Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 37. szám, 1999. szeptember 18

Belpolitika

Munkatársunktól
Zavaros elbocsátás
Tovább a cikkhez >>>

Visszavont átkok
Tovább a cikkhez >>>

Sortűzper
Tovább a cikkhez >>>

MTI Hetek
Folytatódik a fegyelmi a Hortobágyon

A Környezetvédelmi Minisztérium újabb tizenöt nappal meghosszabbította a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) állásából felfüggesztett igazgatója, a világhírű természetvédelmi szakember, Aradi Csaba elleni fegyelmi vizsgálatot.


Hajdú Sándor
Ellentét a minisztérium és a szakbizottság között

Mint ismeretes, Pepó Pál környezetvédelmi miniszter jelentős anyagi visszaélésekre hivatkozva felfüggesztette állásából a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóját. A minisztérium vizsgálatot indított a nemzeti park igazgatójának ügyében. Lapunk ezzel kapcsolatban kereste meg Illés Zoltánt, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes elnökét.


Hírösszefoglaló
Hack-ügy az SZDSZ-ben

Az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportjának hétfői tisztújító ülésén hozott döntés értelmében a jövőben Hack Péter helyett Kis Zoltán tölti be a frakcióvezető-helyettesi posztot. Hack Péter a Népszabadságnak elmondta: nem kizárt, hogy vallási hovatartozása komoly szerepet játszott a döntésben. Ha bebizonyosodik, hogy valóban gyülekezeti tagsága miatt nem kapott bizalmat, akkor erősen el kell gondolkodnia politikai pályafutásáról - tette hozzá. Kuncze Gábor a történtek kapcsán annyit mondott: személyi kérdésekről titkos szavazással dönt a frakció, és mivel nem bontakozott ki vita az ülésen, nem tudja megerősíteni azt a feltételezést, amely a Hit Gyülekezetével kapcsolatba hozza a szavazást.


Megkötötték az agrár-megállapodást
Tovább a cikkhez >>>

Varga P. Miklós
Agrárbéke az új csodafegyver
Tovább a cikkhez >>>

Szegedi tudósítónktól
Különösnek tartott döntés Szegeden

Szekszárd, Szolnok és Dunaújváros után nemrégiben Szegeden is az Alfa Nova Kft. vette át a távhőszolgáltatás üzemeltetését. A helyi SZDSZ-es képviselők - sőt a fideszes városvezetés által felkért szakemberek - szerint az említett kft. kiválasztása egy saját tőke nélküli befektetést, egy jelentős piac megvásárlását eredményezte.


Sebestyén István
Milliárdos érdekeket sértenek

Az elmúlt hetekben a VIII. kerületben ötven prostitúcióval összefüggésbe hozható üzletet zárattak be, és további százötvenet terveznek becsukatni. Bár az üzletszerű kéjelgés számára törvényben biztosított türelmi zónák még nincsenek kijelölve, az örömlányok elkezdtek visszaszorulni Budapest utcáiról. Szakértők szerint az erre szakosodott bűnözői csoportok kivárnak. Egy részük alkalmazkodni fog az új viszonyokhoz, mások viszont új anyagi források után kell hogy nézzenek.


Életmód

Kalmár Mónika
Családközpontú szegénység

„A társadalom leginkább kiszolgáltatott rétegei a gyermekek és a gyermekes családok, akik a rendszerváltás után tíz évvel még mindig vesztesei a gazdasági folyamatoknak: az elmúlt években elért gazdasági növekedés eredményeiből nem részesülhetnek“ - mondta Szili Katalin, az országgyűlés alelnöke, az MSZP nőtagozatának vezetője azon a konferencián, amelyre Keszthelyen került sor szeptember 11-én, a Gyermekek Világnapján.


Keresztes Zoltán
Hagymafesztivál Makón

Kenyeret és cirkuszt! - hirdették a rómaiak. Hagymát és cirkuszt! - mondják a makóiak. Ezen a szeptemberi hétvégén mindkettőből jutott a makóiaknak.


Takács Gabriella, Kánai András
Szappanoperák dömpingje

A világhírű humorista, Ephraim Kishon egyik humoreszkjében a család éppen egy véget nem érő szappanopera-sorozat egyik epizódját nézi. Számukra ilyenkor leáll az élet, és még az sem zavarja őket, hogy lakásukban néhány idegen, sőt még egy betörő is megjelenik.


