Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 40. szám, 1999. október 09

Belpolitika

Szlazsánszky Ferenc
Molnár kontra Szent Pál

A jogi előkészítés stádiumában van a Szent Pál Akadémia akkreditálásának törvényességi felülvizsgálatát kezdeményező beadvány - tudta meg lapunk Molnár Róbert kisgazda képviselőtől, az ötlet atyjától. A politikus ezen indítványával a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) tisztességét kérdőjelezi meg - mondta a Heteknek Horváth András, a MAB egyházi és teológiai szakbizottságának tagja. Mivel az Akkreditációs Bizottság tudósokból álló, független, választott testület, döntéseit senki nem bírálhatja felül - tájékoztatta lapunkat Róna-Tas András, a MAB elnöke.


Keresik az évezred emberét

Ki lesz az évezred magyarja? - keresi a választ az a közvélemény-kutatással is felérő játék, amelyet az RTL Klub, a Népszava és a Matáv Origo közösen szervezett. A hamarosan beköszöntő ezredforduló alkalmából a projekt az olvasók szavazatai alapján arra kíváncsi, hogy kétezer jelölt közül a közvélemény kit tart ma a legbefolyásosabb történelmi, illetve ma is élő kortárs magyar személyiségnek.


Somorjai László
Megtámadott pszichiáterek
Tovább a cikkhez >>>

Csurkát lopással vádolja volt párttársa
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-hírösszefoglaló
Szabad humorista azt mond, amit szabad

Az elmúlt napok egyik legellentmondásosabb média-szenzációja az RTL Klub Heti Hetes című műsora körül pattant ki. A Népszabadság és a Népszava is úgy értesült, hogy a péntek esténként látható humorműsor, amelyben a kormány is rendre terítékre kerül, kormánykörökben visszatetszést keltett. A két napilap arról tudósított, hogy a harmadik adást követően Schmidt Mária, a kormányfő tanácsadója beszélgetést kezdeményezett az RTL Klub vezetőivel, ahol is visszafogottságra intette a kereskedelmi csatorna képviselőit. Hogy pedig tényleg komolyan vegyék a megkeresést, a tanácsadónő - aki egyben az RTL Klub négyfős politikai tanácsadó testületének tagja - kilátásba helyezte a tévéadó Legfelsőbb Bíróság által is kifogásolt koncessziós szerződésének felülvizsgálatát. Szabó Stein Imre, az RTL Klub kommunikációs igazgatója cáfolta a híreszteléseket.


Hetek MTI
Kié lesz a jövő nemzedék

„Ne civakodjunk afölött, hogy mik voltunk: egyesüljünk arra, aminek lennünk kell” - e Kossuth Lajos-idézet szellemében jött létre a Fiatal Baloldal (Fib) elnevezésű szervezet. A Fib gyakorlatilag a néhai Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) nevű ifjúsági szervezet megújított formája. „Új évezred, újrafogalmaztuk az alaptételeket. Úgy látjuk, hogy minden eddiginél nagyobb szükség van a politikai baloldalon az együttműködésre, ezért megkerestük a lehetséges partnerszervezeteket, és együttműködési nyilatkozatot írtunk alá az erre hajlandó szervezetekkel” - nyilatkozta lapunknak Újhelyi István, a Fib alelnöke.


A kormányfő koronapárti
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-tudósítás
Ünneplő szocialisták

„Egészséges lelkű és érzelemvilágú emberek vagyunk, akiknek nincs szüksége ellenségre, akit gyűlölni kell, nem célunk a politikai vetélytársaink agyagba döngölése. Gondolkodásunk nem a mi vagy ők ellentétpárjára, hanem a mi és az ők kapcsolatrendszerére épül, célunk tehát nem a nemzeti széthúzás, hanem a nemzeti összefogás” - mondta ünnepi beszédében Kovács László, az MSZP elnöke pártja tizedik születésnapján tartott konferencián. Kovács helyes döntésnek nevezte az MSZP egykori megalapítását, mert szerinte az elmúlt tíz évben a párt ellensúlyt jelentett minden antidemokratikus és szélsőséges erővel szemben.


