Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 34. szám, 1999. augusztus 28

Belpolitika

Munkatársunktól
Optimista várakozások az MDF-ben
Interjú Balsai Istvánnal, az MDF frakcióvezetőjével
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-hírösszefoglaló
Kazetta-ügy: végtelennek tűnő variációk

Hitelesebbnél hitelesebb és igazabbnál igazabb változatok születtek az augusztus 22-i, ópusztaszeri események valós lefolyását illetően. A híradások, helyreigazítási utasítások, nyilatkozatok és nyílt levelek rengetege arra enged következtetni, hogy az „igazság” igencsak relatív dolog. Egyaránt igaza lehet a „megtámadott” riporternőnek, de ugyanannyi erővel Torgyán József állítása is igaz lehet: provokáció történt lejáratására.


Elmaradt nyelvvizsgavita

Szombathely közgyűlése a polgári pártok többségi szavazata alapján nem tűzte napirendjére csütörtökön Szabó Gábornak, a város polgármesterének nyelvvizsgaügyét. Mint ismeretes, a rendőrség közokirat-hamisítás miatt folytat nyomozást a fideszes polgármester ellen, ugyanis egy névtelen levélíró azt állította: a polgármester doktori címének megszerzésekor hamis nyelvvizsga-bizonyítványt nyújtott be. A nyomozásról szóló közlemény augusztus 5-ikén látott napvilágot, az érintett ezután közleményben cáfolta az okirat-hamisítás tényét, azonban a vádakat minden kétséget kizáróan cáfoló dokumentumokat eddig senki sem mutatott.


Munkatársunktól
Könyv a Viszkisről

1999. január 15. a magyar rendőrség számára a diadal napját, a whiskys rabló néven elhíresült Ambrus Attila számára pedig a végső bukás napját jelentette. Így végre pont kerülhetett egy már 1993 óta tartó bankrablássorozat végére. Mind Ambrus baráti körét, mind a Villányi út 113. lakóközösségét mélységesen megdöbbentette a már-már túlzottan is joviális házmester és hokikapus „kétes másodállása”. Senki sem tudott a férfi kettős életmódjáról, annak ellenére sem, hogy rendszeresen lőgyakorlatot tartott lakóháza pincéjében.


Elmaradt a vasutas sztrájk
Tovább a cikkhez >>>

Árvízház
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Torgyán és a négyes metró

Környezetvédelmi etalonnak számít majd az a beruházás, amelynek keretében óriási hulladéklerakó épül a főváros pénzén, a Budapesttől 30 kilométerre fekvő Pusztazámor határában. A lerakó egyúttal a főváros és a vidék kapcsolatrendszerének fejlesztésére is jó példa A 6,3 milliárd forintos beruházással 50 évre megoldhatják Budapest évi 4 millió köbméter kommunális hulladékának és a környék 30 települése szemetének elhelyezését - jelentette ki Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere kedden Pusztazámoron, ahol Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel közösen sajtótájékoztatót tartott az építkezés alapkövének lerakása alkalmából.


Somorjai László
Magányos farkas volt a pártházak robbantója

Egy élesítés nélküli csőbomba, öt félkész pokolgép és egy géppisztoly lőszerekkel, valamint egy Terrorizmus című, illetve egyéb robbantási szakkönyvek. Ezeket találta a rendőrség a szélsőjobbos nézeteket valló, Ekrem Kemál György - ismert jobboldali szervező - vonzáskörzetébe tartozó J. Géza lakásán, illetve munkahelyén: az Országos Traumatológiai Intézet kórboncnoki osztályán. (A rejtekhely az egyik hullakamra volt.) A rendőrség szakértői szerint a most megtalált bombákhoz hasonló készítményekkel követtek el terrortámadást 1997-ben az MSZP és az SZDSZ két-két kerületi székháza ellen, ezért a férfit letartóztatta a rendőrség, és az említett merényletek elkövetésével is őt gyanúsítják.


