Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 32. szám, 1999. augusztus 14

Belpolitika

Hamis rendőrségi nyugtákat találtak
Tovább a cikkhez >>>

Németh Miklós és szocialista képviselők találkozója
Tovább a cikkhez >>>

Burkus József
Tüntetni készülnek a gazdák

Több mint ezren vettek részt csütörtökön Szolnokon a Békés megyei gazdák, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), valamint a Magyar Parasztszövetség nagygyűlésén. Két nagyobb agrárszervezet azonban hivatalosan nem képviseltette magát. A jelenlevők a kormánnyal szembeni összefogást szorgalmazták és életre hívtak egy tárgyalóbizottságot. Torgyán József szakminiszter az előző hétvégén a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában előre elítélte a nagygyűlést.


Hetek-hírösszefoglaló
Brutális közélet
Tovább a cikkhez >>>

Szlazsánszky Ferenc
Gyermekes családok az utcán

Szeptember elsejétől fedél nélkül maradhatnak a Csavargyár utcai hajléktalanszálló lakói. A bizonytalan helyzetet az eredményezte, hogy az épület üzemeltetője, az Eravis Hotel felmondta a bérleti szerződést a hajléktalanok elszállásolásával foglalkozó Fővárosi Szociális Központ és Intézményeivel (FSzKI). A kiköltöztetés hírére kisebb pánik tört ki a hajléktalanok között, egyikük öngyilkosságot kísérelt meg, többen sokkos állapotba kerültek.


Szakonyi Dávid
Antiszemita ponyva

Még több példányt nyomtatnak a Cion bölcseinek jegyzőkönyve című, múlt században írt antiszemita koholmány nemrégen hazánkban megjelentetett példányaiból. A most kiadott 3000 könyv ugyanis a megjelenés után gyorsan elfogyott a könyvespultokról. Az iratot egyébként - hazánk kivételével - egyetlen európai országban sem árusítják. „Színvonalára” jellemző, hogy még a numerus clausus elhíresült, a náci Németországgal kokettáló Horthy-korszakban sem engedték megjelentetni Magyarországon.


Lukács András
Lefelé tapos, felfelé hízeleg

A szenzációkeltés jegyében egyre több a magánszemélyek személyiségi jogait sértő televíziós műsor- jelentette ki a héten Majtényi László, az Országgyűlés adatvédelmi biztosa. Az ombudsman ez év januárjában, azért indított vizsgálatot öt televíziós társaság híradásaival és bűnügyi tudósításaival kapcsolatban, mert tapasztalata szerint az elektronikus sajtó majdnem gátlás nélkül adja ki a bűncselekmények, az ipari és természeti katasztrófák áldozatainak adatait.


Életmód

Aszalós Szilvia
Magyar békefenntartók a Sínai-félszigeten

Ha a misszió szót halljuk valahol, automatikusan egy vallási vagy egy egészség-ügyi küldetés jut eszünkbe. A 21 éves Végh Krisztina viszont katonai rendészként vett részt az úgynevezett Sínai Misszióban, a Vörös tenger mellett. A szerződéses katonahölgy egy évet töltött hazájától 3000 kilométerre.


Pálfy Gyula
A Matrix és ami mögötte van

A Matrix című (film)turmix mindenből merít egy kicsit: vesz egy adag lepusztult nagyvárosi jövőt, melyben rendet vágni egyedül a hagyományos és az elektronikus erőszak képes. Ezt bőven fűszerezi a jelenkori borzasztó technozenével, és a fekete napszemüveg, fekete bőrkabát (alatta tűzerős fegyverek) dizájnnal. Mindezt köríti az egyre fenyegetőbb, mert öntörvényűbb számítógépes-virtuális technológia rémképével.


Fókusz

Tihanyi Péter
Földszintes, prózai, pitiáner világ ez
Valami végzetesen hiányzik társadalmunkból mondja Tamás Gáspár Miklós filozófus
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

Szabadi Sándor
A mobil nagy üzlet

A német-amerikai többségi tulajdonban lévő Magyar Távközlési Részvénytársaság igen elégedett lehet elmúlt félévi eredményével, hiszen 1999. első hat hónapja során 30 százalékos nyereségnövekedést könyvelhetett el. A magyar távközlési piac kulcsfontosságú szegmensein egyelőre még monopolhelyzetben lévő telekommunikációs óriásnak szüksége is van pozíciói megerősítésére, hiszen szó van arról, hogy eredetileg 2001 végéig garantált egyeduralmát a kormány „megegyezéses alapon” egy évvel lerövidíti. A versenytársak közelgő megjelenésével elkerülhetetlennek tűnik a Matáv piacvesztése, illetve a fogyasztók által már alig várt tarifa-mérséklődés és ezzel egyidejűleg a szolgáltatások színvonalának emelkedése.