Ellehetetlenülhet az Országgyűlési Biztosok Hivatala
Tovább a cikkhez >>>

Szegedi tudósítónktól
Volt, nincs Virág

„Elnézést kérünk, határozatlan ideig zárva tartunk” - áll a felirat azon a szegedi épületen, ahol hetvenhét éven keresztül egy nagy múltú, országos hírű cukrászda állt. Aki hétfőn arra sétált, láthatta, hogy a Virág Cukrászda zárva van, mi több, teljesen üres: sem szék, sem asztal, sem a muzeális értékű, herendi porcelánból készült kávéfőző gép nem volt a helyén.


Életmód

Király Sándor
Rangos seregszemle

A Budapesti Vásárközpont területén 1988 óta minden ősszel megrendezésre kerül az Automobil kiállítás. Páros években az autós háttéripar, páratlan években maguk a gépjárművek kapnak főszerepet. Az 1997-es autószalonra 194 ezer látogató volt kíváncsi, idén ez a szám jóval meghaladhatta a 200 ezret, figyelembe véve az eddig rekordmennyiségben eladott személygépkocsik számát. A statisztikát javítandó, a hatnapos nyitva tartás ideje alatt szinte minden kiállító autós cég 3-12 százalékkal csökkentett árakon kínálta portékáját, érdemes volt tehát az autóvásárlást erre az időszakra tervezni. A 22 autóimportőr 30 autómárka különböző típusait vonultatta fel, ezek közül most csak az új modelleket említem meg.


Fókusz

EU-állásfoglalás a vallásszabadságról

Részlet az október elején az EBESZ bécsi konferenciáján nyilvánosságra hozott dokumentumból


FELJEGYZÉS az Állami Egyházügyi Hivatal ÁEH irattárának Hit Gyülekezetével kapcsolatos iratcsomójáról

Lapunk múlt heti számában írtunk a Hit Gyülekezete húszéves történelmének első tíz évéről, amely 1979 és 1989 közé esett. A cikkünkben írottakat kiegészítendő juttatott el lapunkhoz Fazekas Csaba történész egy dokumentumokról készített feljegyzést, amelyből az alábbiakban részleteket közlünk.


Németh Sándor
A kampány

A hazai egyházpolitika két sarkalatos pontja: a történelmi egyházak privilegizálása - melyek mellesleg a kormánypártok stratégiai szövetségesei és azok ideológiai bázisát alkotják - és múltbeli társadalmi tekintélyük helyreállítása, valamint a szektaellenes közhangulat mesterséges szítása azon új egyházak, vallási közösségek ellen, amelyek a közéletben, a kulturális, gazdasági életben némi pozícióhoz jutottak az elmúlt évtizedben; s így jelenlétükkel, véleménynyilvánításukkal, érdekérvényesítési kísérleteikkel esetleg megzavarhatják a történelmi egyházak II. világháború előtti pozícióinak restaurálását.


Gazdaság

A kormányfő és a pénzügyi élet vezetóinek találkozója
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Kelemen Zsanett
Eladó a Postabank

A Postabank örömmel vette egyik fő tulajdonosának nyilatkozatát - jelentette ki Auth Henrik, a bank elnök-vezérigazgatója Járai Zsigmond pénzügyminiszternek a Financial Timesban adott interjújára reagálva. A miniszter a brit gazdasági napilapnak elmondta, hogy a Postabankot akár már jövőre is privatizálni lehet. Járai Zsigmond közölte: a kormány az év végéig vizsgálja majd a bank magánosítására vonatkozó terveket, s „elvben” hajlandó lesz eladni egy stratégiai hányadot egy külföldi befektetőnek, a többi részvényt pedig a tőzsdén értékesíti.