Életmód

Király Sándor
Focusban az év autója

Egy álom valósult meg Henry Ford életében, amikor 1907-ben beindították a világon az első olyan autógyárat, amelyben futószalagon gyártották az elérhető árú T modellt. Az első népautó 1927-ig, kerek 20 esztendeig bestseller volt világszerte. Ma a piaci verseny diktálta trend már egészen másképp fest, a sikernek nem csupán a tömeggyártás a feltétele, és nincs olyan autómodell - a fejlett társadalomban -, ami évtizedekig népszerű lenne, a formák és műszaki tartalmak 2-3 év alatt avulnak el. A Ford konszernhez tartozik a Volvo, a Mazda, a Jaguár, és a világ legnagyobb autókölcsönzője, a Hertz. Éves járműgyártása 7,2 millió darab, ezzel a számmal a világ 2. legnagyobb autógyártója. 1998-as árbevétele 144 milliárd, ennek nettó nyereségtartalma pedig 6,1 milliárd dollár volt.


Különleges Hangszerek Fesztiválja
Tovább a cikkhez >>>

Zsidó Nyári Fesztivál Aug.28. szept.5.
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Szabó Ibolya Anna
Földindulás után

Már a sírját is megásták annak a hároméves kisfiúnak, akit egy héttel a katasztrófa után élve húztak ki a törökországi földrengés romjai alól. Ismail Cimennek szerencséje volt, vagy ahogyan szintén megmenekült nagybátyja fogalmaz, „isteni csoda” részese volt: ő nem gyarapította a halálos áldozatok számát, amelyet hivatalos források több mint 12 ezerre, egyes becslések azonban több mint 40 ezerre tesznek.


Burik Géza
Iszlám fordulat következhet

A földrengés nemcsak a lakóházakat rombolta le, hanem törést jelent az Ecevit-kormány sikertörténetében is. A katasztrófa látni engedi a török kormányok közös vonását, nevezetesen azt, hogy a hadsereg, a kormánytisztviselők és az ipart kézben tartó felső tízezer kivételezett helyzetét minden körülmények között biztosították.


Tihanyi Péter
A romok alatt
Exkluzív interjú Lehóczki Lászlóval, a miskolci speciális felderítők vezetőjével

„Lehóczki László és világhírnevet szerzett Mancs nevű németjuhász kutyája, valamint Kelecsényi Csaba és nem kevésbé sikeres Viking nevű terrierje alig másfél napot töltött Miskolcon, amikor ismét felkérték őket az áldozatok és esetleges túlélők utáni kutatásra. Így a miskolci mentők szerdán délelőtt ismét a romokban heverő Izmit kikötővárosba érkeztek, és újra megkezdték a munkát. Mint ismert, az elmúlt héten pénteken Mancs kutya ebben a városban találta meg azt a 3 éves kislányt, akit öt nap után élve hoztak fel egy összeomlott ház romjai alól…” (MTI 1999. augusztus 25. szerda)


Gazdaság

Debreczeny Réka
Törökországon csak a külföldi hitelek segíthetnek

„Törökország sokkal nehezebb problémákkal is megbirkózott már” - jelentette ki Bülent Ecevit török miniszterelnök. A gazdasági szakértők többsége is meglepően optimista az ország gazdasági jövőjét illetően, hiszen a 20 milliárd dollárra becsült károkat jelentős külföldi forrásokkal és egy pótlólagos költségvetés bevezetésével orvosolni lehet. Többen csak rövid távú visszaesést várnak, s az ország kitart a gazdasági reform folytatása mellett. Abban azonban mindenki egyetért, hogy míg a gazdasági károk jelentős külföldi segítséggel pótolhatók, a több tízezres mértékű emberveszteség nem csak az ipari-pénzügyi központ munkaerő-állományát kurtította meg jelentősen, de összetört lelkek ezreit hagyja maga után.