Papp Levente
Terjed a dioxinbotrány Belgiumban

Az 1995-ös brit kerge marha kór óta a belga dioxinügy az unió legnagyobb élelmiszerbotránya. Az egész belga kormány belebukott, két miniszter az állását vesztette el, a szupermarketek húspolcai kiürültek amiatt, hogy két hónapja a belga szárnyasokban mérgező anyagot találtak. Idővel hozzászokunk a kerge marha után a kerge csirkéhez, sőt valaki úgy fogalmazott, hogy manapság már a Coca-Cola is megkergült.


Munkatársunktól
Ismét hétezer pont felett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX csütörtökön 106 pontos emelkedéssel, 7065 ponton zárt. A szerdai záróértékéhez képest ez 1,5 százalékos növekedés, mivel szerdán a záráskor az index értéke 7000 pont alá süllyedt.


Debreczeny Réka
Financial Times: Keresztény keresztapák

Van-e esélyük Olaszországban azoknak az ügyészeknek, szakértőknek, közéleti személyeknek, akik életüket tették fel, hogy leleplezik és megtörik a maffia, a katolikus egyház és a politika sötét és bonyolult összefonódását? - tette fel a kérdést a Financial Times tekintélyes gazdasági lap. A klérus, a politikai hatalom és a maffia együttműködéséről egyre többen mernek nyíltan beszélni Itália-szerte, főként az Andreotti-ügy kapcsán, melynek lezárulását nyár végére várják.


Várakozáson felüli siker a Ceausescu-aukción
Tovább a cikkhez >>>

Adórendszer: marad a tavalyi

Várhatóan augusztus 17-ével válnak véglegessé az adózással kapcsolatos kormánydöntések, mely szerint jövőre nem változnak a forgalmi adókulcsok és a kedvezmények rendszere, de szigorodna a visszaigénylés.


Hetek-összeállítás
Lassul az infáció

Bár továbbra is jelentős az infláció csökkenése, kutatók szerint megtorpant a pénzromlás lendületes mérséklődése, s így az év végi pénzromlás mértéke - a terveken felül - 9,5-9,7 százalékra várható. A KSH számításai szerint az első hét hónapban átlagosan 9,4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt hónapban 0,7 százalékkkal emelkedtek az árak.


Adó dó hangulat

A kormány több hónapon keresztül az adócsökkentés, az adóreform tervét hangoztatta a közvélemény előtt - mint kormányprogramot, mint időszerű, egyébként az előd által is tervezett lépést. Az adófizető polgárok végigizgulhatták, vagy végigbosszankodhatták a pénzügyi tárca tucatnyi variánsát, amit a mindig aktuális elvárások szerint készített. Utólag belátható, felesleges volt. A kormány a nyári melegben végül is meggondolta magát. Nem lesz adóreform, szja- és más csökkentés, sem kedvezménykurtítás. Lesz viszont gyermekek után járó kedvezményemelkedés.


Magyarország, a sztárgazdaság

A Financial Times a közelmúltban egy Magyarországról szóló írást jelentetett meg, amelyben a közép-kelet-európai térség legsikeresebb gazdaságának nevezi az országot, miközben arra figyelmeztet, hogy az árvizek okozta költségvetési többletkiadások, a felpuhuló költségvetési szigor és a koalíciós adok-kapok játék miatt elúszhatnak ezek az eredmények.


ÁSZ-vizsgálat a soproni önkormányzatnál
Tovább a cikkhez >>>

Lemaradtunk a bérversenyben
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Szobota Zoltán
Népfogyatkozás és napvándorlás
Tovább a cikkhez >>>

Izing Antal
Pillanat a Bakonyban
Tovább a cikkhez >>>

Szakértők és vélemények
Tovább a cikkhez >>>

Hechs László, Jeruzsálem
Ki az úr az erdőben

Ami ma az izraeli politikában történik, meglehetősen nehezen értelmezhető hagyományos fogalmakkal. A szokásos álláspont szerint a békefolyamatban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának 242. számú határozata szerint, a „területeket békéért-elv”alapján Izraelnek vissza kell vonulnia a hatnapos-háború előtti határaira, és cserébe arab szomszédainak és a palesztinoknak el kell ismerniük Izrael létéhez való jogát békés és biztonságos határok között.