Fókusz

Laudancsek Katalin
Vahabita internacionálé

Az elmúlt évek során, de főként az utóbbi hetekben a kaukázusi események kapcsán egyre gyakrabban tűnt fel a híradásokban a vahabita elnevezés. Kik ők, és mi közük a néhai Szovjetunió utódállamaihoz? - erre a kérdésre ad választ a Kommerszant című orosz lap cikke.


Vagyim Arisztov
Észak dél ellen

„Oroszországot védjük. Mások támadtak ránk. Ezért meg kell szabadulnunk az előző évek szindrómáitól, így például a bűntudattól is. Nem szabad, hogy ez nálunk előforduljon” - mondta Putyin orosz kormányfő a Dagesztán elleni újabb támadás tetőpontján. Mint ahogy augusztusban, ezt az inváziót is Csecsenföld területéről indították. Egy héttel később, az Állami Duma előtti felszólalásában Putyin elismerte, hogy a kormány és a tisztek tudtak a második támadás előkészületeiről, mégsem mértek rájuk megelőző csapást. De miért? Sokak szerint a Csecsenfölddel szemben érzett bűntudat akadályozta meg őket ebben.


Gazdaság

SZIKOMA 99
Kettős debütálás

Budapest legújabb és egyik legmodernebb multifunkcionális rendezvényhelyszínén, a HIT Csarnokban kerül megrendezésre SZIKOMA néven az I. Nemzetközi szivattyú, kompresszor és armatúra szakkiállítás, amely szeptember 28. és 30. között várja a szakmai érdeklődőket. A szakvásár egyedülálló a hazai rendezvénypiacon, s a szakmai körökből eddig beérkezett pozitív vélemények és kiállítói jelentkezések alapján elmondható, hogy a SZIKOMA témája és koncepciója valós piaci igényekre épül.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Új lakásépítési koncepció
Tovább a cikkhez >>>

Orosz Eszter
Éles ellentétek a CEFTA-n belül

Heves viták, amelyekben érdemi megegyezés nem született, a delegációk vezetői mégis bizakodó, optimista szólamokkal nyilatkoztak a türelmet hangsúlyozva. Tömören ez jellemezte a Közép-európai Szabadkereskedelmi Társulás (CEFTA) frissen alakult agrárkereskedelmi albizottságának kétnapos alakuló ülését, amelyet Budapesten tartottak. Az egybegyűltek az árukereskedelem liberalizálásának mikéntjéről, az állami támogatások általános szabályairól, az agrárkereskedelem területi problémáinak megoldási lehetőségeiről tárgyaltak, de az álláspontok nem közeledtek egymáshoz.


Hetek-összeállítás
Lendületben az infláció

Augusztusban a havi áremelkedés 0,4 százalékos volt az előző hónaphoz képest, az egy évre visszatekintő drágulás pedig 10,9 százalékot tett ki - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából. A kutatók megnyugtatónak tartják a pénzromlás ütemét.


Németországi tudósítónk
Német nyugdíjreform
Tovább a cikkhez >>>

Debreczeny Réka
Beperelték a német vállalatokat

Továbbra sem akarja kifizetni a kért kompenzációt az a csaknem huszonöt, máig is működő - többségében német - nagyvállalat, melyeket azzal vádolnak, hogy a második világháború idején a kényszermunkából profitáltak, és asszisztáltak a zsidó kényszermunkások alkalmazásában és a népirtásban. Amerikában pert indítottak többek között a Siemens, a Degussa-Huels, a Ford Motor, a Bayerische Motoren Werke, a Volkswagen, a Deutsche Bank és a Dresdner Bank ellen.


Györök Orsolya
Válságkezelés helyett megelőzés
Tovább a cikkhez >>>

Virtuális tagság a Balkánnak
Tovább a cikkhez >>>

Acsai Anikó
Fekete hét a közép-európai részvénypiacokon
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Hetek-összeállítás
Az emberi jogok betartásának mércéje

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata megfogalmazásának 50. évfordulója alkalmából az amerikai külügyminisztérium jelentést készíttetett arról, milyen mértékben tesznek eleget a világ különböző államainak kormányai az emberi jogok mércéjének tekintett vallásszabadság eszméjének.


