Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 35. szám, 1999. szeptember 04

Belpolitika

Parlamenti hírek
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Taszári imaház rekordidő alatt

A hazánkban állomásozó Amerikai Békefenntartó Erők (SFOR) taszári bázisán a hét elején ünnepélyes keretek között avatták fel Magyarország első katonai imaházát. A megnyitón beszédet mondott többek között Dr. Frölich Róbert dandártábornok, a Zsidó Tábori Lelkészség vezetője, Balázs Béla, a Kaposvári Egyházmegye Katolikus Püspöke és Béres Sándor, a Hit Gyülekezete vezető tábori lelkésze.


Somorjai László
Utcára kerültek

Elköltözött a Csavargyár utcai szükségszálló első emeletének közel másfélszáz, egyedülálló családi állapotú lakója. A második emeleten lakó családosok még arra várnak, hogy a főváros által ígért szükséglakásokba költözhessenek. A szerencsétlen sorsú emberek jövője bizonytalan.


Hetek-összeállítás
Torzul a vallásszabadság eszméje

Súlyos veszély fenyegeti Magyarországon a lelkiismereti és vallásszabadságot - áll az egyházi törvény tervezett módosítása kapcsán az Emberi Jogok Határok Nélkül (HRWF) elnevezésű nemzetközi szervezet 1999 májusában közzétett jelentésének most magyarul is megjelent kiadásában. A brüsszeli székhelyű szervezet kiadványa szerint semmilyen európai jogharmonizációs követelmény nem teszi szükségessé az egyházalapítási szabályok szigorítását. A HRWF magyarországi képviselője, Buda Péter korábban a kormány tervezett törvénymódosítása kapcsán lapunknak elmondta, hiba lenne egyes deviáns jelenségek miatt a törvényesen működő egyházak körét szűkíteni


Tudósítónktól
Demonstráció helyett médiatalálkozó

Az úgynevezett szekták által „elragadott” gyerekek szülei is részt vettek annak a 33 éves veszprémi fiatalembernek a szerdai temetésén, aki eddig tisztázatlan körülmények között zuhant ki budapesti lakásának ablakából.


Burkus József
Befogjuk a jó szeleket

A csütörtöki kisgazda sétahajón az FKgP dagadó vitorláiról, az őszi parlament várakozásairól, a várható legfontosabb vitákról, a költségvetésről kérdeztük Horváth Béla kisgazda képviselőt.


Munkatársunktól
Reménykedő lakosok

A közeljövőben eltűnhetnek a prostituáltak Magyarország közútjai és autópályái mellől, persze csak ha a szeptember 1-től életbe lépett maffiaellenes törvénycsomagnak a prostitúció kezeléséről szóló része betölti a törvényalkotók által rá rótt szerepet, illetve amennyiben a rendőrök azt szigorúan betartatják. A törvény szerint szeptembertől tilos szexhirdetéseket közzétenni az elektronikus és írott sajtóban, viszont az önkormányzatok által létrehozott türelmi zónákban az üzletszerű kéjelgés ezentúl legális lesz, abban az esetben, ha az örömlányok rendelkeznek az egészségüket bizonyító orvosi igazolással.


Hajdú Sándor, Mondovics Gábor
Kárt okozhat a számháború

Másfél éve tart az agrárválság, miközben a kisgazdapárt vezette agrártárca 413 milliárd forintot követel az ágazat részére. A kormány ezt az igényt nem támogatta, és ez így nem is került be a jövő évi költségvetés tervezetébe. Torgyán József nem enged. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megegyezett az agrártermelők Szolnokon megválasztott Tárgyaló Bizottságával, hogy melyek azok a pontok, melyekben különösen fontos cselekedni.


Életmód

Szűcs Emese
Drága az iskoláztatás
Tovább a cikkhez >>>

Dornai Erika, Németh Zoltán
Függő játszmák

Kóros függőség (dependencia) alatt olyan magatartást értünk, amely az ember viselkedését kényszerítő erővel meghatározza. Ezek lehetnek feltűnőbb jelenségek, mint például a drog- vagy az alkoholfüggőség, a játékszenvedély, vagy akár a „szexmánia”, de kevésbé látványosak is, például a túlzott spórolás (vagy ellentéte, a túlköltekezés), táplálkozási rendellenességek (falánkság, anorexia). Sőt, lehetnek olyanok is, amelyeket a társadalom pozitívan értékel, mint például a munka túlzott szeretete, a „munkaholizmus” (munkamánia). Ezek mindegyike egyaránt ártalmas: vagy már a függő ember életében, környezetében, vagy az utána következő nemzedékekben okoz testi-lelki károsodásokat. Sokszor a család életét több generáción keresztül megkeserítő problémákról van szó.


