Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 39. szám, 1999. október 02

Belpolitika

Orbán és az ÉS
Tovább a cikkhez >>>

Szlazsánszky Ferenc
A koalíció keskeny ösvénye

Baráti, felettébb szívélyes légkörben és egyetértésben zajlott az Eckhardt Tibor Politikai Akadémia csütörtöki rendezvénye, melyen Orbán Viktor miniszterelnök tartott előadást a koalíció eddigi teljesítményéről, valamint a következő évszázad Magyarországáról. Az „Isten, haza, család” kisgazda jelszavakra felépített beszéd központi üzenete szerint a más pártokkal történő koalíciókötés terve „országrontó délibáb”. Az agrártárca eddig teljesíthetetlennek minősített 413 milliárd forintos igényét sem Orbán Viktor, sem Torgyán József nem hozta szóba, ugyanakkor mindketten hitet tettek a koalíció mellett.


Hetek-összeállítás
Lex Molnár készül

„A vallásszabadságról szóló törvény módosítására már több kísérlet történt, ez idáig sikertelenül” - állította parlamenti interpellációjában Molnár Róbert 27 éves kisgazda képviselő. Molnár nem ért egyet a Semjén Zsolt helyettes egyházügyi államtitkár által javasolt korlátozásokkal (tízezer fős létszám vagy száz éves honosság), mivel szerinte azok nem érintenék a Hit Gyülekezetét. Az érintett felekezet szóvivője, Tóth Géza szerint a kormánypárti politikusok előre kidolgozott, a Horthy-rendszerre jellemző forgatókönyv alapján igyekeznek lejáratni a gyülekezetet. A Hit Gyülekezete szerint ezzel a történelmi egyházak egyeduralmának visszaállítását, a kisegyházak társadalmi befolyásának korlátozását szeretnék elérni.


MTI-Hetek
Az FBI és a CIA igazgatója Budapesten

Budapestre látogatott egymástól függetlenül szerdán Louis Freeh, az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) igazgatója és George Tenet, az Egyesült Államok Központi Hírszerző Hivatalának (CIA) igazgatója. Göncz Árpád köztársasági elnök mellett fogadta őket Orbán Viktor miniszterelnök is. Kövér László, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a CIA, Pintér Sándor belügyminiszter az FBI igazgatójával tárgyalt, akivel nemzetközi megállapodást írtak alá az autólopások ellen.


Szobota Zoltán
Vizuális Biblia Magyarországon

Hétfői sajtótájékoztatóján mutatta be a hatvanhat részesre tervezett Vizuális Biblia most elkészült két magyar nyelvű epizódját a Nemzetközi Vizuális Bibliatársulat, az egyesült államokbeli Good News Network (GNN), valamint a Magyar Bibliatársulat (MB). A kiadásban együttműködő szervezetek értetlenkedve fogadták a katolikus és a református egyház médiaügyekért felelős püspökeinek közös nyilatkozatban történő elhatárolódását.


MTI Hetek
Aradi-ügy: titkosított adatok

Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója csütörtöki meghallgatásával lezárult az ügyében folyó fegyelmi vizsgálat egyik utolsó szakasza - jelentette be Medgyesy Balázs, a Környezetvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára. A közlemény szerint a vizsgálóbiztos a teljes iratanyag figyelembevételével összeállítja a végleges dokumentációt, és záros határidőn belül hivatalosan eljuttatja azt a fegyelmi tanács elnökének. A testület ezt követően nyolc napon belül ül össze és hozza meg határozatát.


Hetek-hírösszefoglaló
Csurka vádol, a demokratikus ellenzék cáfol

Csurka Istvánnak, a Magyar Igazság és Élet Pártja elnökének sikerült az, ami az elmúlt években senkinek: újra összehozta a demokratikus ellenzék színe-javát. Eörsi István, Fridli Judit, Halda Alíz, Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Kenedi János, Kis János, Konrád György, Kozák Gyula, Kőszeg Ferenc, Litván György, Magyar Bálint, Mécs Imre, Nagy Bálint, Pető Iván, Petri György, Rajk László, Sulyok Miklós, Szabó Miklós, Szalai Pál, Szent-Iványi István, Szilágyi Sándor és Tamás Gáspár Miklós nyilatkozatban utasították vissza az egykori drámaíró politikai akcióját.