Csábító szék
Tovább a cikkhez >>>

Szobota István
Meggyőződésből súgtak

Az NDK egyházügyi államtitkárságának irattára a rendszerváltás első percétől kezdve kutatható volt, úgyannyira, hogy az első szabadon választott parlament kormánya fel is kért erre a feladatra egy fiatal teológus szakértőt. A volt keletnémet nemzetbiztonsági hivatal egyházügyi jegyzőkönyveinek, ügynöki jelentéseinek a közelmúltban történt feltárása sokszor heves indulatokat váltott ki az érintettekből és a közvéleményből is. Az egyik „legkínosabb” leleplezés Manfred Stolpe tartományi miniszterelnököt érinti, aki hajdan az Állambiztonsági Minisztérium (STASI) egyik első számú és magas egyházi tisztséget ellátó aktivistája volt.


Munkatársunktól
A fejvadászat nyitánya

Mára minden újságolvasó előtt ismertté vált az 1997-ben végrehajtott adósságcsere ténye és a bécsi Central Wechsel und Credit Bank AG (CW Bank) kétes ügyletei, hiszen a Fidesz-frakcióhétvégét követően Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: Vizsgálatot kezdeményez Surányi György jegybankelnök felelősségének megállapításáért. Nagy felháborodást váltott ki ugyanis a Fidesz-frakción belül, hogy 70 milliárdos veszteség keletkezett az adósságcsere kapcsán. Sőt a jegybank bécsi leánybankjának kétes eredetű 70 milliárdos veszteségeiért is felelnie kell az elnöknek. A bejelentés megmozgatta a szakma képviselőit, lefelé tolta a BUX indexet.


Kovács Klára
Kisgazda jegybank a kormány szolgálatában
Interjú Dezséri Kálmánnal az MTA Világgazdaság-kutató Intézet főmunkatársával
Tovább a cikkhez >>>

Szabó Ibolya Anna
Felfedezték az IQ-géneket

Doogie, a szuperegér bizonyára nincs tisztában azzal, micsoda korszakalkotó szerepre született. Ránézésre nem is különbözteti meg semmi a többiektől, ám a rágcsálók mentális képességeit mérő tesztek során bebizonyosodott: társainál gyorsabban tanul és hosszabban emlékezik a tanultakra. Mindezt annak a genetikai kísérletnek köszönheti, amelyet az amerikai Princeton Egyetem, az MIT és a Washington Egyetem tudósai hajtottak végre. A kísérletek kimutatták, hogy a memória és az intelligencia - legalábbis részben - genetikai módszerekkel manipulálható. A felfedezést a Nature című természettudományi magazin adta közre. A kísérleti eredmények ismét a középpontba állították az örök izgalmas kérdést: hogyan működik a memória, mi is az intelligencia, s vajon szabad-e egyáltalán beleavatkozni a természet adta rendbe. A kérdésről az amerikai Time magazin legújabb száma közölt öszszeállítást.


Pátkai Mihály, Sebestyén István
Star Wars generációk

A hétvégén Magyarországon is bemutatták - hat hónapos késéssel - a Csillagok Háborúja - Baljós Árnyak című 110 millió dolláros szupermozit. George Lucas 1994 novemberében kezdte el kidolgozni a történetet, amely több filmtörténeti rekordot is megdöntött. A forgatás első 13 napján 200 millió dollárért váltott rá jegyet az amerikai közönség. A Duna Plaza csütörtöki premierjén a magyar közönség vegyes fogadtatásban részesítette a filmet.


Szikora Márton
Vörös Zászló érdemrend az atomtitkokért

Egy volt KGB-tiszt könyve új megvilágításba helyezte a szovjet titkosszolgálat Nyugat ellen tervezett szabotázsakcióit, melynek célpontjai erőművek és olajvezetékek voltak. A KGB-archívumok sok más érdekes történet mellett említést tesznek egy ma már idős angol kémnőről, aki évtizedeken keresztül atomtitkokkal látta el Moszkvát, illetve a Scotland Yard egy volt alkalmazottjáról, aki a hetvenes években volt a szovjet titkosrendőrség ügynöke.


