Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 38. szám, 1999. szeptember 25

Belpolitika

Munkatársunktól
Elkobozni a lopott vagyont
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-hírösszefoglaló
Idegengyűlölő és antiszemita

A MIÉP idegengyűlölő, antiszemita, a Független Kisgazdapárt pedig katolikus, konzervatív, idegengyűlölő és nyugatellenes tendenciájú - többek között ez áll az Európa Tanács (ET) szélsőséges pártokkal és mozgalmakkal foglalkozó hivatalos elemzésének függelékében. A dokumentum heves vitákat váltott ki, az érintettek nyilatkozata szerint „politikai manipulációról” van szó.


Sebestyén István
Az alvilágnak van igénye a politikai segítségre
Interjú Orbán Péter országos rendőrfőkapitánnyal
Tovább a cikkhez >>>

Agárdi újra Hortobágyon
Tovább a cikkhez >>>

Hajdú Sándor, Varga P. Miklós
Enged-e Torgyán a 413 milliárdból

A belpolitikai csatározások sorozatában a kormánykoalíció erői többek között az agrárium jövő évi költségvetésén is vitáztak. Látványos üzengetés folyt a médián keresztül, és sokáig úgy látszott, hogy sem a miniszterelnök, sem a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) minisztere nem enged az általa elképzelt összegből. Szeptember 20-án Gödön az FVM tudományos tanácskozás keretében tárta a szakma és a közvélemény elé a jövő évi agrártámogatás elemzését. A fórumon a Fidesz nem képviseltette magát. Nemrégiben azonban Orbán Viktor kijelentette, hogy az agrártámogatások miatt nem állhat elő koalíciós feszültség, és feltétlenül egyeztetni kíván Torgyán Józseffel. Erre reagálva az FVM minisztere is jelezte tárgyalási szándékát most már új megközelítésből: a kisgazdapárt elfogadja a költségvetést és az abban szereplő 250 milliárdos agrártámogatási összeget, de 413 milliárdos igényét fenntartja.


Szlazsánszky Ferenc
Igazi közszolgálatiságot

A Szabadság tér szabad ege alatt búcsúzott el leghűségesebb nézőitől Ilkei Csaba televíziós főszerkesztő. A szokatlan aktusra azért került sor, mert a korábbi ígéretekkel ellentétben olyan váratlanul szüntették meg Új Reflektor Magazin című műsorát, hogy a főszerkesztőnek elköszönni sem maradt ideje. Az esemény résztvevői bírálták a közszolgálati televízió vezetőit és a kormányt is.


Életmód

A változásnak először belül kell megtörténnie
Tovább a cikkhez >>>

Csek Péter
A fiatalok nem hisznek a politikusoknak
Tovább a cikkhez >>>

Kánai András
Aki eszperantóul gondolkodik

Manapság rendkívül sokakat foglalkoztat a kétezredik év. Akadnak aztán olyanok is, akik a már régebb óta meglévő kérdésekre, például a nemzetek közötti egyszerűbb kommunikációra keresnek megoldást. Beszélgetésünk egy olyan emberrel készült, aki úgy véli, hogy már megtalálta a közös nyelvet. Ő Ertl István, az Esperanto című, Hollandiában készülő folyóirat főszerkesztője.


Király Sándor
75 éves a Chrysler
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Hetek-összeállítás
A Napi Mao titka

Szeptember 18-án látott napvilágot a Napi Magyarország hasábjain a hír: nyár eleje óta ellenzéki politikusok és közéleti szereplők titkos megbeszélésekre gyűlnek össze rendszeresen a Korda-villában az azóta előzetes letartóztatásba helyezett Tasnádi Péter szervezésében. A „szenzációt” két nap múlva csípős hangvételű bíráló kommentár is kísérte a jobboldali lapban, majd 21-én már pártszervezési célzatú „önképzőkörről” olvashattunk, amelyet úgymond a maffiavezér hírében álló Tasnádi szervezett.


