Vissza a tartalomjegyzékhez


Új idény, új szabályok

Új szabályokkal és új csapattal rajtol magyar idő szerint szombat hajnalban az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 83. idénye.


Turner Stevenson, a Montreal Canadiens játékosa Kyle McClarennel, a Boston Bruins játékosával vív közelharcot a korongért a palánknál az előszezoni mérkőzésén Montrealban     Fotó: MTI

Idén az alapszakaszbeli döntetlenek után a legfeljebb öt percig tartó hosszabbítás során az eddigi öt-öt helyett csak négy-négy mezőnyjátékossal állnak föl a csapatok. Az alapjátékidő utáni döntetlenért mindkét klub egy-egy pontot kap, ha pedig gól esik a hoszszabbításban, akkor a győztes plusz egy ponthoz jut.
Ami az esélyeket illeti, a címvédő Dallas Stars kerete szinte változatlan maradt a nyáron, így a texasi csapat az első számú várományosa a Stanley-kupának. A hátvédsorban erősítő Detroit Red Wings és Colorado Avalanche szintén elhódíthatja a serleget.
A keleti-főcsoportban az idei döntőben elvérző Buffalo Sabres utoljára számíthat a világ legjobb kapusának tartott cseh Dominik Hasekre, aki jövőre visszavonul. Az olimpiai bajnok hálóőrnek szinte csak a Stanley-kupa hiányzik gyűjteményéből. „Dominátor” megígérte: minden erejével azon lesz, hogy az is meglegyen.
A Philadelphia Flyers akkor érhet révbe, ha két sztárja, Eric Lindros és John LeClair egész évben kimagaslóan játszik, illetve ha sérülések nem tizedelik a gárdát. Az elmúlt alapszakaszban remeklő Ottawa Senators nem számíthat - legalábbis eleinte - legjobbjára, az orosz Alekszej Jasinra, aki pénzügyi viták miatt nem hajlandó felvenni a munkát.
Szót kell ejteni Wayne Gretzkyről is. Az NHL minden fontos rekordját magáénak tudó extraklasszis áprilisban, 38 évesen visszavonult. A kérdés az, távozása után ki lehet a liga „vezéralakja”. A lehetséges jelöltek között első helyen áll a cseh Jaromir Jagr (Pittsburgh), de az orosz Pavel Bure (Florida), Paul Kariya (Anaheim), a finn Teemu Selnne (Anaheim), Eric Lindros (Philadelphia) és Peter Forsberg (Colorado) is trónkövetelőnek számít.
Visszatért az NHL-hez egy nagy sztár: az 1991-ben és 1992-ben Stanley-kupagyőztes Mario Lemieux egykori klubjának, a Pittsburgh Penguinsnek lett tulajdonosa. A liga egy új csapattal is bővült, az Atlanta Thrashers (Atlantai Vörhenyes Gezerigók) belépésével már 28 tagú az NHL. (MTI)