Vissza a tartalomjegyzékhez


Az USA tiltakozik


Az amerikai Anthony Washington vízzel frissíti magát, miután 69,08 méteres dobással megnyerte a sevillai atlétikai világbajnokság férfi diszkoszvetés számát     Fotó: MTI

Az Egyesült Államok küldöttsége jelezte, hogy hivatalosan is tiltakozik a sevillai atlétikai vébén sok vihart kavaró rajtgép használata ellen. A tengerentúliak szerint sehol a világon nem fordult még elő, hogy egyetlen versenyszámban 17 rossz start történjen. Ennek lett áldozata a 110 méteres gátfutás hétfői előfutamában az amerikai bajnok Mark Crear, aki kétszer is kiugrott, és kizárták. Az óvást az IAAF elutasította. A nemzetközi szövetség szabályai szerint nem engedélyezett a 0,1 másodperc alatti reakció idő, mert a reagálás ez idő alatt nem tudatos, hanem „előrelátás, megérzés” eredménye.
A rajtgép egyébként a lábtámaszba épített szenzor segítségével állapítja meg, hogy a startpisztoly eldördülése után 0,1 másodperccel később indult-e a futó. Ha ennél rövidebb bármely résztvevő reakcióideje, a pisztoly automatikusan viszszalövi a futamot.
„Azt hiszem a rendszerrel egyértelműen gond van, mert túl sok a megismételt rajt - mondta George Williams, az amerikai válogatott vezetőedzője. - A szenzor túl érzékeny, vagy valami más baja lehet. Még soha életemben nem láttam ennyi visszalőtt futamot. Sok a szóbeszéd a géppel kapcsolatban.” (MTI)