Hazafi Zsolt, Szobota Zoltán
A köztársaság tizedik esztendejében

Tíz évvel a rendszerváltás után eltorzultak a demokrácia alapértékei, amelyek legitimálták és ösztönözték a rendszerváltást - állítják sokan. Valóban van ok az aggodalomra vagy csupán az érdekeit féltő csoportok által felnagyított egyes jelenségek rontják az utóbbi időben a társadalmi közérzetet? - kérdeztük ismert közéleti személyiségektől.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Orosz Eszter
Kórházak a csőd szélén

Ez év decembere 50 kórház életében lehet sorsdöntő, ugyanis kiderül, hogy a víz felszínén tudnak-e maradni, vagy januárban csődöt jelentenek. A héten rendkívüli közgyűlést hívott össze a Magyar Kórházszövetség, amin a 137 résztvevő a kórházak finanszírozásának problémáját vitatta meg. Mint kiderült, a gyógyító intézetek anyagi helyzete annyira akut, hogyha rövid időn belül nem történik érdemi változás, akkor 2000 első hónapjaiban a kórházak többsége csődöt jelent.


Munkatársunktól
Változó adó-, változatlan büdzsétervek

Erősíti a koalíción belüli töréspontokat a költségvetési vita. A kisgazda miniszterek többsége a kormányülésen nemmel, vagy tartózkodással fejezte ki egyet nem értését a Fidesz többségű kormány álláspontjával szemben. Két nappal később megenyhült a kisgazda álláspont. Torgyán József pártelnök közölte: mégis elfogadják a kormány által javasolt költségvetést, amelyben a tárca 250 milliárd forintot kap, de továbbra is kitartanak a 413 milliárdos igény mellett. A hiányzó milliárdokat pedig a költségvetésben általuk feltárt többletből biztosítanák.


Munkatársunktól
Az MNB egész pályás letámadása

Nincs vége a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egész pályás letámadásának. Bár úgy tűnik, hogy a miniszterelnök kihátrált az MNB-vel nyitott frontról, nincsen vége a játszmának. Részéről elvarrta ugyan a szálakat, kivonulva a hadszíntérről akkor, amikor - a keddi kormányülésen Surányi György jegybankelnökkel való találkozása után - leszögezte: „Sikerült tisztázni minden félreértést, a kormány elégedett az elnök működésével.” Orbán megállapította, „nem tesz jót a nyilvános vita. A hasonló kérdéseket a jövőben egymás között fogják rendezni” - mondta. Továbbra is a levegőben lóg azonban az alelnöki kinevezés vétója, s az időhúzás taktikájával működésképtelenné lehet tenni a jegybankot.


Acsai Anikó
Újra szárnyal a TVK
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Gazdasági mélypont Izraelben

Kedvezőtlen gazdasági adatok és növekvő munkanélküliségi ráta látott napvilágot Izraelben, ami nem könnyít Ehud Barak miniszterelnök helyzetén. Barakra nagy várakozással tekintenek, hiszen Izrael történetének egyik leghosszabb stagnáló időszaka után neki kellene fellendítenie a gazdaságot.


Debreczeny Réka
Felszökhet az olaj ára

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) bécsi konferenciája szerdán úgy döntött, hogy a tagországok jövő áprilisig továbbra is tartják magukat olajtermelésük átlagos öt százalékos visszafogásához, azzal a céllal, hogy a kínálatcsökkentéssel erősítsék az olaj árát, s túladjanak minden tartalékkészletükön. A döntés aggodalmat kelt nyugati szakértői körökben, mivel az olaj ára már így is magas, s további emelkedése inflációt gerjeszthet, gátat vetve a fejlődő ipari tőkés országok gazdasági növekedésének.