Szűcs Emese
Jöhetnek az öreg autók

Jövő év január elsejétől lép életbe az import járművek évjárat-korlátozásának eltörlése. Annak érdekében azonban, hogy az utakat ne lepjék el újra a négykerekű roncsautók - ahogyan arra a rendszerváltást követő időszakban volt példa - az illetékes hatóságok olyan szigorú követelményeket állítanak a négy évnél öregebb gépjárművek behozatala elé, hogy sokak szerint minden marad a régiben, csak a törvény megfogalmazása lesz más.


Orosz Eszter
Segély helyett munkát

A kormány szándéka szerint egy év helyett kilenc hónapig jár majd a munkanélküli járadék, megszűnne a jövedelempótló támogatás és beolvadna az önkormányzatok segélyezési körébe. A munkanélküliséget kezelő rendszer átalakításánál a fő rendező elv az, hogy segély helyett inkább munkát próbáljunk adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.


Acsai Anikó
Elmaradt kamatemelések

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED keddi ülésén változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, bár továbbra sem zárja ki még az idén a további kamatemelést a makrogazdasági adatok alakulásának függvényében. A részvénypiac a héten ledolgozta előző heti esésének nagy részét, a legfontosabb indexek 3,5-4,5 százalékkal emelkedtek. Hasonlóan alakultak a tendenciák a nyugat-európai tőzsdéken is, miután sem a brit, sem az Európai Központi Bank (ECB) nem változtatott a kamatokon.


Debreczeny Réka
A britek menekülnek Oroszországból

A Brit Külügyminisztérium Moszkvába kiküldött diplomatáit arra bátorítja, hogy az újév idején vegyék ki szabadságukat, és utazzanak el Oroszországból, mivel a kutatások is igazolják, hogy a nem megfelelő felkészülés miatt a Y2K nevű „millennium vírus” az országban igen komoly fennakadásokat okozhat - tájékoztat a Financial Times című neves nemzetközi gazdasági lap.


Csecsen orosz háború
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársainktól
Jövőre 4,5 százalékos GDP-növekedés
Tovább a cikkhez >>>

Olvad a német oldal

Változatlanul távol állnak egymástól a német konszernek és az egykori kényszermunkások jogi képviselőinek elképzelései a fizetendő kártérítés összegével kapcsolatban. A kényszer- és rabszolgamunkára fogott egykori munkások jogi képviselőjeként eljáró amerikai ügyvédek kilátásba helyezték, hogy megszakítják a tárgyalásokat, ha az érintett német nagyvállalatok nem hajlandóak valós kárpótlási összegeket fizetni.


Papp Levente
Asszonyok a csúcson

Az amerikai Fortune neves gazdasági magazin a héten megjelentetett egy toplistát az amerikai gazdasági életben legnagyobb sikereket elért nőkről. Húsz évvel ezelőtt egy ilyen lista összeállítása teljesen értelmetlen lett volna, azonban mára komoly meglepetéseket okozott, hiszen kiderült, hogy a kőkemény üzleti életben a nők egyre nagyobb szerepet játszanak. A tavalyi listához képest 17 új név került fel, és főleg a high-tech vállalatoknál nőtt a női vezetők száma. Igaz, hogy ez a megállapítás egyelőre főként az Egyesült Államokra vonatkozik, de az eddigi tapasztalatok szerint az amerikai minta gyorsan terjed az egész világon.


Szabadi Sándor
Szép gondok

Bill Clinton a minap újságírók előtt egy táblára is felírta a 12 számjegyű költségvetési többletet, hogy jobban érzékeltesse, mekkora summa az, amit a szeptember végén lezárt 1999-es amerikai pénzügyi év során sikerült megtakarítania a kormányzatnak. Az azonban, hogy mire költsék az összeget, már komoly politikai vita tárgya a demokrata elnök és a republikánusok uralta törvényhozás között.