Életmód

Horváth Gábor
Mama, találj ki nekem epret

Úgy tűnik, Magyarországon egyedülálló annak a kisfiúnak az esete, aki fruktóz intoleranciában szenved. Ez azt jelenti, hogy ha gyümölcscukor vagy répacukor (fruktóz, szaharóz) kerül a szervezetébe, akkor eszméletét veszti, rosszabb esetben meghalhat. Eddig két ízben etettek vele véletlenül gyümölcscukrot tartalmazó élelmiszert, de mindkét esetben túlélte - orvosi csoda, hogy megmaradt. A hétéves Szabó Márk Komlón él a nagyszüleivel. Édesanyját korán, egy éves korában elvesztette. Az alábbi beszélgetés a nagymamával készült.


Kapsza Ágnes
Design: élôlény, tárgy vagy fogalom

Szlengként sokszor találkoztunk már vele: valaki „megdizájnol” valamit. Divatos, fellengzôs szó. De vajon mit is jelent tulajdonképpen?


Erdei L. Tamás
Mehr Licht
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Szikora Márton
Kínai kommunisták jubileuma

Kína központi hatóságai október elsejétől óriási ünnepségsorozat keretében kívánnak megemlékezni az 50 éves kínai kommunizmusról. Az állami propaganda „szelektív emlékezetének” köszönhetően Mao Ce-tungot egy időre törlik a kínai történelemből.


Vagyim Arisztov
A bűnös tartomány

„Meg fogjuk semmisíteni a terroristákat mindenütt, ahol csak felfedezzük őket” - Vlagyimir Putyin kormányfő tett ilyen kemény kijelentést a múlt héten. Ez nem volt puszta fenyegetőzés: megkezdődött az orosz szárazföldi támadás Csecsenföld ellen.


Gazdaság

Györök Orsolya
Épül az új globális pénzügyi rendszer

„Tűrhetetlen a nyomor mértéke, ezért cselekvő fellépésre van szükség” - jelentette ki Michel Camdessus, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója(IMF) azon a közgyűlésen, ahol a világ vezető pénzintézeteinek és szervezeteinek vezetői gyűltek össze. A világ pénzügyi irányítói egyezségre jutottak abban, hogy az eddigi gazdasági válságokból okulva új globális pénzügyi rendszert kell kialakítani.


Debreczeny Réka
A Nyugat cserbenhagyta Koszovót

Humanitárius katasztrófával indokolta a Nyugat a balkáni háborút, melynek során számos ígéretet tett, ám most, a béke idején egyre halogatja a gyors és határozott lépések megtételét a lepusztult balkáni térség helyreállításában. Az elvárásokhoz képest alig áramlik pénz a régióba, s a szándékosan késleltetett helyreállítás közepette Koszovóban százezrek maradnak szállás nélkül a télen, míg tömegeket fenyeget nyomor és éhínség Szerbiában. Nem kérdéses, hogy a lassított munka mögött politikai érdekek húzódnak.


Papp Levente
Etikus-e a dohányreklám

A reklám a gazdaság egyik olyan ágazata, amely nélkül a fogyasztói társadalom elképzelhetetlen, ezért együtt kell vele élni, és a piaci szereplőknek költeniük kell rá, akár tetszik akár nem. A fő kérdés azonban a reklám- és az önszabályozás, avagy: mely reklámok etikusak és melyek nem. Ebben a kérdésben komoly ellentétek merülnek fel a gazdaság és a társadalom különböző szereplői között - derült ki a II. Nemzetközi Reklámkonferencián, melyet az Európai Unióhoz történő csatlakozás jegyében tartottak a héten.


Mol-front a BÉT-en
Tovább a cikkhez >>>

Orosz Eszter
Alultervezett a költségvetés

„A kormány harapófogóba került. Egyrészt saját ígéretei - 7 százalékos gazdasági növekedés -, másrészt a valóság adta lehetőségek közé szorult. A 2000. év az utolsó alkalom, amelyben még megszorításokat, átszervezéseket végezhet a kormány, mivel 2001 már a választások előtti év, aminek költségvetését és a nép közhangulatát nem terhelheti „Bokros-csomagokkal” - nyilatkozta lapunknak a most benyújtott költségvetési tervezetről Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője.