Acsai Anikó
Éves csúcs közelében a BUX
Tovább a cikkhez >>>

Papp Levente
Drámai pénzügyi helyzet

Alig költözött át a német kormány Bonnból Berlinbe, a rövid ünneplés után azonnal hozzáfogott gazdasági megszorító intézkedések véghezviteléhez. Hans Eichel német pénzügyminiszter csomagtervet dolgozott ki, amely elsősorban a szociális juttatásokat csökkentené 30 milliárd márkával. A szakszervezetek és az ellenzék természetesen nem támogatják a javaslatot, a kormány azonban rendkívül elszánt.


Kamatemelés az USA-ban
Tovább a cikkhez >>>

Hetek összeállítás
Lassú kárpótlás

Lassú mederben folyik a holocaust idején kényszermunkásként dolgoztatottak kárpótlása. A Nemzetközi Auschwitz Bizottság elnöke halogató taktikának nevezte azt a tárgyalási stílust, amit a Schröder-kormány tíz hónapja folytat, ez idő alatt ugyanis nem történt semmi. Ez pedig az érintettek magas életkora miatt nem engedhető meg - szögezte le az elnök.


Munkatársunktól
Pénzügyi tervek górcső alatt

Majdhogynem teljes az egyetértés a kormánypártok között a jövő évi büdzsét és az adóváltozást illetően - derült ki azon a megbeszélésen, ahol a pénzügyminiszter a kormánypártokkal tárgyalt.


Munkatársunktól
Agrárköltségvetés, avagy mennyit ér a koalíció

A héten döntött a kormány a jövő évi költségvetés fő számait illetően. A kormányülést követő sajtótájékoztatón már egyértelművé vált, hogy a jövő évi költségvetés talán legizgalmasabb része a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) részére biztosított költségvetési keret, amely a kormány bejelentése szerint az igényelt 413 milliárd forint helyett csupán 250 milliárd lesz.


Orosz Eszter
Roham a magánnyugdíjpénztáraknál

Augusztus 31-ével lezárul annak a lehetősége, hogy az állami finanszírozású nyugdíjrendszerből át lehessen jelentkezni a vegyes finanszírozású rendszerbe. Ebből adódik, hogy a magánnyugdíjpénztáraknál kapuzárás előtti roham érzékelhető, mivel utólagos átjelentkezésre nincs mód. A pályakezdő fiataloknak viszont kötelező belépni valamelyik pénztárhoz.


Györök Orsolya
Kedvezmények a lakáshoz jutáshoz

Évek óta csökken az átadott új lakások száma: a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az idei első félévben további 12 százalékkal kevesebb új otthont vehettek birtokba lakóik, mint egy évvel korábban. Ma harmad-negyed annyi új lakás épül évente, mint a nyolcvanas években. A Gazdasági Minisztériumban a múlt héten mutatták be az új nemzeti lakáskoncepciót, amelytől azt várják, hogy az eddigi rendszer hibáit elkerülve hatékonyabbá teszi az állami támogatások felhasználásának rendszerét, és a középrétegek számára is elősegíti a lakásvásárlást. A jövő évi költségvetésben lakáscélú előirányzatként 108 milliárd forint szerepel.


Szabadi Sándor
Megújul és terjeszkedik a Mol

A nemrégiben új vezetőkkel felfrissített hazai olaj- és gázipari nagyvállalat, a Mol Rt. regionális vezető szerepre pályázik Közép-Európában. Csák János, az új elnök szerint a fő cél a részvényesi érték növelése.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Csereklyei Márta
Hat évig titkolózott az FBI

Újabb fordulatot vett az 1993-as wacói tragédia nyomán kezdeményezett bírósági eljárás: az FBI egy korábbi alkalmazottja ugyanis azt állítja, hogy a titkosszolgálat ügynökei gyúlékony gránátokat is kilőttek, mielőtt lángra lobbant a David Koresh és szektája otthonául szolgáló épület. A hét elején nyilvánosságra hozott állítást - korábbi tagadó álláspontját feladva - az FBI is kénytelen volt igaznak elfogadni. Az eset kapcsán az akciót elrendelő Janet Reno igazságügyminiszter és Louis Freeh, az FBI igazgatója új vizsgálatot rendelt el, amely kiterjed arra is, hogy miért tartózkodtak az amerikai hadsereg különleges alakulatának egységei a wacói ostrom helyszínén. Az ügyről a The Dallas Morning News című napilap információi nyomán a CNN hírtelevízió közölt összeállítást.