Fókusz

Hetek-összeállítás
Megkezdődött az őszi vadászidény

Szeptemberi nyitány: lemondott APEH-elnök (Fidesz „szürke eminenciás”), hírbehozott titkosszolgálati miniszter (a kormány második embere); VIP-betéttel kompromittált ellenzéki vezető (honvédelmi exminiszter, lehetséges leleplező), Postabank extrakamattal „befeketített” médiaszemélyiség (a regnáló politikai elitet „nehéz helyzetbe hozó” könyvkiadó). „Megkezdődött a vadászidény, s egyenként lövünk ki benneteket” - fogalmazott nem is oly rég (állítólag) egyikőjük. „Egy gengszter távozott, kettő még a helyén van” - értékelt másikuk. Forró ősz várható.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Drágul a kenyér
Tovább a cikkhez >>>

Antipatikus a Postabank
Tovább a cikkhez >>>

Zara László
Adóreform helyett csak kiigazítás

Az előzetesen hangoztatott elképzelésektől eltérően a 2000. évi adóreform elmarad. Ennek okaként a kormány az ez évi természeti károk miatt zaklatott országos hangulatot, valamint a gazdaságot érintő külpiaci hatásokat nevezte meg. Az érvek szerint azzal, hogy nem változtatnak jelentős mértékben az adórendszeren, a stabilitást, a kiszámíthatóságot szolgálják. Gyakorlatilag ezzel a lépésével a kormány a programjában meghirdetett jelentős járulék- és adócsökkentést elodázza. Nem lenne meglepő, ha a következő választások előtt már nem is kerülne sor semmilyen adóreformra, és folytatódna az előző évek adó- és járuléktörvényeinek toldozgatása-foldozgatása.


Acsai Anikó
Pangás a parketteken
Tovább a cikkhez >>>

Szabadi Sándor
Új erőforrás az autózásban

A vízzel hajtott autók korszaka ugyan még nem köszöntött be, a „víztermelő” autó viszont már négy keréken gördülő és sorozatgyártás előtt álló valóság. Idén márciusban ugyanis Washingtonban a Daimler-Chrysler Corporation bemutatta negyedik generációs üzemanyagcellás (Fuel Cell) autójának prototípusát, amely az első vezethető „vízmotoros” jármű a világon. Az új autó, amely a Kaliforniában tanító, Nobel-díjas Oláh György kémikus találmánya, az üzemanyagcella (Fuel Cell) hajtja. Ennek lényege, hogy hidrogénből és oxigénből elektromos áramot állít elő, miközben melléktermékként vizet, illetve vízpárát termel. Az ilyen üzemanyagcellás elektromotorral hajtott autókkal a világ vezető gyárai már évek óta kísérleteznek.


Papp Levente
Az euró politikai egységet teremt

A Bundesbank elnökcseréje kapcsán a német kancellár, Gerhard Schröder elmondta, hogy a közös európai valuta bevezetése semmiképpen nem egy gazdasági döntés volt csupán. „A monetáris unió megköveteli, hogy mi, európaiak határozottan haladjunk a politikai integráció felé” - jelentette ki a kancellár. A Bundesbank élén bekövetkező változások, miszerint Ernst Welteke felváltja az eddigi elnököt, Hans Tietmeyert, nem hoznak alapvető változást Németország monetáris politikájában. Az új elnök is kész végrehajtani az elődje által kidolgozott anti-inflációs politikát, valamint azért a célért dolgozik, hogy a közös pénz az európai politikai egység alapja lehessen.


Györök Orsolya
Észak-Korea éhezik és fegyverkezik

Az elmúlt években 3,5 millió ember halt éhen Észak-Koreában. Ugyanakkor nukleáris robbanófejek és nagy hatótávolságú hordozórakéták fejlesztésére óriási összegeket költ az elszigeteltségén enyhíteni nem akaró távol-keleti ország.


Debreczeny Réka
Megakadályozni egy katasztrófát

Az orosz kormány sikkasztási botrányai nyomán az amerikai képviselőház bizottsági elnöke, Jim Leach azt követelte, hogy állítsák le az Oroszországnak nyújtandó 4,5 milliárd dolláros IMF-kölcsön következő, szeptemberben esedékes részletét, vagy biztonsági őröket rendelnek ki, akik megakadályozzák, hogy ellopják a pénzt. A Valutaalap azonban ezt nem tartja indokoltnak, sőt hajlik a pénz kifizetésére, amennyiben Oroszország teljesítette feltételeit.


