Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Mona Lisa mosolya

Egy olasz orvos azt állítja, hogy megfejtette Mona Lisa mosolyának titkát, amely szerinte nem lehet más, csak notórius fogcsikorgatás eredménye. Filippo Surano szerint az a nemesi rangú hölgy, aki Leonardo da Vinci festményéhez modellként szolgált, valószínűleg csikorgatta a fogát alvás közben, valamint ha mentális stressz érte. Ez utóbbi történhetett a festmény készítése közben is: a mozdulatlanságra kényszerített hölgy „kínjában” önkéntelenül a fogát csikorgathatta, s ennek köszönhető egészen sajátos mosolya - állítja Filippo doktor, aki - sokak számára talán megmosolyogni való - mosoly-szakvéleményét elküldte a firenzei Leonardo da Vinci Múzeumnak is. (MTI)


Megint egy új autó, Johnny?

Egy Connecticut állambeli 15 éves lány semmi furcsát nem talált abban, hogy udvarlója minden látogatás alkalmával másik autóval érkezett. A rendőrségnek azonban ez több volt, mint furcsa. A tizenéves gavallért két hónap alatt 16 autó ellopásának gyanújával vették őrizetbe. A rendőrség elmondása alapján minden autó ugyanarról a környékről, az éjszakának ugyanabban az időszakában tűnt el kora júniustól kezdve, és másnapra mind visszakerült. A rejtélyre a lopott autókból érkező mobiltelefon-hívások ellenőrzése után derült fény. A rendőrség elmondta, a hívások a lány körülbelül 20 mérföldre lévő, hamdeni otthonához vezettek. A 15 éves gyanúsított nevét fiatal kora miatt nem hozták nyilvánosságra. (USA Today)


Autótolvajt szerelt le a nagymama

A New Jersey-beli nagymamákkal nem érdemes ujjat húzni. Ezt tanulta meg az a San Diego-i férfi, aki állítólag bántalmazta, illetve autójától akarta megfosztani a 81 éves Josephine Brancacciót. A szívritmus-szabályozóval rendelkező idős hölgy azonban nem volt hajlandó autókulcsait átadni a 30 éves C. Kowalskinak, amikor a férfi bevágódott az asszony kék, 1983-as Nissan Sentrájába. A nagymama a gázpedálra taposott, majd néhány száz méterrel távolabb három férfi is a segítségére sietett. Végül ők bántak el a betolakodóval, akit a nagymama, míg segítség nem érkezett, az ablakon lógatott ki. „Ez nagyon merész tett volt az áldozat részéről. Általában nem ilyen megoldást javasolunk” - nyilatkozta Byron Morgan rendőrkapitány. Kowalskit őrizetbe vették autólopásért, súlyos testi erőszak elkövetéséért, illetve fegyverviselésért. (USA Today)


Bogaras japánok

90 ezer USD-t fizetett egy japán üzletember egyetlen bogárért, ami még a bogárrajongó szigetországban is rekordnak számít. Az óriás szarvasbogarak ára általában 4,5 dollárnál kezdődik Japánban, ahol „fekete gyémántnak” is hívják őket fényes, fekete páncéljuk miatt. „Az a bizonyos bogár a maga 8 centiméterével szokatlanul nagynak számított” - magyarázza a horribilis árat Mikako Takzi, a bogárárusításra specializálódott tokiói áruház eladója. Az a 36 éves vállalatvezető, aki gyűjteményébe megvásárolta a bogarat, neve elhallgatását kérte. Tart ugyanis attól, hogy ha személye nyilvánosság elé kerül, drága kincsét némely rossz szándékú ember esetleg megpróbálná ellopni. A bogarak Japánban nagy becsben vannak. Tartanak háziállatként tücsköt, bogarat, szentjánosbogarat, de legszívesebben szarvasbogarat. (USA Today)