Hetek-összefoglaló
Tajvani földrengés
Megrázta a gazdaságot
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Gyorsulás előtt a világ gazdasága
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Grüll Tibor
Ábrahám nyomában

Nemrégiben felröppent a hír, hogy az „utazó pápának” is nevezett II. János Pál december elején rövid látogatást tesz Irakban, melynek célja az Ábrahám szülőhelyére történő zarándoklat. A pápát idézve: „Ha ez megegyezik Isten akaratával, szívesen látogatok a káldeusok földjének Ur nevű városába, a mai Tel al-Maquayyarba Dél-Irakban.” A nem éppen veszélytelen és politikai felhangoktól sem mentes utazás előkészítését másfél éve kezdték meg a Vatikán diplomatái: Giuseppe Lazzarotto bagdadi apostoli nuncius; Wissam al-Zahawie, a Szentszékhez akkreditált iraki nagykövet; Paul Dahdah, az időközben már Libanonban tevékenykedő, bagdadi „latin érsek”, valamint I. Raphael Bidawid pátriárka, az iraki „káldeus szertartású”, de a Vatikánhoz kötődő keresztény felekezet feje. A Szentszék a közelgő bagdadi látogatást „olyan kizárólag vallási-szellemi indíttatású útnak tartja, amely kizár minden más magyarázatot”. De hová is kötődik Ábrahám útja a „történelemben”?


Kovács Klára
Vidám barakk maradunk

Magyarország kicsi, de létező mozgástérrel és elkerülhető kényszerpályával indult a rendszerváltáskor. Hogyan tudta kihasználni az ország a tíz évvel ezelőtt kínálkozó történelmi lehetőségeket? Milyen pályát szabott meg számunkra a térségünket uraló nagyhatalmak köre? Merre tart a világ a kétpólusú világrend felbomlása után? A kérdésekre Lengyel László, a Pénzügykutató Rt. elnök-vezérigazgatója keresi a választ.


Szabó Ibolya Anna
Őrült Larry széttépett Bibliája

A múlt heti texasi lövöldözés áldozatait már eltemették, Amerikát azonban tovább foglalkoztatja a súlyos kérdés: vajon mi okozza a keresztény és zsidó hívők elleni erőszakos cselekmények látványos szaporodását? Mint arról lapunk is hírt adott, a Texas állambeli Forth Worth városában egy fegyveres ámokfutó hét személyt, három felnőttet és négy tinédzsert lőtt agyon egy baptista templomban, majd magával is végzett. Ismert evangéliumi keresztény vezetők a sorozatos támadások kapcsán egyenesen a keresztények példa nélküli üldöztetését és az igazságszolgáltatás által alkalmazott kettős mércét emlegetik.


Surjányi Csaba
Hollywood legsötétebb arca

Hollywood kezdettől nem a jó erkölcs oszlopaként és az emberiség legnemesebb eszméinek hordozójaként vonult be a köztudatba. A Los Angeles Times című napilap tényfeltáró riportja szerint azonban másfél évtizede olyan irányzat hódít egyre nagyobb teret és termel meszsze a legmagasabb profitot a világ filmgyártásának fővárosában, amely még ott, Hollywoodban is fekete báránynak számít. Ez a „Hollywood másik arcaként” emlegetett, évi négymilliárd dolláros bevételt hozó iparág a pornófilmek - avagy polgári nevükön „felnőtt videók” -gyártása.


Hechs László, Jeruzsálem
Új menetrend a Közel-Keleten

Izraelben az őszi ünnepek közepette is változatlan hevességgel zajlanak a politikai viták. A Sharm-egyezménnyel véget ér az oslói megállapodások átmeneti időszaka. Az Elvi Nyilatkozat washingtoni aláírásának hatodik évfordulóján Dávid Lévi, a franciabarátnak tartott izraeli külügyminiszter, és Abu Mazen „trónörökös”, Arafat kijelölt utódja ünnepélyesen megnyitotta a végső rendezésről szóló tárgyalásokat. Volt már hasonló jelenet: három éve már Simon Peresz és Abu Mazen is megtette az első kapavágást. Az újbóli próbálkozás kapcsán ismét felmerült: megoldhatók-e egy év alatt olyan kényes kérdések, mint Jeruzsálem státusa vagy a végleges határok kérdése? Egyre szélesebb körben gondolják úgy Izraelben, hogy a palesztinok jogos igénye az állami létre könnyebben és gyorsabban lenne teljesíthető, amennyiben különválasztanák azt a legnagyobb konfliktusforrást jelentő kérdések körüli vitáktól.


