Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Gyógyír az orosz sérelmekre

Néhány napos csúszás után szerdán végül elfogadták az új NATO-fotitkár személyét. A George Robertson kinevezésével kapcsolatos késedelem oka az volt, hogy a 19 tagállam közül három nem egyeztetett idoben Brüsszelbe akkreditált nagykövetével. A kinevezést követoen az orosz lapok ellentmondásosak Robertsonnal kapcsolatban, egy dologban azonban szinte kivétel nélkül megegyeznek: az új NATO-fotitkár megválasztása a szövetség "nehézsúlyú" tagjai összebeszélésének eredménye, amit joggal kifogásolt a három "kicsi", Hollandia, Belgium és az újonc Lengyelország.

A személycsere segíthet Moszkvának, hogy a Jugoszlávia elleni NATO-csapások miatt befagyasztott kapcsolatokat most némileg felolvassza, Javier Solana számlájára írva az orosz sérelmeket. Hivatalos orosz állásfoglalás azonban mindeddig még nem hangzott el, Moszkva a konkrét lépések alapján ítéli majd meg az új fotitkárt - jelentette ki az orosz külügyi szóvivo. Franciaország ugyanakkor garanciát lát Robertson személyében arra, hogy a NATO egy stabil védelmi struktúrának a muködését fogja szolgálni Európában, és a francia védelmi minisztérium támogatásáról biztosította a fotitkárt az észak-atlanti szövetség megújításában.
"Az Egyesült Királyság az egyik legfobb szövetségesünk abban, hogy az EU keretén belül megteremtsük az európai védelmi rendszert" - nyilatkozta a francia védelmi minisztérium szóvivohelyettese. Franciaország és Nagy-Britannia, mint az EU két legnagyobb katonai hatalma, arra a megállapításra jutott, hogy erosíteni kell Európa önálló hadképességét. Ezt az irányvonalat eloször tavaly év végén, a nyugat-franciaországi Saint Malóban határozták meg, de London és Párizs törekvéseihez csatlakozott a többi EU-tagország is az idén júniusban megrendezett kölni EU-csúcson.

 



Az 53 éves George Robertson az angol Labour jobboldalához tartozik. 1997-ben lett az Egyesült Királyság védelmi minisztere, amikor a Munkáspárt hatalomra jutott. A kormányra jutáskor nehéz volt a Munkáspárt soraiban a védelmi posztra olyan alkalmas személyt találni, aki ifjúkorában sem flörtölt az antinukleáris mozgalommal. Robertson azonban - sok kollégájától eltéroen - sohasem volt a nukleáris leszerelés aktivistája. Már a párt hosszú ellenzéki idoszakában is gyakran hallatta hangját a kül- és védelempolitikai kérdésekben, az 1997-es kormányváltással azonban egyre inkább háttérbe szorult Robin Cook külügyminiszter mellett. Bár ezekben az években nem sokat lehetett hallani róla, a hozzáértok észrevehették, milyen ügyesen hajtotta végre a brit hadsereg hidegháború utáni szerkezeti átalakítását - véli a Robertson eddigi pályájával foglalkozó La Libre Belgique címu belga lap.