Márer György, New York
Volt-e bűn lesz-e bűnhődés

Lezajlott a republikánus jelöltek első erőpróbája, az Iowa állambeli Ames városban megejtett úgynevezett „straw poll”, az amerikaiak kísérleti választása. Az eredmény bizonyos mértékig a papírformát tükrözte, de voltak váratlan fordulatok is. George Bush texasi kormányzó 31,3 százalékkal az első helyen végzett ugyan, de a sarkában volt Steve Forbes, a dúsgazdag lapkiadó 20,8, sőt Elizabeth Dole is 14,4 százalékkal.


Szikora Márton
Budapesti vállalkozót üldöz a CIA

Az orosz szervezett bűnözés több milliárd dollár nagyságrendű pénzmosási akciója ügyében nyomoznak az amerikai hatóságok. A Bank of New York-on keresztül áramló orosz pénzek vélhetően a Szemjon Mogiljevics vezette „vörös maffia” illegális ügyleteiből származnak. Az ügy szálai Magyarországra is elvezetnek, ahol a Szeva néven ismert orosz üzletembernek a legutóbbi ideig a főhadiszállása volt - állítják az amerikai bűnüldöző szervek. Összeállításunk a The New York Times cikksorozata alapján készült.


Szlazsánszky Ferenc, Hazafi Zsolt
Termelik az ellenséget ezerrel
Beszélgetés Juszt Lászlóval

A törvényhozói, a bírói és a végrehajtói hatalom után a médiát tartják a negyedik hatalmi ágnak. Ezt a felismerést a mindenkori kormányok is mindenkor a magukévá teszik, a különböző korszakok közötti különbségek abból adódnak, hogy az egyes kabinetek milyen mértékben tartják tiszteletben a sajtószabadságot. Juszt László közel negyedszázada dolgozik az újságírószakmában. Eddigi tapasztalatairól és közelmúltbeli „botrányáról” kérdeztük.


Hit és értékek

Kulcsár Árpád
A Mária-kultusz eredete

Sokan magától értetődőnek tekintik, hogy miután a IV. század folyamán a Római Birodalomban államvallássá vált a kereszténység, majd pedig a népvándorlás hatalmas viharaival érkezett népek újonnan alakult államai sorra kötelező államvallássá tették a katolicizmust, mindezek nyomán az egykori pogány Római Birodalom helyén kialakult a keresztény Európa. Ezért beszélnek például magyar vonatkozásban szinte evidenciaként arról, hogy a kilencszázas évek végén, Géza fejedelem és István király idején Magyarország csatlakozott a keresztény Európához. Sőt már századok óta előszeretettel azonosítják Európát magával a kereszténységgel. Ezért kaphatta a törökök előnyomulását feltartóztató Magyarország „a kereszténység védőbástyája” kitüntető jelzőt a hasonló szerepet betöltő Lengyelországgal együtt. A helyzet igazi csapdája abban áll, hogy épp azok az egyházak, melyeknek elsőszámú feladata lett volna Európa keresztény arculatának biztosítása, maguk is különböző mértékben megteltek pogány eredetű vallási nézetekkel, rítusokkal, ünnepekkel, így az évszázadok során sokkal inkább konzerválói, mintsem megváltoztatói lettek Európa pogány jellegének.


Hechs László
Történelmi és nem történelmi szenthelyek

Az izraeli-arab viszály keretében az egymással versengő nacionalizmusok vitája, hogy a történelem során „Izrael földjének”, Palesztinának és Szentföldnek is nevezett ország felett ki gyakorolja a szuverenitásból eredő jogokat. Politikai konfliktus, amelynek a nemzetközi jog alapján kellene nyugvópontra jutnia. A politika és a jog mellett a viszály vallási formát is ölt, hiszen itt három világvallás, a zsidó, a keresztény és a muszlim adott találkozót egymásnak. Itt találhatók szent helyeik, amelyekhez ragaszkodnak, amelyekre milliók hite mint pillér támaszkodik.