Bánhidi Emese Marosvásárhely
Funar kóbor ebei

Még a kolozsvári polgármester, Gheorghe Funar közismert személyiségvonásai mellett is különös jelenség, hogy egy a diplomáciában szokásos váltás mekkora vihart kavar Romániában. Távozott Magyarország eddigi kolozsvári főkonzulja, Bitay Károly, helyét Alföldi László vette át. A város fura ura pedig azért tudott olyan hatalmas ügyet kreálni a képviselet élén történt változásból, mert a diplomácia hűvös szerkezete ellenére ez az intézmény mégiscsak különleges.


Vagyim Arisztov
Jelcin még kitart

Az Oroszországban kibontakozó politikai válság egyre mélyebben és kiterjedtebben hatja át a kormány működését. Úgy tűnik, 1917 óta nem fordult elő ehhez hasonló. Moszkvában folyamatosan hallani hol az egyik, hol a másik magas rangú tisztségviselő, miniszter vagy éppen kormányfő leváltásáról. A politikusok lejáratására irányuló kampányok közepette pedig javában készülnek a hatalomváltás - vagy átmentés különböző forgatókönyvei. Eközben újra kezdődhet a csecsen háború is: Oroszország csütörtökön kétszer is bombázta Csecsenföld fővárosát, Groznijt.


Hit és értékek

Hack Márta
Sátorok és a millennium

A Biblia több ezer éves tanítása a történelem célirányos és boldog korba torkolló útjáról szétoszlatja a reménytelen küzdelem rémképét, kiemelte és ma is képes kiemelni a nemzeteket a vaksors, a végzet és a nemzethalál víziójának sötétségéből. Nem a véletlenen, hanem az eljövendő kor uralkodójához való viszonyon áll vagy bukik egy nemzet jövője. A Sátorok ünnepe prófetikus mondanivalója a Messiás fősége alatt megvalósuló békekorszak, az édeni állapot helyreállása.


Külpolitika

Búcsú a First Ladytől

Moszkvában eltemették Raisza Gorbacsovát, az egykori orosz miniszterelnök, Mihail Gorbacsov feleségét, aki egy németországi kórházban hunyt el, miután két hónapig kezelték leukémiával. A férje oldalán rendszeresen megjelenő Raisza az orosz peresztrojka sajátos jelképévé vált.


Tudósítónktól
Egy szimbolikus látogatás Berlinben

Ehud Barak izraeli kormányfő - elsőként a világ vezetői közül - az egyesített Németország régi-új fővárosába, Berlinbe látogatott a héten. Gerhard Schröder kancellár megadta a módját az első magasrangú berlini vendégnek számító Barak fogadásának: vörös bársonyszőnyeg, katonai helikopter, díszszázad és természetesen az izraeli himnusz, a Remény. Emellett a fogadás rendkívüli kellékeként teljes harckészültségben álltak a terror-ellenes kommandók. Barak - nyilatkozata szerint - nemcsak mint Izrael kormányfője látogatott Berlinbe, de mint „Izrael szabadságának, erejének és függetlenségének szimbóluma” is.


Schmidt Barna
Nagykoalíciót sürgetnek

Tovább tart az SPD súlyos mélyrepülése - a múlt heti türingiai fiaskó után a szociáldemokraták ismét katasztrofális vereséget szenvedtek, ezúttal a szászországi tartományi választásokon. Gerhard Schröder pártját mind a CDU, mind a PDS maga mögé utasította a volt kelet-németországi tartományban. Elemzők szerint az eredmények a választópolgárok elégedetlenségét fejezik ki, mellyel többek között a kormány szigorú takarékossági programjára reagáltak.


Rákóczi István
Az Édentől keletre

Kelet-Timor, vagy legújabb nevén Timor Loro Sae annyit tesz, hogy a Felkelő Nap Országa. Csakhogy míg a szintén ezen a néven közismert Japán Ázsia legfejlettebb országa, addig Timor korántsem az. A maláj kölcsönszó, a „timor” keletet jelent, s a helyiek számára nem csak a most a világsajtó homlokterébe került megosztott szigetet, hanem a körülötte fekvő apróbbakat is jelölte.