Háttér

Vagyim Arisztov
Kit sodor el a Russiagate

Augusztus 31-én az egyik orosz állami televízió-csatorna, az ORT hírműsora közölte, hogy a Nemzetközi Valutalap nem támogatja az USA-ban kirobbant üzleti botrány elmélyítését, amelyet újabban „Russiagate-ként”, azaz „Oroszországgate-ként” emlegetnek. Camdessus, az IMF feje kijelentette: „A lopás ténye nem bizonyított, bár a tőkekiáramlás ténye Oroszországból nyilvánvaló.”


Pátkai Mihály
Adakozó gazdagok

Bill Gates a napokban megdöntötte a közhasznú célokra történő adakozás egyik világrekordját: legutóbbi felajánlása alkalmából hat milliárd dollárt adott egyik jótékonysági alapítványa számára - ez minden idők legnagyobb értékű adománya.


Egri István
Hétköznapi csodafegyverek

1945-ben, a győzelem után Dwight D. Eisenhower, a nyugati szövetséges erők európai főparancsnoka egy kérdésre azt a furcsa választ adta, hogy a második világháborút négy olyan gép nélkül, amelyek maguk nem fegyverek voltak, nem lehetett volna megnyerni. Az első a partraszállító hajó, mely nélkül nem lett volna lehetséges a normandiai partraszállás és a csendes-óceáni győzelem; a második a 2,5 tonnás GMC-teherautó, mellyel lehetségessé vált a tönkrebombázott európai út- és vasúthálózat helyreállításáig a csapatok és az utánpótlás rendeltetési helyére való eljuttatása; a harmadik a buldózer, ami ott csinált utat, ahol nem volt, és lehetővé tette az áthaladást ott, ahol egykor út volt. A negyedik pedig a Douglas C-47 kétmotoros szállítógép, a Dakota, amely nélkül nem lehetett volna nagy mennyiségű hadianyagot és ejtőernyős deszantot légi úton szállítani.


Vagyim Arisztov
Elmozdított határok

Lehet, hogy bizonyos történelmi körülmények összejátszása esetén lett volna lehetőség elkerülni a több mint ötvenmillió emberi életet követelő háborút. Ám Európa vezető országainak belpolitikai helyzete és a húszas-harmincas évek nemzetközi viszonyai nem a békés egymás mellett élést segítették elő. A második világháborúban részt vevő országok túl sok kielégítetlen ambíciót és történelmi sebet hordoztak - emellett igéző politikai tanokat és hamis geopolitikai elképzeléseket is.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Bálványbiznisz

A bálvány szó hallatán a ma embere letűnt korok vallási emlékeire, távoli népek etnográfiai kuriózumaira asszociál, olyasvalamikre, mint a Stonehenge bazaltkövei, vagy egy indián totemoszlop. A Biblia nyelvei nagyon is gyakorlatias értelemben és egyértelmű jelentéssel használják a „bálvány” szót: a héber celem mindenfajta faragott, festett, vésett stb. tárgyat; a görög eidólon pedig bármiféle valóságos vagy képzeletben élő képet jelent. A mózesi Tízparancsolat második pontja kategorikusan megtiltja mindenfajta égi, földi és vízi teremtmény képi ábrázolását, mivel azok a pogány istenek imádásának legfőbb kellékeiül szolgálnak. De az Újszövetség is óva inti a keresztényeket a bálványoktól és azok tiszteletétől - a pogány államhatalom és a kereszténység összeütközésének egyik legfőbb kiváltó oka éppen a bálványimádás utóbbiak általi elutasításában rejlett. Kevéssé ismert tény, hogy a keresztények pogány bálványokkal (szobrokkal, áldozatokkal, templomokkal, ünnepekkel stb.) kapcsolatos elutasító magatartása nemcsak vallási-szellemi szempontból, hanem gazdaságilag is komoly fenyegetést jelentett a Római Birodalom számára.