Háttér

Szikora Márton
Önmegtartóztatók Amerikában

Az amerikai éremnek természetesen másik oldala is van: nemcsak az obskúrus praktikák terjedése, hanem egy tradicionális érték köré szerveződött mozgalom is az újságok címoldalára került az utóbbi hetekben. Egy neves washingtoni folyóirat, az Intellectual Capital című magazin októberi számában több írás foglalkozik egy pszichológusokat, filmszínészeket és politikusokat egyaránt megmozgató új jelenséggel, melynek célja a szexuális önmegtartóztatás népszerűsítése a fiatalok körében.


Szabó Ibolya Anna
Boszorkányturizmus Salemben

Az eredetileg keresztény alapokra épült amerikai társadalom számára a boszorkányság mára a bevett, elfogadható vallások egyike lett, a tizenéves lányok érdeklődésének első számú tárgya. A korábban tiltott gyümölcsnek számító okkult praktikák nemcsak „jó szórakozásnak” számítanak, hanem egyenesen divatba jöttek mind az Egyesült Államokban, mind Európában - állítja októberi számában a Charisma című amerikai keresztény magazin. A lap riporterei többek között felkeresték az egyik leghíresebb boszorkányper helyszínét, Salemet, és megpróbálták feltérképezni, vajon milyen szellemi örökséget hagytak utódaikra a XVII. századi vádlók és vádlottak.


Szakonyi Károly
Két történet

Elmondok két kis történetet, kedves olvasóm, úgy vélem, egyik sem tanulság nélkül való manapság. Az egyik azt példázza, hogyan lehet gyűlöletet szítani, a másik pedig megmutatja, mire vezet a gyűlölködés.


Csereklyei Márta
Elfelejtettem félrehajolni, drágám

Szokatlan stílust választott az egykori amerikai elnök, Ronald Reagan életrajzának megírásához Edmund Morris Pulitzer-díjas író. A Dutch, avagy Ronald Reagan memoárjai címet viselő, hamarosan megjelenő könyv egy fiktív szereplő szemszögéből ismerteti meg az olvasóval „Dutch” vagyis Ronald Reagan hétköznapjait. A klasszikus életrajzoktól azonban nem csupán ebben tér el a könyv: az író a szinte kötelezőnek számító kronologikus leírásokat is száműzte a kritikusok által vegyes érzelmekkel fogadott műből. Morris elsődleges célja ugyanis egy különös ember bemutatása, amihez csak egy különös stílust talált megfelelőnek. Írásunk a Newsweek magazin által megjelentetett könyvrészletek felhasználásával készült.


Vagyim Arisztov
Oroszország: Igazodj, előre

A csecsen gerillák elleni hadművelet egyre inkább az egyetlen kivezető útnak tűnik az elhúzódó orosz politikai válságból. Az elmúlt évek nehézségeiben megfáradt társadalom minden rétegében egyfajta konszolidálódás figyelhető meg. Ez vonatkozik a folyton marakodó politikai elittől kezdve az egyszerű emberekig mindenkire. Az országot, úgy tűnik, új erő forrasztja egységbe: a csecsen banditák felé irányuló gyűlölet. Moszkva legfőbb törekvése olyan új embereket juttatni a hatalomba, akik Csecsenföld jövőjét Oroszország keretein belül képzelik el.


Karl Pfeifer, Bécs
Náci beszéd tömegtámogatással

Jörg Haider kampánya nem szűkölködött az ígéretekben: hatalomra kerülése esetén az unió keleti bástyájaként lezárná a kaput a további csatlakozók előtt. Haider az osztrák anyáknak „rengeteg pénzt” helyezett kilátásba, a legtöbb embert azonban - 1,2 millió osztrák polgárt - talán mégis idegengyűlölő agitációjával sikerült mozgósítania, hiszen pártja, a FPÖ (Szabadságpárt) garantálta: az országot többé nem áraszthatják el az idegenek.