Hetek-összállítás
Polgárosodó albán gerillák

Koszovói Védelmi Hadtestté (TMK) alakul át az UCK: a Koszovói Felszabadítási Hadsereg gerillái a hétfő este aláírt megállapodás értelmében polgári szervezetté válnak. A szerbek szerint a paktumot a hátuk mögött kötötték meg. Az új testületnek ötezer tagja lesz, s hétszázötven lőfegyvert, köztük kétszáz Kalasnyikov típusú géppisztolyt állandóan magánál tarthat.


Elveszett a Mars-űrszonda

Elveszett az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Mars Climate Orbiter nevű űrszondája, melyet a Vörös Bolygó körül kívántak pályára állítani. A baleset valószínűleg navigálási hiba következtében történt, amit emberi mulasztás vagy szoftver elégtelenség okozott jelentették a NASA munkatársai.


Le Pennek fizetni kell
Tovább a cikkhez >>>

Csereklyei Márta
Városlakók pánikban

Az augusztus közepén Törökországban kezdődött, majd Görögországot sújtó földrengéssorozat a mediterrán térség után Ázsiában is tragédiát okozott. A sűrűn lakott területeken bekövetkező kataklizmák okai a szakértők többsége szerint egymástól függetlenek, sokan azonban mégis többet sejtenek a katasztrófák mögött, mint a véletlenek fatális egybeesését. A CNN hírtelevízió internetes közvélemény-kutatása szerint a válaszadó harminchat százaléka úgy véli: a sorozatos földrengések „üzenetet” jelentenek az emberiség számára, míg hatvannégy százalék szerint kizárólag a „természet erői” váltották ki azokat.


Publicisztika

Kertész Ákos
A zsidó újév és a vasfüggöny

Az bizonyára véletlen, hogy a Magyar Hírlapban 1999. szeptember 10-én ugyanazon az oldalon jelent meg Török Monika 5760 című írása és László József Kapunyitás behunyt szemmel című cikke, melyek közül az első a zsidó újév ürügyén íródott, a második a magyar-osztrák határ megnyitásának tizedik évfordulójáról szól. A két dátum idén ugyanis véletlenül egybeesett. Az azonban nem véletlen, hogy Török Monika publicisztikája és László József publicisztikája között van bizonyos összefüggés a dátumon túl is. Nem valószínű, hogy az összecsengést csak az én süket fülem hallja, és nem több agyrémnél. Ezt szeretném bizonyítani.


Sport

Helyszíni tudósítónk jelenti Grazból
Vihar a Graznál

Az unalmas nyitány után igen - csak élvezetesre sikeredett a Bajnokok Ligája (BL) második fordulója. Igaz, magyar szempontból csak vegyesnek mondható a csoportküzdelmek legújabb felvonása.


Az utolsó európai futam előtt
Tovább a cikkhez >>>

Felmentették, de eltiltják

Spencer Smith brit triatlonversenyzőt csütörtökön másodszor is felmentették a doppingvádak alól, mégis előfordulhat, hogy kétéves eltiltást kap.


Síugró balesete

Leszakadt Michael Wagner német válogatott síugró jobb kezének kisujja. A 18 éves sportoló erdei futóedzésen vett részt, amikor egy kőlavina maga alá temette.


Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Megújult Gellért-hegyi csúszdák
Tovább a cikkhez >>>

Bárdos Róbert
Tea Mussolinivel
Tovább a cikkhez >>>

Kapsza Ágnes
Arany és tumbaga
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Az Egészséges Fog Napja
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Szórakozott orosz
Tovább a cikkhez >>>

Magellán expedíciója
Tovább a cikkhez >>>

Nem akarnak tévézni a főiskolások
Tovább a cikkhez >>>

Jó kutya, üdvöz ül
Tovább a cikkhez >>>