégis az oroszországi politikai elit összetételének komoly változásáról tanúskodik. Úgy tűnik, Zsirinovszkijnak és pártjának ideje végérvényesen lejárt. A hatalom igyekszik megszabadulni a kellemetlen politikusoktól. A klasszikus mondat érvénybe lép: „A mór megtette kötelességét, a mór mehet.”


Hechs László, Jeruzsálem
Egyezség a telepesekkel

Az izraeli kormány és a telepesek képviselői megállapodtak abban, hogy felszámolnak tíz jogellenesen létesített telepet Júdeában és Szamariában. Ezek közül négy telepnek egyáltalán nem voltak lakói, két továbbit pedig már meglévő településekhez kapcsolnak. Ehud Barak kormányfő ezzel a kompromisszummal szakított Jichák Rabin egykori politikájával, amely elutasított minden tárgyalást a radikálisan jobboldalinak tartott telepesek vezetőivel.


Márer György, New York
Leszavazott atomcsend

Az amerikai szenátus leszavazta a nukleáris kísérletek átfogó tilalmát célzó nemzetközi egyezmény ratifikálását. Bill Clinton amerikai elnök még 1996-ban aláírta a dokumentumot, ám azóta sem sikerült elfogadtatnia a republikánus többségű szenátussal. A mostani vereséget követően - amely egyébként megakadályozta az egyezmény nemzetközi jogi hatályba lépését is - Clinton úgy nyilatkozott: „a harcnak még koránt sincs vége”.


Hetek-összeállítás
Ki felügyeli az iszlám bombát

Az amerikai kormányzat szeptember közepén figyelmeztette a pakisztáni hadsereget, hogy súlyos következményekkel járhat bármilyen kísérlet a választott miniszterelnök megdöntésére. A washingtoni intés nem bizonyult hatékonynak: a fegyveres erők parancsnoka, Pervez Musarraf tábornok puccsot hajtott végre. Musarraf vezetésével a hadsereg elfoglalta a reptereket, az állami televíziót és a hírközlési központokat. Az agreszszív lépésre - amely egyébként véres incidensek nélkül zajlott le - néhány órával azután került sor, hogy Navaz Sarif miniszterelnök bejelentette: leváltja a tábornokot pozíciójából.


Isztambuli tudósítónktól
Földrengés-diplomácia

Az augusztusi földrengés után megjelent elemzések szerint az elemi csapás Törökországban nemcsak az emberi életekben és az épületekben okozott kárt, hanem Bülent Ecevit kormányának, reformpolitikájának és ezzel együtt az ország modernizációjának is sokat ártott. Jelen pillanatban azonban úgy tűnik: a földrengés után új diplomáciai helyzet alakult ki, és a görög-török kapcsolat kedvező alakulása miatt egyre derűlátóbb vélekedések kapnak szárnyra Törökország európai uniós csatlakozását illetően is.


Vulkánkitörés Equadorban
Tovább a cikkhez >>>

Árvíz Mexikóban
Tovább a cikkhez >>>

Publicisztika

Efraim Kishon
Kérdezni csak szabad
Toldalék Franz Kafka A per című regényéhez

Lassan már az a mondás sem állja meg a helyét, mely szerint a féligazság rosszabb, mint a hazugság. Egyáltalán nem biztos, hogy rosszabb. Sőt, azoknak, akik úgy akarják lejáratni (bemocskolni, tönkretenni) valamely polgártársukat, hogy közben saját hitelességük látszatát is fenntartsák, kifejezetten hasznos segítséget nyújthatnak a fél- (negyed-, nyolcad-) igazságok. Főleg, ha megfelelően képesek csoportosítani és ok-okozati összefüggésbe rendezni őket. Ahogy azt a közelmúltban láthattuk a „miniszter kontra parkigazgató”, a „vezér üti főpolgármester”, az „alvilági összeesküvés a villában” vagy a „bértollnokok a vallásszabadság ellen” ügyekben. Az alábbi novellának egyébként semmi köze nincs a hazai belpolitikai eseményekhez. Hogyan is volna, amikor több mint húsz évvel ezelőtt íródott. (Sz. F.)