Hack Márta
Újév szeptemberben
Tovább a cikkhez >>>

Interjú

Szlazsánszky Ferenc, Hazafi Zsolt
Nem állítottam, hogy a parlamentben bűnözők ülnek

„Tonhauser napjai meg vannak számlálva” - nyilatkozta minap Moldova György író, miután elolvasta az idő előtt nyugdíjazott rendőrtiszt megjelenés előtt álló könyvét. Az ötvenezres példányszámban megjelenő memoár nagy leleplezéseket sejtet, mivel a magyarországi szervezett bűnözés kialakulásával foglakozik: konkrét ügyekkel, ismert és ismeretlen rendőrök, politikusok és bűnözők neveivel. A szervezett bűnözés elleni harc egykori vezetője lapunknak adott interjújában kijelentette: könyve nem kormányváltásra készült, csupán tapasztalatait írta le.


Külpolitika

Az arrogáns Loyola de Palacio
Tovább a cikkhez >>>

Maffiaállammá válhat Észak-Írország
Tovább a cikkhez >>>

Burik Géza
Kurd fegyverletétel

Amnesztiarendeletet tartalmazó törvénycsomagot fogadott el a múlt héten a török parlament. Hikmet Sami Turk igazságügy-miniszter elmondása szerint a rendelet értelmében több mint 26 ezer elítélt várhatja szabadon bocsátását két-három héten belül. Az amnesztia a várakozások szerint lehetőséget biztosít majd a börtönök jobb ellenőrzésére, ahol mindennaposak a fegyenclázadások és éhségsztrájkok. A török fogházakban jelenleg mintegy 70 ezer elítélt raboskodik.


Karl Pfeifer, Bécs
Haider tanácsadóját vádolják

Ausztria október 3-án új parlamentet választ. A szélsőjobboldali pártvezér, Jörg Haider a szokásos demagógiával vezeti kampányát, amelyet lényegében idegenellenesség és emellett a kelet-európai államok EU-csatlakozása elleni agitáció jellemez. Amikor Haidert megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy Andreas Mölzer ellen, aki kultúrügyekben tanácsadója, a bíróság vizsgálatot indított a holocaust tagadása miatt, azt válaszolta: jobb lenne, ha a bíróság a pedofilek ellen indítana vizsgálatot, és nem ilyen „marginális témák” miatt.


Hetek-összeállítás
Tragikus sorozat

A Szent Péter bazilikába látogató turisták nem sejthették, milyen vérfagyasztó jelenetben lesz részük: a hatvannégy éves Benedetto Mininni ugyanis a nagyközönséggel teli épületet választotta öngyilkossága helyszínéül. Miután körülbelül két órát töltött a székesegyházban, a dél-olaszországi férfi pisztollyal szájba lőtte magát az egyik oszlop mögött. A látogatók elmondása szerint a szétfröccsenő vér összemázolta a falakat és az oszlopokat is. Bár a Vatikánt sokan választották már öngyilkosságuk helyszínéül, a mostani volt az első, amely a székesegyház falain belül történt.


Hetek-összeállítás
A nyelvtörvény olyan, amilyen

Szlovákiában szeptember elsejével hatályba lépett a nagy port felvert kisebbségi nyelvtörvény. A júliusban a Magyar Koalíció Pártja (MKP) tartózkodásával elfogadott új törvény „nemcsak az elvárásoknak marad alatta, hanem a korábbi idők mindennapi gyakorlatának is. A kódex nem teszi lehetővé, hogy a kisebbségek a polgári szertartásokon, esküvőkön, temetéseken az anyanyelvüket használják” - fejtette ki Bugár Béla, az MKP elnöke, a szlovák parlament alelnöke.


Szikora Márton
Új állam születhet

Egy emberként járult az urnákhoz Kelet-Timor lakossága a hét elején megtartott népszavazáson, ahol arról dönthettek, autonómiaként kívánnak-e a továbbiakban Indonézia része maradni, vagy kikiáltják a Jakartától való elszakadást. Az ENSZ több alkalmazottja életét vesztette a - külföldi megfigyelők szerint - viszonylag békésen lezajlott referendum során.


Hechs László, Jeruzsálem
Összejön-e az alexandriai négyes

Soraim írásával egy időben még nem tudom, mi az eredménye azoknak a tárgyalásoknak, amelyek a Wye-egyezmény végrehajtásáról és a végső megállapodás menetrendjéről szólnak. Bár már mindent előkészítettek az ünnepi aláírásra, az „ara”, Jasszer Arafat, a Palesztin Autonómia Hatóság elnöke a helyszínre érkezett, Abdallah jordán király és Hoszni Mubarak egyiptomi elnök - mint tanúk - szintén Alexandriában tartózkodnak, és az amerikai külügyminiszter, Madeleine Albright sem késlekedett - de órákkal az ünnepi kézfogó előtt a „vőlegény”, Ehud Barak miniszterelnök még mindig várat magára.


