Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Az alvilágnak van igénye a politikai segítségre
Interjú Orbán Péter országos rendőrfőkapitánnyal


Orbán Péter    Fotó: V. Sz.

- Főkapitány úr! Megnyitóbeszédében említette, hogy a szervezett bűnözői csoportok ellen gazdasági alapokon folytatott küzdelem nagyon hálás téma, és a konferenciára keresve sem lehetett volna fontosabb tárgykört találni. Mi adja ennek az aktualitását?
- A rendőrség számára gyors eredményt, illetve egyáltalán eredményt elérni, felmutatni a szervezett bűnözés elleni küzdelemben a legnehezebb. Az ilyen jellegű bűnözés viszont egyre nagyobb mértékben van jelen nemcsak Magyarországon, de a világ szinte minden országában. A maffiák térnyerése ma világprobléma, az ellenük való küzdelemben pedig a legnagyobb eredményeket gazdasági alapokon lehet elérni. A szervezett csoportok fenntartásához óriási mennyiségű pénzre van szükség, és ha ettől a pénztől, „tőkétől” megfosztjuk őket, akkor gyakorlatilag megbénulnak, tönkremennek. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a maffiák által létrehozott, legálisnak tűnő, de pénzmosásra használt vállalkozások ellen indítunk eljárást, igyekszünk ezeket felszámolni. Ezért tartom szerencsésnek a témaválasztást, hiszen a konferencián jelen lévő külföldi szakemberek tapasztalatai számunkra nagyon sokat jelentenek. Érdekes lesz meghallgatni, hogy mondjuk az amerikai demokráciában hogyan folyik ez a küzdelem.
- Mekkora problémát jelent a rendőrségnek, hogy manapság már a szervezett bűnözés is globalizálódik? Hogyan tudják a különböző országok bűnüldöző szervei felvenni a versenyt ezekkel a hálózatokkal?
- A globalizáció valós probléma, elég csak a szervezett vámcsalásokra, nemzetközi pénzmosásokra gondolni. A maffiák igyekeznek nemzetközivé válni, ki akarják használni az egyes országok jogalkotásában lévő különbségeket, és a pénzüket oda menekítik, ott mossák tisztára, ahol a törvény kiskapui ezt lehetővé teszik, mondjuk, nincs pénzmosás elleni törvény. Megeshet, hogy egy magyar szervezett bűnözői csoport a fegyverkereskedelemből gyűjtött „tőkéjét” Angliában fekteti be, vesz egy szállodát, amit fél év múlva értékesít, s azt mondja: lám, ezt a pénzt úgy szereztem, hogy eladtam a szállodámat. Úgy tűnik, hogy ezen a területen a maffiák előrébb tartanak a rendőröknél, hiszen az államok között nem mindig gördülékeny még az együttműködés, sok esetben nincsenek meg az ehhez szükséges igazságszolgáltatási és egyéb egyezmények.
- Néhány hete az osztrák belügyminiszter szóvivője egy nyilatkozatában olyan kijelentést tett, hogy Magyarországon a szervezett alvilág összefonódott az államgépezettel…
- Én először a saját házam táján szeretek söprögetni. Szerintem sokkal hasznosabb lenne, ha az osztrák belügyminiszter szóvivője is ezt tenné. Egyébként, ha jól emlékszem, a robbantásos merényletek és a gépfegyveres leszámolások náluk előbb jelentkeztek, mint nálunk, lehet, hogy nem véletlenül. Ezzel a nyilatkozattal lehetséges, hogy bennünket akartak befeketíteni, vagy a figyelmet akarták a maguk ügyeiről elterelni.
- De azért mégsem véletlen, hogy ilyen vélemények látnak napvilágot Magyarországról. Vagy igen? Magyarán: vannak-e arra utaló jelek, hogy a politika és a szervezett bűnözői csoportok kölcsönös szívességeket tennének egymásnak, vagy akármilyen szinten együttműködnének?
- Kétségkívül van ilyen igény az alvilági csoportok részéről, mivel a politikai kapcsolatok biztonságot nyújtanak a számukra. Ez a világon mindenhol így van. Más kérdés, hogy ez hol hogyan sikerül, mennyire megvehetők a politikusok. Magyarországon szerintem szó sincs arról, hogy a politikusok nyitnának a maffia irányába, az viszont előfordul, hogy egy-egy tiszta üzletember látszatát keltő maffiózó bekerül politikai körökbe. Tudok olyanról, hogy egy bűnöző kétszázezer forintot fizetett egy fogadás szervezőjének, hogy az est folyamán ő is együtt ihassa a pezsgőt ismert politikusokkal, és erről fotó is készüljön.
- A közelmúltban menesztett kiskunhalasi rendőrfőkapitány, Kastyják János szerint az olaj- és egyéb ügyleteiről elhíresült Sepsi László nem csupán pezsgőzni és fényképezkedni járt össze vezető fideszes politikusokkal…
- Kastyják János ilyen szempontból hiteltelen személy, hiszen menesztésének oka az volt, hogy a kiskunhalasi vagyonvédelmi alapítvány papírjaival manipulált.
- És mi a helyzet a rendőrség háza táján, hiszen a maffiák hatalmas pénzeket mozgatnak, ebből akár még rendőröknek is juthat… Mennyire jelent gondot a magyar rendőrök korrumpálhatósága?
- Mindenhol, minden területen előfordul, hogy megvesznek valakit. Nálunk is volt olyan, hogy lefizették azt a rendőrt, aki a lopott kocsikhoz szükséges forgalmit kiállíthatta. Viszont nem gondolom, hogy ez az átlagosnál nagyobb gondot jelentene a magyar rendőri állományban.
- A közeljövőben fog megjelenni Tonhauser László nyugalmazott rendőr alezredes könyve, amelyben a szerző név szerinti történeteket ígér, amit sokan leleplezés erejűnek sejtenek. Készülnek valamiféle „védekezési stratégiával” a könyv megjelenésére?
- Minket az ilyen dolgok nem érdekelnek. Megszoktuk, hogy már harminc éve hol jobban, hol kevésbé, ha intézkedünk azért, ha nem intézkedünk azért, de piszkálnak bennünket. A Tonhauser-könyvről meg csak annyit, hogy vannak olyan madarak, amelyek a fészkük mellé piszkítanak, és vannak olyanok, amelyek egyenesen bele a fészkükbe. Ez a könyv az utóbbi kategóriába tartozik.