Bessenyei Ferenc levele Tihanyi Péterhez
Jön majd egy mindenre elszánt törpe nemzedék
Tovább a cikkhez >>>

Riport

Húsz év az úton
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Magyary Ferenc
A kimaradt helyzetek

„Labdarúgásunk nem tart előrébb, mint társadalmunk” - összegezte kissé keserű szájízzel meghiúsult eb-pályázatunk tanulságait Mezey György, az MLSZ alelnöke. Az UEFA végrehajtó bizottságának döntése hidegzuhanyként érte a bizakodó magyar közvéleményt, és elkezdődött újra a beteges önértékelésű nemzet viaskodása: vajon miként lát engem a külvilág? Jól berúgunk, megverjük az asszonyt, összetörjük a porcelánt, de amikor a szomszéd becsönget, azon emésztjük magunkat, hogy most milyen képe lehet rólunk.


EB-pótselejtezők
Tovább a cikkhez >>>

Pelé bírál
Tovább a cikkhez >>>

Királyi ajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Nem bírta a szíve

Hatvanhárom éves korában elhunyt Wilt Chamberlain, az amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) egykori sztárja. Chamberlain 1959 és 1973 között 1205 NBA-mérkőzésen szerepelt a Philadelphia 76ers, a Philadelphia - később San Francisco - Warriors és a Los Angeles Lakers csapatában. Profi pályafutása során 31 419 pontot és 23 924 lepattanót szerzett.


A számláknak nincs víziójuk
Tovább a cikkhez >>>

Schumi: Miért ne nyerhetnék
Tovább a cikkhez >>>

Vitalij Klicsko WBO világbajnok
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Pécsi Tibor
Újból Magyarországon a Klezmatics

„Hinnünk kell a szavakban, amiket énekelünk!” A gondolat a Klezmatics nevű New York-i zenekar hitvallásának összegzése. A több mint tíz éve létező együttest a szakemberek a világ legnagyszerűbb klezmer zenekarának tartják.


Kalmár Mónika
Ilyen még nem volt

Október 8. és 10. között első alkalommal és hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a balatonvilágosi Club Aliga és a Vendég című újság a Grillsütők Országos Bajnokságát, különböző feltételekkel profi és hobby kategóriában. Összesen 28 csapat, illetve személy vett részt a gasztronómiai versenyen, ahol a rangos szakmai zsűri elnöki tisztét Benke László olimpiai aranyérmes mesterszakács látta el.


Pálfy Gyula
Budapest nyeregből

A kerékpáros kultúra hosszú pangás után a székesfővárosban is fellendülni látszik. Bár (hogy ne menjünk messzire) például Bécsben megélhető, meszszemenőkig komfortos élményben egyelőre kevésbé lehet részünk, hisz közel sincs annyi és olyan minőségű bicikliút, ám a hálózat évről évre tovább épül. Az egyes útszakaszok nem mindig csatlakoznak egymáshoz, így időnként védőháló - vagyis karosszéria - nélkül kell becsatlakozni az elszánt kétkerekesnek a végeérhetelen nagyvárosi autófolyamba.


Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Berlini fal csokiból
Tovább a cikkhez >>>

Tessék mosolyogni
Tovább a cikkhez >>>

Gumi-leletek
Tovább a cikkhez >>>

Vigyázat, mobiltelefon
Tovább a cikkhez >>>

Nagy tömegű bolygójelölt
Tovább a cikkhez >>>

Stresszes házasság
Tovább a cikkhez >>>

Kötéltánc két hegycsúcs között
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Nyílt levél Marosvásárhelyről

Most szombat, szeptember 11. van, magyar idő szerint néhány perc múlva dél lesz. Mostanra felocsúdtam a Napkeltében látottakból, és lehiggadtam ahhoz, hogy ezt a levelet megírjam. Én is a Hit Gyülekezete tagja vagyok.


Tisztelt Szerkesztőség

A 40. heti számban sok írás volt az Egyházakkal kapcsolatban. Ehhez szeretnék néhány gondolatot fűzni.


Tisztelt Szerkesztőség

Először is gratulálok lapjukhoz. Kár, hogy a Hetek nem napilap. Nagyon normálisan foglalkozik minden témával. Egyáltalán nem szélsőséges és nagyon nagy türelemmel viselkedik azokkal szemben, akik alaptalanul és talán irigységből hónapok óta piszkálják a Hit Gyülekezetét.


Közlemény:
Tovább a cikkhez >>>