Külpolitika

Eperjesi Ildikó
Iszlám visszavonuló Csecsenföldre

Dagesztánból Csecsenföldre igyekeznek átcsoportosítani erőiket a visszavonuló szélsőséges iszlám felkelők. Az Orosz Védelmi Minisztérium szerint a szövetségi csapásoknak az volt a céljuk, hogy a tüzérség szétverje a lázadók erőit, mielőtt még szárazföldi erőket küldenének a helyszínre. A harcok három hete alatt mintegy ezer lázadó lelte halálát, míg az oroszok ötvenkilenc katonát veszítettek el a konfliktusban - állítják orosz források, ám elismerik: az iszlám dzsihád veszélye korántsem múlt el a Kaukázusban.


Hetek-összeállítás
Megkísértették a Vatikánt

Nagystílű szélhámos ejtett foltot a Vatikán hírnevén pénzügyi mesterkedésével. Bár nagyobb botrány nem kerekedett az ügyből, a Szentszék kínos magyarázkodásra kényszerült - adták hírül az olasz lapok. Az amerikai Martin Frankel számos kisebb amerikai biztosítótársaság pénzének elsikkasztása után a Vatikán tekintélyével takarózva igyekezett további haszonhoz jutni. Az FBI által indított vizsgálat kezdetével a csaló eltűnt - a feltételezések szerint valahol Európában éli életét.


Márer György, New York
Csak tizede beszél anyanyelvén

Amikor a határon túl élő magyarokról esik szó, mindenki az erdélyiekre, felvidékiekre, a vajdaságiakra gondol. A Nyugat-Európában, Amerikában, Ausztráliában élő honfitársak szinte semmiféle hivatalos képviselettel nem rendelkeztek eddig az óhazában. Az Orbán-kormány egy esztendővel ezelőtt felélesztett egy 1992-ben alakult kormányszervet, a Határon Túli Magyarok Hivatalát, amely a napokban foglalta el új székházát a Gellérthegyen. „A HTMH a kormányzati munka koordinációját végzi a határon túli magyar kérdésekben, a Magyarok Világszövetsége pedig társadalmi szervezetként nyújt támogatást a határon túli magyarságnak” - fejtette ki lapunknak Szabó Tibor, a hivatal elnöke amerikai látogatásán.


Roma Sajtóközpont
Rasszizmussal vádolják a brit minisztert
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Újabb Wye-egyezmény születőben

A CNN amerikai hírcsatorna cáfolta, hogy megegyezés született volna Izrael és a palesztinok között a Wye folyónál kötött megállapodás kivitelezésének időrendjével kapcsolatban. A The Jerusalem Post című izraeli napilap írása szerint ugyanakkor az állítólagos megegyezés értelmében január 20-i határidővel Izraelnek további két kivonulást kell végrehajtania Ciszjordániából. Amennyiben ez igaz, a megegyezés útjában komolyabb akadályt már csak a palesztin foglyok szabadon bocsátása jelenthet.


Hetek-összeállítás
Kantonokra osztják Koszovót

Úgy tűnik, a szerbek és albánok együtt tartására irányuló erőfeszítések csődöt mondtak Koszovóban - írja a The New York Times. Az ENSZ kénytelen elismerni a koszovói szerb enklávé elkülönülését, és még ideiglenesen sem sikerül megvédelmezni a szerbeket az albánok bosszúja elől. Pedig a tavaszi NATO-bombázások egyik fő célja Koszovó népességének szülőföldjén tartása volt, függetlenül attól, hogy szerbekről vagy albánokról van-e szó.


Hetek-összeállítás
Repülőtéri razzia Miamiban

Az American Airlines légitársaság több tucat alkalmazottját tartóztatták le kábítószer és fegyvercsempészés vádjával - jelentette a The Washington Post. A letartóztatásokkal véget ért az a rendőrségi vizsgálat, amelynek keretében két éve megfigyelés alatt tartják a miami nemzetközi repülőtér dolgozóit, akik a kokaintól kezdve a kézigránátokon át szinte bármit készek voltak az Egyesült Államok területére csempészni.