Szlazsánszky Ferenc
Lejárt a türelmi idő

Noha jobboldali politikai körökben néhány héttel ezelőtt még kételkedve fogadták a hírt, mely szerint a Fidesz és az MSZP helyet cserélt a pártok népszerűségi listáján, az elmúlt napokban már a kormánypárti lapokban is megerősítették ezt az adatot. Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője mindenesetre sietett leszögezni, hogy a nyáron végzett felmérések nem mérvadók. Lapunknak nyilatkozó politológusok azonban határozottan cáfolták ezt a véleményt. A szakemberek abban is egyetértenek, hogy a választások óta eltelt időszak belpolitikai szempontból a demokrácia legdurvább éve volt. Ennek okát a Fidesz és az MSZP közötti kis különbségben látják.


Hajdú Sándor
Huszonöt botütést érdemel az a miniszter
Interjú Raskó György miniszterelnöki tanácsadóval, az MDNP alelnökével, volt mezőgazdasági államtitkárral
Tovább a cikkhez >>>

Hit és értékek

Hack Márta
Megtérés és engesztelés

Bibliamagyarázók egyre szélesebb körben elterjedt nézete szerint az ősi bibliai ünnepek az emberiség történetének legfontosabb szellemi állomásait jelentik. Az izraeli naptár olyan, mint az Úr notesze: kicsiben tartalmazza mindazt a programot, amit Isten nagyban tesz. Ezért az ünnepek arra voltak hivatottak, hogy már jó előre képszerűen és kézzelfogható módon ábrázolják az eljövendő szabadító, a Messiás tevékenységét és a megváltás lépéseit. Úgy, ahogyan az ajtóban megjelenő árnyék előrevetíti, hogy valaki jön...


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Szuper-Scudot épít Damaszkusz

Szíria új, nagy hatósugarú föld-föld rakéta létrehozásán munkálkodik, amely izraeli vélemények szerint komoly veszélyt jelenthet a zsidó államra. A „Szuper-Scud”-ként emlegetett fegyver a The Jerusalem Post című izraeli napilap értesülései szerint fél-egy éven belül elkészülhet. Damaszkusz jelentős mértékű iráni segítséget kap az új fejlesztéshez.


Karl Pfeifer, Bécs
Haider barna jelszavai
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Kereszténygyűlölő ámokfutása Texasban

Újabb megrázó vallásellenes bűncselekmény történt az Egyesült Államokban. Egy középkorú fegyveres tüzet nyitott a texasi Fort Worth városban egy baptista gyülekezetben imádkozásra összegyűlt emberekre. A terrortámadásban heten életüket vesztették és tucatnyian megsebesültek, a merénylő az ámokfutás után magával is végzett. A támadásra az országszerte megtartott közös imanapon került sor, amelyen hívő diákok iskolájuk zászlója köré állva imádkoztak az ország és iskolájuk boldogulásáért.


Hetek-összeállítás
Katasztrófagyakorlat

„Amerika a szabadulásért imádkozik” - írta csütörtöki szalagcímében a londoni Daily Telegraph című napilap. A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett sok ezer amerikai közös imarendezvényeken próbált védelmet kérni országa számára az elkerülhetetlennek látszó katasztrófával szemben. Az eddig megfigyelt legnagyobb kiterjedésű hurrikán közeledtével a hatóságok több mint 2,6 millió embert evakuáltak: ekkora mértékű kitelepítésre az amerikai történelem során most került sor első ízben. S bár szerencsére a Floyd hurrikán az utolsó pillanatban irányt változtatott, a katasztrófaelhárító intézkedések remek főpróbának bizonyultak hasonló események kezeléséhez. Összeállításunk a CNN amerikai hírcsatorna információi alapján készült.


Schmidt Barna
Hősök a háttérben

Több német lap foglalkozott részletesen a tíz évvel ezelőtti határnyitás alkalmából rendezett budapesti ünnepségekkel, felidézve, hogy ugyanaz az ajtó, amely Magyarországot Nyugatra lökte, 145 ezer keletnémet számára jelentett kijáratot a szocializmusból.