Hetek-összeállítás
Biztató GDP
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Harminc év múlva a monarchia szintjén

Magyarország két lehetőséget rejtő útelágazáshoz érkezett. Vagy sikerül ledolgozni azt a 20-30 éves lemaradást, ami a fejlett országoktól elválaszt minket, vagy ha nem, megmarad, sőt tovább nő ez a különbség. Több évtized szükséges ugyanis ahhoz, hogy elérjük azt a gazdasági fejlettségi szintet, amit a monarchia idején birtokoltunk, ekkor ugyanis az osztrák gazdaság hetvenöt százalékának megfelelő fejlettségi szinten volt a gazdaság - hangzott el az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet tájékoztatóján.


Hetek-összefoglaló
Surányi pártján a nyugati sajtó
Tovább a cikkhez >>>

SZIKOMA 99
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Szikora Márton
Veszélyben a New York-i tőzsde

Washingtonban egyre többen tartanak attól, hogy a jelenleg négy feleségével és tizenöt gyermekével Afganisztánban tartózkodó terroristavezér, Oszama bin Laden újabb akciókra készül amerikai érdekeltségek ellen. A téma szakértői szerint elképzelhető, hogy egy esetleges terrortámadás célpontja a világ gazdasági központjának számító New York-i tőzsde és az amerikai pénzpiac lesz.


Somorjai László
A vallási terror mindig szélsőséges

Interjú Varga Miklóssal, a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetsége (IBSSA) oktatási és minősítési szakbizottságának vezetője, vallási rendezvények biztonsági szakértőjével.


Szobota István
A kollégák kórképnek tartják

A szegedi rádió szakszervezeti bizalmija augusztus 10-én kopogott be a Regionális és Nemzetiségi Stúdiók Igazgatóságához (RNI) néhány számlával a hóna alatt. Ekkor kezdett „felfesleni” a regionális igazgató pénzeszsákja. A belső ellenőrzés másnap megindult, melynek eredményeképpen több év távlatában több tízmilliós nagyságrendű sikkasztás, valamint okirat-hamisítás, adó- és tb-csalás ténye látott napvilágot. A szerkesztőség munkatársai már-már azt hitték, az ügyet „fentről el akarják sikálni”, amikor nyolc hét után, szeptember 29-én az RNI végre megtette a feljelentést Vágási Kálmán stúdióvezető ellen a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. A körzeti stúdió munkatársai és a szakemberek a Magyar Rádió belső újságja, a Pagoda után a Heteknek nyilatkoztak először.


Békéscsabai tudósítónktól
Csúszós olaj

Az elmúlt hét egyik belpolitikai botrányát Karancsi Tibor volt rendőrszázados „biztosította”. A szeghalmi kapitányság volt főnyomozója igen különös összefüggéseket tárt a nyilvánosság elé. A nyomozó állítása szerint a dél-békési főrendőrök fedezik az „olajmaffia” tevékenységét.


Szabó Ibolya Anna
Rendőrbotrány Kaliforniában

A korrupció rákfenéjének nevezte egy elítélt rendőrtiszt azt a botrányt, amely nemrég tört ki a Los Angeles-i rendőrségen, és amelyet a harmincas évek óta a legkínosabb eseménynek tekintenek. Rafael Perez, volt rendőrtiszt a közelmúltban beismerte, hogy többek között kokainnal kereskedett, viszszaélt rendőri tekintélyével, és megszegte a hivatali titoktartás kötelezettségét. A nemrég megindult korrupciós vizsgálat eredményeként eddig tizenkét rendőrtisztet mentettek fel a szolgálat alól.


Karl Pfeifer
Tolerancia a Habsburgok alatt

Hogy milyen hatása volt a felülről meghirdetett vallási türelemnek, azt talán sehol sem lehet jobban megvizsgálni, mint a Habsburgok uralta Ausztriában, ahol a tolerancia és a kisebbségi jogok egészen a 18. század végéig a katolikus egyház döntéskörébe estek.


