Vissza a tartalomjegyzékhez

Szűcs Emese
Drága az iskoláztatás

Az iskoláztatás szülőket terhelő költsége idén 13 ezer és 24 ezer forint között mozog gyerekenként, amennyiben mindenből a legolcsóbbal számolunk, és ha csak a legszükségesebbeket vesszük figyelembe - állítja a Pedagógusok Szakszervezete. A legtöbb kiadással a középiskolások első, illetve negyedik évfolyamának esetében kell számolni. A helyi önkormányzatok különféle mértékben és módokon nyújtanak támogatásokat, segélyeket a rászoruló szülők számára.
Az iskoláztatás költségei több tételből tevődnek össze, melyek közül első helyen a tankönyvcsomag áll, ennek ára évfolyamtól függően - hozzávetőleg - háromezertől hatezer forintig terjedhet. Erre jön a füzetek és az egyéb taneszközök költsége, a tornafelszerelés, az iskolatáska. A menza ára minimálisan 3200 forintba kerül havonta, ezen felül már csak a tanulóbiztosítás díját kell kifizetni szeptemberben, ami az általános iskolában 365, a középiskolában 730 forintba kerül.
Az idei tanév kezdetekor az oktatási kormányzat 2,4 milliárd forintot szán a tankönyvvásárlás támogatására. A tankönyvtámogatási normatíva a mostani tanévben 1700 forint tanulónként. Az összeget az iskolák kapják meg, ahol azt rászorultság szerint osztják szét a diákok között. A központi támogatáson felül a helyi önkormányzatok, illetve a családsegítő központok is igyekeznek különféle módokon segíteni a tanév elején nehéz helyzetben lévő szülőket. A családsegítő központok anyagi segítséget nem tudnak nyújtani, ellenben rendelkezésükre áll minden helyi információ a segélyek, támogatások igénybevételi lehetőségeiről. Az önkormányzatok többségénél igényelhető úgynevezett gyermekvédelmi támogatás. A II. kerületi önkormányzat illetékese elmondta, hogy iskolakezdés idején rendkívüli gyermekvédelmi támogatást nyújtanak az arra rászorulóknak, ennek összege gyermekenként 5-6 ezer forint lehet. A segély az önkormányzat szociális gyermekvédelmi osztályán igényelhető, ahol igazolni kell a szülőnek, hogy arra jogosult. A segély és annak mértéke jövedelemfüggő, ezért mind a két szülő részéről kereset-kimutatást és iskolalátogatási igazolást kell bemutatni. A XVII. kerület önkormányzata családonként legfeljebb tízezer forintot tud nyújtani, az elbíráláshoz itt is szükséges a kereset-kimutatás. A józsefvárosi önkormányzat rendszeresített egy átmeneti gyermekvédelmi támogatást, amit a családok krízishelyzetben vehetnek igénybe. Ezt a pénzbeni segítséget nagyon sok szülő ilyenkor tanév elején kéri. A józsefvárosi szociális bizottság úgy döntött, hogy a beiskolázásra külön összeget kaphatnak azok a családok, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 10 000 forintot, illetve azok a családok, ahol három vagy több iskolás korú gyermek van. Újpest önkormányzata már hat éve szociális helyzettől függetlenül minden általános iskolás diák részére ingyen biztosítja az alaptankönyveket. Erre az éves költségvetéséből 72 millió forintot költ.
Több helyi önkormányzat választja a támogatásnak azt a módját, hogy külön pénzt biztosítanak az iskolák számára iskolai tankönyvtár létrehozására, s így a diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy tankönyveiket az iskolából kölcsönözzék. A magas tankönyvárak miatt az Oktatási Minisztérium is igyekszik ezt a módszert szélesebb körben alkalmazni, jelenleg azonban ennek legnagyobb akadálya a tankönyvek többségének silány minősége.