Laudancsek Katalin
Rendhagyó fuvarok szakértői

Lelőtték, elrabolták, lecsukták, eltűnt. Az elmúlt évek során egyre gyakrabban lehetett ilyen híreket hallani a külföldön dolgozó orosz pilótákról. Viszontagságaikról a Kommerszant című orosz lap számolt be.


Kicsit sápadt vagy, öreg
Tovább a cikkhez >>>

Pátkai Mihály
Megszülethet a tökéletes ember

Amerikai tudósok egy csoportja embriók klónozására készül, egy másik kutatócsoport pedig emberi és tehénembriók összeklónozását tűzte ki céljául. A The Washington Post hasábjain olyan tudósok nyilatkoztak, akik maguk is részt vesznek a kísérletekben. A magánkezdeményezés része annak az embriókutatási projektnek, amelynek során betegségek korai kezelését kutatják - néhány tudós szerint ez előkészíti az utat az első klónozott csecsemők megszületéséhez.


Kovács Klára
Becstelen gazdagok, tisztes szegények

Le tudjuk-e vetkőzni az évtizedes berögződéseket és a gyarló emberi reakciókat? Hozzá tudunk-e szokni az újhoz, tolerálni tudjuk-e a mást, a sikeresebbet, az ügyesebbet? A Társadalomkutatási Informatikai Egyesülés (Tárki) felméréséből kiderül, hogy tíz évvel a rendszerváltás után még mindig masszívan tartja magát az a szemlélet, hogy a gazdagok, a sikeres vállalkozók nem becsületes úton szerezték a vagyonukat. Ugyanakkor a lakosság fele belátja, hogy az átlagnál magasabb keresetek elutasítása nem racionális, és hogy a jelenséget főként az irigység motiválja.


Munkatársainktól
Floridától Yucatan-félszigetig

A rendszerváltás kérem, minden bizonnyal megtörtént. Ennek nincs is ékesebb, árulkodóbb bizonyítéka, mint az üdülési szokásaink megváltozása. Hol vannak már a vacak balkáni nyarak, a SZOT-beutalók, az úttörő táborok? Kinyílt a világ, s felső tízezerünk hamarosan az egész földgolyóbist feltérképezheti magának. Sőt a tehetősek hozzásegítik a turizmust a szakadatlan fejlődéshez, olyannyira, hogy a szakmán belül a sorjázó igények miatt újabb és újabb „műfajok” jönnek létre.


Hit és értékek

Tóth Tibor
Evolúció: tény, tudományos elmélet vagy hit

1999. július 14-én a Kossuth Rádió szokásos esti hírműsorában a Rudabányán folytatott ásatások kapcsán világszenzációnak nevezett régészeti felfedezésről számolt be. A munkálatokat irányító Kordos László professzortól származó információ szerint a Torontói Egyetemmel közösen végzett kutatás során egy 10 millió éves ősmajom maradványait tárták fel (neve: Rudapithecus). További konkrét adatok is elhangzottak, például az, hogy az emberszabású majmok és az ember olyan közös őséről van szó, amely 24-26 kilogrammos lehetett és „talán éppen lejött a fáról”. A koponyatöredéket méltatva elhangzott olyan megállapítás is, miszerint „az emberré váláshoz vezető úton egyedülálló leletről van szó”.


Interjú

Szlazsánszky Ferenc
Csodák azért történhetnek
Uram, köszönöm, hogy jó a fülem

Kállai László április hatodikán megsüketült. Na nem teljesen, csak annyira, hogy tíz szóból ötöt bírt megérteni. Kállai László nem ijedt meg az akut hallásromlástól, mivel már korábban is történt vele hasonló. Két évvel ezelőtt, egy csendes napon a negyedik vagy ötödik kávéját itta munkahelyén, amikor hirtelen rosszullét fogta el. Sugárban hányt, és megszédült. Miután magához tért, felhívta a feleségét. Telefonálás közben vette észre, hogy nem hall semmit. Először a Matávra gyanakodott, de hamar kiderült, a hiba saját készülékében van. A fülében. Vagy valahol másutt a szervezetében, mindenesetre belül.