Hit és értékek

Szlazsánszky Ferenc
Egyházi élet a pártállamban

A közeljövőben dokumentumgyűjtemény jelenik meg a húszéves fennállását ünneplő Hit Gyülekezetéről. Lapunk mostani és jövő heti számában részleteket közlünk a korabeli levelezésekre, újságcikkekre és interjúkra épülő összeállításból. Az alábbiakban az 1979-től 1989-ig tartó korszakból idézünk.


Interjú

Hechs László, Jeruzsálem
Az Iszlám Mozgalom két útja
Interjú Rafael Israeli professzorral

Rafael Israeli professzor a jeruzsálemi Héber Egyetem Kelet-Ázsiai Tanszékén a Harry Trumanról elnevezett intézet tudományos kutatója. Marokkóban született, Fezben. Tizennégy évesen költözött át a zsidó államba, ahol katonai karrier után akadémiai pályát futott be. Tanulmányait Jeruzsálemben és az Egyesült Államokban végezte. Tizenöt könyvet tett közzé, köztük Szadat elnök politikai életrajzát, de monográfiát írt a kínai muszlimokról és a jordán megszállás alatti Jeruzsálemről is. Sinológus és iszlám-szakértő. Néhány évvel ezelőtt könyvet jelentetett meg az izraeli iszlám mozgalomról.


Munkatársunktól
Alattvalói mentalitás politikai kultúránkban
Interjú Balogh László politológussal, az ELTE és a Századvég Politikai Iskola politikatörténet tanárával.
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Hetek-összeállítás
Londoni Pinochet-végjáték

Egy római katolikus pap már majdnem feladta az utolsó kenetet Augusto Pinochetnek, amikor a tábornok wentworthi kijelölt otthonában, két nappal az ügyében megindult kiadatási tárgyalás előtt összeesett.


Petárdaraktár robbant Mexikóban

A hét elején robbanássorozat, a hét második felében pedig földrengés sújtotta Mexikót. Legalább ötvenhatan meghaltak, és mintegy háromszáz-ötvenen megsebesültek vasárnap a Mexikóvárostól kétszáz kilométerre északkeletre található Celajában, amikor petárdák által kiváltott robbanássorozat rázta meg a település egyik forgalmas részét. A csütörtöki, 7,4-es erősségű földrengés az ország déli részét sújtotta, és a számos sebesült mellett legalább nyolc halálos áldozatot követelt.


Hetek-összeállítás
Atombaleset Japánban

Radioaktív sugárzás ért japán munkásokat egy uránfeldolgozó üzemben. A három alkalmazottat sugárfertőzés gyanújával szállították kórházba, ketejüket kritikus állapotban. A hatóságok mintegy ötven család kitelepítését rendelték el, és a területet lezárták a közlekedés elől. Hírügynökségi jelentések szerint az üzem környékén a sugárzás mértéke átlagosan tízszerese volt a normális értéknek, de a baleset után négyezerszer magasabb értéket mértek. Néhány órával a baleset után Tokaimura város lakosságát hangszórókon felszólították, hogy maradjanak otthon és csukják be lakásuk ablakai. Lapzártakor érkezett hírek szerint a speciális mentőosztagnak sikerült megakadályoznia a láncreakciót, ám így is hosszabb időbe telhet a kőrnyék sugármentesítése.


Halálos ítélet a gáztámadásért

Halálra ítélték az 1995-ös tokiói gáztámadás egyik végrehajtóját. Az Aum szekta - melynek a merénylet végrehajtói a tagjai voltak - a bírósági döntés előtt egy nappal ígéretet tett nevének megváltoztatására és mindenféle nyilvános tevékenységének felfüggesztésére.


Márer György, New York
Versenyfutás a jelöltségért

Ki korán kel, aranyat, avagy a jelenleg folyó amerikai választási hadjárat keretében szavazatot nyer. A vetélkedők nem is késlekednek, hiszen már hónapok óta folyik a harc mind a demokrata, mind a republikánus politikusok között pártjuk elnökjelöltségének elnyeréséért. Vannak viszont, akik már ki is szálltak: Dan Qualye, Bush egykori alelnöke a héten bejelentette, hogy nem kampányol tovább.


