Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Olcsóbb az autópályadíj

A jelenlegi díjnak kevesebb mint felét kell fizetni az úthasználatért az M1-es autópálya Győr és Hegyeshalom közötti szakaszán. A személygépkocsival utazóknak 700 forintot, a kisáruszállítóval, minibusszal és kisteherautóval közlekedőknek 900 forintot, a nehéz-tehergépkocsik és nyergesvontatók úthasználatáért 2100 forintot, az autóbuszok után pedig 2500 forintot kell fizetni. A helyi lakosok a csökkentett díj felét fizetik. Jövőre az új rendszert az M3-ason korábban bevezetett matricás rendszer váltja fel. (MTI)


Drágább lesz a távfűtés

A Fővárosi Önkormányzat döntése szerint Budapesten októbertől átlagosan 8,2 százalékkal drágul a távfűtés, a melegvíz ára pedig 17 százalékkal lesz magasabb. A díjemeléssel egy átalánydíjas átlaglakás tulajdonosai az idén 2,6 százalékkal, a mérés szerinti elszámolású átlaglakásban élők pedig 4,1 százalékkal fizetnek majd többet az eddiginél. (MTI)


Iskoláztatási támogatás

A Szociális és Családügyi Minisztérium közlése szerint október 1-jétől a tanköteles korú gyermekek esetében a családi pótlékot az azzal azonos összegű iskoláztatási támogatás váltja fel. Az intézkedést azért vezették be, mert a tanköteles korúak 5-8 százaléka nem jár rendszeresen iskolába. Szeptemberben valamennyi közoktatásban tanuló gyermek után iskolai igazolást kell beadniuk a szülőknek munkahelyükön, illetve a megyei egészségbiztosítási pénztárakban. A juttatás a gyermek 16, legfeljebb 20 éves koráig jár. (MTI)


Emeli árait a BKV

Januártól 22 százalékkal kellene növelni a viteldíjakat a BKV szakértői szerint, amennyiben az idén elmaradna az áremelés. A városvezetés jelezte, hogy szükség esetén készek akár rendkívüli közgyűlésen is dönteni az új árakról, mivel a kérdésben egyetértési joggal rendelkező Pénzügyminisztérium a Fővárosi Közgyűlés ülésének végéig nem küldte meg véleményét a főváros által tervezett idei 9,2 százalékos emelésről. (MTI)


Drágul a benzin

A pénzügyminiszter szerint a jelenleg alkalmazott motorbenzin-árképletet felül kellene vizsgálni, mivel a kőolajárak emelkedését és csökkenését nem követi következetesen a benzin kiskereskedelmi ára. Járai elmondta, hogy jövőre a benzin jövedéki adóját 7 százalékkal megemelik, ami átlagosan 3,5 százalékos benzináremelést eredményez januárban. (MTI)


Kis javulás az államháztartásban

A Pénzügyminisztérium közlése szerint a júliusi államháztartási folyamatokat a folytatódó javulás jellemzi. Az államháztartás hiánya a hónapban mindössze 0,3 százalékkal emelkedett az éves előirányzathoz képest, egymilliárd forintot tett ki. Óvatos becslések szerint az idei hiány a GDP legalább 4-4,5 százalékát teszi majd ki, míg 2000-re a kormány 3 százalékot tervez. (MTI)