Külpolitika

Eperjesi Ildikó
Iszlám kihívás Moszkvának

Oroszország újabb háború küszöbére sodródott, ez alkalommal az észak-kaukázusi Dagesztánban. A dagesztáni vezetés kérésére Oroszország nagylétszámú katonai csapatokat küldött az autonóm köztársaságba, miután szélsőséges iszlám vahabita fegyveresek több hegyi települést foglaltak el.


Hetek-összeállítás
Robbanásveszély Kasmírban

Két nap leforgása alatt kétszer történt légi összecsapás Pakisztán és India között a két ország határán található Kasmír tartomány közelében - jelentette a The Washington Post című amerikai újság. Csütörtökön Pakisztán föld-levegő rakétákat lőtt ki indiai harci repülőgépek kötelékére, amelyek között újságírókat szállító helikopterek is voltak. Az incidens nem követelt áldozatot, szemben a keddivel, amikor India egy pakisztáni repülőgépet lőtt le, s amelyben tizenhatan életüket vesztették.


Náci ámokfutó

A fehér faj felsőbbrendűségét hirdetők körében Buford O. Furrow új mintát képvisel: a Washington Post című napilap szerint a rasszista harcosok új generációja az egyéni akciókban hisz. Még nem teljesen világos az, hogy milyen motívumok vezérelték Furrowt, amikor tüzet nyitott egy zsidó közösségi házra Los Angelesben. Furrow egy fülöp-szigeti származású postai alkalmazottat meggyilkolt, három óvodáskorú gyermeket, egy tinédzsert és egy felnőttet pedig megsebesített.


Hetek-összeállítás
Kínai nem a pápának

Kínai hivatalos szervek hétfőn közölték az ázsai katolikus hírügynökségekkel, hogy Peking megakadályozza II. János Pál pápa Hong Kong-i látogatását. A kínai elutasítás oka: Peking nyomást kíván gyakorolni minden államra, amely diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Tajvannal.


Schmidt Barna
Internetes pedofilhálózat Ausztriában

Egy internetes gyermekpornóval kereskedő banda öt tagja bukott le Felső-Ausztriában. A megtalált felvételek tanúsága szerint a gyerekeket - akik gyaníthatóan túlnyomórészt a fejlődő országokból származó 10-14 év közötti fiúk - szadista szexuális jelenetek eljátszására kényszerítették.


Vagyim Arisztov
Az aktuális utód

Amikor a világ egy része türelmetlenül várta, hogy a Hold eltakarja a Napot, Oroszországban két nappal korábban már lezajlott a napfogyatkozás. Ez azonban politikai jellegű volt. Elsősorban az oroszokat érintette, bár a világ különböző részeiről is jól látható volt. Eme látvány nem kevésbé érdekes, mint az, amikor az egyik égitest eltakarja a másikat. Addig, amíg a napfogyatkozás esetében minden matematikai pontossággal kiszámítható és érthető, az orosz politikai változások okait csak találgatni lehet.


Momir Bulatovics jugoszláv kormányfő átalakította kormányát
Tovább a cikkhez >>>

Tornádó Utah-ban
Tovább a cikkhez >>>

Publicisztika

Szabó Miklós
A mindig aktuális államalapító

István király ünnepe több szempontból is aktualizálható. Az EU-csatlakozás küszöbén, a felzárkózás előkészületeinek lázában hivatkozhatunk az első magyar királyra, aki beillesztette az akkor alapított országot a nyugati világ kulturális és politikai közösségébe. A tágabb keresztény közösség körében földrajzilag az ország a bizánci politikai befolyási szféra és a pápa közvetlen fősége alatt álló terület, uralmi tekintetben a nyugati császár befolyási övezete között helyezkedett el. Lehetősége volt dönteni afelől, hogy melyik övezetbe lépjen be. Az egyházszakadás akkorra gyakorlatilag már megtörtént. István, amikor a pápától kért és kapott koronát, tudatos elhatározással a nyugati kereszténységhez csatlakozott. Ezzel az ország a nyugati civilizáció útjára lépett.