Hetek-összeállítás
Kéksisakosok érkeznek Timorra

Továbbra sem enyhült a helyzet Indonézia „válni készülő” tartományában, Kelet-Timoron. Bár az augusztus végi népszavazáson a sziget lakossága a függetlenséget választotta, a helyi Indonézia-barát milícia válaszul iszonyatos vérfürdőt rendezett a lakosság körében. Hosszas tárgyalások után az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy határozott, nemzetközi erőket küld Kelet-Timorra. A közel 7000 fős csoport munkáját már a héten megkezdené, az akció időtartama azonban még bizonytalan.


Publicisztika

Szabó Miklós
Országjelkép vagy államforma-szimbólum

A politikai jobboldal által már tíz éve erőltetett korona-kultusz a magát polgárinak nevező kormány működése alatt eljutott oda, hogy a kormány törvényt terjeszt be a „korona jogállásáról”. A korona történelmi ereklye. Az ereklyetisztelet eredetileg a katolikus szentkultusz része: az ereklye a szent testének a maradványa. Az ereklyekultusz alapja ahistorikus szemlélet. A szent tárgy minden időben ugyanazt jelenti, függetlenül a korok változásától. A modern kor világi ereklyekultusza kénytelen számolni az idő változásával. A nemzeti ereklyék egy lezárult múlt emlékei. A mának annyit jelentenek, hogy a mai kor is vállalja azt örökségül, amit jelképeznek. Helyük a múzeumban van. A múzeum a lezárult múlt emlékeit őrzi. A korona-kultusz esetében az a kérdés, hogy lezárult múltat jelképez-e, vagy mai tartalmat is kifejez. A nemzeti ereklyéktől különböznek a mozgalmi ereklyék. A mozgalmi múlt bizonyos eseményeit és tendenciáit jelképező tárgyak, amelyeknek motiváló hatása mai generációk szemléletét is alakítja. A mozgalmi ereklyetisztelet mindeddig általában nem jutott oda, hogy államilag törvényerőre emelték volna az ereklyekultuszt. Nevetséges lett volna.


Sport

Süleymanoglu újra edz
Tovább a cikkhez >>>

Remélem az antiszemiták nem hagyják Ciprust nyerni
Tovább a cikkhez >>>

Halálos Himalája
Tovább a cikkhez >>>

Pelé kitálalt
Tovább a cikkhez >>>

Lázadáshoz vezetett a túl kemény edzés
Tovább a cikkhez >>>

Megvakult a birkózó
Tovább a cikkhez >>>

Fizess és játssz
Tovább a cikkhez >>>

A hurrikán elkapta az úszónőt
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Häkkinen elfékezte magát

Heinz-Harald Frentzen nyerte a 150. alkalommal megrendezett Monzai Forma-1-es Nagydíjat. A német pilóta ezzel tíz pontra megközelítette a listavezető párost, Eddie Irvine-t (Ferrari) és Mika Häkkinent (McLaren-Mercedes).


Németh Szilárd
Dögunalmas nyitány

Megkezdődött a labdarúgó Bajnokok Ligája. Az 1999/2000-es kiírás nyitánya egy szóval öszszefoglalva: dögunalmas volt. A tizenhat mérkőzésen harminchárom gólt láthatott a nagyérdemű, ami 2,06 gólátlagot jelent, minden második mérkőzés döntetlenre végződött.


Szabadidő

A reklámszakma világkonferenciája
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Pálfy Gyula
Nincs bennük bosszúvágy

A Spielberg-műhely nem ideológiákban, hanem emberi sorsokban és hiteles érzésekben gondolkodik. Még akkor is, ha - immár másodszor - a holocaust képben, hangban, betűben alig ábrázolható borzalmát viszi filmre.


Színes

90 éve fedezték fel az Északi-sarkot
Tovább a cikkhez >>>

Millenniumi kupola
Tovább a cikkhez >>>

Brightoni kavics
Tovább a cikkhez >>>

Frankfurti autószalon
Tovább a cikkhez >>>

212 éves alkotmány
Tovább a cikkhez >>>

Korai kampányhadjárat
Tovább a cikkhez >>>

Óriás cápa vacsorára
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Indexre tett könyvek
Tovább a cikkhez >>>

Tisztelt Szerkesztőség
Tovább a cikkhez >>>