Hit és értékek

Szlazsánszky Ferenc
A rendszerváltás után

A huszadik születésnapját ünneplő Hit Gyülekezete mára hazánk negyedik legnépesebb, 40 ezernél több tagot számláló egyházává növekedett. A hagyományos protestáns tradíció alapján elsősorban önfenntartásra, hívei áldozatvállalására építő egyház hazai viszonyokhoz képest dinamikus fejlődése kihívást jelentett és jelent mindazon politikai és vallási körök számára, amelyek az állam és az egyház viszonyát hatalmi, pénzügyi szimbiózisban látják. A hatályos magyar törvények ugyan tartalmazzák a vallásszabadság összes fontos garanciáját, nevezetesen az állam és az egyházak elválasztását, a felekezeti egyenjogúságot és az egyházszervezési szabadságot, a gyakorlatban azonban ezek az alkotmányos elvek széles körben nem elfogadottak, sőt az alkotmányos jogaikkal élő személyeket és csoportokat egyre több támadás éri. Az alábbiakban a Hit Gyülekezete történetét összefoglaló, lapunkkal egyidőben megjelenő dokumentum-gyűjteményből, az 1990-1999-es időszak eseményeiből idézünk.


Külpolitika

Busa Viola
Hanyagul kezelt csúcstechnológia

Emberi mulasztás okozta a japán Tokaimura városka urániumfeldolgozó üzemében történt atombalesetet - állapította meg a szakértői vizsgálat. Bár a szerencsétlenség korántsem volt annyira súlyos, mint a jó néhány évvel ezelőtti csernobili katasztrófa, az eset magára vonta a nemzetközi közvélemény figyelmét, a tudósokat és politikusokat pedig saját országaik felkészültségének újbóli áttekintésére ösztönözte. A baleset oka ugyanis az volt, hogy az üzem dolgozói szabálytalan előírások alapján kezelték a veszélyes nyersanyagot.


Hetek-összeállítás
Gazdátlanul csengő telefonok

Az összeroncsolódott vasúti kocsik közül időről időre mobiltelefonok csörgése hallatszott: a készülékeken a kétségbeesett hozzátartozók próbáltak hírt kapni az utasokról. A tulajdonosok nem válaszoltak. A szerencsésebbek ugyanis ekkorra már kórházban voltak... A világ és Nagy-Britannia közvéleményét egyaránt megrendítette a London nyugati részén lévő Paddington pályaudvar közelében kedden reggel bekövetkezett vasúti szerencsétlenség, melynek során két személyszállító vonat ütközött össze.


Száz év után újra aktív vulkán
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Nem fékezett a kamion

Vuk Draskovics szerb ellenzéki vezető szerint ellene kitervelt merényletkísérlet volt a vasárnap délután Belgrádtól nem messze gépkocsiját ért baleset. „Isten kegyelméből én egyedül életben maradtam - nyilatkozta megtört hangon, nem sokkal a baleset után. Azoknak, akik ezt megszervezték, számolniuk kell a következményekkel” - tette hozzá a szerb vezető. Magyarország déli szomszédjának vezetése a jugoszláv belügyekbe való beavatkozással vádolta meg a magyar kormányt az ellenzéki vezetésű szerbiai városok vezetőinek budapesti tanácskozása után.


Hechs László, Jeruzsálem
Biztonságos átjáró vagy csapda

A hét elején a jeruzsálemi Laromm szálló halljában írták alá azt a jegyzőkönyvet, amely lehetővé teszi, hogy a jövő héttől megnyíljon a gázai övezetet és a Jordán folyó nyugati partját összekötő átjáró. Izraeli részről Slomó Ben Ami belbiztonsági miniszter, a Palesztin Hatóság részéről pedig Dzsmil Tarifi, a polgári ügyekkel megbízott miniszter egyezett meg az Erec határállomás és a Hebron-hegy környéki Tarkumije közötti „biztonságos átjáró” létesítéséről, amelyre még Jichák Rabin tett ígéretet az 1993-ban aláírt „elvi nyilatkozatban”. A megnyitásra azonban egészen mostanáig várni kellett.