Publicisztika

Szabó Miklós
Asszimiláció és antiszemitizmus

A németségnek a nyugati világhoz került része a Német Szövetségi Köztársaságban hosszú és keserves küzdelemben szembenézett a náci múlttal és annak legszörnyűbb részével, a zsidóüldözéssel. Németország nyugati részében a problémát »unbewältigte Vergangenheit«-nak, feldolgozatlan múltnak nevezték.


Sport

Új úszócsúcs Canberrában
Tovább a cikkhez >>>

Rivaldo a MU-ban
Tovább a cikkhez >>>

Elátkozott iraki focicsapat

Az iraki lapok Dzsamal al-Gandur egyiptomi játékvezetőt hibáztatják, amiért országuk válogatottja nem tudott nyerni a Pánarab Játékok labdarúgó tornájának döntőjében.


Schumacher még nem tér vissza
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Rafter Sampras nyomdokában

A világranglista-vezető amerikai Pete Sampras keddi visszalépése után újabb esélyessel lett szegényebb az amerikai nemzetközi teniszbajnokság férfi tornájának mezőnye: a legutóbbi két alkalommal győztes ausztrál Patrick Rafter vállsérülés miatt az ötödik játszmában feladta mérkőzését a francia Cédric Pioline ellen.


Németh Szilárd
Hajóépítő épít csapatot a Fradinak
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Kinder-figurák kiállítása
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

A Lengyel Intézet rendezvényei a II. világháború évfordulója
Tovább a cikkhez >>>

Perui Tutankhamon
Tovább a cikkhez >>>

Erdei L. Tamás
Mazel Tov

Ősi idők óta a zsidóságot nevezik a könyv népének, s nem csupán azért, mert az emberiség legfontosabb könyve, a Biblia ószövetségi része héber nyelven íródott. A jelenkori magyar zsidóság elődeinek otthonaiban, munkájában és szórakozásában is a könyvek a mindennapi élet szerves részei voltak. Ők támogatták a magyar irodalom és a hazai zsidó kultúra meg-megújuló irányzatait. Ettől a nemes hagyománytól az utódok sem szeretnének elmaradni, sőt folytatni kívánják azt.


Színes

HARO robot, a súlyemelő
Tovább a cikkhez >>>

A legkisebb gitár
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

75 szóval a felsőházba
Tovább a cikkhez >>>

Levegőpengetők
Tovább a cikkhez >>>

Szúnyoginvázió Rómában
Tovább a cikkhez >>>

Testmozgással a felejtés ellen
Tovább a cikkhez >>>

Mátyás király Jordániában
Tovább a cikkhez >>>

Sztori

Tihanyi Péter
Végre gyógyítható a rák
Interjú dr. Szász András fizikus professzorral

Négyfajta készülék létezik. Az ECT 2000 a legegyszerűbb. Testközeli, felületi rákos betegségek gyógyítására alkalmas. Például: mellrák. Az orvos ráteszi a beteg testére az elektródákat. A PCT 2000 nevű készülékkel kezelhető a gyomor-, végbél-, vastagbél-, nyelőcsőrák, ez egy testüregen bevezethető katéteres módszer. A prosztatadaganatokat és a prosztatarákot is gyógyítja. A férfiak idős korban fellépő, jóindulatú prosztatadaganatait ezzel a készülékkel és ezzel a módszerrel egy nap alatt teljesen ki lehet kezelni. A rákos prosztata - függően attól, hogy hol helyezkedik el, és mennyire kiterjedt - több kezelést is igényel. A harmadik az EHY 2000 nevű készülék, ezzel májat, vesét, hasnyálmirigyet lehet gyógyítani. Ez már komoly orvosi beavatkozást is igényel. Végül elkészült az egész testre ható WHB 2000 készülék is. Ezzel nagy kiterjedésű, áttétes rákbetegségeket, és az elszórtan megmaradt ráksejteket is el lehet pusztítani. Miután az RTL Klub bemutatta Vitray Tamás, a Reménység negyvenkét foka című dokumentumfilmjét, Magyarországon is megmozdultak a támogatók: már működik egy ilyen gép Budapesten, a Péterffy Sándor utcában.


Tollhegy

Tisztelt Szerkesztőség
Tovább a cikkhez >>>

HETEK szerkesztői, szeretve tisztelt barátaim
Tovább a cikkhez >>>