Hetek-összeállítás
Vallási tisztogatás Indiában

A Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet éves beszámolójában kifogásolta, hogy az indiai kormány nemcsak, hogy semmit sem tesz az emberi jogok megsértése ellen, hanem védelmet is nyújt az elkövetőknek, s a különböző közösségek közti feszültségeket saját politikai céljaira használja fel.


Hetek-összeállítás
Slota ismét megbukott

A szlovák parlament titkos szavazással leváltotta Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kirohanásiról ismert elnökét a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság éléről. Slota néhány nap leforgása alatt kétszer bukott meg: a múlt hét végén, pártja tisztújító közgyűlésén nagy szavazattöbbséggel távolították őt el az SNS éléről. A politikus nem volt hajlandó elfogadni a döntést, és áramtalanította a tanácstermet. Az így megszakított közgyűlés kényszerűen kivonuló résztvevői az utcán ismét a pártelnök távozására szavaztak.


Nyitott nap a Stasi-ban
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Németh Szilárd
Becsületmentő MTK

A labdarúgó UEFA-kupa első fordulója után egy magyar csapatnak szurkolhatunk a további küzdelmekben. A Debrecen a Vfl Wolfburg, az FTC a Teplice ellen vérzett el, míg az MTK legyőzte a török sztárklub, a Fenerbahce csapatát. Jó hír, hogy valamennyi csapatunk tisztes eredményt ért el, elkerülve a kiütéses vereségeket.


Új idény, új szabályok

Új szabályokkal és új csapattal rajtol magyar idő szerint szombat hajnalban az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 83. idénye.


Hetek-összeállítás
Veretlen a Hertha

A forduló egyik meglepetése volt, hogy újabb pontot szerzett, s továbbra is őrzi veretlenségét és első helyét a Bajnokok Ligája (BL) H-csoportjában Király Gábor és Dárdai Pál csapata, a berlini Hertha, amely 1-1-et ért el az esélyesebb AC Milan otthonában.


Profi pénz az amatőröknek
Tovább a cikkhez >>>

Lányok a szorítóban
Tovább a cikkhez >>>

Vízilabda Világkupa: Magyarország Jugoszlávia 11:3
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Kalmár Mónika
A zene emlékhelyei

Kocsis Katalin a nagykanizsai városi könyvtár zenei könyvtárosa. A kanizsaiak azonban nemcsak innen ismerik: a nyolcvanas évek végétől 1996-ig rengeteg televíziós és rádiós zenei témájú műveltségi versenyen vett részt, amelyeknek zömét meg is nyerte. Kulturális területen végzett munkájáért tavaly januárban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét vehette át Göncz Árpádtól, áprilisban pedig Nagykanizsa városa jutalmazta Pro Urbe díjjal.


Eltűnt a Fekete Lyuk

Bizonyára sokan emlékeznek még a nyolcvanas évek hírhedt alternatív klubjára, a Fekete Lyukra. A „lyukat” a társadalmi konvenciók ellen meglehetősen drasztikus formákban tiltakozó, periférikus helyzetű, kevésbé iskolázott vagy éppenséggel értelmiségi, az undergrund kultúrával szimpatizáló fiatalság látogatta, nem kevéssé sokkolva ezzel a környékbeli „átlaglakosságot”.


Günter Grass Nobel-díjas

Günter Grass, aki csütörtökön elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, a kortárs német irodalom legismertebb és egyben legvitatottabb személyisége. Állásfoglalásaival, műveivel mindig vihart kavart: hol az egekig magasztalták, hol pedig a támadások kereszttüzében állt.


Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Verseny
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

A bürokrácia útvesztőjében
Tovább a cikkhez >>>

VIP-kutyák
Tovább a cikkhez >>>

Óriási jéghegy tart Argentína felé
Tovább a cikkhez >>>

Lópuszi
Tovább a cikkhez >>>

A leggyorsabb postagalamb
Tovább a cikkhez >>>

Költöznek a gólyák
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Nyílt levél Csoóri Sándornak, a Magyarok Világszövetsége elnökének
Tovább a cikkhez >>>

Hatvanöt éve, tizenöt éve és napjainkban
Tovább a cikkhez >>>