Schmidt Barna
Szorítóban a kancellár

Az előjelek szerint nehéz ősz vár Gerhard Schröderre. A német kancellária számára a héten befejeződött a nyári pihenő, amit jelez az is, hogy Schröder és munkatársai megérkeztek új hivatali helyükre, és hivatalosan is felvették a munkát. Székhelyük ezentúl a fővárosban, Berlinben lesz - igaz egyelőre ideiglenes épületben.


Tajvani hadgyakorlat
Tovább a cikkhez >>>

Publicisztika

Izing Antal
Déneske milliói
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Fejezetek a STASI történetéből

A titkosszolgálat több hónapon át figyelte az országból kivándorolni kívánó köztiszteletben álló férfit, pszichológusok, jogászok és állambiztonsági szakemberek gyermekkorától a jelenéig ható vizsgálat után megállapították: egy szőke, kontyos feleségre volna szüksége, és nem hagyná el az NDK-t. Találtak egy ilyen hölgyet, és megszervezték a találkozót. Eredmény: a férfi megnősült, és az NDK-ban maradt. Minderről és ehhez hasonló esetekről, illetve az NDK volt titkosszolgálatának a működéséről tartott minap előadást Helmut Müller-Ensberg, STASI-iratokat kutató történész az Országos Széchenyi Könyvtárban, ahol több hétig tartó kiállítás látható az egykori keletnémet Állambiztonsági Minisztérium relikviáiból.


Sport

Lezárult a focipiac
Tovább a cikkhez >>>

Németh Szilárd
Keane-ok fordulója

Az angol Premier Liga 4. fordulója a Keane-ok fordulóját hozta: Roy Keane két góljával a Manchester United 2-1 arányban győzte le az Arsenalt, illetve Robbie Keane két találata révén 2-0-ra diadalmaskodott a Coventry City a Derby County felett, a nyeretlenek találkozóján.


Ötvenéves az Adidas
Tovább a cikkhez >>>

Arab mérkőzés, az összetartás jegyében
Tovább a cikkhez >>>

Az USA tiltakozik
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Makki Marie-Rose
Egy délután a Mai Manó Házban
Tovább a cikkhez >>>

Balla Gábor
Kertkultúra születik

Az elmúlt években sok változás történt Magyarországon, és ennek nyomán a polgárosodás, a vagyonszerzés jelei örvendetes módon megjelentek az otthonokban, s így a kertekben is. A hétköznapok alatt felgyülemlett feszültségeket sokan vezetik le egy kis hétvégi fűnyírással, kertgondozással. Nem utolsó szempont az sem, hogy egy tiszta és ápolt kertben kellemes a játék, a pihenés.


Erdei L. Tamás
Séta az Apokalipszis erdejében

Kovács Géza verseskötete (Abednegó sétája Babilonban. Littera Nova, 1996. 75 oldal) expresszív, sodró művészi erejű kísérlet a Biblia profetikus üzeneteinek lírai megjelenítésére. Ahogy Batári Gábor, a könyv felelős szerkesztője jellemzi, ezek a versek a természetfölötti, a szimbólumok, a próféciák és a fantázia termékeivel egészítik ki és értelmezik az érzékeinkkel felfogható világot.


Színes

A Cassini-űrszonda elhúzott a Föld mellett
Tovább a cikkhez >>>

A kiselefánt új mamája
Tovább a cikkhez >>>

Anglia ünnepel, Egyiptom duzzog
Tovább a cikkhez >>>

Elítélték a káromkodó kenust
Tovább a cikkhez >>>

Majomparádé
Tovább a cikkhez >>>

Szomjas varjú
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Honfoglalás görögdinnyékkel
Tovább a cikkhez >>>

Két Kongó
Tovább a cikkhez >>>

Tisztelt Szerkesztőség
Tovább a cikkhez >>>