Kertész Péter
Véleménynyilvánítás határok nélkül

Talán emlékeznek még a Szent Korona nevű sajtótermékre, amelynek megjelenését a rendszerváltást megelőző években megannyi honfitársunk epedve várta. Az amúgy tetszetős küllemű lapot akár az újabban „reneszánszát élő” nemzetvezető, Szálasi Ferenc bajtárs is jegyezhette volna. Nem múlt el hét, hogy a túlbuzgó szerkesztők a tőlük elvárható irredenta, rasszista megnyilvánulások mellett a zsidózás valamilyen eredeti változatával ne rukkoltak volna elő. Ami bizonyos körökben kétségkívül egyfajta revelációnak számított a többévtizedes elfojtottság után. Mert bármilyen furcsán hangzik is, de az átkosban nemigen lehetett büntetlenül zsidózni.


Riport

Sebestyén István
Elszigetelt ifjúság

Egy hét leforgása alatt közel tizenhat milliárd agysejt pusztult el a budapesti Hajógyári-szigeten. Már amennyiben igaz, hogy egy korsó sör is jelentékeny mennyiséget semmisít meg belőlük. A máskor szinte néptelen sziget ugyanis augusztus 4-től 11-ig kisebbfajta várossá alakult, hogy otthont adjon Európa legnagyobb szabású zenei-kulturális fesztiváljának, a Pepsi Szigetnek. A 1993-ban Diáksziget néven beindult happening hat év alatt több ezer előadót és negyedmillió látogatót felvonultató rendezvénnyé vált, ahol a szervezők szándéka szerint mindenki kielégítheti a beállítottságához szabott szórakozási, kulturális és „egyéb” igényeit.


A mámor szerintem nem egyszerűen csak jó
Interjú Müller Péter Sziámi színházi rendezővel, a Pepsi Sziget főszervezőjével
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Magyary Ferenc
Tájkép csata után

Különös szubkulturális élményben volt részük hazai őslényparkunk (Magyar Labdarúgó Szövetség) üvöltözésekkel tarkított rendkívüli közgyűlésére ellátogató FIFA-küldötteknek. A szövetségben jelenleg funkcionáriusként és tisztségviselőként szédületes pályát befutó egykori NB I/B-s labdarúgók és ordítozó egykori világválogatottak között még megcsap bennünket a hatvan- és hetvenes évek áporodott öltözőszaga, ízlelhetjük e korszak - itt - máig élő folklorisztikus ízeit. A nemzetközi szövetség képviselői a P. Howard-i jelenetekkel tarkított közgyűlésen saját bőrükön tapasztalhatták, hogy milyen az a közeg, amelyik kitermelte a szövetség zavaros pénzügyi működését, amit az Ernst & Young cég könyvvizsgálói jelentése is feltárt.


Nyakas pilóta
Tovább a cikkhez >>>

Ronaldo sem elég jó
Tovább a cikkhez >>>

Foci menekültek
Tovább a cikkhez >>>

Átigazolások
Tovább a cikkhez >>>

A kapus volt a legjobb
Tovább a cikkhez >>>

Croatia Zagreb-MTK Hungária FC 0:0
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Kapsza Ágnes, Szilágyi Gyöngyi
Puskaporos hordó tetején

Manapság az utazási irodák görögországi programok özönével árasztanak el bennünket. A lehetőségek közül dönthetünk akár a mesés szépségű Santorini mellett is, hiszen csodálatos fekvése, vakítóan fehér házacskái, jellegzetes kék kupoláinak látványa még fényképről is megkapó. Kevesen tudják azonban, hogy ez az idillikusnak tűnő táj valójában egy „puskaporos hordó” - a szó geológia értelmében, ami bármikor felrobbanhat, beláthatatlan méretű katasztrófát idézve elő az ott lakók életében.


50 éves a genfi egyezmény
Tovább a cikkhez >>>

Mesterségek Ünnepe a budai Várban
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Amit tudni akarsz a vadkenderről
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Mobilháború
Tovább a cikkhez >>>

Repülő zsinagóga
Tovább a cikkhez >>>

Delfinmaffia
Tovább a cikkhez >>>

Mark Knopfler ötven éves
Tovább a cikkhez >>>

Még egy időbomba
Tovább a cikkhez >>>

Irány a Mars
Tovább a cikkhez >>>

Militáns fogyókúra
Tovább a cikkhez >>>

Örököst keresett most pedig nyugalmat
Tovább a cikkhez >>>

Robbanó szósz
Tovább a cikkhez >>>

Szabadságra vágyott a kis kenguru
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>