Eperjesi Ildikó
A vallásszabadság nem téma az EU és Varsó között

„Az egyház jelenleg kiváló helyzetben van Lengyelországban - fejtette ki a Heteknek Aleksander Kwasniewski lengyel köztársasági elnök, aki a héten tárgyalt Budapesten. - Az alkotmány értelmében az egyház és az állam szét van választva. Az egyházak szabadok, és vannak lehetőségeik. Különösen a katolikus egyháznak, amely a legnagyobb Lengyelországban, van meg minden lehetősége arra, hogy kiterjessze tevékenységi körét” - tette hozzá lapunk kérdésére a lengyel államfő. A vallásügyi törvény kilátásba helyezett magyarországi szigorítása miatt az elmúlt héten nyilvánosságra hozott európai uniós kritika Kwasniewski szerint országára nem vonatkozik, mivel a kisebb egyházakra is ugyanazok a törvények és jogok vonatkoznak, nincsenek velük szembeni megszorítások. Az egyház kérdése a nemzetközi és az európai törvényeknek megfelelően meg van oldva, és Lengyelországnak az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásain nem fog szerepelni ez a kérdéskör - fejtette ki Kwasniewski.


Publicisztika

Szabó Miklós
Egyházi ünnep állami ünnep

Az 1998-ban kormányra került jobboldal híven a „több mint kormányváltás” programjához, pártideológiáját mindenkire kötelező rendszerideológiaként kívánja tételezni. A nemzeti identitást a feudális hagyomány retorikájában fogalmazza meg, mivel ezt a hagyományt ellenfelei nem akarják elvitatni tőle. Minden fronton harc indult annak érdekében, hogy a magyar köztársaság „király nélküli királysággá” értelmeződjék át. Ennek a harcnak a része az a törekvés is, amely a katolikus felekezeti tradíciót - annak minden feudális jellegével együtt - a kiépítendő államideológia szerves alkotóelemévé akarja tenni. Napjainkban ez a törekvés abban a törvényjavaslatban csúcsosodott ki, amely azt kérte az Országgyűléstől, hogy nyilvánítsa állami ünneppé a mindenszentek napját.


Sport

Rács mögött Pelé fia és az Állat
Tovább a cikkhez >>>

Michael Johnson visszavonul

Michael Johnson amerikai atléta 2001-ben, az ausztráliai Brisbane-ben sorra kerülő Jóakarat Játékok (augusztus 29.-szeptember 9.) után szeretné befejezni pályafutását.


Villámgolf Az utolsó lyuk
Tovább a cikkhez >>>

Királyok vagyunk
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Hullámvölgyben a Vörös Ördögök
Tovább a cikkhez >>>

Németh Szilárd
A ZTE elgázolta a listavezetőt

A megszokottnál valamivel magasabb színvonalon zajlott le a labdarúgó PNB nyolcadik fordulója. Elvesztette veretlenségét, de megőrizte listavezető pozícióját a Gázszer FC csapata, míg a bajnoki dobogóra esélyes Dunaferr SE 9-0-ra győzte le a fejetlen Szeged LC csapatát.


Hetek-összeállítás
Vádolják Schumachert

Michael Schumacher keddi sajtótájékoztatóján élesen bírálta az olasz lapokat, amelyek szerint a német Forma-1-es pilóta cserbenhagyta a Ferrarit. A harmincéves, kétszeres világbajnok versenyző július 11-i silverstone-i kettős lábtörése után komolyan készült a visszatérésre, de vasárnap bejelentette, hogy az idén már nem áll rajthoz egyetlen nagydíjon sem.


Bikáztak a spanyol futballisták
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Bohács Krisztina
Nők döntéshelyzetben

Mottó: (József Attila: Thomas Mann üdvözlése)


Színes

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

A pénznyelő
Tovább a cikkhez >>>

Rembrandt-évforduló
Tovább a cikkhez >>>

A Quick módszer
Tovább a cikkhez >>>